habertürk

    habertürk değil, haberturk tur aslı.
    onu bunu bilmem sonu turk la biten her şeyden uzak duracaksın derim şahsen.
    (30.03.2011 04:30)

bir erkeğe söylenmeyecek gerçekler

    ben bundan bi şey anlamadım.
    (30.03.2011 04:15)

bir erkeğe söylenmesi gerekenler

    sen bu işi biliyosun.
    (30.03.2011 01:11)

öğrenci işleri

    şimdilerde nasıldır ama ben okurken kapısında genelde şöyle bir yazı yazardı;

    '' GİRİLMEZ ''

    böyle kullanıcı dostu bir arayüze sahipti. zaten ben de bir kez girdim oraya, o da okuldaki son dersimi de geçtiğim gündü.
    (30.03.2011 01:02)

bir erkeğe söylenmeyecek gerçekler

    önceki sevgilim daha iyiydi.
    (30.03.2011 00:54)

şubat neden 28 gündür

    zaten gıcıktım bu sezara, iyice sinir oldum kerataya.
    (30.03.2011 00:51)

suriye ye türkiye nin müdahalesi

    suriye kırk yıldır süren olağan üstü hali kaldıracakmış, ama bu karar sadece sokaklara dökülen kişilerin sayısını artırır o kadar. şu ana kadar gerek devletin verdiği bilgiler, gerekse muhaliflerin açıklamaları güvenilir veriler değil. çatışmalar da halen lokal düzeyde kalmış durumda. diğer arap ülkelerinde olduğu gibi şam da da hükümet yanlısı gösteriler oldu. bu sadece direniş büyürse süryanilerin hemen pes etmeyeceği anlamı taşır, yani suriye kamuoyunu ifade etmez böyle gösteriler. halep ten henüz bir ses çıkmadı. türkiye henüz rahat. ama işler her an alt üst olabilir. belki de hiç bir şey olmaz, ortam sakinleşir, malum orta doğu burası, dakikada bütün dengeler değişiverir. ama birisi de düşerse herkes tekmeler burada. beşar esat ın iktidarı sallanıyor, bu açık, bundan sonrası biraz da onun becerisine bağlı.
    (28.03.2011 02:10)

imdat çekici

    bir erkek ad ve soyadı olabilir belki de.
    (28.03.2011 02:01)

ağustos böceği ile karınca

    4 yıl sonra gelen edit...
    bu başlık bir kaç kez silindi, editlendi, ilk hali alternatif ağustos böceği ve karınca hikayesi gibi bir şeydi. başlık altında tarışmalar oldu, uygundur değildir filan diye. o zamanlar konsept arap diktatörlük rejimleri gibiydi. Allahtan memlekete demokrasi geldi. konsept de demokrasi ve insan haklarına uygun hale geldi. bence bu haliyle yeterli.

    bir diğer konuda eğer bu tartışmada yönetim araya girmeseydi, 4 senede binlerce sayfa yazım da olmayacak, vampircikle tanışır tanışmaz terkedecektim. sevgili lord arkadaşlar, yeni vampirleri teşvik edici şekilde eleştirin, hemen kızıp gidenler hem onların hem bizim kaybımız olabilir, eh tabi vampirciğin düzeyine saygı duymayanları da zorla tutacak değilsiniz tabi, o ayrı konu.
    (27.03.2011 02:03)

ben bilmem beyim bilir

    keşke böyle bir eşim olsaydı diyorum bazen, maşallah bizimkinin dili papuç gibi oluveriyor kimi zaman. oysa tanıdığım en az geveze kişilerden biridir, hayret vallahi.
    (27.03.2011 01:57)

diyarın ciddi olması

    adam doktor temele sormuş;
    - nasıl babamın durumu, hayati tehilike var mı?
    - ciddi..
    - nasıl yani kanser mi, kalp yetmezliği mi?
    - ciddi diyorum ciddi.
    - kaç gün ömrü kaldı doktor bey söyleyin lütfen anlayabilirim.
    - ula ne annamaz adamsun, ciddi diyom, öte tarafa ciddi, goçtü, öldi ula öldi. daa nasu annatayum.
    (26.03.2011 23:04)

hazır ol cenge eğer ister isen sulh u salah

    türk ordusunu ikide bir yıpratmak isteyen içerdeki düşmanlarının dikkatle düşünmesi gereken söz. günün birinde ihtiyaç olacaktır mutlaka ama bu gün yaptıklarınıza o gün pişman olsanız ne çıkar.
    (26.03.2011 23:00)

suriye ye türkiye nin müdahalesi

    suriye deki toplumsal olayların yaygınlaşması ve özellikle de halep e sıçraması halinde gerçekleşecek durumdur.

