dursun gürlek

  1. 1952 yılında tokat'ta doğdu. İlk ve orta tahsilini memleketinde tamamladı. İstanbul atatürk eğitim enstitüsü, türk dili ve edebiyatı bölümünü bitirdi. yeni İstanbul, tercüman, hürriyet, günaydın gazetelerinde çeşitli görevlerde bulundu. bir süre muhtelif okullarda türkçe ve edebiyat öğretmenliği yaptı.biyoğrafi araştırmaları ve çeşitli makaleleri meşale, İnanç, milli kültür, türk edebiyatı, kültür dünyası gibi dergilerde yayınladı. tarih ve düşünce dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. bu dergide neşrettiği "kırkambar" ve "ayaklı kütüphaneler" başlığı altındaki yazılarıyla dikkat çekti.

    yazarın, osmanlı tarihi, Şark klasikleri ve biyografi sahasındaki çalışmaları halen devam etmektedir.

    eserlerİ

    osmanıl zaferleri, osmanlı kumandanları, köprülüler, banu cihan, tutiname,sünusiler, İlim ve İrade, İbrahum aleyhisselam, amal-ı hayal gibi bazı eserleri osmanlı aslından latin harflerine aktardı.

    Çınaraltı kitap sohbetleri
    timaş 2005

    felakatimizin kaynağı kültür yokluğu. hayatı anlamadan geçip gidiyoruz. olgunlaşmak, kalabin daha hassas, kanın daha sıcak. zekanın daha işlek, ruhun daha huzurlu olması demek. harami mağaralarının kapılarını değil, hükümdar hazinelerinin kapılarını açan büyü, kitap!...' gözlerinin ışığı tükenene kadar gözünü kitaptan ayrımayan Üstad cemil meriç böyle söylüyor kitap hakkında...

    bir başka kitap aşığı da 'benim sevgilim kitap ve kalemdir. geride kalanların hepsi mihnet. endişe ve gamdır.' diyerek muhabbetini dile getiriyor.

    matbaanın bulunmadığı ve kitapların büyük zorluklar içinde çoğaltıldığı çağlarda kitabın. ilmin ve ilim adamının gördüğü itibar aranır hale gelmişse; kitaplar çoğaldıkça. matbaalar arttıkça okuma oranı düşünüyorsa; ve artık 'medeniyet' sahnesinde bize bir rol verilmiyorsa. kitaba yeniden dönmenin vakti gelmiştir.

    dursun gürlek. medeniyet tarihimizdeki yolculuğu esnasında derlediği kültür hazinesini bir bardak demli çay eşliğinde paylaşmak üzere sizi Çınaraltı'na davet ediyor.

    Çınaraltı; ali emiri'den ahmet mithad efendi'ye; sultan reşat'dan cemil meriç'e; İbni sina'dan necip asım yazıksız'a; hasan sabbah'dan babanzade naim'e uzanan geniş bir tarihsel kesitte. kitap ve kitap kültürü üzerine ilgi çekici. hayret uyandırıcı. bazen de yüzünüzde buruk bir tebessüm oluştururan kısa anektodlardan oluşan. rahat ve zevkle okunan bir eser.


    maziye bir bakıver
    timaş 2005

    kültür tarihçilerimizden dursun gürlek, "maziye bir bakıver" diyerek, geçmiş zaman bağlarından ve bahçelerinden zengin bir demet sunuyor. dersaâdet'in cumbalı evlerinde, eski İstanbul hanımlarının yaptıkları "pencere sohbetleri"ni, ahşap evlerin cephelerinde yer alan "ya hafız!" levhalarının ne anlama geldiğini, bir zamanlar ayasofya'nın etrafını saran farelerin nasıl ürkütüldüğünü, sultan İkinci abdülhamid'in beylerbeyi sarayı'nda enver paşa'ya söylediği ibretâmiz sözleri, fatih'teki Şekerci hanı'nı mesken hale getiren şeker insanların; şairlerin, yazarların hallerini, galata mevlevîhanesi'nde icra edilen sema törenlerini ve hatıralarda kalması gereken daha pek çok tabloyu gözlerinizin önüne seriyor.

    karınca huzura varınca
    timaş 2005

    Çınaraltı kitap sohbetleri’nin yazarı dursun gürlek’ten tarihe, kültüre ve medeniyete dair ibret verici bilgi ve olayların anlatıldığı sürükleyici ve etkileyici bir kitap.

    Çınaraltı kitap sohbetleri’nde kitap kültürüne ait, bilinmeyen pek çok ayrıntıyı gün yüzüne çıkaran dursun gürlek, yeni kitabında tarihin yaprakları arasında gözden kaçmış. unutulmuş veya unutturulmuş pek çok ilgi çekici anekdotu sayfalarına taşıyor. kitabın sayfaları arasında gezinirken, okuduklarınız karşısında türk ve İslam tarihine ait bir çok detayı öğrenme fırsatı bulacaksınız.

    karınca huzura varınca/kültür sohbetleri; muhteşem bir kültür ve medeniyet tarihinden, hassas bir araştırmacının titiz gözlemiyle seçilerek derlendi.


    Cemil Meriç'in uzun yıllar sekreterliğini yapan Dursun Gürlek halen Kubbealtı Akademisi'nde Osmanlıca Dersleri vermektedir.
    (#85828) obvious|22.02.2007 17:02|