kutsal kase

    kutsal kase;

    hz. İsa'nın son akşam yemeği'nde içmek için kullandığı ve arimatealı yusuf'un hz. İsa'nın çarmıha gerildiğinde akan kanını doldurduğu ve hz. İsa'nın kadehi olarak olarak bilinsede; kutsal kase, tapınak Şövalyeleri'nin iddasına göre bir kase değil dahice düşünülmüş bir alegori idi.bu alegorinin ayinde kullanıldığına inanılırdı.
    belki de kutsal kase efsanesindeki ayinde kullanılan kadeh, başka bir gücün cisimleşmiş halidir. kutsal kase insanlık tarihinin en çok aranan hazinelerinin başında gelmektedir. efsanevi kase hikayelere, savaşlara ve bitmek tükenmek bilmeyen sorulara neden olmuştur.

    bağzı iddalara göre kutsal kase'nin dikili taş'ın altında olduğu düşünülmekte...
    üçyüzdokuz yılında tavuk pazarı'nda vaki olan dikilitaş oraya konuldu. bu amudun oraya konması hakkında bir çok sebep ahtta bahane üretildi.bir tanesi üzerinde yoğunlaşıldığında sebep hazarfen h. çelebi'nin validesi helena nam hatun olarak belirlendi. kudüs-i şerif ziyaretine gidip kamame nam kilisesiniinşa ettik, hristiyanların itikadınca yahudilerin azreti isa'yı üzerine gerdikleri haçı ve eline ayağına vurdukları çaktıkları çivileri ve bazı mucizelere ait eserleri yahudilerden alıp oğlu konstantin'e hediye getirdiği düşünülüyor.hazineleri alıp sakladı.fakat kendinden sonra gelenlerin bu kıymetli varlıkları önemsemiyip bir kenara atıcağını ve bunun büyük bir günah olacağını düşündü ve emriyle yerin altında taştan ve metin bir hücre inşa ettirip eserleri içine koyup saklattı.sonra üzerine dikili taş'ı koydu.
    (17.07.2007 16:35)

hor görmek

    hor görmek bir azda egoizme farklı bir bakış açısıdır insan neden karşısındakini hor görsün ki.karşısındakini bu şeklide nitelendirmek için kendini ondan üstün görmesi veya her hangi bir konuda ondan daha başarılı olduğunu düşnmesidir.
    fakat insanlar her zaman sadece karşılarındakileri küçük gördükleri için değil kendileri gibi olmadıkları için sadece gerçekte nasıllarsa öyle davrandıkları için hor görürler.bazen drüst olmak cidden yetmiyor...
    (17.07.2007 15:58)

yalnızlık

    yalnızlık çoğu insanın bildiği sözlük anlamının dışında çok derin ve anlaşılması bir o kadar zor karmaşık bir yapıya sahiptir.yalnızlık insanın en derin korkularını içinde barındıran gözü pek bir katildir.seni en savunmasız anında kıs kıvrak yakalar.bir su olup kayıp gitmek istersin seni saran o soğuk pençelerin arasından fakat taşlaşan kalbin izin vermez öylece dona kalırsın, çağresizliğinle baş başa.sen karaya çarpan bir yosun kadar çaresizken dayanamazken gel-gitlerin suratına çarptığı dalgalara işte o an yalnız açar kollarını ardına kadar sana.sen ilgiye o kadar muhtaçsındır ki o kadar susamışsındir ki sevgiye düşünmeden atarsın kendini kollarına bilemezsin, göremzsin gecenin o puslu karanlığında şeytandan çalınmış o sinsi gülümsemeyi.
    önceleri yalnızlık okşar ruhunu süsler rüyalarını taki artık o da susamaya başlayıncaya kadar.sana verdiklerini fazlasıyla geri almaya başlar.sense çaresiz izlersin elinden hiç bir şey gelmeden.o büyülü karanlık artık senin kabusun olmuştur kurtuluşun yoktur.yalnızlık bir zehir gibi sıçrar yüzüne erir ruhun günden güne.tükenmek tükendiğini hissetmek her geçen gün daha çok acı verir artık yalnızlık seni içine çektiği karanlıkta türlü oyunlar oynamaya başlamıtır ruhunla.sen ne ilksindir ne de son.senin gibileri onun için yemek öncesi bir aparatif gibidir.yalnızlığın mutluluk olduğunu düşünenlerse henüz uyanmayanlardır ruyalarından kabuslara.yalnızlığa alıştıkca gördükçe senin gibi pençelerine düşünlerin halini ardlarnda bırakıp gittikleri sadece birer yaşlı göz.kanın çekilir günden güne soğursun, donar nefesin kutuptaki zavallı bir su tanesi gibi.artık içi boş bir kutudan farkın kalmaz alevlerin içinde üşür hale gelirsin seninle işi bittiğinde...
    bu ne uzun soluklu bi koşuya ne de bitmeyen bir deniz yolculuğuna benzer biten tek şey sensindir.zaman bile çare olamaz senin yarana sadece anlarsın zamanla en iyilerin bile bir gün düştüğünü.
    umudunu günden güne kaybederken bir çıkış yolu ararsın çaresiz koşarsın.tek yolu vardır direnmenin yalnızlığa ne zaman ki onun bir parçası olursun ne zaman onunla benzer yönlerin olduğunu anlarsın işte o an zaferini kutlarsın geri dönülmez zaferini...
    tek söyeleye bileceğin şu olur "ben yalnız değilim benim dört duvarım var, ben yalnız değilim benim duvarlarımda yalnızlığın ağlayan gözleri var"...

