ceteris paribus

    'diğer şartlar veri olarak kabul edildiği takdirde' anlamına gelen iktisat terimi.

    örneğin, 'bir malın fiyatı arttığı takdirde, ceteris paribus, talebi azalacaktır' şeklindeki bir ifade, bir malın fiyatı arttığında, tüketici zevk ve tercihleri, piyasa başarısızlıkları, ikame ve tamamlayıcı malların fiyat yapıları gibi diğer şartların sabit kabul edillmesi halinde, talebinin azalacağı anlamına gelmektedir.
    (28.03.2006 08:43)

idam

    türkiye'de, 26.06.2003 kabul tarihli 4913 sayılı Kanun ile, kaldırılan ceza şeklidir.

    salt ceza hukukunun kısasa kısas ilkesi bağlamında düşünülecek olursa, ekonomik suça* ekonomik ceza* verileceği gibi, bir insanın vücut bütünlüğüne zarar vermek ya da bir insanın canını almak da aynı şekillerde cezalandırılmalıdır. diğer taraftan bir veya daha fazla cana kıymasına rağmen kişinin canını almak, bir anlamda katilin yaptığını haklı çıkarmakta, belirli koşullar gerçekleştiğinde insan öldürülebileceğini kabul etmek anlamına gelmektedir. bu da hukuk devleti görüşüne taban tabana zıttır.
    (28.03.2006 08:42)

ankara iktisadi ve ticari ilimler akademisi

    ankara'da 1955 yılında, öğretime gece eğitimi ile başlayan ankara iktisadi ve ticari ilimler akademisi, 1971 yılında yürürlüğe giren, 1472 sayılı kanun gereği kendisine muadil özel yüksekokulların bağlanması ile eğitim-öğretim kapasitesini genişletmiştir.

    akademi'yi oluşturan ekonomi, işletme, maliye ve yönetim bilimleri fakülteleri, mali bilimler ve muhasebe yüksekokulu ile bankacılık ve sigortacılık yüksekokulu, 1982 yılında yükseköğretim kurumları teşkilatı hakkında kanun hükmünde kararname'nin değiştirilerek kabulüne dair 2809 sayılı kanunla gazi üniversitesi bünyesine alınarak bugünkü gazi üniversitesi iktisadi ve idari bilimler fakültesi'ni oluşturmuştur. (kaynak: http://www.iibf.gazi.edu.tr/?q=2a)
    (28.03.2006 08:40)

gazi üniversitesi

    cumhuriyetin ilanından hemen sonra mustafa kemal atatürk ve arkadaşlarının girişimiyle bir enstitü kurulması kararlaştırılır. bu karar 1926 yılında "orta muallim mektebi ve terbiye enstitüsü" nün açılmasıyla sonuçlanır.

    enstitünün adı 1929 yılında "gazi orta muallim mektebi ve terbiye enstitüsü" olarak değiştirilir ve bu isimle uzun yıllar hizmet verir. 1976 yılında ise gazi eğitim enstitüsü ismini alır.

    1982 yılında 2809 sayılı kanunla bu kurum gazi üniversitesi'ne dönüştürülür. aslında bu, cumhuriyetle başlayan geleneğin yeni isimle devamıdır. geleneğin oluşmasında gazi eğitim kadar kuruluşu 1935'e kadar giden ankara yüksek teknik öğretmen ve ankara kız teknik yüksek öğretmen okulları ile ankara iktisadi ve ticari ilimler akademisi büyük rol oynar. (kaynak:http://www.gazi.edu.tr/?secim=9)

    ankara'da rektörlük kampusu beş evlerde olan üniversitenin, beşevler*, emek*, maltepe* gibi çeşitli semtlerde çeşitli fakülteleri yer almaktadır.
    (28.03.2006 08:39)

ayvalık tostu

    iki normal tost tost ekmeğinin birleşimine benzeyen ekmeğinin arasına, salam, sucuk, rus salatası, ketçap, mayonez koyularak sıcak yenilmesi güzel olan tost şekli. ankara'da özellikle, üniversite yerleşkelerinin etrafında konumlanan çeşitli dükkanların, öğrenciler tarafından sıklıkla ziyaret edilmesini sağlayan yiyecektir.
    (28.03.2006 08:35)

didou nana

    lazcanın bir lehçesi olan megrelce yazılmış sözleri ile anonim bir megrel halk türküsüdür.
    sözleri şu şekildedir:
    oropa ardzo arti varen
    çkim iveri nçari çkvaşa
    miordini miçkutu do
    goytiroku ma si çkvaşa
    miordini miçkutu do
    didou do na ni na

    huriyadas çima ndğasu
    skani mamulyas makipginam
    kankaleşa gamkomile
    vaşilebu taşi rina
    kankaleşa gamkomile
    didou do na ni na

    seri do ndğaşi arti mapu
    skani şaras ginocinepu
    skani dudi midamiğuru
    şkvak kargi mokileku
    skani dudi midamiğuru
    didou do na ni na

    ah orapa si ncgiri ndğaşi
    guri muço domixaşi
    seri iri şeni seriren do
    kukumela naku ndğaşi
    seri iri seriren
    do didou do na ni na.

