flicts

    brezilya kökenli portekizce söyleyen hc/punk grubu. arthur (gitar/vokal), rafael (bateri), jeferson (bass) adlı üç sağlam elemandan müteşekkildir. sözlerinde kendi ifadeleriyle sokağın kurallarını gösteren, radikal bir muhalif duruş sergileyen grup aynı zamanda eğlenceden de ödün vermez. müzikal olarak melodik, kolay dinlenebilen bir hardcore yapan grubun örnek mp3'leri resmi siteleri www.flicts.com adresinden indirilebilir. özellikle 2002 tarihli cancoes de batalha, her eve lazım bir albümdür. çok sayıda toplama albüme de şarkı veren grubun albümleri :
    matando a pau! (demo) 1997
    apesar das aparencias, ainda somos a escoria! (demo) 1999
    apostando tudo (os excluidos ile birlikte) 2000
    cancoes de batalha 2002
    third world jihad (agrotoxico ile birlikte) 2004
    (10.04.2006 18:15)

the crow

    yapılmiş en iyi çizgiroman uyarlamalarından biri olan 1994 tarihli alex proyas'ın yönettiği, başrollerinde brandon lee, rochelle davis, ernie hudson ve michael wincott'un oynadığı film. james o'barr tarafından yaratılan ve 1989 yılında basılan the crow, gördüğü ilgi üzerine 1999 yılında image comics tarafından on sayılık bir seri olarak yeniden yayınlanmıştır. her ne kadar film daha çok başrol oyuncusu brandon lee'nin sette tuhaf bir kaza sonucu ölümü ile gündeme gelse de yarattığı muhteşem gotik atmosfer, sağlam senaryo ve oyunculuk, akıldan çıkmayan sahneleri ve unutulmaz soundtracki ile kalbimizde ayrı bir yer edinmiştir. sevgilisi ve kendisi bir grup serseri tarafından öldürülen eric draven'ın ölümden dönerek intikam alışını anlatan filmin soundtrackinde the cure, nine inch nails, pantera, the helmet gibi çok sayıda sağlam grup şarkılarını icra ederler. sonrasında ilkinin yanından bile geçemeyen üç devam filmi daha çekilmiştir maalesef...

    (10.04.2006 18:10)

the dark tower

    stephen king tarafından yazılmış yedi kitaptan oluşan fantastik edebiyat klasiği. bizimkine bazı açılardan benzemekle beraber giderek çürüyen ve uygarlığın çöktüğü bir dünyada geçen öykünün kahramanı roland deschain, kendi dünyasında düzeni sağlamaktan sorumlu silahşörlerin sonuncusudur. ilk kitap olan the gunslinger'da roland'ın kendi ülkesinin yıkımından sorumlu tuttuğu walter adlı büyücüyü bir çölde izlemesiyle başlayan olaylar, onun herşeyin merkezinde olduğunu düşündüğü kara kuleyi neredeyse isterikçe arama macerasına dönüşür. bizim dünyamıza açılan gizemli kapılardan geçerek (veya zorla geçirilerek) roland'ın grubuna katılan ve onun ka-tet'ini oluşturan on yaşında bir çocuk olan jake, bir junkie olan eddie ve bacaklarının dizden aşağısı olmayan susannah bu yoculuğunda ona eşlik ederler ve yeni silahşörler olurlar. ilerleyen kitaplar boyunca kimi zaman roland'ın geçmişine de dönerek kara kuleyi arayış sürer, yol üzerinde dünyamızın farklı boyutlardaki yansımaları olabilecek alternatif gerçekliklere de uğrar ka-tet (roland, jake'i ilk kitabın sonunda ölüme bırakırken jake bundan başka dünyalar da var der). stephen king de kendisi olarak öykünün gidişatında önemli bir rol - aslında başrol - oynar. okuyucuları tarafından her kitabı merakla beklenen ve okucuyu da zamanla ka-tet'in bir parçası yapan serinin son kitabının son sayfalarına geldiğimde sonunu okuyup okumama konusunda uzun süre kararsız kalmıştım, neredeyse onbeş yıllık benim de içinde olduğum bir macerayı bitiriyormuşum gibi hissetmiştim.
    (10.04.2006 12:36)

