hacker

  1. sanal ortam olarak bilinen wan ( world area network ) yani internet üzerindeki sistemlerin açıklarını bulup kötü yönde kullanan bilgisayar uzmanları. en bilindik isim olarak akla kevin mitnick gelmektedir. genel olarak a sosyal kişiliklerden oluşan kötü hackerlar zamanlarının tamamını bilgisayar başında geçirip inatla sahip oldukları bilgileri kötü yönde kullanmaya çalışırlar. son zamanlarda rus vatandaşı olan hacker'lar gündeme gelmektedir. çeşitli web sitelerinide çökerten yani çalışamaz hale gelmesini sağlayan insanlarda kendilerine bu adı vermektedirler. yaş ortalamalarının 18 yaş altında olduğu söylensede aslında o kadar küçük yaş ortalamalırında değildirler. iyi hacker'lar ise tamamen güvenlik konusunda uzman olmuş sistem açıklarını bularak kapatmak ile görevli ve bu işi meslek haline getirmiş iyi huylu hacker'lar olarak tanımlanmaktadırlar. dünyadaki internet omurgası olarak adlandırılan kıtalar arasında iletişimi sağlayan interneti oluşturan ana makinalar her kıtada bulunur. bunlar üzerindeki açıkları yakalayan kötü amaçlı hacker'lar geçtiğimiz yıllarda dünyadaki internet alt yapısını bir kaç gün çalışamaz hale getirmişlerdir. kişisel olarak etkilenmemek için ise antivirüs yazılımı kullanıp güncelleme yapıp mümkün mertebe internetten parasal işlemleri mecbur kalmadıkça yapmayarak bu risklerden uzak kalmak en mantıklı çözüm olacaktır diye düşünüyorum. ayrıca e-mail'lere gelen tanımlanamaz şüpheli mailleri kesinlikle açmadan direk silmek gerekir. ayrıca sanal ortamda kullanılan şifrelerin harf sayı ve diğer karakterlerden oluşan kombinasyonlardan oluşması en mantıklısıdır. daha kolay kırılabilen şifreler ise doğum tarihlerinden ve benzer şeylerden oluşmaktadırki buda hacker'lerın kolayca şifreleri kırmasına yol açmaktadır. bu konularda daha dikkatli olmak kesinlikle hacker'ların amaçlarına ulaşmasını engelleyecektir.
    (cerberus 31.03.2006 00:20)
  2. bir sistemin kırılması manasına gelir ve sadece internet sitesi çökertmek değildir. bir telefon şebekesini dinlemek de hacktir. bilgisayar sistemlerine izinsiz erişen, yazılım ve donanımlardaki açıkları bulan uzmanlara hacker denir. beyaz şapkalı ve siyah şapkalı olmak üzere iki grupta sınıflandırılırlar.

    beyaz şapkalı hackerlar; genellikle zarar görmek üzere olan bir sistemin yöneticisine konu ile ilgili önceden haber veren, sistemlerin açıklarını bularak yamaların üretilmesini sağlayan kimselerdir.

    siyah şapkalı hackerlar; sistemlere ve kullanıcılara zarar vermek için çalışan insanlardır. bu kişiler genelde zevk aldıkları için, vandalizm olarak yaptıkları hackerlığa, şirketlerden maaş alarak beyaz şapkalı olarak devam ederler. dünyanın en önemli hackerları siyah şapkalı başlayıp, beyaz şapkalı olmuşlardır.


    (mcleod 09.04.2006 15:41)
  3. türkiyede sayıları az olmakla birlikte çoğu hacker olarak bilinen kişiler aslında lamerdir. *
    (yesilejder 08.08.2006 18:25)
  4. hacker hackten türetilen bir kelimedir hackerlık günümüzde internet korsanlığı olarak tanımlanmaktadır.