    şu anki mevcut durumu özetleyelim;

    -25 milyonluk fakir bir ülke var elimizde, % 80 gibi sünni arap, % 10 civarı nusayri (bkz: nusayrilik), kalan bölüm de ermeni, hristiyan arap, türk, kürt vs. yönetim % 10 luk nusayri kesimin elinde, nusayriler geçmiş dönemde sünni araplara özellikle humus kentinde toplu katliam yapmışlar, ülkenin tek siyasi gücü nusayriler, ekonomik güç nusayriler ve partnerleri gayri müslim azınlığın kontrolünde.

    -türkler yoğunlukla bayır bucak türklerinden oluşuyor, antakya nın yayla dağı ilçesinin karşısındaki bölgelerde yaşıyorlar kısmen de şamda türkler var. kürtler suriyenin kuzey doğu sınırlarına yakın bölgede yaşıyorlar, çoğunluğu suriye de yabancı statüsünde, yani vatandaşlık hakları yok. son dönemde pkk nın etkinliği arttı, hükümet karşıtı gösteriler oluyor, kısmen barzaninin de söz sahibi olduğunu belirtmek lazım.
    ermeniler ve diğer gayri müslimler daha çok halep bölgesindeler. ticaretle uğraşıyorlar, ermenilerin önemli bir kısmı anadolu göçmeni, evlerinde türkçe konuştuklarından bu gün bile türkçe bilen ermeni gençler var. türklere karşı kafaları karışık. nusayriler antakyadan başlayıp, samandağa, oradan sınırı geçip lazkiye üzerinden lübnana kadar ulaşan, yani kıyı bandını takip eden bir bölgede yaşıyorlar.

    -devlet yapısı son yıllardaki kısmi yumaşamaya rağmen hala otoriter kategorisine giriyor. devlet sistemi yanyana dizilmiş 3 adet pramit gibi işliyor, birincisi klasik devlet bürokrati yapısı, diğeri baas parti örgütlenmesi ki rejiminin gerçek sahibi, üçüncüsü ve herkesin korkulu rüyası muhaberat örgütlenmesi. bürokratik piramit işlevsiz, sözü geçmez, hantal ve rüşvetçi bir pramit. baas hegomen güç siyasette tek etkili güç, muhaberat son kararı veren hukuk tanımaz bir güç. nusayriler dışındakiler sivil ya da askeri bürokrasi de yer alabiliyor ama dediğimiz gibi etkinlik muhaberatta. muhaberatin en önemli özelliği doğrudan lider e bağlı çalışan bir kılıç gibi olması. muhaberatla karşı karşıya gelmek baasçı bile olsanız tavsiye edilmeyecek bir şeydir. muhaberat insanları sorgusuz sualsiz alıp götürebilir, bazen aylar sonra yargılama olabilir, bazen ölüsü bile bulunmaz.

    -nusayriler inançları gereği liberal sayılabilecek bir yaşam tarzına sahipler, onun dışındaki tüm müslüman kesim oldukça tutucu. bizden bir refaf partili suriyede liberal sayılabilir, ancak şu da bir gerçek ki suriyeli bir muhafazakar da belli ölçüde arabistan da liberal sayılabilir. hancak her halükarda türkiyede rastlanmayacak bir sunni muhafazakarlığı var. ancak el kaide gibi örgütlerden ziyade ılımlı sayılabilecek müslüman kardeşler tarzı gelenekçi islam anlayışı daha çok kabul görüyor. sünni çoğunluk nusayrilere neyret ve korkuyla bakıyorlar. eğer gücü ellerine geçirebilirlerse toplu katliamlar yapabilirler. nusayrilere karşı abd yle bile dostluk kurabilirler. nusayriler de sünnileri bir tehlike olarak görüyorlar, onlara karşı genelde otoriterler. türkiye ye karşı her zaman şüpheli bakıyorlar. hatay konusu en hassas noktaları, hatay konusunda sünniler de türkiye karşıtı ama nusayriler için hatay anavatan gibi bir şey.

