bütçe

    yasama organının, yürütme organına, gelirlerin toplanması için yetki, giderlerin yapılası için izin verdiği bir kanundur. esasen, bir ülkenin belirli bir dönemine ait gelir ve giderlerini gösteren bir tahmin belgesi niteliğindedir. diğer bir ifade ile, kamu kesimi ekonomisinin, toplam ekonomi içerisindeki ağırlığını ortaya koyan ve bu anlamda oylama yöntemi ile halkın, bütçe hakkı ile siyasi iktidarların, toplumsal ihtiyaçlara yönelik, ekonomik ve sosyal tercihlerini yansıtan bir belge olarak karşımıza çıkmaktadır.
    (27.03.2006 15:43)

vergi

    devletin kamusal faaliyetlerinin gerektirdiği harcamaları karşılamak ya da kamusal görevlerinin gereklerini yerine getirmek amacıyla ve egemenlik gücüne dayanarak, yasal esaslara uymak şartı ile, hukuki cebir altında, özel bir karşılık vaadi olmaksızın, geri vermemek üzere, gerçek ve gerçek olmayan kişilerden alınan, para şeklindeki tutarlardır.

    günümüzde devletin, gerek nitelik gerekse kapsam itibariyle genişleyen fonsiyonlarının sürdürülebilmesi açısından, en önemli ve başlıca finansman kaynağıdır. devlet açısından bu denli önemli ve hayati bir anlam ifade eden vergi kavramı, mükellefler açısından, kolayca kişiselleştirilebilir bir karşılığı olmaması ve ekonomik bir değer kaybı olması itibariyle, üzerinden atılmak istenen bir yük olarak algılanmaktadır.
    (27.03.2006 15:42)

j r r tolkien

    3 ocak 1892'te, bloemfontein, güney afrika'da doğup, 2 eylül 1973'te bournemouth, ingiltere'de ölen, silmarillion, güç yüzüklerine dair, the hobbit, yüzüklerin efendisi gibi tüm dünyaca bilinen eserlerin yazarı.

    babasının işi yüzünden yerleştikleri güney afrikada doğan tolkien, annesinin ölümünün ardından kardeşi ile birlikte bir pederin gözetimine bırakılmıştır. dil üzerinde büyük yeteneği ve merakı olan tolkien, zamanla kendi dil ve alfabelerini yaratmış, birinci dünya savaşına katılmış, savaşın ardından oxford'da anglo-sakson ve ingiliz dil ve edebiyatı dersleri vermiş ve dünyanın en önemli dil bilimcilerinden birisi olmuştur.
    (27.03.2006 15:35)

sosyal devlet

    sosyal devlet, diğer bir ifade ile, refah devleti, toplumun üyelerine, sahip oldukları mülklerin piyasa değerine bakmaksızın, asgari bir gelir garanti ederek; kişisel ve ailevi krizlere yol açabilecek hastalık, yaşlılık, işsizlik gibi belirli sosyal riskleri karşılayabilecek güce kavuşturmak suretiyle toplum için güvensizlik alanını daraltarak ve statü ya da sınıf ayrımı yapmaksızın, bütün vatandaşlara belirli sosyal hizmetleri mümkün olan en iyi standartlarda sunmayı garanti ederek, piyasa güçlerinin işleyişini değiştirmek amacıyla devlet kaynaklı politikalar ve idare yoluyla kullanan devlettir. bu bağlamda kullanılacak maliye, para, sosyal güvenlik, iş gücü politikaları gibi politikalar, devletin belirtilen fonksiyonlarını yerine getirmesi için faydalı araçlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
    (27.03.2006 15:33)

mükellef

    213 numaralı vergi usul kanunu'nun 8. maddesinde, vergi kanunlarına göre, kendisine vergi borcu düşen gerçek ve tüzel kişilerdir.

    kanuni tanımı bu olmasına rağmen, tanım bazı eksik ifadeler içermektedir. 'üzerine vergi borcu düşen' ifadesi, mükellefin ödevlerinden bildirmeleri tamamen tanım dılı bırakmaktadır. oysa vergi mükellefiyeti sadece parasal bir konu değil şekli yükümlülükleri de içeren bir kavramdır. mükellef, üzerine vergi borcu düşmese dahi, beyanname verme, defter ve kayıt tutma gibi şekli yükümlülükleri içermektedir. belirtilmesi gereken bir diğer nokta, 'gerçek ve tüzel kişilerdir' ifadesi ile ortaya çıkmaktadır. günümüzde türk ticaret kanunu ile düzenlenmekle birlikte, hem gerçek hem tüzel kişi olmayan, dernek ve vakıflar gibi, kişi toplulukları bulunmaktadır. bu kişi toplulukları da vergi mükellefi olmasına rağmen gerçek veya tüzel kişi değildir.
    (27.03.2006 15:32)

kurt cobain

    yazdığı şarkıların sadeliği esas vurucu tarafı olan, bir kültürün önce ilk, sonra son temsilcisi, balık burcu kırılgan bir yapıya sahip değerli müzisyen.

