maki

    önce trt 1'de yayınlanmış, şimdi de başka bir kanalda * yayınlanmakta olan dizi.

    başrollerinde ceyda düvenci ve hayat türküsü dizisindeki komutan rolündeki * müstesnâ kişilik var. hattâ bu müstesnâ kişilik, kırılganlık hastalığına sâhip * bir genci canlandırıyor. * bu hasta çocukla ceyda düvenci arasında bir aşk başlıyor.
    (01.08.2006 01:44)

pinhan

    içinde mevlevî ve bektâşî inanç unsurlarını barındıran * kitaptır, romandır. elif şafak yazmıştır. mevlânâ ödülü kazanmıştır bununla.

    konusu (anladığım kadarıyla) kimlik * seçiminde kişinin kendisinin olduğu kadar, örnek aldığı şahsın * ne kadar büyük bir rol üstlendiği; ayrıca tam tersine, örnek alınan kişi kadar, istemek ve yapmak bakımından gelişme içindeki şahsın da ne kadar önemli bir sorumluluk üstlendiğidir. önemli kitaptır.
    (01.08.2006 01:38)

alem

    aynı zamanda, camilerin kubbe ve minare başlarına konan hilâl biçimli pirinçişârete de (a harfi kısa okunmak kaydıyla) alem denir. *
    (01.08.2006 01:33)

uyku bozuklukları

    vücut saatinin çalışmadığını gösteren yegâne olaydır. insanı yer bitirir. hayatın müddeti şaşar. geceleri yaşamaya başlarsınız ve bir zaman sonra sinir harbi artık kendini iyice gösterir.

    tabiibu gündüz uyuyup geceleri uyuyamayanlar için geçerlidir. bir de uyumakta zorluk çeken veya uyanmakta başarısız tiplerimiz vardır ki ben ikinci kategoriye girdim çıkamıyorum.

    en etkili tedâviyöntemi, her gün bünyeye göre belli bir süre daha erken kalkmaya çalışmaktır. misal, kendini uykuya kaptırdığını anlayan biri bir gün kafasına dank eden hâdiseyi halletmek için, her gün yarım saat erken kalkmasını becerdi ve yılmadan devam etti. şimdi kendisi saat gibidir.

    ve lâkin, psikiyatrik (ruhisıkıntılara bağlı olan vücut kimyası bozukluğu) bir sıkıntı varsa önce onu gidermeye başvurulmalıdır. yok öyle birşeye başvurulmazsa uyku bozukluğunu aşmak derdi ile psikiyatrik sıkıntı gerçek bir bunalımı berâberinde getirecektir. *

    bu işlerin düzene konmasında, anne babanın rolünü de unutmamak gerekir, uykusuz bir anne her zaman uykusuz bir evlât yetiştirir. * * * *
    (01.08.2006 01:30)

çekirdek

    çoook şeyin çekirdeği bulunur. çekirdek bir yerde öz demektir. meydana getirdiği maddenin bütün özelliklerini taşır, sadece kendisi bir bakınızdır, kısacadır, vesselamdır.

    bir meyvenin çekirdeğini toprağa ektiğimizde meyvenin ağacı biter. o ağaç yetişir, olgunlaşır, meyvenin kendisini ve içindeki o çekirdeği verir. olan biten aslında o çekirdektedir. herşey orada mevcut, hâzır ve nâzırdır.

    hep de düşünürüm, acaba bizim yediğimiz ayçekirdeği neyin özüdür diye, ayçiçeğinin olmasın?? *
    (31.07.2006 15:36)

başkaldırıyorum

    başkaldırı ve yorum kelimelerinin birleştirilmiş hâlidir. aslında tek başına da kullanılır, "kabul etmiyorum, direniyorum işte, o denilen şekilde davranmayacağım!" demek içün kullanılır bu kelâm.

    başı dik tutmak önemli hâdisedir. birinin başının dik durabilmesi, davranış, düşünce ve faaliyet hususlarında vicdâni® rahatlığı ifâde eder. baş eğmişlik bunun tam tersi demek değildir oysa. çoğunlukla mecburiyetten hâsıl olmuş davranıştır, bildiğiniz mecburiyettir işte. ama baş eğmiş birinin başkaldırması ise kimi zaman "başkaldırıyorum!" diye bağıra haykıra yapmakta olduğu başkaldırıyı i®lân edecek kadar bunaldığı, bir o kadar vahim bir vaziyette olduğunu gösterebilir..

    haklı başkaldırının elbette i®lân edilmesi gerekir, ki hele toplumsal ve genelgeçer doğruların yaşanmadığı bir durum varsa. *