    ülkemiz dünyada bu konuda 3. sıraya yerleşmeyi başarmıştır fakat bunu yaparken her zaman ki gibi kafa yormadan hazır yöntemlerle hack yapmaya çalışmaktadırlar .bu gibi bilinçsiz davranışları sergileyen insanlara lamer diye hitap edilir ve genelde hiçbişeyden anlamazlar.halbuki hackin amacının zararlı faliyet gösteren kişilerin ya da kuruluşların faliyetlerine son vermelerini sağlamak olmalıdır.
    (trouble 23.08.2006 13:25)
  5. hac(k)er ana açılımıyla dünya üzerindeki en absürd formunu bulan siber korsanlara verilen ad
    (biseyolmaz 23.08.2006 14:05)
  6. hackerlık aslında bir ölçüde gereklidir. herşey gibi hackerlıkta kötü amaçlar için kulanılabilir. ancak ethical hacker eğitimi alarak bu konuda belli bir seviyeye gelmek şarttır. çünkü internet günümüzün en etkili kültürel silahlarından birisidir ve bunlara karşı savunma mekanizması oluşturmak şarttır. hackerlıkta bu mekanizmanın en önemli parçasıdır.
    (agacsakal 23.08.2006 14:55)
  7. türk insanı bilgisayar mühendisliği bölümlerinde hacker eğitimi verildiğini sanmaktadır. yanılmaktadırlar, çünkü doğru dürüst hiç bir eğitim verilmemektedir. tanıştığım orta yaş erkeklerin fix sorusudur: "boş zamanlarında hackerlık yapıyormusun?". *hani olayı o kadar aşmışız ki boş zamanlarımda öylesine vakit harcamak için yapıyorum. normalde matrix yazıyorum amca.*
    (msgetiren 06.12.2006 02:15)
  8. uzman programcılar ve ağ sihirbazlarının, ilk zaman paylaşımlı mini bilgisayarlara ve en eski arpanet deneylerine kadar uzanan onlarca yıllık bir toplulukları ve ortak bir kültürleri vardır. “üstat” (“hacker”) kavramını bu kültürün üyeleri ortaya çıkarmışlardır. İnternet'i kuran, üstatlardır. unix işletim sistemini bugünkü haline getirenler, üstatlardır. halen usenet'i çalışır halde tutanlar, üstatlardır. webi ayakta tutanlar, üstatlardır. eğer bu kültürün bir parçasıysanız, bu kültüre katkıda bulunduysanız ve insanlar sizin kim olduğunuzu biliyor ve size “üstat” diye hitap ediyorsa, siz bir üstatsınız.
    Üstatlık sadece yazılım konusu ile sınırlı değildir. Üstat düşünce yapısını elektronik veya müzik gibi diğer şeylere uygulayan insanlar vardır. herhangi bir bilim veya sanat dalının en üst seviyelerinde de bunu görebilirsiniz. yazılım üstatları farklı konularda çalışan bu yakın ruhları tanır ve onlara da üstat diyebilirler. bazıları, üstatlık doğasının üstatların yaptığı işlerden bağımsız soyut bir kavram olduğunu iddia ederler. ama bu belgede yazılım üstatlarının nitelikleri, yaklaşım tarzları ve üstat kavramını oluşturan kültürün gelenekleri üzerinde odaklanacağız.
    kendilerine üstat (“hacker”) diyen ama gerçekte üstat olmayan bir grup daha vardır. bunlar (genellikle genç erkeklerden oluşurlar) bilgisayar sistemlerini bozan ve telefon sistemini izinsiz kullanan insanlardır. gerçek üstatlar bunlara “korsan” ("cracker") der ve onlarla muhatap bile olmak istemezler. gerçek üstatlar, korsanların genellikle tembel, sorumsuz ve güvenilmez olduklarını ve çok da zeki olmadıklarını düşünürler. nasıl arabaları düz kontakt ile çalıştırmak sizi otomotiv mühendisi yapmıyorsa, güvenlik sistemini kırmak da sizi üstat yapmaz. maalesef birçok gazeteci ve yazar, “üstat” (“hacker”) kelimesini korsanları (“cracker”) da içine alacak şekilde kullanıyor ve büyük bir yanılgıya düşüyorlar.
    temel fark şudur: üstat birşeyler yapar, korsanlar ise bunları bozar.
    (maxmilan 24.05.2007 18:08)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.