ispari

    latince adı diplodus annularis olan bu balık denizlerimizin sıcak ve ılık sahil şeridinde bol bulunurlar. boyları 15-20 cm arasında değişir. yapı itibariyle karagöze benzerler. kuyrugun başlangıcında bulunan siyah benekten tanınabilirler. karides, deniz kurdu, yosun ve midye ile beslenirler. göçmen balıklardandır.suların soğumasıyla daha sıcak kesimlere göç ederler.
    oltayla tutması kolaydır. çok çabuk tepki verir. olta ile karagöz avlacak olursanız öncelikle isparilerden kurtulmanız gerekir. zira attıgınız oltaya karagözden daha kısa sürede gelerek canınızı sıkabilir ve karagöz tutma hayallerinizi yıkabilir.
    (28.08.2006 00:55)

argus wishingwell

    balıkçılıkla ilgili bütün terimleri tanımladığından bana pek fazla bir şey bırakmamış olan kişidir kendisi...ama yine de bir şeyler bırakmış o kadar gaddar olmayayım....
    (27.08.2006 23:55)

zoka

    balık tutmak için kullanılan, balık şekli verilmiş ve ucunda iğne bulunan olta kurşunudur. çeşitli boyları mevcuttur. en fazla kullanılan ve verimli olan fındık zoka denilen küçük boyutlu olanıdır.
    (27.08.2006 23:52)

minakop

    sciaenidae familyasından olup adı umbrina cirrhosa'dır. karadeniz sahil bölgesinde götek balığı ismiyle bilinir. uzunluğu ortalama 45-50 cm'dir. 70-90 cm boyunda 20 kg. ağırlığında olanları da mevcuttur. yapısı yan taraflarından yassı olarak elips şeklindedir. ancak sırt tarafı kamburcadır. Sırtında kaplan postuna benzer desenler mevcuttur. başı vücut genişliğine oranla ufaktır.
    başının içinde, gözlerinin arka tarafına doğru iki adet küçük taş bulunur. ağzı küçüktür. üst çene alttakine göre daha ileride olup aşağıya doğru eğiktir. çenelerinde batıcı dişler bulunmaz. gözleri normal büyüklükte olup burun deliklerinin arka tarafındadırlar. alt çenede çok küçük bir bıyık vardır. burun kısa ve küttür. bütün yüzgeçleri çok gelişmiştir. ıki tane sırt yüzgeci mevcuttur. derisi kalın ve iri pullarla örtülüdür. sırtı esmer yan tarafları ve karnı beyazdır.
    bütün sularımızda bulunur. bir kısmı bulundıkları bölgeleri terk etmezler. nehirlerin döküldüğü yerlerden hoşlanırlar. dibe yakın yaşarlar. yapısı itibariyle yırtıcı bir balık değildir. küçük balık, balık yavrusu ve karidesle beslenirlerler
    (27.08.2006 23:21)

tranca

    latince ismi pagrus ehrenbergii olan balık. fangri ve mercanla aynı türdendir. pembeye çalan rengi ve belirgin sırt yüzgecinden kolay tanınabilir. vücut yapısı cipuraya benzer. ege denizinin ünlü balığıdır.
    sıcak denizlerin 20-25 m derinliklerinde tek başına yaşar. tüm deniz kabuklularını kırıp yiyebilecek kadar kuvvetli bir çeneye sahiptir. hermafrodit yani hem erkek hem dişi karakteristigi gösterir. aşırı avlanma nedeniyle nadir olarak bulunmaktadır. beyaz eti oldukça lezzetlidir.
    (27.08.2006 23:12)

levrek

    solungaç kapaklarına dikkat etmek gerekir, zira jilet kadar keskin olabilmektedir. aşırı meraklı bir balık türüdür. zıpkınla avcılığında fişek gibi üzerinize gelerek dikkatlice sizi süzer ve merakını gidermeye çalışır. zıpkın şişine geçtiği anda da merakı giderilmiş olur...

