odunpazarı evleri

  1. tarihi odunpazarı evleri

    odunpazarı konutları genelde iki tip olarak yapılanmış. Ä°lk tip konutların girişleri sokaktan, bahçeleri arkada, ikinci tip konutlar ise bahçeler önde, konutlar bahçe içinde olacak şekilde; 1, 2, veya 3 katlı olarak yapılmış. konutlar genelde bir sofa ve etrafındaki odalardan oluşmakta. çok katlı konutlarda zemin kat, mutfak, depo gibi servis hizmetlerine ayrılmış, oturma odaları, yatak odaları üst katlarda bulunmakta.
    odalarda, genelde pencerelerin önünde oturma sedirleri var. en az bir duvar, ahşap işçiliğinin en güzel örneklerini veren dolaplardan oluşmakta. ayrıca oda kapıları ile dolaplar uyum içinde ve birbirine tamamlar nitelikte dizayn edilmiş. odanın kapısı açıldığında, kapı duvardaki rafların kapısıymış gibi görünüyor ve rafları kapatıyor. kapı kapandığı zaman ise raflar ortaya çıkıyor. ayrıca, duvarlarda günlük kullanım eşyaları için raf ve nişler var. katlar arasındaki hareketliliği sağlayan sofa, aynı zamanda konutların en büyük mekanı.
    geniş saçakları, kapıları, pencereleri, konsolları, tavanları, dolapları ve diğer ahşap işlerinde büyük bir ustalık ve zevk örneği gösteren konutlarda, kalem işçiliği ve oyma sanatının en güzel örnekleri görülebilir. konutlarda yapı malzemeleri olarak ahşap, kerpiç ve moloz taş kullanılmış. çatı örtüsü genelde oluklu kiremit.

    beyler sokak
    odunpazarı evleri yaşatma projesi'nin en önemli ayağını beyler sokak oluşturuyor. restorasyon çalışmasının başlatıldığı beyler sokak'ta bulunan 27 evin dış cephe ve çatı yenilenmesi gerçekleştirilmiş. beyler sokak'ta bulunan birbirinden güzel 27 tarihi evlerden bazıları, ünlü konuklar da ağırlamış. tiryaki paşa caddesi üzerinde bir yönü beyler sokak'ına bir yönü hasan tiryaki paşa caddesi'ne bakan iki katlı binada kurtuluş savaşı yıllarında yunan komutanının karargahı olarak kullanılmış ve cepheler bu binaya yerleştirilmiş. arif nihat asya 'bayrak' şiirini yine bu evde yazmış. geçmişte ünlü kişileri ağırlayan bu evlerde şimdilerde mütevazı insanlar konaklıyor.

    yeşil efendi konağı 'osmanlı evi'
    'yeşil efendi konağı' ya da restorasyonu yapıldıktan sonraki ismiyle osmanlı evi. yeşil efendi konağı, 19. yüzyıl sivil mimarisinin güzel bir örneğini teşkil ediyor. konak, atatürk döneminde milletvekilliği yapan yeşil efendi tarafın kullanılmış ve ismini buradan almış.
    atatürk, eskişehir'e geldiği zaman bu konakta kalırmış. yeşil efendi konağı'nın tavanlarındaki süsleme dünyanın hiçbir yerinde yoktur desek mübalağa olmaz. her bir odanın tavan süslemesi farklı. ahşap oymacılık sanatının en güzel örneklerini yeşil efendi konağı'nda bulmanız ve görmeniz mümkün. odunpazarı dede mahallesi'nde bulunan konak restorasyon sonrasında giriş katı müzeye dönüştürülmüş. konağın girişinde sizi 200'ü aşkın 19. yüzyılda ev yaşantısını yansıtan kıyafetler karşılıyor. sergide kadın giysileri, takılar, kemeler ve bir çok eşya yer almakta. osmanlı evi, ziyaretçilerin hem sergilenen eşyaları inceleyebilecekleri hem de müze içersinde geçmiş dönemin havasını soluyarak yöresel tatları deneyebilecekleri bir müze-restoran havası içersinde hizmet veriyor.

    kurşunlu külliyesi
    projesini odunpazarı belediyesi'nin çizdiği kurşunlu külliyesi restorasyonunu vakıflar genel müdürlüğü tarafından yapılıyor. külliye, kanuni sultan süleyman zamanında sadrazam mustafa paşa tarafından 1525 yılında yaptırılmış. külliye içersinde yer alan; kütüphane, kervansaray, aşevi, mevlevihane, abdest alma yerleri, bahçe ve çevre düzenlemesi projeleri bitmiş ve restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. külliye üzerindeki eskiyen tüm kurşun levhalar tek tek değiştiriliyor. kervansaraylar arasında yapıldığı günden itibaren restorasyona tabii tutulmayan tek kervansaray odunpazarı kurşunlu külliyesi'nde bulunuyor.

    atlı han

    tarihi tam olarak bilmemekle birlikte çok eskilere dayanan bir çarşı atlı han. odunpazarı'na gelen tüccarların kaldığı bir nevi kervansaray türü bir yer. ancak uzun yıllar kullanılmayınca harabeye dönmüş. bakımsızlıktan dolayı tamamıyla yıkılan han, orijinal yapısından esinlenerek restore edilip ticaret hayatına kazandırılmış. zemin ve birinci kattan oluşan atlı han, içersinde, sanat atölyeleri ile lüle taşı oymacılığı ve gümüş işlemeciliği, yöresel el sanatlarının üretildiği, teşhir ve satışının yapıldığı bölümlerin yanı sıra, restoran ve kafeteryaları ile sosyal hayata kazandırılacak ticari bir merkez olarak hizmet verecek. - alıntı -

    mehmet kuş

    - alıntı -





    (#66600) obvious|08.12.2006 14:52|