    20 şubat 1967 doğumlu, 8 nisan 1994 günü aramızdan ayrılan, müzik tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahip kişilik. çekingen ve kırılgan olduğu kadar saldırgan ve tepkili yapısı son mektubundaki klasik cümledende anlaşılmaktadır: "sanırım sadece yanmak, solup gitmekten iyidir.." karısına (courtney love), intahar etmeye gidiyorum diyerek gittiği evin bahçesindeki küçük klübede, av tüfeğini ağzına sokup tetiğe basarak kendini öldürmüştür. courtney ise onu engellemek çin hiç bir şey yapmamıştır. bu anlamda karısı intaharının başlıca nedeni olarak görülmektedir.
    (27.03.2006 15:32)

vampir

    ademle havvanın üç oğlundan***, kardeşini* öldürerek babası tarafından lanetlenip, tanrı tarafından cennetten atılan, ilk doğan* ile, düştüğü nod adlı yerde karşılaştığı ve aşık olduğu lilithden olan çocuklarına verilen isimdir.

    lilith, caine'i 'uyandırmak' için bileğini kesip kanından içirir ve bunun sonucunda caine, abyss adlı bir yere düşer.

    daha sonra, michael -kutsal ateşin koruyucusu-, gelir ve tanrı'nın onu bağışlayacağını söyler. bunu kabul etmemesi üzerine, michael, caine'i ve çocuklarını ateşle lanetler. caine ve çocukları, dünyada yürüdüğü sürece, ateşten korkacak ve ateş onları mahvedecektir.

    aynı gecenin sabahında, raphael -güneşin koruyucusu- gelir ve abel'in günahlarını affettiğini ve tanrı'nın onu bağışlayacağını bildirir. caine, abel'in bağışlamasının yeterli olmayacağını ve ancak kendisinin kendisini affedebileceğini söyleyerek reddeder. bunun üzerine, raphael, caine'i güneşle lanetler. bundan sonra caine ve çocukları, gün doğumundan korkacak ve güneş ışınları onları yakacaktır.

    bunun üzerine caine, içinde hırs büyüyerek, karanlık bir mağraya kaçar ve uykuya dalar. uyandığında, ölüm meleği uriel kendisini kanatlarına almıştır. kulağına tanrı'nın onu affettiğini ve kabul etmesi halinde, tüm lanetlerinden kurtulacağını fısıldar. caine, tanrının bağışlamasıyla değil, kendi bağışlamasıyla yaşayacağını söyler. tanrı, uriel'in ağzından, caine ve çocuklarına son ve en büyük lanetini verir. bundan sonra caine ve çocukları, dünyada gezdiği sürece, karanlığa tutunacak, sadece kan içecek ve bir ölü gibi yaşayacak ancak ölmeyeceklerdir.
    (27.03.2006 15:30)

baba

    aynı evde yaşayıp da, aslında pek fazla da 'olmayan' durumda, insanı olabileceğinden çok farklı yerlere getirebilecek şahıs. kişiye hayat veren iki kişiden bir olmakla birlikte, erkeklere yönelik sorumsuzluk ve yalancılık gibi sıfatlardan, haksızlıkla payını alan kişi. oysa bir babanın çocuğu için hissedebilecekleri, düşüncenin ötesinde, canı ile sınırlı bir sonsuzluktur. koruyucu melekler herzaman acımasız, sert fakat fedakar olur. ve küçük bir çocuk için, babanın olmayışı, büyük sıkıntılara, eksikliklere ve hatta kabuslara neden olabilir. diğer taraftan baba, var ama bir o kadar da yoksa, ortaya çıkan sıkıntılar daha farklı olacaktır. küçük bir çocukken eve geliş saati beklenen, geldiği zaman, ayakkabılıktan kucağına zıplanan kişi, aynı çocuğun duygularını ifade etmek ya da insanlara soğuk olmak gibi dertlerinin de kaynağı olabilir gittiğinde. kuşkusuz baba, sıkı, sert, bazen acımasız, soğuk olabilir. fakat en kötüsü bile o canını yakan evlat sevgisinin ateşini bilmektedir.
    (27.03.2006 15:29)

ölüm

    sussan olmaz, konuşmak imkan dışı ve artık aralarında olmayıştır.. herkesin çığlak ve yalnız doğup, aynı şekilde öldüğü göz önüne alındığında, kişiyi var olmuşluğuyla ve son nefesindeki cümlesiyle sınırlayan ve aslında başka başlangıçlara açılan, soğuk ve kavurucu kapıdır.

    "... öyleyse git... bundan başka dünyalar da var.."[bkz, king, stephen, kara kule, 3. baskı, (çev. gönül suveren), altın kitaplar, ocak 1999, s. 215]
    (27.03.2006 15:29)

aşk

    tanıma sığamayacak kadar dolu olan kavramdır -ki aslında herkesin kendi tanımı vardır aslında-.. gördüğün an içini yakan, ellerini terleten, zamandan bağımsız karşında sana gülümseyen o ve küçük bir çocuğun sıkılganlığı ve hüznü ile sen.. kelimelerin sadece ses tellerinin tetreşiminden ibaret kaldığı, iki kişilik özgürce uçmayı sağlayan bir çift melek kanadıdır.. ansızın, hoyratça ve büyük bir incelikle beyninden vuran ve insanı sarıp sarmalayan "ben"lerin dışında başka bir varlığa varlığını adayan -ve tamamen sübjektif- bir histir.
    (27.03.2006 15:28)

sayfa: 1...-255-256-257

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.