    (27.08.2006 22:56)

kolyoz

    latince ismi scomber japonicus olan ve bütün denizlerimizde bulunmasına rağmen yogunluk olarak en fazla marmara da rastlanır. uskumruya çok benzemesine rağmen farklı bir türdür. gözleri sarı, vücudu yeşil ve sırt bölgesinde kaplan desenleri bulunmaktadır. vücudu torpil şeklinde olup oldukça çevik bir balıktır. küçük balıklar ve planktonlarla beslenir. sürü halinde dolaşırlar. oltayla yakalamak isterseniz çapari yada kuyrukaltı oltasıyla yakalamak mümkündür. eti uskumru kadar lezzetli olmasa da bol tüketilen bir balıktır.
    (27.08.2006 22:52)

sinarit

    zıpkınla balık avlayanlar için vurması profesyonellik ve iyi nefes tutma gerektiren, genellikle agasonun sonlarına doğru yaklastıgı için uğrunda sığ su bayılması geçirilmesi muhtemel olan balık türüdür.
    (27.08.2006 22:16)

iskorpit

    oltaya yakalandığında size zorluk çıkarmak için kocaman ağzı ve tüm yüzgeçlerini açarak frenleme yapıp yukarı çekilmesine engel olmaya çalışan inatçı balık.
    (27.08.2006 22:10)

trakonya

    latince adı trachinus draco olan zehirli bir balık türü. ortalama boyu 15-20 cm olmakla birlikte en fazla 40 cm e kadar ulaşır.

    zehir diye tabir edilen aslında bu balığın vücudunda oluşturduğu bir proteindir. baş bölgesinin hemen gerisinde dikenli sırt yüzgeçlerinde zehir kanalları vardır. dokunulduğunda zehir vücuda nüfus etmeye başlar başlamaz uyuşma, şiddetli ağrı ve spazmlar görülür.

    tedavisi için balıkçılar genellikle temas edilen yerlere amonyak sürerler. amonyak bulunmadığı durumlarda kibrit ucununda ağrıları dindirdiği söylenmektedir. ayrıca 40 derece üzerindeki sıcaklıklar protein enzimlerinin parçalanmasına etki ederek zehirin kuvvetini zayıflatmaktadır.bu sebeple tekne ile avlanan balıkçılar trakonya zehirinin temas ettiği yerlerini tekne ekzozuna dokundurarak ısı ile uyuşukluk ve ağrıyı dindirmeye çalışırlar.

    bu balığın zehiri öldükten sonra bile etkisini kaybetmemektedir. ticari değeri olmadığından pek fazla avlanılmaz ancak zehirli olmasına rağmen eti oldukça lezzetlidir ve bir kez deneyen "keşke oltama devamlı trakonya gelse " der.
    (27.08.2006 22:06)

olta

    balık tutmak amacıyla kullanılan, ucunda kurşun ağırlık ve iğneleri bulunan düzenek.
    genel olarak misina denilen naylon ipten yapılır. birçok çeşidi vardır. dip oltası, çapari, parakete, şamandıralı olta bunlardan bazılarıdır.
    çogunlukla misinadan yapılmış bir gövde üzerine köstek denilen , ucunda iğneler bulunan 20-25 cm lik misinaların bağlanmasıyla oluşturulur. bir ucuna kurşun ağırlık bağlanır. diger ucu ise duruma göre el oltası ise mantara sarılmış misinaya, kamış ise direk olarak fırdöndülü klipse bağlanır.
    (27.08.2006 20:52)

desert eagle

    amerikan magnum research firması tarafından üretilen .50 a.e kalibreye ve 7 mermi kapasitesine sahip üçgen namlulu silah.
    (27.08.2006 20:42)

bilardo

    3 top, amerikan (pool), snooker gibi çeşitleri bulunan, bir masa ve masa kenarları bantlarla çevrelenmiş, tabanı mermer, mermer üzeri çuha kumaşı ile kaplı ısıtma sistemi bulunan ve ıstaka denilen ahşap sopalarla oynanan oyun...

    ülkemizde önceleri kahvehanelerde oynana bir oyun olan bilardo 1993 yılında federasyonun kurulmasıyla spor dalı olarak görülmeye başlanmıştır. semih saygıner'in türkiye ve avrupada elde ettiği başarılardan dolayı bu spora olan ilgi artmış ve halen de artmaya devam etmektedir.

    beyaz, sarı ve kırmızı toplarla oynanan ve 3 top olarak bilinen ve oyunun ( karambol ) amacı seçilen topun vuruş sonrasında her iki topa da temas etmesini sağlamaktır.

