kivi

    son yıllarda doğu karadeniz'de bilinçli bir şekilde doğal yollardan yetiştirilmeye başlanan ve ilerleyen yıllarda çay ve fındığa rakip olma ihtimali bulunan tropikal meyve.
    (06.09.2006 16:30)

basil zaharoff

    sir basil zaharoff'tur, gerçek ismi ile basileios zacharias rum asıllıdır ve 1849 yılında muğla'da doğmuştur, esrarengiz bir ölüm tüccarıdır.

    Özellikle ıstanbul'un "kurtuluş" semtiyle yakından ilgilenmiş ve bu semtimizde oturan rumlara maddi ve manevi hatırı sayılır destekler vermiştir. her zaman perde arkasından çevirmiştir kirli ve kanlı işlerini.

    milli mücadele yıllarında yunanistan'a aktardığı paralar sayesinde yunanlılar izmir'i işgal etmişlerdir. kendisi hakkında fazlaca kaynak bulmak maalesef zordur ve adı bir çok kaynakta geçmesine rağmen hakkında yazılanlar sınırlıdır. 1910 yılında yunanistan ordusunun başına getirilen venizelos'a hem fikren hem de şeklen çok benzemektedir. Ãœzerindeki paltoyu hiç çıkarmadığı gibi elindeki bastonuda hiç bırakmamıştır.

    ıngiltere başkanı llyod george'un başdanışmanlık görevini yürütmüştür.

    zaharoff hakkında ülkemizde yayınlanmış iki adet kitap ve çok az sayıda makale vardır. bir tanesi ıletişim yayınların'dan çıkmıştır. diğeri ise önce okul yayınları tarafından daha sonra ise lamure kitap'tan çıkan araştırmacı ısmail çolak'ın yazdığı "yunan ışgali'nin gizli patronu sir basil zaharoff" isimli kitaptır.

    "tenten" isimli meşhur çizgi roman'da yer almıştır.
    (06.09.2006 11:20)

kapak olmak

    özellikle maddi olarak orta-üst sınıfa hitap eden dergi vb. yayınlarda sosyetik bay-bayan, manken ve/veya şarkıcı takımından bir kısım zevatın yayıncılara para ya da daha başka şeyler vererek derginin vitrinlerde görünen yüzünü genellikle bikinili ya da teşhircilik örneği fotoğraflarıyla işgal ettikleri yolunda rivayetlerin oluşmasına zemin hazırlayan durum
    (05.09.2006 22:05)

ediz hun

    yaz mevsiminde ailesiyle birlikte büyükada'da kışın ise cihangir'de ikamet eden, en çok filiz akın ile birlikte rol aldığı filmlerini sevdiğim, çok güzel fotoğraflarını çektiğim, 3-4 saat boyunca sohbet ettiğim, ilerleyen yaşına rağmen çok dinç olan, güzel gülümsemeye sahip, çiçeklere çok düşkün olduğundan bir balkonunu neredeyse tamamen çiçeklere ayıran, yeşilçam'a damgasını vurmuş sanatçı
    (05.09.2006 22:01)

ali cengiz oyunu

    üçkağıtçılığın adı ve soyadı
    (05.09.2006 21:51)

kanuni sultan süleyman

    kadınlar ve erkeklerin el-ele, kol-kola dans diye bir eylem icra ettiklerini haber alması üzerine aşağıdaki mektubu fransa kralı'na yazarak fransa'yı 100 yıl boyunca danstan men etmiştir.

    ey fransa kralı fransua!

    sefir-i kebirimden aldığım mazhara göre malumatım oldu ki, memleketinde dans namında ala mele-in nas fuhşiyat ve lubiyat yapıyormuşsun. ış bu name-i humayunumun eline vusulünden itibaren bu mel'anet ve rezalete son vermediğin taktirde ordu-yu humayunumla gelip seni kahretmeye muktedir olurum.

    kanuni sultan süleyman...
    (05.09.2006 18:39)

clementine

    çocukluğumda korkarak izlediğim harika çizgi film, müptelaları tarafından fan cluplar kurulmuştur
    (05.09.2006 11:46)

charlie chaplin

    usta ara güler'in tanıdıklarını araya sokmasına, kendisine mektuplar yazmasına, evinin önüne kadar gidip soğukta beklemesine ve chaplin'in eşi tarafından eve davet edilmesi rağmen bir türlü fotoğrafını çekemediği sessiz sinemanın duayen kişiliği. fotoğraf çektirmemesini, ölümünden kısa süre önce çekilmiş fotoğraflarını görmemle anlamam bir oldu. o sevecen adamdan eser yoktu, tanınmaz bir haldeydi...
    (04.09.2006 23:59)

nazım hikmet ran

    peyami safa'nin kendisinde bir ışık görerek elinden tutmasıyla yazarlığa başlamıştır. peyami safa meşhur "9. hariciye koğuşu" isimli kitabını nazım hikmet'e ithaf etmiştir. kitabın daha sonraki baskılarında, aralarının açılmasından dolayı bu ithafa yer verilmemiştir. ilk şiirleri arasında tasavvuf edebiyatına ait güzel şiirler bulunmaktadır (dergah kuyusu, ağa camii) çok güzel iki örnektir. dedesi bir mevlevidir. necip fazıl kısakürek ile aynı sınıfta okumuştur.

