cumhuriyet gazetesi

  1. 1- cumhuriyet gazetesi’nin kurucusu yunus nadi'dir. (yunus nadi, 1879 yılında fethiye’nin seydiler köyünde doğdu. 21 yaşındayken 1900 yılında malumat gazetesi’nde çalışmaya başladı. 1901 yılında yazdığı bir yazı nedeniyle, 3 yıl hapis ve sürgün cezasına mahkum oldu. henüz 22 yaşındaydı. yunus nadi, cumhuriyet gazetesi'ni birlikte çıkarmak için zekeriya sertel'e teklifte bulunur. cumhuriyet ilkelerine bağlı olan zekeriya sertel, bu öneriyi duraksamadan kabul eder.)

    2- gazeteye adını veren de gazi mustafa kemal atatürk’tür. (bu yeni yayın organının cumhuriyet adını taşıması ve cumhuriyet rejimini büyük bir özlemle savunması, halife yanlısı, karşıdevrimci babıali basınını şaşkına çevirdi. Çünkü babıali, cumhuriyet adı altında, mustafa kemal’in diktatörlüğe gideceğini yazıyordu. kamuoyunu, ankara’nın aleyhine çevirmek istiyordu.)

    3- İlk sayısı 7 mayıs 1924 günü çıktı. (cumhuriyet gazetesi’nin yayına hazırlanma hazırlıkları nisan 1924 sonunda tamamlanabildi. ve cumhuriyet’in ilk sayısı 7 mayıs 1924 günü çıktı. yunus nadi ilk sayıda “okuyuculara sunuş” adlı baş yazısında cumhuriyet gazetesinin ilkelerini de ortaya koymuştur: “cumhuriyet’in siyasi programı isminde belli olduğu gibi, onu yayımlayanların siyasi hayatları da bellidir. cumhuriyet türkiye’de büyük kavgalarla elde edilmiş tarihi bir sonuçtur. biz (...) bu amaç uğrunda fiilen çalışmış insanlarız. memlekette bu muzaffer ve galip fikrin çok kuvvetli tarafları vardır. cumhuriyet memlekete mal olmuş bir fikirdir. biz onun temsilcisi ve koruyucusuyuz. bu temel düşünce göz önünde tutulduktan sonra kesin olarak söyleriz ki gazetemiz ne hükümet gazetesi ne de parti gazetesidir. cumhuriyet sadece cumhuriyetin, bilimsel ve yaygın ifadesiyle demokrasinin savunucusudur...”

    4- bugün cumhuriyet gazetesi’nin isim hakkı cumhuriyet vakfı’nın elindedir. (cumhuriyet vakfı, gazetenin kurucusu yunus nadi’nin ve gazeteyi kurumlaştıran nadir nadi’nin fikirlerinden ayrılmazlık ilkesine göre kurulmuştur. cumhuriyet gazetesi dünyada pek az örneği olan kendine özgü bir yönetim biçimiyle yaşamını sürdürüyor. gazeteyi kurumlaştıran nadir nadi’nin eşi berin nadi tarafından kurulan cumhuriyet vakfı, gazetenin isim hakkının sahibidir. bu vakfa yaşamları sırasında yunus nadi’nin çocukları ve yaşayan tüm torunları büyük bir istekle katılarak, kendilerine dedelerinden kalan isim hakkını cumhuriyet vakfı’na bağışladılar.)

    5- 1929 yılında cumhuriyet gazetesi -ki cumhuriyetin yarı resmi gazetesi olarak da adlandırılabilir- bir güzellik yarışması düzenliyor. bu yarışmaya balıkhane nazırı mehmet tevfik beyin torunu feriha tevfik kraliçe seçiliyor. ve 1933'te de kerime halis dünya güzeli seçiliyor. bu olağanüstü gün şerefine cumhuriyet gazetesi renkli baskı yapıyor.

    6- Arka kapak güzelini ilk önce cumhuriyet gazetesi kullanmıştır. (1980'li yıllarda cumhuriyet gazetesi'nin arka sayfasında her pazar günü mutlaka son derece şık ve güzel bir kadın fotoğrafı yer alırdı.
    altında ise şimdiki güzel kadın fotoğraflarının altında olduğu gibi uydurma bir fotoğrafaltı değil, necla seyhun hanımefendi'nin o hafta için kaleme aldığı ‘‘moda yazısı’’ olurdu.

    7- Günümüzde ise cumhuriyet gazetesi, darbe çığırtkanlığı yapan, kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla! mantığı ile reklamlarında halkı kendilerine sahip çıkmaya çağıran, demokrasiden kendi çıkarlarını anlayan, yasaların sadece kendilerini korumasını bekleyen, hasan cemal'in yazdıklarına göre hiç de özgür olmayan, padişahın (yoksa patronun mu demeliydim!) izin verdiği şekilde yazıların, yorum ve haberlerin girdiği, fiyat olarak türkiye'nin kaymak tabakasına hitap eden, ülkenin en pahalı gazeteleri arasında yeralan, internette bile ücretli abonelikle ulaşılabilinen, türkçe'ye ve dolayısıyla halka dayatılan uydurma kelimelerin yaşama sahası bulduğu, tirajı ellibinlerde seyreden, otobüslerde, vapurlarda ya da toplu taşıma araçlarında yaşlı, günlük traşını olmuş, asker ya da öğretmen emeklisi insanların ellerinde gördüğüm, yüzü soğuk gazetedir...
    (#86064) obvious|23.02.2007 15:37|