palavra sıkmak

kopya çekmek

    Turlu turlu yontemleri, altbasliklari ve altmetinleri * vardir: Kopya cekmek, kopyalamak, kopyala-yapistir, kopyala-yapistir-degistir...
    Cogunlukla kopyalanan sey oldugu gibi yazilmaz, sozcuk bazinda yapilan kucuk oynamalarla alinan kopya biraz daha ozgun hale getirilir.
    Kopya cekme eylemi sadece sinav esnasinda olmaz: fikirler, projeler baska birinden kopya edilebilir, (ki muhendislikte ve tasarimla ilgili bolumlerde buna sikca rastlanir, pek cok arkadasin arasini bozmustur bu), internetten bulunan bir yazi ufak tefek degisikliklerin ardindan odev olarak teslim edilir, baska bir ders icin, baska bir amacla yazilmis yazilar tekrar tekrar kullanilir *... Kopya turleri kisinin yaraticiliginin ve hayalgucunun izin verdigi kadar cogaltilabilir.
    Butun bunlar hocalarin ogrencilerden ne istediklerini bilmedigi zaman gerceklesir ki bir hoca ogrenciden ne istedigini bilmiyorsa onlara ne verdigini de bilmiyordur. Sizden bir yazi yazip getirmesini istediginiz her ogrenciden mukemmel, ornek yazilar yazmasini bekleyemezsiniz. Bunu yaparsaniz ogrenci gider, zaten mukemmel olan bir yazi bulur, getirir, onunuze koyar. Hoca ogrenciden bir sey bekledigi zaman verilen bilgiye kendi gorusunu, yorumunu da katmasina izin veriyor mu? Buna izin vermiyorsa onune konan yazinin ozgun olmasini da beklemesin o halde...
    Osmangazi Universitesi'nde Ingiliz Dili Edebiyati bolumu ogretim gorevlisi Dr. Odiléa Rocha Erkaya, Turk universite ogrencilerinin neden surekli baskalarinin calismalarini * kopyalayip kendi arastirma kagitlari uzerinde kullandiklarini ve sinavlarda neden surekli kopyaya basvurduklarini arastirmis. Sorumlunun sadece ogrenciler olmadigini, ogretmenlerin karalayici tutumunun bir ise yaramayacagini yazmis.
    Akademik arastirma yazisi yazmasi beklenen ogrencilere birakin akademik yaziyi, kompozisyon yazmayi bile ogretmeyen hocalardan dem vurmus: http://www.asian-efl-journal.com/June_09_ore.php *
    (06.02.2010 12:34)

yansiklopedi

    Almanca dilbilgisi * tanimini okurken gozlerimden yaslar gelmistir:http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/German_grammar
    Ottoman Empire taniminda da "en buyuk sehir" hanesine "Just follow this road, can't miss it. It's pretty big." * yazmislar. Ayni tanimda Osmanlilar icin bir dusman listesi yapmislar ki listede Michael Jackson'dan Che Guevara'ya herkes var: http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Ottoman Insan gulmeden, en azindan gulumsemeden edemiyor.
    (06.02.2010 02:50)

bıyık denince hatıra gelen ünlüler

    (bkz: Hitler)
    (05.02.2010 15:40)

bıyık

    Bazi erkeklerde sac renginin iki uc ton acigi renkte cikar. Sac koyu renk olsa bile biyik ve sakal sari, sarimsi kahverengi, kizil, hatta beyaz bile olabilir. *
    (05.02.2010 11:38)

burnuk

    Ayrica Harry Potter'da, her turlu metale (ozellikle degerli olanlara) merakli, bu yuzden kapali mekanlarda rahat durmayan, yaramaz, saldirgan, hayal urunu yaratik.
    (05.02.2010 11:23)

oomph

    1989'da kurulan, "Yeni alman sertligi" * akimina onculuk eden Alman endustriyel metal grubu. Zamaninda Rammstein, Megaherz, Eisbrecher gibi gruplarin ilham kaynagi olmuslardir. Ancak nedense unleri Kuzey Avrupa ile sinirlidir.
    Oomph!'un pek cok parcasi siddet ve cinsellikle ilgilidir. Kliplerinde de bu temalari siklikla goruruz. (Dinlerken bu temalarla uzaktan bile ilgisi olmadigini dusundugum Auf Kurs'un klibi buna iyi bir ornek)

    "Ilk seferinde hep acitir" anlamina gelen Beim Ersten Mal Tut's Immer Weh, Nina Hagen ile birlikte kotardiklari Fieber *, Sosyal sorunlara deginen Sandmann, Dero'nun "Gib mir sex" * diye haykirdigi Sex, sarki soyleyen cocuklarin oynadigi korku filmleri tadinda bir klibi olan Augen Auf, klibinde Alice'i labirentte sekerken izledigimiz Labyrinth, Aliens vs. Predator: Requiem'de kullanilmis Wach Auf .... gibi parcalari NDH severler icin dinlenesidir.