    (31.07.2006 15:20)

doğmamış bebeğe don biçmek

    vesvese etmenin edebibir dille ifâdesidir. efendim, şöyle olur mu, olacak mıdır, olursa şöyle yapmak lâzım gelir mi, yaparsak sonucu n'olur,... en baştaki olup olmayacağı bilinmeyen 'şöyle'nin önce bir olması lâzımdır, aynı bebeğin sağ salim doğması ve don giyebilecek yaşa gelebilmesi gibi. bundan gerisi vesvesedir. *
    (31.07.2006 01:09)

sistem

    türkçesi "tertibat" olan kelimedir. neden ingilizcesi kullanılıyordur anlaşılmamaktadır.

    bunun gibi "servis" kelimesinin karşıtı da "hizmet"dir. "şans"ınki "fırsat, imkân"..

    dikkat etmek lâzımdır.
    (31.07.2006 01:05)

öğrenci evi

    lise, üniversite, mastır, doktora vs.. eğitimi için şehir değiştirmiş veyahut parasının çokluğu ve çalışacak yer yokluğu sebebiyle yaşama mekânını değiştirmiş kişilerin kaldıkları evdir.

    genellikle mutfağından göze çarpar bunlar. yemek yapılmaz ya da az yapılır, kola şişeleri gayet çoktur, yerler tozdur, odalar kitap dağınıklığından savaş alanını hatırlatır..

    ama çok düzenli, çiçek gibi öğrenci evleri de vardır.. o evde yaşayan erkek ise, durulmayıp alınmalıdır ondan bi tane.*
    (31.07.2006 01:02)

eşkiya

    "şaki" kelimesinin çoğul hâlidir. şaki, şimdiki eşkiyâ anlamına gelen bir kelime olup, bu anlam için galat-ı meşhur * olarak "eşkiyâ" kullanılmaktadır.

    annelerimizin birimiz için kullandığı "evlâdım" kelimesi de böyledir.

    olsundur, bilsek n'olur ki-dir.
    (31.07.2006 00:59)

irade koymak

    ihtiyaçve arzuların uygulanıp hayâta geçirilmesi için enerji sarfetme gayretine irâde denir. irâde konmaz, kullanılır. bir kişi irâdesini kullanarak yemek yer, az yer çok yer.. irâde kullanılarak çalışılır, az çalışılır, çok çalışılır, irâdesizce çalışılır vs.. bilinçli gayret irâdedir.
    (31.07.2006 00:55)

müstağni

    "istiğna" kelimesinin "mef'ul"üdür (yani osmanlı türkçesinde kelime çekimlerine bu tip isimler verilir de, o bakımdan.. aslında bu işin de birçok açıklaması var ama konu bu değil)

    istiğna, tokgözlülük ve birşeye karşı nazlı davranma anlamında kullanılmış bir kelimedir. müstağniise hem tok gözlü davranan kişi, hem de uzak duran, ayrı düşülmüş anlamlarını taşır.

    (28.07.2006 14:18)

1980

    türkiye'de meşhur askeri ihtilalin olduğu senedir. askeriye yönetime el koymuş, başka bir anlamda yönetim bozukluğuna şiddetli bir tepki göstermiştir.

    birçok vampir, vampircik ve yurdum insanının doğduğu tarihtir.

    bir "ezginin günüğü" şarkısıdır. "ilk aşk" isimli albümlerinde yer alan ve bu albümü baştan aşağı sevmeye sebep olan şarkıdır.

    allah bilir yeri gelmiş, sevgiliye böylece hitap edilmiş bile olabilir. öyle bir şarkıdır...

    "gitme, gitme..
    gittiğin yollardan dönülmez geri
    gitme, gitme..
    el olursun sevdiğim..
    incitir beni"
    (28.07.2006 14:08)

ice age

    çizgi sinema formatında hazırlanmış sinema filmi. zamanımızdan yirmi bin yıl öncesinde buzul çağının başgöstermesiyle sıcak memleketlere gitmeye çalışan ve yolda yalnız kalmış iki adet hayvancağızın mâcerâsını anlatır. kırk yıl düşünülse bulunamayacak bir fikir ve kurguyla hazırlanmış değildir belki, ama filmi izleyen çok büyük çoğunluğun tatlı bir şaşkınlık yaşamasına sebebiyet vermiştir diyebilirim.

    en önemli husus bence, hayvanların içindeki şefkat duygusunun (hele ki anlamsız savaşların yaşandığı günümüzde) işlenmesi, işlenmiş olmasıdır. eğer bir çocuğa film seyrettirilecekse seyrettirilmesi gereken filmlerden biridir.
    (28.07.2006 14:03)

hürmüz

    farsça bir kelimedir. jüpiter yldızının diğer ismi olup, kadın ismi olarak da kullanılmıştır.

    hürmüz denince aklıma ilk gelen kişi ise en eski türk filmlerinden "yedi kocalı hürmüz" filmindeki o cilveli işveli "hürmüz" rolünü çok çok iyi oynayan türkan şoray'dır.

    belki de bir kadına en çok yakışan isimlerden biridir.
    (28.07.2006 13:54)

sayfa: 1...-171-172-173

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.