serap

    Farsça kökenli olup t.d.k'ya* göre "atmosferde ışık ışınlarının kırılmasından doğan ve çöllerde kolaylıkla gözlemi yapılabilen optik yanılma, uzaktaki bir cisme bakarken sanki bir su yüzeyinden yansıyormuş gibi cisimle birlikte ters görüntünün oluşumu" manalarına gelmektedir.
    (04.09.2006 16:16)

ihracat

    uydurukçası 'dışsatım'dır.
    (04.09.2006 15:37)

mustafa sarıgül

    şişli belediye başkanı. kendisi chp genel başkanı deniz baykal'ın en önemli rakibidir; partiden ihraç edilmiş ama mahkeme kararıyla geri dönmüştür.

    son yıllarda ağzından ''allah, bismillah, din-iman" vb. kelimeler hiç düşmemektedir; sosyal demokrat birinden bunları duymak halkın hoşuna gitmiş olmalıdır ki son yerel seçimde* yüzde altmışın üstünde bir oy oranıyla yeniden seçilmiştir.
    (04.09.2006 15:13)

şişli belediyesi

    başkanı mustafa sarıgül olan belediye. *

    edit: (bkz: mustafa sarigul)
    (04.09.2006 14:49)

aba

    yünden yapılan kalın ve kaba kumaş. daha çok 'aba altından sopa göstermek' ve 'abayı yakmak' deyimleriyle kullanmaya alışmışızdır.*
    (04.09.2006 14:44)

meraklı melahat

    perihan abla dizisinde tuluğ çizgen'in canlandırdığı karakter. olur olmaz herşeyi soran tipleri tanımlamak için idealdir.
    (04.09.2006 14:30)

biskrem

    duble çikolatalı, kakaolu, elmalı ve incirli* türleri olan enfes bisküvi. son olarak çubuk krakerin içi dolgulu hali diyebileceğimiz bir çeşidi de çıkmıştır. biskrem, yemeyenlerin çok şey kaçırdığını düşündüğüm bir bisküvidir.*
    (04.09.2006 14:25)

ümit karan

    attığı gollerin çoğu jeneriklik olan "fantastik" forvet. 1 ekim 1976 doğumlu olan Ãœmit karan, şu an galatasaray'da futbol oynamaktadır.*
    (04.09.2006 14:17)

ölüm

    hayat sahibi olmamızın en tabii sonucu. insan, doğduğu andan itibaren sağa sola sapmadan* ölüme koşar. Ölüm bir yokluk değildir; insanın, dünyada sokulduğu hayat imtihanını kazanıp kazanmadığının belli olduğu yere giriştir. onun için, birgün herkesin karşısına çıkacak olan ölüm meleği gelmeden önce, öbür dünyada sevineceği işler yapmaya çalışmalıdır insan. genç-yaşlı, sağlıklı-hasta, zengin-fakir, önemli-önemsiz, alim-cahil vs. herkes her an ölebilir; hiç birşeyi ertelemeye gelmez. bu düşünceyi ifade eden çok güzel bir söz de vardır: herkes ölecek yaştadır!

    Ölümün soğuk bir yüzü vardır, serinkanlı düşünüldüğünde ise sıcak bir yüzü de vardır. yaşlılardan, hayatından bezmiş olup adeta azrail'i çağıran nicelerini görmüşüzdür çoğumuz; onların hiç ölmediklerini, el ve ayaklarının tutmayıp perişan olduklarını, hiçbir ihtiyaçlarını gideremediklerini vb. düşündüğümüzde hem onlar hem de arkada bırakacakları için ölümün bir nimet de olduğunu söyleyebiliriz. kabul etmesi zor da olsa, hepimizi derinden üzse de, gözlerimizi yaşlarla doldursa da ölüm gerçekten güzel şey, vesselam..

    necip fazıl ne güzel der;

    Ölüm güzel şey, budur perde ardından haber
    hiç güzel olmasaydı, ölür müydü peygamber?
    (04.09.2006 11:52)

galat-ı meşhur

    galat-ı meşhur tabiri, aslında manası hatalı olmasına rağmen kullanım olarak çok yaygınlaşıp artık o haliyle kullanılmasında bir mahsur görülmeyen ifadeler için kullanılır. Mesela, evlat kelimesi çoğul bir kelime olup 'çocuklar' manasındadır ama buna rağmen 'çocuklar' derken 'evlat' değil, 'evlatlar' deriz; işte bu, bir galat-ı meşhurdur.*

    kültürümüzde, bu ifadenin geçtiği meşhur bir söz de vardır ki hemen hemen aynı manayı ifade eden bir sürü türevi mevcuttur:

    1- galat-ı meşhur lügat-i füshadan evladır.* * *

    2- galat-ı meşhur lügat-i fasihten evladır.

    3- galat-ı meşhur lügat-i fasihten yeğdir.

    4- galat-ı meşhur lügat-i fasihe müreccahtır.

    5- galat-ı meşhur lügat-ı sahihten yeğdir.
    (02.09.2006 12:44)

hz muhammed

    necip fazıl ne güzel söyler:

    o ki, varlık o yüzden,
    o ki, o yüzden varız.
    (02.09.2006 12:26)

hikaye

    eş anlamlısı 'öykü' olup bir olayın kısa bir şekilde yazılı veya sözlü olarak anlatılması/nakledilmesi manasına gelmektedir. edebiyatımızdaki bazı ünlü hikaye yazarları şunlardır: Ömer seyfettin, halit ziya uşaklıgil, hüseyin rahmi gürpınar, reşat nuri güntekin, refik halit karay, kemal tahir, ahmet hamdi tanpınar.

    ayrıca, mecaz olarak 'aslı olmayan olay/söz' anlamı da vardır.
    (02.09.2006 12:21)

ab

    ayrıca, farsça'da 'su' anlamına gelmektedir.
    (02.09.2006 11:57)

kan

    "laboratuvarda yapılamayan tek ilaç." diye de tanımlanan mucizevi sıvı.
    (02.09.2006 11:55)

tartışma

    birbirine karşıt fikirleri bazen söz, bazen de yazıyla karşılıklı olarak savunma.

    tartışma, edep dairesinde yapılınca makbul ve faydalıdır. gereksiz sertleşmeler olmamalı ve taraflardan biri diğerini ezmeye/üzmeye çalışmamalıdır; amaç, bilgilenme/bilgilendirme olmalıdır. namık kemal ne güzel söylemiş: "müsademe-i efkardan, barika-i hakikat doğar."*

    seviyeyi düşürmeden, sükuneti koruyarak tartışmak ve bunu sürdürebilmek bir kültür olarak herkesin sahip olması gereken bir özelliktir. at gözlükleri takmışçasına meselelere tek yönlü bakanlar hem fikri yönden tembel hem de gelişmeye kapalı oldukları için kat'iyen onlarla tartışmaya girmemek gerekir, onlar tartışmayı öğrenme değil bir kavga vesilesi sayarlar.

    allah hepimizi, kendileriyle tartışınca birşeyler öğrenebileceğimiz insanlarla muhatap etsin* diyelim.
    (02.09.2006 11:46)

sayfa: 1...-21-22-23-24-25...-27

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.