    -kürtler ve türkler de muhafazakar ama kürtlerde etnisite giderek ağırlık kazanıyor, türkler ise etnik vurgulardan genelde kaçınıyorlar. gayri müslimler her zaman tedirgin bir grup, olası bir tehlike anında suriyeyi hızla terketme eğiliminde olacaklardır, bence bu günlerde varlıklarını ihtiyaten dolara çevirmeye başlamışlardır bile.

    suriye denkleminin ister istemez bir parçası da lübnan konusu. suriyeliler şam a damask, damaskos vs gibi isimler veriyorlar, şam ise lübnanın büyükçe bir alanını da içine alan bir bölge olarak görüyorlar, yani lübnan da suriye toprağı olması lazım mealinden okunabilir bu söylem. israil su kaynaklarınca yoğun golan tepelerini uzun zamandır işgal etmiş durumda, lübnan konusunda da israille çıkarları çatışıyor, yani israille aralarında filistin konusundan daha çok önem verdikleri başkaca sorunlar var.

    -11 eylül sonrası abd tarafından ilan edilen haydut devletlerden birisi olarak adı listeye konunca, suriye akılcı bir manevrayla iran-suriye-hizbullah bloğundan çıkıp türkiyeye yanaştı, türkiyeden de himaye gördü. şu an için abd nin ölüm listesinde değiller. ayrıca siyasal liberalizm olmasa da ekonomik anlamda liberalizme geçiş çabaları var, kitle iletişimde cep telefonları yaygın, internet yaygınlığı doksanların sonundaki türkiye düzeyinde.


    eveeeet, bu uzunca açıklamadan sonra olası bir suriyedeki sosyal patlama çıkması halinde neler olacağını tartışalım. ( sosyal patlama olmayıp kısmi gerginliklerle de bu dönem aşılabilir elbette. benim kastım tam bir iç savaş olması hali )

    öncelikle belirtelim ki halkın beşar esat a karşı hafız esat kadar büyük bir nefreti yok. hatta kısmen iyimser bile sayılabilirler. ancak sünni kesimin hafızası ve yaşam şartları o kadar can yakıcı ki, karşılarında ılımlı bir beşar dahi onları durduramaz. öte yandan nusayriler iktidarı elden yitirirlerse sokak ortasında boğazlanacaklarını da iyi biliyorlar. bu yüzden libya dakine benzer şekilde tepki verip muhalefetle kanlı bir iç savaşa gireceklerini tahmin etmek zor değil. suriye de oluşacak bir muhalefet de libya muhalefeti kadar şanslı bir şekilde batının desteğini alabileceğini sanmıyorum. çünkü israile bu kadar karşı bir grubu suriye de iktidara getirmek orta vadede yeni bir arap israil savaşını tetikleyecektir. ancak bu batının muhalefeti desteklemeyeceği anlamına gelmez, sadece bu destek libya daki kadar saldırgan olmayacaktır. türkiye ilk dönemde yaşayacağı tereddüdün ardında abartılı bir tavra girmeden sünni grupların iktidarını destekleyecektir. zaten suriye de demokrasi istemek sunni bir iktidar demektir. bizimkiler de suriye de demokrasi isteyeceklerdir.

    eğer dış müdahaleler yeteri kadar olmazsa sosyal olaylar libyada ki gibi silahlı çatışmalara dönebilir, yanlız muhalefet libyadaki muhalefet kadar örgütlü değildir, bu yüzden çatışmanın ilk dönemlerinde sünniler ciddi kayıplar verebilirler. çatışma da ilk patlamalar daha çok güney suriye taraflarında yaşanacaktır. ancak çatışmalar bir kere başlarsa eninde sonunda halep e sıçrayacaktır ki bu denkleme türkiyenin girmesi demektir.