gen

    togan gökbakar tarafından yönetilen, başrollerinde doğa rutkay, yurdaer okur, mahmut gökgöz'ün oynadığı korku/gerilim filmi. yoğun bir reklam kampanyası ile pazarlanan film ne yazık ki korku türünün sinemanın en zor türlerinden biri olduğunun ve bu türde bir film çekmenin her babayiğidin harcı olmadığının bir kanıtı olmaktan öteye gidememiş. sadece mümkün olan her sahnede ani ve yüksek perdeden müzik kullanımı (bu konuda bakınız argento'nun suspiria'sı), abuk subuk açılardan yapılan çekimler ve karanlık ve mat renklerden oluşan görüntülerle bu iş olmaz. üstelik konunun ispanyol filmi hypnos'la benzerliği de cabası...
    (09.04.2006 22:00)

upanisadlar

    hinduizm' de vedalardan sonra gelen kutsal metinlerdir. atman ile brahman'ın bir olduğunu öne sürerek monoizm kavramını (her şeyin aslında bir olduğunu) ortaya atan upanişadlar mö 900'lerde yazılmıştır.
    (09.04.2006 21:42)

büyülü rüzgar

magico vento

    türkiye'de büyülü rüzgar adıyla lal kitap tarafından yayınlanan italyan sergio bonelli editore çizgiromanı. gianfranco manfredi tarafından yaratılmıştır. ned ellis adında eski bir askerin ağır yaralı olarak sioux topal at tarafından kurtarılması ve geleceği görme yetisi sayesinde kabilenin şamanı olmasıyla gelişen olayları anlatan bir western/korku çizgiromanı olan büyülü rüzgar son dönemde italya'dan çıkan en kaliteli çizgiromanlardan biri olarak dikkat çekmiştir. kimi zaman kızılderili efsanelerindeki bilumum mahlukatla uğraşan kimi zaman beyaz adamın kızılderili halkı üzerindeki komplolarıyla mücadele eden büyülü rüzgar bir yandan da kendi geçmişindeki karanlık noktaları aydınlatmaya çalışır.

    (09.04.2006 21:21)

fumetti

    bir zamanlar fotoroman anlamında kullanılır iken zaman içinde tüm italyan çizgiromanlarını tanımlamak için kullanılır olmuş kelime. italyanca küçük duman bulutları anlamına gelir (çizgiromanlardaki konuşma balonlarına gönderme yapılmış olsa gerek). martin mystere, zagor, magico vento gibi.
    (09.04.2006 21:06)

martin mystere

    sergio bonelli editore tarafından 1982 yılında yayımına başlanan, a. castelli'nin h. r. haggard'ın allan quatermain karakterinden esinlenerek yarattığı çizgiroman kahramanı. maceralarda en çok işlenen konu atlantis ve mu adlı, günümüzden binlerce yıl önce var olmuş, bizim bugün ulaştığımız teknolojik seviyenin üzerine çıkmış ve nükleer bir savaşla birbirini yoketmiş iki uygarlığın günümüze ulaşan kalıntıları ve bu kalıntıların yarattıkları sorunlardır. ancak, bunların dışında marty amca, her türlü gizemli olayla uğraşır (yetiler, vampirler, noel baba, zihin transferi vb.). asistanı java - ki kendisi bir neanderthel adamıdır - ve sevgilisi diana'nın yardımıyla her maceradan yüzünün akıyla çıkar. kimi zaman bir belgesele yaklaşan detaylı çizimler ve geveze martin'in çoğu zaman bir monolog şeklinde verdiği ayrıntılı tarihsel bilgilerle bir gizemler ansiklopedisine dönüşür. türkiye'de uzun yıllar atlantis adıyla tay yayınları'nca yayınlanmıştır. bugün de lal yayınevi tarafından yayını sürdürülmektedir.