    3 bant disiplini denilen türde ise yine seçilen topun en az 3 banta değdikten sonra toplara temas etmesi gerekir. diamond denilen hesaplama yöntemi ile masadaki bantların üzerindeki noktalar kullanılarak topun gidiş istikameti ve son ulaşacağı nokta hesaplanabilir.isıtma sistemi güzel, toplar temiz ve pürüzsüz bir çuha yüzeyi ve bantlara sahip olan bir masada yapılan hesaplamalar çoğunlukla başarılı olmaktadır.

    amerikan olarak bilinen türde ise topların masa köşelerinde bulunan deliklere girmesi oyunun amacıdır. 7 adet düz renkli 7 adet parçalı renkli 1 adet te düz siyah renkli top olmak üzere 15 top vardır. başlangıç atışı sonrasında delige giren düz yada parçalı renkli toplardan biri seçilir. ve secilen renge ait toplar deliklere sokulmaya çalışılır. dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki o da 8 numaralı siyah düz renkli topun ortak top olduğu ve son topunuz deliğe girmeden bu topun deliklere sokulamayacağıdır.
    (27.08.2006 19:16)

bağlama

    tekne, gögüs, sap olmak üzere 3 ana kısımdan oluşan, dut, ardıç, ceviz,kestane, gürgen cinsi ağaçlardan yapılan türk halk çalgısıdır. yörelere ve çıkardıkları seslere göre çeşitli isimler alır. cura-tambura-çöğür-kopuz-divan sazı gibi isimlerle anılır. en ince sese sahip bağlama çeşidi cura olup genellikle şelpe tekniği ile çalınır. en kalın ses çıkaran divan sazı curaya göre 2 oktav daha kalın ses verebilmektedir.

    bağlama üzerinde genelde 2 altta 2 ortada 2 de üstte olmak üzere ikişerli guruplar halinde 6 tel bulunur. bağlamanın akordu sap üzerinde bulunan ve tellerin bağlandığı burgu isimli parça ile tellerin gerginliği ayarlanarak yapılır. Kara düzen olarak bilinen akort şeklinde; üst teller sol, orta teller re, altt teller ise la notasına göre, bağlama düzeninde ise üst teller la, orta teller sol, altt teller ise re notasına göre ayarlanır.
    Bu akort biçimleri haricinde Misket Düzeni, Müstezat düzeni , Abdal Düzeni, Rast Düzeni vb. akort biçimleri de vardır.

    günümüzde uzun sap ve kısa sap olarak iki tür bağlama kullanılmaktadır kısa sap bağlamada 19, uzun sap bağlamada 23 perde bulunmaktadır.
    kısa sap bağlamada tekne boyu ile sap boyu eşittir.

    Bağlamada notaların yerlerini belirleyen perdeler genellikle siyah misina veya nylon malzemeden yapılmış ipler 3-5 tur sarılarak belirlenir.
    Bağlamanın perde aralıklarının ayarlanması matematiksel hesaplama ile bulunur. tel boyu olarak adlandırılan alt eşik ile üst eşik arası mesafe sabit sayı olan 0.9438747 ile çarpılarak si bemol notasının tellerin bağlandığı deliklere olan mesafesi bulunur. Sonrasında hesap makinasında eşittir ( = ) e basılarak sonraki notaların tellerin bağlandığı deliklere olan mesafesi bulunur. Bulunmuş olan notalar si bemol ,si , do , do diyez , re , mi bemol , mi , fa , fa diyez , sol , la bemol , la , si bemol , si , do , do diyez ,re olacaktır. Koma sesleri bulmak için yarım sesleri iki eşit parçaya bölmek gerekir.

    bağlama kiraz ağacı kabuğu yada plastiken yapılan tezene yada mızrap verilen araçlarla çalınabildiği gibi parmak vuruşlarıyla da çalınabilmektedir ki bu tekniğe şelpe tekniği ismi verilmektedir.


    (27.08.2006 17:05)

trofe

    yapılan avın sonucu yada ödülünü belirtmek için kullanılan kelimedir. trophy kelimesinden dilimize geçmiştir.

    kara avcılığında yaban hayvanının boynuz, diş, post ve benzeri hatıra değeri taşıyan önemli kısımlarını, balık avcılığında yakalanan en büyük balığı nitelendirir. zıpkınla balık avcılığında profesyoneller için kolay av sayılan kefal acemi bir zıpkıncı için günün trofesi olabilmektedir.
    (27.08.2006 16:43)

sayfa: 1...-25-26-27-28

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.