    senaryoyu biraz daha geliştirelim, suriye iyice karıştı sünniler ayaklandılar. suriye ordusunun bir kısmını güneyde israile karşı yerleştirmiştir, önemli sayılabilecek miktardaki bir gücü de kuzey doğudaki kürt bölgelerindedir. israil sınırından ve kürt bölgelerinden kısmen asker çekip sünni arap bölgelerine takviye yapılacaktır. bu durumda türkiye sınırındaki bölgelerde kürt isyanları başlayacak, muhtemelen suriye buraları hava saldırılarına tutacaklardır. birleşmiş milletlerin uçuşa yasak bölge uygulaması libyadaki gibi kolayca alınamyacaktır. belki abd kürtleri mutlu etmek için bir kaç füze atar o kadar. yani kürtler hava saldırılarına karşı çaresiz kalacaklar, kısmen kuzey ırak a, ağırlıklı olarak da mardin şırnak bölgesinden türkiyeye kaçacaklardır.

    öte yandan çatışmalar halep yayılması halinde urfa sınırından hatay a kadar hatta yaşayan sünni araplar da türkiyeye kaçacaklardır, özellikle halep gibi 3 milyonun üzerinde bir şehirde göç başlarsa türkiye bunun önünde duramaz. milyonlarca insandan bahsediyoruz. durum oldukça ciddi boyut kazanır. öte yandan çatışmaların en sonunda sünnilerin kanlı galibiyetiyle biteceğini herkes görebilir. bu aşamanın hissedildiği andan itibaren bu kez sahil bandından antakya ve samandağ hattına nusayrilerin göçü olacaktır, bu tam bir terkediş olacağından yine milyonlar sözkonusur. türkler de güvenli bir liman umuduyla türkiye ye yönelecektir.

    körfez savaşı sırasında ikiyüz üç yüz bin kişinin türkiyeye kaçtığı söyleniyor. bu kez bu rakam bir kaç milyonu bulacaktır. buna türkiye ya da başka bir ülkenin dayanabilmesi mümkün değildir.

    türkiye neyapabilir?

    böyle bir iç savaş halinde türkiye 50-100 km derinliğinde bir alanı güvenlikli alan ilan etmelidir hemen. kesinlikle türkiyeye girişe izin vermemelidir. böyle bir uygulamaya çatışan bütün taraflar olur türkiyenin saygınlığından dolayı olur vereceklerdir.

    hemen bir teskere çıkartıp, bu derinliğe ordusunu sokarak hiç bir silahlı kişinin bu bölgeye girmemesini sağlamalıdır. tüm insani yardımları bu alanda organize etmelidir.

    türkiyenin suriye kamuoyunda saygınlığı çok büyüktür, pek çok sünni türk askeri gelip bizi kurtaracak umudundadır, ancak daha derinlere muharip unsurlarla gitmek hiç bir faydası olmayan bir yaklaşım olacaktır, ayrıca çatışmanın göbeğinde yer almak da saçmalıktır. bu gün halep te oylama yapılsa her halde % 70-80 türkiye ye yarın katılmak ister. ancak böyle bir olay belki yeni osmanlıcıları memnun eder ama türkiye için bir felaketin başlangıcı demektir. bu yüzden türkiye kesinlikle yeni osmanlıcı söylemlerle halep bölgesinde beklenti yaratmamalıdır. buna karşılık ayrı bir ülke vatandaşı olsalar da dayanışmada içinde olunduğunu gösteren adımlar atılabilir.

    çatışmaların bitmesi ve yeni bir suriye devleti kurulması ardından yeni devletin ilk gündem maddelerinden biri de hatay sorunu olacaktır. batı yeni suriyenin israille sorunlar yaşması yerine hatay sorunu dolayısıyla türkiyeyle sorunlar yaşamasını tercih edecektir.

    neyse canımızı sıkmayalım fazlaca, bakarsınız olay büyümez biz de bunları yaşamayız. ammaaaaaaaa;
    hazır ol cenge istiyorsan sulh u salah !
    (26.03.2011 22:57)

suriye

nobrain.dk

    inci sözlükle beraber populer olmuş link. bazen doğrudan bazen de fake linklerle bu siteye yönlendiriliyorsunuz, bu şekilde avlanan gariban pornografik görüntülerden kurtulmak için 100 den fazla kez tıklamak zorunda, ama müziği güzel o ayrı tabi.
    (26.03.2011 04:17)

sayfa: 1...-5-6-7-8-9...-165

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.