    (09.04.2006 20:31)

pour some sugar on me

    def leppard'ın hysteria (1987) albümünden bir şarkı. o dönem standartlarına göre son derece güzel bir video klibi de vardı (bunlar şarkı söylerken içinde bulunduklerı binayı bilumum aletle yıkıyorlardı). hala duyunca kafa sallama isteği uyandıran sıkı bir şarkıdır, sözleri de anlam yüklüdür (!):

    step inside, walk this way
    you and me babe, hey hey

    love is like a bomb, baby, c'mon get it on
    livin' like a lover with a radar phone
    lookin' like a tramp, like a video vamp
    demolition woman, can i be your man
    your man

    razzle 'n' a dazzle 'n' a flash a little light
    television lover, baby, go all night
    sometime, anytime, sugar me sweet
    little miss-a-innocent sugar me, yeah

    take a bottle, shake it up
    break the bubble, break it up

    pour some sugar on me, ooh, in the name of love
    pour some sugar on me, c'mon fire me up
    pour your sugar on me, oh, i can't get enough
    i'm hot, sticky sweet from my head to my feet yeah

    listen
    red light, yellow light, green-a-light go
    crazy little woman in a one man show
    mirror queen, mannequin, rhythm of love
    sweet dream, saccharine, loosen up
    i loosen up
    (08.04.2006 15:12)

hysteria

    def leppard'ın 1987 tarihli albümü. o dönemde epeyce ses getirmiş, love bites, animal gibi singlelarla listelerde epeyce yer işgal etmiştir. özellikle armegadden it ve pour some sugar on me benim favorilerimdir.
    (08.04.2006 15:04)

agrotoxico

    sao paulo kökenli hardcore grubu. 1993 yılında kurulmuş ve ilk albümü caos 1998'i beş yıl sonra çıkarmış olan grup, bu albümde daha çok içinde yaşadıkları bölgenin - sao paulo'nun güneyi, suç oranının en yüksek olduğu bölgeymiş - varoş yaşamından, suç, uyuşturucu vb. konulardan bahsetmiştir. 2003 tarihli ikinci albümleri estado de guerra civil ile daha politik ve global bir muhalif bakış sergilemeye başlamışlardır. albümleri şu anda avrupa'da da basılan ve epeyce tanınan grup türkiye'yi ziyaret etmesini hasretle beklediğim - hayalden kim ölmüş - gruplardandır.
    (08.04.2006 14:58)

spongebob squarepants

    kızarkadaşımın uzun süre başkahramnı bob'un peynir olduğunu öne sürdüğü, ben sünger olduğunu söyleyince benimle dalga geçtiği çizgifilm. daha da ilginci en yakın arkadaşı patrick'in pipiye benzediğini iddia etmşti ki - kendisi aslında bir denizyıldızıdır - yukarıdaki eşcinsellik yorumlarını okuyunca aklıma bu konuşma geldi.
    (03.04.2006 13:02)

anarşizm

    bireylerin özgür iradesi üzerindeki her türlü dışsal etkinin reddedildiği, kişinin kendi hayatı üzerindeki her türlü kararı sadece kendisinin verebileceği bir yaşam isteğidir. dolayısıyla devlet, din, aile vb. her türlü baskı kurumunu reddeder. içinde yaşanacak toplumun kurallarının o toplumu oluşturan bireylerce özgürce ve yalnızca o ortak yaşam alanına ilişkin konulmasını gerektiği anarşistlerin çoğunun ortak görüşüdür.
    (31.03.2006 19:03)

eurovision

    1980'li yıllarda yanlış hatırlaıyorsam her mayıs ayında milli hüsran yaşamamıza yol açan yarışma. 1990'larda böyle bir yarışmanın varlığını bile unutmuşken 2003'te aniden sertab'la yeniden hatırladık. bu arada bilmiyorum hala o mu sunuyor ama bbc'de eurovision'u süper bir eleman sunuyordu geçtiğimiz yıllarda, çok eğlenceli yorumlar yapıyordu, tavsiye ederim.
    (31.03.2006 18:49)

sayfa: 1...-49-50-51-52

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.