caesar

  1. ünlü roma imparatorunun soyadı olmakla beraber bir çok insanın kendisine takma isim olarak seçtiği bir kelime
    (deified 30.04.2006 13:17)
  2. roma hükümdarlarının saltanat ismidir, roma imparatoru olan hükümdarlar bu ünvan ile anılırdı. daha iyi kavramak için;

    (bkz: padişah)
    (bkz: şah)
    (bkz: şah ismail)
    (gilgalad 30.04.2006 13:24)
  3. bu sözcük kendisini roma'nın halefi olarak gören imparatorluklarca da kullanılmıştır. almancadaki kaiser
    *, rusçadaki tzar* bu sözcükten gelmektedir.
    (medeni karpuz 30.04.2006 13:32)
  4. şimdiye kadar oynadığım strateji oyunları içerisinde en iyilerinden biri olduğunu düşündüğüm oyun.
    (bkz: caesar 3)
    mekan, roma imparatorluğu. sene, bindokuzyüz çift sıfır (değil tabii, 2000 yıl öncesi.)
    (fallen sithlord 30.04.2006 13:41)
  5. latince'de tüylü, saçlı anlamına gelen kelime, julius gaius'un * lakabıdır. ancak julius gaius caesar roma'nın kontrolünü aldığında kensidine, kral olup olmadığı sorulduğunda, "ben kral değilim, ben caesar *"'im demiştir, bu lakap/unvan, octavian (sonradan augustus) ile birlikte roma imparatorunu sembolize etmek icin kullanılmıştır. almanca kaiser ve rus tzar'ları hep bu kelimeden türemiştir.
    pompeius ve crassus ile triumvirilik denilen yeni bir yönetim şekli oluşturmuş, roma cumhuriyet döneminin en önemli devlet adamı.caesar'ın siyasal gücü , pompeius'un askeri gücü ve crassus'un ekonomik gücü bir araya geldiği için roma girdiği hemen hemen her mücadelelerden ve savaşlardan başarıyla ayrılmıştır.
    (fleur de lis 30.04.2006 13:47)
  6. türkiye de doğan çocuğa dahi bu isim kullanılmıştır.
    (kuzeyli 08.09.2006 10:06)
  7. türkiye de nasıl herhangi bir restauranta gittiğinizde menüde sıklıkla "şefin salatası" seçeneğini görebiliyorsanız, amerika birleşik devletlerindeki restaurantlarda salata başlığı altında en sık göreceğiniz salata çeşidi "ceaser s salad"dır.
    (hepbanahepben 08.09.2006 10:21)
  8. roma diline, kadim mısır'dan girmiş sözcük. gözleyerek nezaret eden anlamına gelen neter sözcüğünden evrimleşmiştir : neter, nestar, nessar, nezar, nazır şeklindeki formları da vardır.

    inanışa göre bir kral, yetkisini tanrı(lar)dan soyuna gelen hakdan alır ancak bir sezar kraldan, imparatordan daha büyüktür. çünkü o bizzat, tanrının tahtına "nezaret" edendir.

