gizli numaradan gelen çağrıyı kabul etmemek

    Annelerin çocuklarına küçükken söyledikleri "tanımadığın kişilerle konuşma çocuum" öğüdünün büyüyünce de ne kadar geçerli olduğunu gösterir.
    (06.12.2010 10:33)

gilgalad

    Huzurlu, sağlıklı ve mutlu geçecek bir ömür dilerim kendisine.
    (12.11.2010 14:47)

emn

    Arapça bir kelime köküdür. Eski zamanda Osmanlı Türkçesi içerisinde de bir hayli kullanılmıştır fakat zamanımızda terk edilmiş bir kelime halindedir.

    "Güven" anlamına gelen bu kelime; emin, âmin, emniyet, emanet, îman gibi kelimelerin de köküdür. Hepsi de güvenmekle ve güvenlikle çok yakından alakalı anlamları olan kelimelerdir.
    (12.11.2010 09:06)

amen

    Arapça'daki emn kelime kökünün* müslümanlara arasında "âmin" şekline girmişinin hıristiyan ve musevilerdeki hali. Türkiye hıristiyan ve musevilerinden bazılarında da amin deniliyordur bence. Ama geneli amen diyor zannımca.

    Âmin ise, * güvende sınırsızlık, şüphe götürmez derecede katı bir güveniş anlamına gelir.
    (12.11.2010 09:02)

dözlenmiş patlıcan

    Alaca soyulup yamultularak döz haline getirilmiş patlıcan.
    (12.11.2010 08:59)

gelinin beline bağlanan kırmızı kuşak

    Bu kemeri gelinin ailesindeki en küçük erkek bağlar geline. Asıl ismi gayret kemeridir. "Evliliğinin ilk anından itibaren, kocasından çok olgun bir erkekmiş gibi hareketler beklemesin, her konuda güçlü olsun ve gayreti elden bırakmasın" anlamına gelir. Yani bekaretle alakası yoktur esasen, ama bizim bekaret takıntılı milletimiz bunu da oraya çekmekte hiç gecikmemiş ve çok da başarılı olmuştur.

    (bkz: dağ kadar kuvvet bitmiş arı kadar gayret bitmemiş)
    (12.11.2010 08:56)

çalışan kadın

    Bebeği olduğunda bir süre çalışmamak zorunda olan kadındır. Çünkü o bebeğin doğru düzgün bir şekilde beslenmesi ve ilgilenilmesi gerekir. Bunun için de annenin işe gitmemesi çok uygun olur, zaten lohusalık vırt zırt bissürü iş var..

    Üstelik bu kadın sadece ev dışında değil ev içinde de çalışır bol bol. Yani bebekli bir kadının iş sahaları: Ev işleri, işyeri işleri, çocuk işleri, koca aradan çıkıyo zaten, bir yığın akraba-i taallukat işleri, özellikle de anne-baba ile ilgilenmece.

    Bebek yaptı diye kadına para veren devletler var. Ne kadar güzel bir şey. Kadının hakkı çünkü. Kadın sadece cinsiyetinden ötürü "doğurduğu gibi bakmak" durumunda olamaz. İslamiyette bile süt hakkı vardır, kadın kendi bebeğini emzirirken para alır kocasından. O süt kadının kendi vücudunun malı çünkü. Bebeğe olumlu veya olumsuz olarak, maddi ve/veya manevi her ne varsa annesinden süt yoluyla geçer. Kadına para verdiğin yetmez, el üstünde tutacaksın. Eğer çocuğunun ilerde en azından zararsız biri olmasını ve baba-koca olarak iyi anılmayı istiyorsan.

    Zor iş lan. Madem bebek istiyosun o zaman bana bi yardımcı tut, derdim herhalde ben. Öyle ya, hem iş hem koca hem çocuk hem aileler hem de işyeri.. Nasıl kalkayım lan bunların altından! Tut bana bi yardımcı.. Hayat müşterek! :)
    (12.11.2010 08:37)

kut sensin

vampircik sözlük

    Dünyanın en hızlı çalışan internet tarayıcısı olan google chrome'la bile açılması ve herhangi bir işlemin gerçekleşmesi için 15-20 saniye beklemekten bıktıran sözlük. Ne yapıyorsanız yapın şuna artık; bu kadar zaman kaybı bu devirde, gerçekten çok ayıp kaçıyor.

    Hayır, ülkeler arası kemençe dersi bile veriyorum artık. O derece yani.
    (11.11.2010 22:56)

dün gece yar hanesinde

dağların arkasında yar

    İlk olarak, yılların hafif müzik sanatçısı Alpay'dan dinlediğimiz meşhur şarkı.. Gerçi şimdi sorsak kim bilir acaba.. Bi hazeyame, bi wannagoforaride, bi demlikposet, bi ben.. Bi de kral cunyir.. Halbuki nefis bir şarkı.. Nerdesin Alpay dedirtiyor insana... Davullarla giriyor şarkıya, şarkının ortasında müthiş bir feryat.. Sonra o buğulu sesle bir monolog, bir ilan-ı aşk.. oooff...

    Sözlerini yazalım, bağlantı verelim, bi güzellik olsun ilk sözlüğümüze..

    "Dağların arkasında yar,
    Önündeyse ayrılıklar
    Umudum yok, dermanım yok
    Ardımda bir bekleyenim yok
    Geceler uzun, gündüzüm yok
    Ardımdan bir ağlayanım yok

    Dağlar, dağlar!!
    Adım adım yaklaşıyor ayrılıklar
    Adım adım uzaklaşıyor ah, yar..

    Sensiz içiyorum bu akşam, ah
    Sensiz içiyorum
    İki kadeh koydum masama
    Biri senin için, biri benim için
    Bir ondan, bir bundan içiyorum..
    Seni çok seviyorum
    Seni çook seviyorum..

    Resmine her baktığımda
    Sevdiğim, ah, içim acıyor
    Varsın acısın içim
    Ben seni çok seviyorum

    Seninle gelen tüm acılara
    Buyrun, hoş geldiniz diyorum

    Dağların arkasında yar
    Önündeyse ayrılıklar
    Umudum yok, dermanım yok
    Ardımda bir bekleyenim yok
    Geceler uzun, gündüzüm yok
    Ardımdan bir ağlayanım yok..."

    http://fizy.com/#s/1ajanp
    (08.11.2010 18:41)

sakız reçeli

    Damla sakızı reçeli olarak da anılır. İzmir'de bulunur bundan. Bir de sanıyorum Çanakkale'de. Şahane bir şeydir.
    (02.11.2010 06:06)

itaatsiz

    canımın içi biricik can dostu.. iyi ki doğmuş da tanımışım onu.. vampircik'in hakkı da ödenmez hani..
    (23.10.2010 18:07)

dokunulma korkusu

    Sevdiğin kişi sana ufacık dokunduğunda şuursuzca çantana sarılmandır dokunulma korkusu. Üstelik ne yaptığının farkına bile varmamış olmandır.
    (22.10.2010 19:24)

olanlar olmuş

sayfa: 1-2-3-4-5...-173

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.