senkop

    sığ su bayılması olarak da bilinir.

    serbest dalışta esnasında vücuttaki oksijenin aşırı azalması neticesinde satıha yaklaşırken oluşan ani bilinç kaybı olarak tanımlanır.

    satıha çıkış sırasında basıncın düşmesi ve akciğerlerin genişlemesiye birlikte vücutta az olan oksijen akcigerlere dolar ve kanda oksijen yetersizliği baş gösterir. bunun sonucunda merkezi sinir sistemi vücut fonksiyonlarını minimum seviyeye çeker ki bu minimum seviye bayılma halidir.

    oluşum nedenlerine bakacak olursak; dalış öncesi vücuttaki karbondioksit miktarını azaltmak için hızlı ve derin nefes almak ( hipervantilasyon ) ve dinlenmeden derine yapılan çok sayıda dalış senkopa davetiye çıkarır. senkopu tehlikeli kılan ne zaman gerçekleşeceğinin bilinmemesi yani çok ani ortaya çıkmasıdır.
    (27.08.2006 16:16)

agason

    zıpkınla balık avlama yöntemlerinden biri... balık çağırma tekniği olarak da bilinir.

    genel olarak gizlilik, hareketsizlik ve sessizlik ilkesine dayanır. balıkların meraklı canlılar olmasından faydalanan sualtı avcısı dipte uygun olan yerlere yatarak kendisini görüp meraklanan balıkların yaklaşmasını bekler.
    balıkların pek meraklanıp atış menziline girmediği durumlarda ağız ile kalp atışı sesi birkaç kez tekrarlanarak balıkların ilgisi çekilip menzile sokulmaya çalışılır.

    başarılı bir agaşon için yeterli nefes tutma kabiliyetine sahip olmak gerektiği gibi avlanılan yere göre dibe iniş-çıkış dahil 45 sn nefes tutabilmek bile yeterli olabilmektedir.

    bilindiği gibi sualtı dünyası deniz canlılarına aittir ve insanoğlu henüz sualtında deniz canlılarıyla yarışabilecek kadar nefes tutma başarısına sahip değildir. bu yüzdendir ki bu teknikle balık avlarken şanşları zorlamanın pek anlamı yoktur.(bkz: senkop)
    (27.08.2006 16:01)

zıpkın

    su altında balık avlamak icin kullanılan, lastikli ve havali modelleri bulunan su altı tüfeğidir.
    lastikli modellerde gövde üzerine tutturulmuş lastiklerin zıpkın şişini itmesi prensibiyle çalışır. havalı modellerde ise bu şiş lastik yerine basınçlı hava ile itilir.

    45-60-75-90-100-115 cm gibi farklı boylarda standart modelleri olduğu gibi profesyonel sualtı avcıları kendilerine göre modifikasyon yapmaktadırlar.

    zıpkını kullanırken emniyet tedbirlerine dikkat etmek gereklidir. zira çok tehlikeli boyutlarda kazalara neden olabilir. tanımdan da anlaşıldığı gibi bu sualtı tüfegidir ve sadece sualtında kurulup, kullanılmalıdır.
    (27.08.2006 15:48)

şelpe tekniği

    tezene kullanılmadan gövde yada sap üzerinde parmaklar ile tellere vurularak uygulanan bağlama çalma metodudur. özay gönlüm'ün cura ile kullandığı bu teknik günümüzde oldukça yaygınlaşmıştır.erdal erzincan ve özlem özdil bu tekniği gayet güzel icra etmektedirler.
    (25.08.2006 00:36)

elif

    1. arap alfabesinin ilk harfi
    2. bir bayan ismi

    birde türkü mevcuttur ki;

    elif dedim be dedim
    yar ben sana ne dedim
    kuş kanadı kalem olsa
    ah yazılmaz benim derdim

    elifim noktalandı
    az derdim çokçalandı
    yetiş anam yetiş babam
    ah çeyizim bohçalandı
    (25.08.2006 00:29)

epitaph

    ogame online strateji oyununda bulunan bir ittifak...
    (24.08.2006 01:06)

pamukkale

    denizli ili sınırları içerisinde, il merkezine 18 km uzaklıkta dağ yamacında bulunan dünya harikası.

    denizli girişinde beyaz gelinliğiyle selamlar sizi pamukkale. yaz kış sımsıcak doğal kaynak suları ile yerli-yabancı pek çok kişinin ilgisini çeker. hiç gitmemiş olanlar travertenlerin kaygan olduğunu düşünebilirler. oysa ki oldukça pürüzlü bir yüzeye sahiptir.

    bir kaç yıl öncesine kadar sararmaya yüz tutmuş travertenler, travertenlere giden termal suyu havuzlarında kullanan bölgedeki çok sayıdaki otelin kaldırılması ve termal suyun düzenli olarak tekrar travertenlere verilmesi sonucu eski beyaz görüntüsüne kavuşmaktadır.
    (24.08.2006 01:05)

counter strike

    şu ana kadar en çok rağbet gören oyunların başında gelir kendisi...1998 yılı sonunda çıkmasına rağmen bugüne kadar oynanılabilirliğini koruyabilmiş nadir oyunlardandır. oyuncuların kendi aralarında kurdukları clan ya da team ler vardır. oyunla ilgili birçok taktik mevcuttur.

    görsel olarak 1.6 sürümü cazip gelsede oynanabilirlik bakımından en uygun sürümün cs 1.5 olduğu kanaatindeyim.
    (24.08.2006 00:46)

ogame

    pek fazla oynamam zannederek kayıt olma hatasına düşen bünyeleri geceleri uykusuz bırakacak seviyeye getiren, getirisi olmayıp götürüsü en bolundan olan online strateji oyunu.

    oyuncuların hedeflerine ve isteklerine bakacak olursak :

    1- en güçlü filo bende olsun
    2- birden fazla ay'ım olsun
    3- bol miktarda ölüm yıldızım olsun
    4- istatistiklerde ilk 100 e gireyim
    5- en güçlü savunma bende olsun
    6- kimse beni sondalamasın ama ben herkesi sondayabileyim
    7- üretimim tavan yapsın

    bu istekleri çoğaltmak mümkün, ancak bunların gerçekleşme ihtimali zayıf... zira, oyunda her nasıl oluyorsa sürekli online olmayı başarabilen arkadaşlar var ki oyun kurallarından "hesap paylaşımının yasak oldugu" kuralını çiğnediklerinde şüphelenmemek mümkün değil...

    oyunda biri size musallat olur da filonuzu yada madenlerinizi içederse ondan çekeceğiniz vardır. şöyle ki ; alışmış kudurmuştan beterdir. zannederk, her daim aynı başarı tekrar edecek.. ama durum böyle değildir.

    sonuçolarak vaktiniz bolsa ve aşırı can sıkıntınız varsa , uykusuzluk çekiyorsanız tam sizlere göre bir oyundur bu...
    (24.08.2006 00:24)

rainbow

    1- türkçe anlamı " gökkuşağı " olan kelime
    2- bir elektirik süpürgesi markası
    (24.08.2006 00:13)

denizli

    pamukkale, hierapolis, laodikeia gibi güzellikleri barındıran, merkez rakımı 354m, merkez nüfusu 275000 ( 2009) olan şehir.
    (bkz: özay gönlüm) gibi bir üstadı türkiye'ye kazandıran şehirdir ayrıca...
    (24.08.2006 00:07)

sayfa: 1...-26-27-28

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.