nur cemaati

    bediüzzaman said nursi nin talebelerinden oluşan bir cemaattir. içlerinde risalei nur külliyatına ömürlerini adamış vakıf insanlar vardırki beni kendilerine hayran bırakmışlardır. bunların içinde yazıcılar ve okuyucular olarak ayrılan bölümlerde vardır. osmanlıcaya vakıftırlar. o insanların yüzüne bakıldığında hüzün görürsünüz. en sert en had safhadaki aşırı sınır zorlayıcı sorulara bile islam edebi ile cevap verirler.
    * kendilerini nurcu olarak tanıtmayan ve ilgilendiği öğrencilerine risale-i nur'u tanıtmayan cemaati ömürlerini bu işe vakfetmiş insanlarla aynı kefeye koymak. günahkar bir müslümanın hatasından dolayı tüm islam alemini zan altında bırakmaya benzemezmi sizce ne dersiniz?

    (27.03.2007 08:10)

küçük emrah

    anadolunun bağrından kopup gelmiş, güzeelce duygularımızı sömürmüş, kendisi ile makara geçenlere bile filmini seyrettirmiş,
    *) parayı götürmüş şark kurnazı kardeşimiz.
    (26.03.2007 11:01)

mastürbasyon

    ilmihallerde "istimna" diye adlandırılan eylemdir. vardırki hakkında fetva verilmiştir. yok kabul etmek insan doğasın aykırıdır. ama toplum tabuları herşeyde olduğu gibi bu işi de öcü yapmıştır. şafi fıkhında zina tehlikesine karşı sigorta olarak görülmüş. hambeli fıkhında ise "kan aldırmak gibidir" denilmiştir.
    (26.03.2007 09:18)

hüseyin hatemi

    fikire değilde söylem, ses ve görüntüye iltifat edilen günümüz dünyasında elbetteki taklidi yapılan, bana sadi'nin gülistanında çokça bahsettiği vezir büzürgmehr'i hatırlatan büyüğümüzdür. kendisinde tek kusur olarak ağır ağır durarak konuşması gösteriler vezir cevaben "hızlı ve düşücesizce konuşarak sonradan pişman olmaktansa ağır ağır düşünerek konuşmayı yeğlerim" demiştir.
    (26.03.2007 08:34)

hz muhammed

    yeryüzünde kimsenin hiç ama hiç kimseye söyleyemeyeceği bir hitapla anılan şahsiyet

    anam babam yoluna feda olsun ya rasulallah!...
    (24.03.2007 12:44)

faşist

    insanın mensubu olmakta hiçbir dahlinin olmadığı kavminin diğerlerinden üstün olduğunu anlatmaya debelenen safsatadır.
    ağa babaları yahudilerdir. kendi kavimlerinden olmadıkları için etiopya'da bulunan musa a.s. şeriatını benimseyen siyah derili yahudileri de bizler gibi goim (yarı hayvan) sınıfından sayarlar.
    çünki onlar muharref tevratta anlatıldığı üzre allah'ın kavmindendirler ve goimlerin mülkiyeti yoktur. onların ölmesi çokta problem değildir.
    ülkemizde bulunan faşist düşüncelere sahip diye kızdığımız hadiseden bi haber kardeşlerimiz onların yanında gül suyuyla yıkanmış gibidir.
    halbuki allah kuranı kerim'de insanların tümünün bir tarağın dişleri gibi müsavi olduğunu anlatır.
    ve "kavmiyet asabiyesi güden bizden değildir" der peygamber.
    (24.03.2007 12:35)

zülkarneyn

    iskender pala'nın zülkarneyn a.s. i anlatan aynı isimli kitabıdır. tarafımızdan okunmuştur, tafsiye edilir.
    (24.03.2007 12:19)

ofset

    okullarda öğretilen gutenberg ve ibrahim müteferrika çizimlerinden gözlerin aşina olduğu tipo (kurşun harf) tekniğini tarihe gömen.
    kalıp izlerini önce kauçuğa ardından kağıda geçirmeye dayanan baskı yöntemi.
    bu yöntem matris sistemle başlayıp daha sonra elde aptekleme ve kalıp açma tekniğiyle devam etmiş daha sonra kişisel bilgisayarlara kadar ( c.m.y.k.) sistemiyle trigromi baskı ön hazırlık aşamalarından geçip basım dünyamızın suyunu çıkarmıştırki bizdende bu beklenir.
    (24.03.2007 12:11)

basim

    türk dil kurumunun sözlüğünde matbuat, tipografi diye geçer lakin tipografi tarihe karışmış artık herşey ofset tekniğe dönmüştür. yeni çıkan kalıpsız basımlardan hiç behsetmiyorum.
    (24.03.2007 12:00)

olabilme olasılığı olası

    1980 lerin sonunda bir arkadaştan işittiğim, ogün bugündür dilimden düşmeyen, benden bişey isteyipte benim o şahısın hiç bişekilde işini görmek niyetinde olmadığımı belirtmek için kullandığım kafa karıştırıcı, vakit kazandırıcı, kaçamak bi cevaptır.
    bu yorumun cuk oturma olasılığnı olağan bulup bulmayanlar, olasılık hesapları yaparken atı alanın üsküdarı geçme olasılığı (muhtemeldirki) siz bunu hiç beklemiyordunuz dimi.
    (24.03.2007 10:18)

dişi gibi

    yaratılışta erkek özellikleri ağır basmasına rağmen yüksek ihtimal hormon problemlerinden dolayı dişiyi andıran.
    muhannes
    (24.03.2007 08:58)

erkek gibi

    delikanlılık, adamlık, harbilik anlamında kullanılan bir deyim.( iki dakika erkek ol, delikanlı ol vs vs vs.)
    (24.03.2007 08:56)

ikinci abdülhamid

    osmanlıya ve islam ümmetine yaptığı hizmetler karşılığında bu topraklardan yetişip kendisinden burs alan namussuzların tavırlarından dolayı "sultan hamit nankörleri" diye bir jargon oluşmuştur
    (24.03.2007 04:48)

cilalı ibo

    feridun karakaya adlı tiyatrocumuzun canlandırdığı karakterdirki enerjik dendiğinde ilk akla gelen isimlerdendir. (adam 60 küsür yaşına bakmadan tayyip erdoğan'ın önünde amuda kalktı breh breh)
    trt 1 de seneler önce "aynaroz kadısı" adlı oyunun da bir repliği vardırki aklıma geldikçe hala gülerim.
    leğenin başında çamaşır yıkarken isyan eder abimiz "ulan bide bekarlık sultanlıktır derler don yıkayan sultan nerde görülmüş ?"
    "yavyuum" ve "sinek oğlu sinek" jargonlarını güzel türkçemize kazandırmıştır abimiz ayrıca.
    (24.03.2007 04:23)

fikret kızılok

    ömrünün son demlerini istanbul çapa hastahanesinde geçirmiş, ilaçlarını bizzat taşıdığım anti magazin romantik müzisyen.

    o bir yolcu senbir hancı
    gördüğün en son yalancı
    içindeki derin sancı
    bitmez dedim kaldı gönül

    sen istedin ben dinledim
    senden ayrı olmaz dedim
    en sonunuda bende sevdim
    şimdi beni kurtar gönül
    (24.03.2007 03:47)

sayfa: 1...-206-207-208-209-210-211

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.