    2004'ten beri daha melodik ve organik calismalar yapiyorlar, ki bu da isin "endustriyel" kismini biraz baltaliyor sanki. Yine de elektronik altyapilarini tamamen terketmis degiller.
    (04.02.2010 13:25)

anlatmak ister misin

    Konusmak ister misin? veya Bana anlatabilirsin gibi cesitlemeleri de vardir. Sempatik, duyarli, icli * kisilerin bir nedenden oturu hislenmis, uzulmus, konusmaya ihtiyaci olan kisilere kucak acmasi, yaslanacak bir omuz bahsetmesidir. Kisi aslinda "Anlatsana, merak ettim" demek istiyordur, cunku bu iki insan birbirlerini tanimaya, tanimlamaya calisiyorlardir daha.
    Ki "Bana anlatabilirsin" seklinde bir bilgilendirmeye ihtiyac duyulduguna gore birbirlerini fazla tanimayan insanlar arasinda gerceklesir bunlar.
    (04.02.2010 10:11)

vevo

    Hevesle bekledigim ama bir turlu acilmayan, acilamayan site. Israrla "Stay tuned" diyor, bakalim...
    (04.02.2010 00:08)

soundgarden

    Kucukken bayildigim bir yaris oyunu vardi, EA'den Roadrash idi bu oyun. Soundgarden da bu oyunun muziklerinin onemli bir kismini yapmisti, ki bunlarin arasinda Kickstand beni en cok etkileyen parcadir. Rusty Cage de sahaneydi. Guzel seyler yapip dagilmislardir. 90'lari 90'larda, 80'leri 80'lerde birakmislardir. Bu yuzden benim gozumde efsanelesmislerdir.
    Bunun tam tersini yapmis birileri icin (bkz: Bon Jovi)
    (03.02.2010 21:43)

youtube komedyenleri

    Insanlarin TV basindan ayrilip bilgisayarlarinin, laptoplarinin basinda daha fazla vakit gecirmelerini firsat bilen YouTube ve/veya google'in anlastigi, cogu ABD'li veya Kanadali kimseler. Son zamanlarda ot gibi bitmeleri can sikmaya baslasa da bazilari hala iyidir. Cogu amatordur ve yine cogu absurd komedyendir:

    Ray William Johnson: Kanalinin adi RayWilliamJohnson, sovunun adi da =3 *. Uc dakikalik ilginc sovlarinda amator kameralarla cekilmis videolari yorumluyor ve 14 milyonun uzerinde izleyicisi var. "You know it straight, I'm doin' your mom" diye de tuhaf, munasebetsiz bir jenerik muzigi yapmis kendine.

    Shane Dawson: Kanalinin adi ShaneDawsonTV. Kendini "dunyadaki herkesi birkac dakikaligina tum dertlerini unutturmaya" adamis oldugunu soyluyor. Kendisinin canlandirdigi absurd karakterlerin yer aldigi kisa skecler yapiyor, on milyonun uzerinde izleyicisi var.

    Philip DeFranco: Kanalinin adi sxephil, the Philip DeFranco Show adinda bir "sov" yapiyor. Cok fazla konusuyor...

    College Humor: Kanalin adi collegehumor, collegehumor.com'un "original video" larinin YouTube uzantisi. Digerlerinden biraz daha muzip, biraz daha samimi.

    Shay Carl: Kanalinin adi SHAYTARDS. Aile yasantisini YouTube'a teshir eden ve hic komik bulmadigim, ama nedense cok izlenen kimse.

    Fred Figglehorn: Kanalinin adi Fred, ve videolarinin "komik" olmasinin tek nedeni videolarinda sesini tizlestirmesi. 400 milyondan fazla kisi tarafindan izlendigine gore tiz ses ise yaramis.