    milliyetçi bir delikanlı olarak girdiği siyasi yolu anadoluda bir almandan aldığı sosyalist fikirler sayesinde değişmiştir. daha sonra tan gazetesinde "putları yıkıyoruz" sloganıyla düşünsel bir savaş başlatmıştır, hapse girmiştir. türkiye'de hapse atıldığı zaman ülkemizin bir kısım sosyalist münevverleri (mina urgan, abidin dino, arif dino, va-nü, serteller vd.) tarafından hapisten çıkarılması için kampanyalar düzenlenmiştir. vatana ihanetten dolayı vatandaşlıktan çıkarılmıştır. moskova radyolarında stalin, lenin vs liderleri öven konuşmalar yapmıştır. komünizme ve rus liderlere taparcasına bağlanmıştır. bulgaristan'da bulunduğu sırada oradaki yönetimin, türkler arasında kullanılan türkçe'yi unutturmaya çalıştığını farkedip türkçe'ye sahip çıkmıştır. moskova'da son yılları vatan hasreti ve pişmanlık içinde geçmiştir.

    bir anlatıma göre kadir gecesi'nde yanındakilere "bu gece kadir gecesi beni camiye götürün"demiştir ve gittikleri camide cemaatle sohbet etmiştir. eşine az rastlanır fırtınalı bir hayat yaşamıştır.

    özellikle ülkemizdeki bazı gruplar tarafından sürekli bir propaganda aracı olarak kullanılmıştır ve bu yüzden daha lise sıralarında bir çok gencimiz nazım hikmeti şair olarak değil, komünist olarak tanımıştır. şairliğinden ziyade siyasi fikirleriyle gündeme gelmiştir/getirilmiştir. hakkında bir çok kitap yazılmıştır. fakat nazım hikmet'i en güzel okuyacağınız eserler sadece ona ayrılmış kitaplar değil, aynı dönemde yaşadığı insanların anı/hatıralarını yazdıkları kitaplardır.
    çok güzel, tekrar tekrar okunası şiirleri vardır...
    benim en sevdiğim şiiri:

    çok yorgunum, beni bekleme kaptan
    seyir defterini başkası yazsın
    çınarlı, kubbeli, mavi bir liman
    beni o limana çıkaramazsın...
    (04.09.2006 23:26)

nejat işler

    bir röportajından film setlerinden nefret ettiğini, yıkanmayı sevmediğini, istanbul sokaklarında sokak çocuklarıyla yarenlik ettiğini, mevcut sistemle problemli fakat yine de sistemin bir parçası olduğunu, serseri bir ruh taşıdığını öğrendiğim tiyatrocu
    (04.09.2006 22:36)

namık kemal

    bir çok belden aşağı fıkrada başrol oynayan ve içinde isminin geçtiği her fıkrayı "hayır o namık kemal değil, nam-i kemal" diye içimden de olsa düzeltme gereği duyduğum, atatürk'ü de çok derinden etkilemiş düşünce adamı
    (04.09.2006 22:32)

gönül yarası

    çocukluğumda önce babamdan daha sonra da malatyalı hasan durak'tan dinleyerek ezberlediğim o muhteşem türküyü yıllar sonra meltem cumbul'dan dinleyerek hatırlamama imkan veren güzel türk filmi.
    (04.09.2006 22:28)

güdük necmi

    hababam sınıfı'nda eserin yazarı rıfat ılgaz'ı canlandıran süper karakter
    (04.09.2006 11:12)

iskender pala

    timaş yayınları ile ortaklaşa l&m yayınlarını kurmuşlardı, bütün kitapları toplu halde ilk defa l&m yayınlarından çıkmıştır. daha sonra alfa yayınları bünyesinde kapı yayınları'nın kurulmasına öncülük etmiştir. bir çok entelelektüelin kitabı bu yayınevinden çıkmaktadır.
    divan şiiri sözlüğü edebiyat fakültesi öğrencilerinin vazgeçilmez kaynaklarındandır.
    bir başka edebiyatçı prof. dr. muhammet nur doğan ile arasının iyi olmadığı bilinir.
    geçtiğimiz yıllarda kısa bir süre kültür a.ş genel müdürlüğü yapmıştır.
    uzun süredir tarık zafer tunaya ve altunizade kültür merkezlerinde divan şiiri saatiisimli programları yapmaktadır.
    hilmi yavuz ile birlikte trt'de "şairane"isimli takip edilesi bir program sunmaktadırlar.
    harika bir türkçesi vardır.

    bir akşam taksimde karşılaştık ve önceden programlanmışız gibi başımızla birbirimizi selamladık...
    (04.09.2006 01:10)

gloria jean s coffees

    garsonlarının, müşterilerini rahatsız edecek şekilde ortalık dolaşmadığı, şeker kullanmayanlar için her daim sakarin bulunduran, servisi ve temizliğiyle standartların üzerinde olan, fiyat olarak pahalı fakat deneysel kahve tadları arayanlara önerilen kahvenizi içerken kitabınızı okuyabileceğiniz hoş mekanlar zinciri
    (04.09.2006 00:37)

sayfa: 1...-10-11-12-13-14

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.