mahsun süpertitiz

    bir nevi muhsin kanadıkırık'tır diyebilir miyiz, evet. mahsun süpertitiz ve tavus kuşu. muhsin kanadıkırık ve ali nazik albümü. evet.

    "ama arkadaşlar iyidir."
    (07.10.2007 17:35)

baki

    "nâm u nişâne kalmadı fasl-ı bahârdan
    düşdü çemende berg-i dıraht îtibârdan

    eşcar-ı bâğ hırka-ı tecrîde girdiler
    bâd-ı hazân çemen el aldı çenârdan

    her yaneden ayağına altun akup gelür
    eşcâr-ı bâğ himmet umar cûybârdan

    sahn-ı çemende durma salınsun sabâ ile
    âzâdedir nihâl bugün berg ü bârdan

    bâkî çemende hayli perîşân imiş varak
    benzer ki bir şikâyeti var rûzigârdan"

    (05.10.2007 15:46)

takvimlerden haberin yok mu

    "bana hayır yok gecelerden"
    (05.10.2007 15:38)

bavul

    "bavulumun içine adımı yazıyorum"*
    (04.10.2007 03:13)

hayalet oğuz

    isimlere bir ek: ece ayhan'ın da yakın arkadaşıdır hayalet oğuz. ben soyadını mesela ilk ece ayhan'ın denemelerinden birinde görmüştüm sanırım.
    (03.10.2007 14:18)

lise

    "tu kuxika çixareya min a ewilî yî
    tu rondikvexwarina ewil a giriyê min î evînî yî
    tu liseya emrê min î" der rênas jiyan. çevirmeye çalışırsak şöyle bir şey oluyor:

    "sen ilk sigaramdaki öksürüksün
    sen ilk aşk gözyaşımın sahibisin (onu içensin)
    sen ömrümün lisesisin"
    (02.10.2007 17:04)

hangimsin sen benim

zamana dağılan nar

    "esneyen bir dağı mağara sanıp
    gizlendim de çıkamadım bir daha"
    (02.10.2007 11:46)

zamana dağılan nar

    1999 yaşar nabi şiir ödüllü nilay özer kitabı. uzun zaman bulmak mümkün görünmüyordu, evet ama galatasaray yky'nin tam karşısındaki danışman geçidi'nde yeni açılmış kitapçıda bulmak mümkün. emel irtem'in ilk kitabını da üstelik. hera "ilk yapıt" üstbaşlığıyla basmış bunları zaten. ilk baskı aralık 99.
    (01.10.2007 16:20)

pervane

    pervane'nin şemm'e söylediğidir:

    "ayna olsam sana çok kırılırdım"
    (01.10.2007 15:56)

nar

    "kış büyük geliyor nara gidelim
    soğudu günlerin yüzü nara gidelim
    narın bir diyeceği olur da bize
    açılır yazdan binbir sıcak söz
    dilimiz kurudu burdan nara gidelim" *
    (01.10.2007 15:55)

osman konuk

    /seni belki sevmişimdir aşırı belki/
    (01.10.2007 15:51)

kitap lik

    dergi tararken rastlamıştım: ilkin yapı kredi yayınları'nın bastığı kitapları tanıtmak için çıkmış, gazete boyutunda ve az sayfalı bir dergiymiş kendisi. ama yazılar geliştikçe ve enis batur faktörü devreye girince, yavaş yavaş "dergi olmalı mıyız?" gibi sorularla çıkmışlar. ücretsizmiş ilk zamanlar. sonra, bu az sayfalar giderek fazlalaşmış (ki, çok iyi sayılarına da rastladım), ondan sonra da bir anketle okuyucuların fikri alınmış akabinde de dergi olmuştur. yanılmıyorsam bir dönem haftalık olarak çıkmış, ondan sonra aylık olmuştur. şu sıra aylık periyodlarda yayınlanmakta olup, "rüzgar gülü" kısmı ve yapmış oldukları dosyalar öne çıkmış olmakla beraber, iyi bir edebiyat dergisi konumundadır. bir dönem eski sayılarını da 1 ytl'den satmışlardı. şu anda da galatasaray yky'de, bu eski sayıların bir kısmına rastlanabilir. enis batur'un yapı kredi'den ayrılmasından hemen sonra, hilmi yavuz'un orada şiir yayınlamış olması da kayda geçirmek gerektiğini düşündüğüm bir ayrıntıdır. (bu da eski, evet.)
    (01.10.2007 15:46)

yasakmeyve

    enver ercan'ın, komşu yayınevi bünyesinde, serkan ışın, mehmet erte ve alper çeker'le birlikte çıkardıkları, iki aylık şiir dergisidir. bu derginin, aynı isimli bir de sadece şiir kitapları basan bir yayınevi de vardır. ki, defter şeklinde olmalarına mahsuben, haydar ergülen'in radikal'deki açık mektup'larda "defterlerimiz çıktı." demişliği de vardır, zira cümle uzadıkça uzuyorsa da söylüyorum, haydar ergülen'in mor kapaklı "keder gibi ödünç"ü de burada çıkmıştır. [sıçrıyorum: baki asiltürk'ün, haydar ergülen ile "şair ve okuru" kısmını yaptığı bir metin de mevcuttur yasakmeyve'erden birinde.]

    "şair ve okuru" adlı bir kısımla başlar ekseri yasakmeyve. şairlerden biriyle ilgili, (eğer hayattaysa söyleşinin de hazır olduğu) metinler, şiirler, söyleşiler mevcut olur bu kısımda. bu kısmın "okur" tarafında da şairlerin durmasına özen gösterilir ki, bu saygı duyulacak bir eylem olarak yer etmelidir okuyucu gözünde, kanımca. zira, "şair ve okuru" standart şair-şiir tanımlamalarından, eleştirilerinden çok, o şairin daha etraflı incelendiği, uzun uzun söyleşildiği, diğer şairlerin ondan söz ederken yer-vuruş sayısı gibi kısımları çok da düşünmediği bir kısım olarak öne geçer, takdir kazanır. "şiirin uzun tarihi" diye de bir kısım vardır, şairlerin fotoğrafları basılır, eski, artık görmem herhalde dediğiniz fotoğraflara denk gelirsiniz. "dosya" kısmında da değişken dosya hazırlayıcılarının refakatinde, şiir üzerine dosyalar hazırlanır, birilerinden yazı alınır, bazen soruşturma yapılır, bazen metin incelemeleri olur vs. "dosya" olarak bazen güdük ve sonucu çok belli konular seçseler de (bir de "şair" kavramını daraltmak gibi bir dertleri vardır, ben o kısmı anlamamakta direniyorum. "şair kadınlar", "türkçe yazan kürt şairler", "genç şairler", "müntehir şairler" gibi) yararlı dosyalar da yapılmıştır yasakmeyve içerisinde.

    son zamanlarda, derginin sonunda, altay öktem'in bir nevi "nazire" yazdığı şiirler görülür. bir de sanırım ilk sayıdan bu yana, metin üstündağ "şiyir sevişgenleri" diye bir köşede, "pazar sevişgenleri"nin daha şiire bulaşmış hallerini çizmektedir.

    son söz olarak da; "yasakmeyve şiir değilse nedir ki?" deyip, derginin görsel yönetiminin şiirden anlayan ve şair eşi olan nazlı ongan'a ait olduğunu dedim, gitti. *
    (01.10.2007 15:42)

behçet aysan

    "sen bu şiiri okurken
    ben belki başka bir şehirde
    ölürüm."
    (01.10.2007 15:31)

sayfa: 1-2-3-4-5-6...-14

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.