    sözlerin türkçesi ise şu şekildedir:

    her selvili bir değil/benim iverim başkasına
    beni sevdiğini biliyordum da/sen beni başkasına değiştirdin

    titreyerek sabah günü/senin çiftliğinde dolanıyorum
    başıboş şuursuzca
    böyle hareketin mümkün değil/sensiz ben ne yapayım

    gece ile gündüz bir oldu/senin yolunu gözlüyorum
    sen benim için öldün/başmaların sevdiği geldi
    ah sevgili seni iyi günlerimde/yüreğimi nasıl dağıttın
    gece herkes için gece de/günlerce uykusuzum..
    (28.03.2006 08:34)

kazım koyuncu

    salkım söğüt toplama albümler serisinde yer alan, ilkay akkaya ile birlikte söylediği, ou nana ve özellikle vefatı sonrasında sıklıkla söylenen didou nana ile insanın içini ısıtan ve bir o kadar da hüzünlendiren bir sese sahip, mehrum sanatçı.

    1972, artvin doğumludur. müzik hayatına grup dinmeyen ile başlamış, daha sonra türkiye'deki ilk lazca rock albümü yapan zuğaşi berepe adlı grubun kurucuları arasında yer almıştır.
    (28.03.2006 08:31)

les

lisans üstü eğitim sınavı

    lisans veya master programlarını bitiren kişilerin, yüksek lisans* programlarına başvurabilmesi için girmek zorunda oldukları, ösym tarafından yapılan sinavdır. sorular sözel ve sayısal olarak iki ayrı kitapçıkta, önce sözel sürenin bitiminde sayısal, olmak üzere dağıtılmaktadır. sınavın süresi iki adet 90 dakikaya bölünmüş olarak 180 dakikadır. başvurulacak yüksek lisans programına göre alınması gereken en düşük puan farklı olmaktadır.
    (28.03.2006 08:30)

muse

    ilham perisi anlamına gelen ingilizce kelimedir.
    (28.03.2006 08:29)

scrubs

    halen cnbc e'de yayınlanmakta olan, sacred heart adlı hastanede stajer tıp öğrencileri olarak başlayan john dorian*, chris turk, elliott reid isimli karaketlerin, doktor olma yolunda ilerlerken başlarına gelen komik ve enteresan olayları konu alan televizyon dizisi. özellikle dizinin, hayattan kopuk, ürkek ve hafif şapşal bir karakter olan j.d.'nin ağzından anlatım tarzı, diziyi daha eğlenceli bir hale getirmektedir. oldukça absürd bölümlerin bile içerdiği duygusal olaylar, diziyi anlamsızca güldürmeye yönelik bir çok diziden ayırmaktadır.
    (28.03.2006 08:28)

dorian

    halen cnbc e adlı kanalda yayınlanan scrubs isimli dizinin, zach braff tarafından canlandırılan, kısaca j.d. olarak hitap edilen karakterinin soy adı*.
    (28.03.2006 08:26)

diablo

    blizzard entertainment tarafından, çıkartılmış, kanımca yapılımış en başarılı rol canlandırma oyunu*.

    ilk oyunda diablo* tarafından yıkıma uğratılmış tristram adlı kasabanın altındaki zindanlarda, bu yıkımı yapan diablo'yu yenip, alnındaki ruhtaşı'nı* elegeçirerek, kırmak amacı ile aşağıya doğru savaşarak inen kahraman, diabloyu öldürdükten sonra ruh taşını kırmak yerine, kendi alnına saplar ve kendisi zaman içinde diablo haline gelir.

    ikinci oyunda ise, kimsenin tanımadığı bir başka kahraman, diablo'nun peşi sıra çeşitli yerleri gezmekte ve buralarda yol açtığı sorunları çözmeye çalışmaktadır. diablonun amacı diğer üç kardeşi olan mephisto* ve baal*'a ulaşarak, üç ana kötü*'yü biraraya getirip, dünyayla cehennemi sonsuza dek birleştirmektir. bu yolda, diablo'nun ardından, diğer iki kardeşi ile de yüzleşecek olan kahramanın amacı, bu üç ana kötü'nün bir araya gelmesini engellemeye ve alınlarındaki üç ruhtaşını toplayıp, cehennemdeki ruhörs*'ünde kırarak sonsuza dek yok etmektir.
    (27.03.2006 15:46)

hobbit

red hot chili peppers

    vokalde anthony kields; gitarda, john frusciante; bas gitarda, flea ve davulda chad smith'den kurulu, üstün grup. müziklerinin sade melodileri, uzun sözleri, çılgın ruhuyla uzun süredir dünyadaki en başarılı gruplardan biri olarak kalmıştır. bir dönem sıkça gitarist değiştirmelerine rağmen, şu anda, daha önce de çalıştıkları frusciante ile yollarına devam etmektedirler (ki kendisinin yeteneği, grup tarafından ilk çalıştıkları zaman da sıradışı bulunmuştur fakat uyuşturucu sorunu yüzünden gruptan ayrılmıştır). özellikle sahne performanslarındaki enerjileriyle dikkat çeken grup, kimsenin taklit edemediği, benzerine rastanlayan ve adı tam olarak konulamayan bir tarza sahiptir. bu eşsiz tarz onları bu kadar uzun süre birarada tutmuş ve başarılı kılmıştır.
    (27.03.2006 15:43)

sayfa: 1...-254-255-256-257

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.