    (kont dracula 08.09.2006 10:40)
  9. (bkz: julius caesar)
    (sanches 24.09.2006 16:36)
  10. bir rivayete göre kelimenin kaynağı galya dilidir.
    (nepenthe 18.05.2007 15:55)
  11. güzel bir oyun. fazla oynandığında sinir hastası olunabiliyor.
    saatlerce uğraşıp yarattığım şehrim , şarap almaya gidip gelene kadar *yanıp kül olduğundan beri şevkim kırıldı, oynamıyorum.
    (immortalease 27.02.2008 19:46)
  12. Produktoru Sierra olan, harika bir real-time simulasyon*. Yanilmiyorsam en son dorduncusu piyasaya surulmustur.
    Oyunda Antik Roma'yi yeniden yaratiyorsunuz... Yani bir nevi bir caesar oluyorsunuz. Kurgu soyle: soylu bir ailenin cocugusunuz ve imparator olabilmeniz icin bir dizi deneme surecinden gecmeli, iyi bir yonetici oldugunuzu kanitlamalisiniz. Bunun icin de sizden verilen bolgelerde (sifirdan) bir yerlesim yeri kurmaniz bekleniyor. Once "Kingdom" modunda basliyorsunuz, sonra da sirasiyla "Republic" ve "Empire" modlarinda ilerliyorsunuz.
    Size verilen tek sey genis bir arazi ve bir miktar para * *. Caesar III'de yerlesim yerlerini belirtmek icin kucuk tabelalar koyuyordunuz ve insanlar buralara gelip cadirlar kuruyordu, daha sonra (eger beklentilerini karsilayabilmisseniz) ev insa etmeye basliyorlardi. Caesar IV'te ne tabela koyuyorsunuz ne de cadir kuruyorsunuz, kullanima hazir Insulae'ler dikiyorsunuz * * ve insanlar gelip yerlesmeye basliyor.
    Insanlarin gelmeye baslamasiyla sorunlariniz da basliyor. Insanlarin talep edecegi ilk sey su olacaktir, bu yuzden ilk once su sebekeleri kurmalisiniz. Yiyecek icin de tarim yapmaya baslamaniz gerekli. Onceliklerden biri de guvenlik tabii, bunun icin de yerlesim birimlerine yakin yerlerde guvenlik birimleri kurmalisiniz. Hatta evlerin saglam yapildigindan emin olmak icin muhendislik burolari bile acmalisiniz!
    Her bolumde farkli beklentileri karsilamaniz gerekli. Ilk bolumlerde genelde yukaridaki yapilanmalara (cok fazla estetik kaygisi tasimadan) alismaniz bekleniyor, fazlasi degil. Diger bolumlerde tarim urunlerini cevredeki sehirlere satip para kazanmaniz, kazandiginiz parayla herhangi bir hammadde ithal edip (demir gibi) bunu isleyerek mamulu satmaniz beklenebilir...
    Sehriniz gelistikce insanlarin istekleri de simartilan bir cocuk gibi komiklesecek. Bir zamanlar "aciz", "oluyoruz" diye isyan eden vatandaslariniz, simdi de "cok sikici bir yer burasi, yeteri kadar eglence ortami yok", "nerede tapinacagiz, tanrilarin gazabina mi ugrayalim yani?" ya da "mobilya istiyorum ama pazar yeri cok uzakta" gibi yakinmalarla basinizi agritacak. Eger bu istekleri karsilamakta gecikirseniz (ya da karsilamamakta diretirseniz) ya suc orani artacak ve insanlar isyan ederek sehrinizi yakip yikmaya baslayacak, ya da insanlar teker teker sehri terk edecek...
    Oyunda ilerledikce kutuphaneler, collosseum'lar, hipodromlar, hamamlar *, klinikler, okullar, berberler, limanlar, kopruler, kaleler, kuleler, asker ocaklari, surlar, heykeller, parklar, su rezervleri, senato ve su anda aklima gelmeyen onlarca sey insa edebiliyorsunuz.
    Caesar IV'te olup da III'te olmayan tek sey sinifsal farkliliklar. Caesar III'te insanlar gelip, yerlesip, etraflarindaki olanaklarin ulasilabilirligine gore evlerini git gide gelistiriyorlardi. Caesar IV'te ise uc ayri sinifa gore ev insa ediyorsunuz ve bu evler sinifsal istek ve ihtiyaclar karsilandiginda gelisiyor. Plebeian'larin (plepler) insula'lari, Equite'lerin (ekusteryen) domus'lari, ve patrici'lerin de villa'lari var. Plepler (koylu sinifi) tarim ve endustri kollarinda calisiyor, fazla bir sey talep etmiyorlar *. Ekusteryenler daha cok hizmetler sektorunde calisan sosyal sinif.
    [Aslinda bu biraz kafami karistirmadi degil, cunku benim bildigim ya da hatirladigim kadariyla Roma Imparatorlugu'nda ekusteryen sinifi Hiristiyanligin ortaya cikmasiyla olusmaya baslamisti? Oyunda ise surekli oraya buraya tapinaklar kuruyorsunuz?...]
    Din adamlari, tiyatrocular, klinik calisanlari, senato gorevlileri yetistirebilmek icin ekusteryen sinifina ihtiyaciniz var.
    Patricilerin ne ise yaradigini ben cozemedim, sanirim sadece ona buna sikayet etmek icin yasiyorlar (yok "ben bes cesit tarim urununden memnun degilim" ya da efendim "ben kozmetik urunu istiyorum, uretemiyorsan umrumda degil, ithal edeceksin" gibi sikayetlerle basinizin etini yiyorlar)
    Ayrica Caesar III'te sehrinizi sadece gunduz vakti gorebiliyorken, Caesar IV'te sehri gece, gunduz, yagmurlu bulutlu gibi cesitli zaman ve kosullarda gorebilirsiniz.
    Tarihi seven, sabirli, titiz ve ayrintilara dikkat edebilecek, bazen de "buyuk resmi" gorebilecek insanlar icin zevkli bir oyun.





    senato


    (abrir 10.03.2009 00:58 ~ 10.03.2009 01:28)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.