    işte yalnızlık birçoklarının düşündünğünden
    düşünebileceğinde öte bir kavramdır.kimse
    bilmez bilemez düşmeden o dipsiz kuyuya...
    (17.07.2007 13:16)

vampir avcısı

    vampir avcısı birçok bilim kurgu filmine adını vermiş hoş bir isim tamlamasıdır.Öledir ki flimlerin isimlerinin aynı olası içieriklerininde aynı olmasına yetmiştir.başka isim mi kalmadı kardeşim?hadi isim bulamdınız konusunuda mı bakıverdiniz gözünüz kaymışken!İşte burda vapmir avcısının iki kelimenin hoş bir şekilde biraraya gelmekten başka artık belli bir konsepte sahip kalıplaşmış yapı haline geldiği açıkça görülmektedir...
    (17.07.2007 11:55)

his

    kimi zaman insanların bir başkasına kendi fikrini empoze etmeye çalıştığında ikili arsında geçen diyalogda tarflardan birinin kendini saçma bir şekilde korumak için kulandığı yöntem...

    - nerden anladın?

    - hissettim.
    (16.07.2007 12:50)

ayaklanma

    cazgır bir kimsenin ortamdaki şahısları kışkırtarak ortalığı velveleye vermesi.
    (16.07.2007 12:47)

dost

    hayatın boyunca kazık yemeye hazır olman gereken cinsiyet gözetmeksizin herşeyini paylaştığın meçhul kişi.gerçek bir dost arıyorsan git kendine bir köpek al.
    (16.07.2007 12:44)

zar

    Zaferi ve yenilgiyi üzerindeki 6 rakamla belirleyen kutsal küpcükler.
    (16.07.2007 12:39)

gösteriş

    7 - 24 ilgi çekmek isteyenlerin vazgeçilmez tutkusu...ki bu tür insanlar genelde gece yatarken annelerinden "ne arıyorsun oğlum/kızım alt tarafı bir pijama görende seni gece baloya gideceksin sanır" şeklinde inceden laf çarpıtmalarada alışkın şahıslardır.
    (16.07.2007 12:37)

kışkırtmak

    kendimizin yapamaya çekindiği her hangi bir şeyi başkasına deyim yerindeyse kanına girerek yaptırma yöntemi.
    (16.07.2007 12:30)

grotesk

    grotesk ingilizcede "grotesque" şeklinde yazılan ve "grotesk" biçiminde telaffuz edilen acayip, garip anlamı taşıyan kelimedir.
    (16.07.2007 12:25)

ölüm

    Ölüm; bedenin geride kalıp ruhun hızla huzura erdiği yaşamsal faaliyet.

    Ölüm; kiminin kabusu, kiminin rüyası...
    (16.07.2007 12:19)

zaman

    en ölümcül fakat en hayat dolu, en güçlü ama en yalnız, en kutsal lakin en günahkar işte o avuçlarından akar....İşte o zaman; sen görmesende gözlerinin önünden kayar.
    (16.07.2007 12:10)

vampircik sözlük

    kendini huzura soyutlamış, düşünce bakımından ergin insanların uyum içinde bilgi paylaşımına girdiği özgün ortam.
    (16.07.2007 11:56)

sayfa: 1-2-3

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.