gayrettepe

    2. şubesi neredeyse bir efsane olmuş semt.
    (08.09.2006 11:10)

fatih harbiye

    peyami safa'nın, trt tarafından filmi çekilen ve yayınlanan şimdilerde ise vcd formatında bulabileceğimiz özelde istanbul'un, genelde türkiye'nin bir gerçeğini anlatan roman.
    (08.09.2006 01:30)

su

    divan edebiyatı'nın üstadı fuzuli'nin bir benzeri daha yazılamamış olan su kasidesi'nin konusu.

    ayrıca, insan olmasaydın ne olmak isterdin sorusuna verdiğim cevaptır "su"
    (08.09.2006 01:24)

cin ali

    cin ali serisi resim okuma tekniğinin ilk adımıdır ve türk eğitim sistemi tarihine geçmiş seri kitapların esas karakteridir. artık okutulmayan seri kitapları yüksek fiyatlarla koleksiyonerlerden ya da açık artırma sitelerinden temin etmek mümkündür.
    (08.09.2006 01:00)

komşu

    onlar aç iken tok yatmamamız gerekenler.
    (07.09.2006 12:34)

ismail bülbül

    Özel bir sempati beslediğim güzel insan. Bülbül Dede olarak bilinir, harika sesiyle okuduğu kaside ve ilahilerle dinleyenleri derinden etkilemiştir. 80'li yıllarda bir kaç adet kaset doldurarak vefatından sonra da bizleri sesinden mahrum bırakmamıştır. Kalın çerçeveli gözlükleri ve pamuk gibi sakalları vardır. Onun sesine yakın bir ses daha var mı bilemiyorum. Bestekâr Yusuf Nalkesen ile birlikte Uzelli Plak'tan "Münâcatlar - Kasideler ve ılahiler" isimli bir kasetleri çıkmıştır. Bu kasette ney taksimleri eşliğinde Yusuf Nalkesen'in okuduğu şiirleri daha sonra Bülbül Dede kaside ve ilahi olarak okumaktadır. Yine 80'li yıllarda jean michel jarre'nin "revolutions" isimli eserinin ilk versiyonunda harika bir kaside okumuştur. Hangi yıl olduğunu hatırlamıyorum, vefatından önce Show Tv'de bir ramazan ayı süresince iftar vakti akşam ezalarını kendi okumuştur.

    Sözleri Yunus Emre'ye ait olan Bülbül isimli kasidesiyle beni benden almaktadır. Aynı kasideyi bir diğer güzel okuyan da Mine Koşan'dır. Kabrinde nur içinde yatmasını diliyorum...

    Bülbül Kasidesi

    Ismi sübhan virdin mi var
    Bahçelerde yurdun mu var
    Bencileyin derdin mi var
    Garip garip ötme bülbül

    Bilirim âşıksın güle
    Gülün hâlinden kim bile
    Bahçedeki gonca güle
    Dolaşıp söz atma bülbül

    Bilirim âşıksın verde
    Cünunun var gayet serde
    şu sinemde olan derde
    Bir de sen dert katma bülbül

    Pervaz olup uçar mısın
    Deniz derya geçer misin
    Bencileyin nâ-çar mısın
    Sen de hâlin söyle bülbül

    A bülbülüm uslu musun
    Kafeslerde besli misin
    Bencileyin yaslı mısın
    Garip garip ötme bülbül

    Yunus vücudun pak derken
    Cihanda mislin yok derken
    Seher vakti "hakk hakk" derken
    Bizi de unutma bülbül.
    (06.09.2006 19:16)

bülbül dede

ibrahim tatlıses

    ağzının çok bozuk olduğuna bizzat şahit olduğum kişi. lisede okurken bir ajansın okula davetiye getirmesiyle sınıftan 5-6 arkadaş ibo show'a katılmıştık. programda bir kadının yurtdışından getirip tatlıses'e hediye ettiği şampanya patlatıldı ve ortalık mahvoldu, siz reklamları izlerken biz de stüdyoda ortalığın temizlenmesine çalışılırken ibrahim tatlıses'in "güçlü" tiplemesiyle rol yapan tiyatrocu arkadaş dahil oradaki elemanlara ağzına ne geldiyse söylediğini duyan kulaklarımıza inanamıyorduk.
    (06.09.2006 19:11)

bi l mukabele

    "aynı güzellikte" olarak da bilinmektedir.
    (06.09.2006 19:01)

sota arveladze

    madeni türk lirasını sektirdiği için türk parasına hakaretten hakkında dava açılan trabzonspor'lu mükemmel futbolcudur.
    (06.09.2006 19:00)

hüseyin avni aker stadyumu

    özellikle fenerbahçelilerin gelmekten imtina ettikleri, geldikleri taktirde ortamın gerildiği stadyum
    (06.09.2006 18:56)

semaver

    kumkapı'dan sarayburnu'na ilerleyen sahil yolunda sağ tarafta bulunan ve içinde anadolu'nun değişik şehirlerinden getirilen oyma el işçiliği kapıların, pencerelerin duvarları süslediği iki kattan oluşan ve güzel çay yapan cafenin ismidir.
    ılk katında olabildiğince otantik bir hava esmesine rağmen ikinci katında devasa bir plazma tv'de müzik kanallarından biri açıktır. yine ikinci katta okey, tavla gibi oyunlar oynanabilmektedir. bir bütün olarak bakıldığında bir kimlik arayışında olduğunu söyleyebileceğim cafe'ye sadece duvarlarını süsleyen oyma aksesuarları görmek için bile gidilebilir.
    (06.09.2006 16:58)

latife hanım

    uşşakizade muammer beyin kızı latife hanım, bir çoklarının düşündüğü gibi cahil, kendi halinde bir kadın olmamıştır, döneminin en zengin ailelerinden birine mensup, yüksek tahsilli, yedi yabancı dil bilen, gazi mustafa kemal'e sadece "kemal" diye hitap eden ve atatürk'ün de kendisine "latif" diye hitap ettiği ilk ve tek eşidir.
    (06.09.2006 16:51)

kelebek etkisi

    alev alatlı'nın "şimdi değilse ne zaman" isimli kitabındaki bazı makalelerinde göndermelerde bulunduğu teori.
    (06.09.2006 16:39)

marko paşa

    aziz nesin ve sabahattin ali'nin 1946'da çıkarmaya başladıkları ve dönemine göre çok yüksek tirajlara ulaşmış mizah dergisidir.

    bir mizah dergisi olmanın yanında güçlü de bir siyasi dergidir. dönemin iktidar sahipleri tarafından baskı altına alınmaya çalışılmış ve defalarca kapatılmıştır. daha sonra kadroya rıfat ilgaz'da katılmıştır. sürekli kapatılma kararlarından bıkan idareciler sırasıyla; merhum paşa, malum paşa, yedi-sekiz hasan paşa, Öküz paşa, bizim paşa, ali baba ve medet gibi isim değişiklikleri yaparak dergilerini ayakta tutmaya çalışmışlardır.
    (06.09.2006 16:36)

sayfa: 1...-9-10-11-12-13-14

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.