kıtlık

    Ãœlkemizde ekmeğin karneyle, tüpün, yağın, şekerin ve bilimum bakliyatın ya karaborsadan ya da uzun kuyraklar beklendikten sonra alınabildiği zaman dilimine karşılık gelen kavram.
    (28.08.2006 00:35)

emir kusturica

    nihat genç'ten öğrendiğimize göre, saraybosna'lı olmasına rağmen bosna hersek'in yakılıp yıkıldığı, müslümanların katledildiği savaşta sanatçı kimliğinin gerektirdiği gibi davranamayıp savaşa karşı çıkmamış bu nedenle de bir başka sanatçı arkadaşı abdullah sidran kendisiyle tüm bağlarını koparmıştır. aynı zamanda bir sanatçı olarak savaşa karşı çıkmayan davranışları yüzünden benim gibi kendisini severek dinleyen bir çok müslümanla da arasına inceden inceye bir soğukluk girmiştir.
    (28.08.2006 00:29)

cemil meriç

    okuyucuları tarafından "üstad" payesiyle anılan ve bir çok aydının yetişmesinde fikirleriyle son derece etkili olmuş fikir işçisi. 1950-60'lı yıllarda milli eğitim bakanlığı için hazırlanan o mükemmel klasiklerden bazılarının çevirmenliğini yapmıştır. (victor hugo, balzac vd.) kültür bakanlığı tarafından 2006'da bir "cemil meriç kitabı" hazırlanmıştır. bu kitabın tanıtım gecesine gittiğimde kürsüye gelen sayın ılber ortaylı: "cemil meriç, benim hayatımda bir dönüm noktasıdır, bugün ben buradaysam bir bakıma bunu üstad'a borcluyum" mealinde bir konuşma yapmıştır. cemil meriç'in rahle-i tedrisinden geçmiş olan mustafa armağan cemil meriç biyogfarisi diyebileceğimiz " düşüncenin gökkuşağı cemil meriç " ve halil açıkgöz'ün öğrencisi olduğu dönemde cemil meriç ile yaptığı sohbetlerden derlediği "cemil meriç ile sohbetler" isimli kitapları mevcuttur. Önümüzdeki günlerde yeni şafak gazetesi yazarı dücane cündioğlu da bir cemil meriç kitabı yayınlayacağını ve araştırmalarının neredeyse tamamlandığını yazmıştır.
    cemil meriç hisar, türk edebiyatı ve kubbealtı gibi dergilerde makaleler kaleme almıştır. Ölümünden kısa bir süre önce trt tafarından çekilen kısa bir belgesel vardır.
    (28.08.2006 00:07)

ergun göknel

    2005 yılının yaz sıcakların "başarısız başarı" isimli kitabının yayına hazırlık aşamasında bazen truva yayınları'na gelirdi. orada tanıştım kendisiyle... hapisten yeni çıkmıştı ve yüzündeki acı tebessüm gözümden kaçmamıştı. sohbet esnasında bir ara telefonu çaldı, el çantasından 90'ların sonlarından kalma bir ericsson (yanılmıyorsam 688 modeli) telefon çıkardı ve görüşmesini yaptı. yanında bir de eski usül telefon defteri vardı. sonra bir sessizlik oldu ve ben o esnada içimden "hey gidi ergun göknel nereden nereye" dedim... bu kendisini son görüşüm oldu.
    (27.08.2006 23:47)

büryan kebabı

    istanbul'un fatih semtinde bir sokağı kaldırımlarıyla birlikte masa ve sandalyeyle doldurmak suretiyle kapatmış olan siirt ve bitlis eşrafından oldukları düşünülen esnafın, ufak ve pek temiz olmadığını söyleyebileceğim mekanlarda hazırlayıp servis ettikleri kebap çeşidi. sokağın ilginçiki özelliğinden birisi küçük bir kasetçiden etrafa gün boyu yayılan kürtçe şarkılar ve türküler ile bir köşede kaçak tütün ve tütün mamülleri satan tezgah sayılabilir. herşeye rağmen bu kebap bir defa yenilebilir.
    (23.08.2006 01:48)

erciyes üniversitesi

    internette tanıştığı ve hiçyüzyüze gelmediği bir kadına 135 milyar para kaptıran prof. dr. erdoğan berçin'in eczacılık fakültesi dekanı olduğu üniversite.
    (23.08.2006 01:35)

ayran

    gittiğim bir kahvede bulunan insanların soda ile karıştırarak içtikleri, bana ilk bakışta garip gelen fakat denediğim de harika bir tadı olduğuna karar verip, neden ülkemizde "sodalı ayran" tesislerinin kurulmadığına kafa yormama sebep olan içecek.
    (22.08.2006 12:15)

hababam sınıfı

    ilk olarak, turan ve ilhan selçuk'un çıkardığı "dolmuş" isimli dergide tefrika edilen hababam sınıfı'na çizgileriyle turan selçuk renk katmıştır. ayrıca bu eserinde rıfat ilgaz kendisini yazmıştır. roman ve filmdeki "güdük necmi" karakteri bizzat rıfaz ilgaz'dır.
    (22.08.2006 11:48)

sayfa: 1...-12-13-14

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.