    Jon Lajoie: Kanalinin adi jonlajoie, ayni zamanda muzisyen ve Show Me Your Genitals, WTF Collective, I Kill People gibi cok basarili parcalari var (Parcalari da ayni olcude komik.) Yine de belden asagi espri yapmanin dozunu biraz kacirmis. You Want Some of This? adinda bir de muzik albumu cikti. *

    Butun bunlarin yaninda bizim de aslanlar gibi BatesMotelPro'muz var, ama YouTube ile anlastiklarini sanmiyorum.
    (03.02.2010 20:08)

noisettes

    Don't Give Up sarkilarini pek begendigim Londrali indie rock grubu.
    (02.02.2010 17:40)

basındaki anlatım bozuklukları

    "Metin2: Sürgün Mağrası" oyununun piksel piksel gozumuze sokulan reklamlari. Ve hayir, oyunda "Mağra" diye hayal urunu bir sey yok. Oyuna bu adi koyanlarin derhal sagduyularina kavusmalarini temenni ediyoruz.

    Edit: Evet, anlatim bozuklugu denmiyor buna, yazim yanlisi deniyor. Bende biliyorumki bunu.
    (01.02.2010 20:10)

iktisat oyuncuları

    Dokuz Eylul Universitesi'nde, IIBF'nin D blogu, zemin katinda 1981'den beri araliksiz faaliyette olan tiyatro toplulugudur. IOTT (Iktisat Oyunculari Tiyatro Toplulugu) olarak da bilinirler. Ozelllikle universite tiyatrosu ve deneysel tiyatro anlayisinda calismalarini surduren grup, bugune kadar hicbir sekilde profesyonel yardim veya sponsor almamistir.

    IOTT'nin one cikan tarafi, toplulugun uyeleri arasindaki dayanisma ve takim ruhudur. Calismalarini birimlere ayrilarak yuruturler: Teknik Birimler (Kostum, Makyaj, Isik-Muzik ve Dekor), Halkla iliskiler birimi ve kutuphane-arsiv birimi. Ancak bu birimler hicbir zaman birbirlerinden bagimsiz degildir, her uye her birimde calisabilir. Kutuphane-arsiv birimi uyeleri toplulugun ozel kutuphanesinden ve 1981'den beri IOTT bunyesinde oynanan oyunlarin, uyelerin yaptigi dramaturji calismalarinin arsivlenmesinden ve saklanmasindan sorumludur. Ayrica yilda iki kere arastirma ve inceleme dergisi cikarirlar. Halkla iliskiler birimi, her turlu organizasyondan, oyun ve organizasyon afislerinden sorumludur. Teknik birimlerde uyelere temel bir egitim verilir. Asla disaridan hazir dekor alinmaz, terzilere kostum diktirilmez. Cikarilan oyunla ilgili her seyi topluluk uyeleri yaparlar. Dekorla ilgilenirler, kaynak yaparlar, kostum dikerler, sahne makyaji yaparlar... Yapacaklari her sey butce dahilinde olmak zorundadir, ki bu butce yeni uyelerden alinan kucuk bir miktar parayla ve oyunlardan elde edilen gelirle olusturulur. IOTT'liler bahar gelince uyanirlar. Daga cikarlar, Hasanaga Bahcesi'nde ates yakip etrafinda sarkilar soyleyip dans ederler, Sherwood Ormani'nda * kuzu cevirirler, Kibris Sehitleri'nde, Konak Meydani'nda kortej yuruyusu yaparlar, standlar kurarlar...

    Yeni uyeler, ilk donem haftada iki gun en kidemli uyeler tarafindan egitime tabi tutulur. Bu egitimde sahne duruslari, diksiyon, uyum, dogac gibi konular islenir. IOTT'nin her yil cikardigi ilk oyun, eski uyelerin yer aldigi oyundur, ki buna kisa donem oyunu derler. Kisa donem oyununun amaci, yeni uyelere oyunun asamalarini gostermektir. Ikinci donem cikarilan oyunda yeni uyeler yer alir. IOTT'nin en tartisma yaratan yani, uyelerin topluluktaki ilk yillarinda sahneye cikabilmesidir -- ki diger bircok tiyatro toplulugunda uyelerin sahneye cikabilmek icin 2-3 yillarini vermeleri gerekiyor.

    IOTT'nin amaci harika oyunlar cikarmaktan cok uyelerinin tiyatro alaninda kendilerini gelistirmesidir. Amator bir topluluktur, uyelerin profesyonellesmesini amaclamaz. Ancak IOTT'li profesyonel oyuncular da vardir: Tamer Karadagli, Hakan Bilgin ve Mehmet Ustundag gibi.
    (01.02.2010 19:03)

hotel costes

    Paris'teki Hôtel Costes'in DJ'i Pompougnac tarafindan derlenen album serisi. Ilki 1999'da, sonuncusu da 2009'da cikmistir. Iclerinde en sahanesi bence 2004-Best of Costes albumudur.
    (01.02.2010 18:11)

sayfa: 1-2-3...-9

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.