seyid rıza

    aslında mesele seyit rıza meselesi değil, osmanlı'dan beri türk devletlerinin yanlış bir politikayla körüklediği dersim meselesidir. atatürk 1936 yılında meclisin açılış konuşmasında "dahili işlerimizden en mühim bir safra varsa o da dersim meselesidir..." diyerek sorunun ne olduğunu anlatıyor.
    o nedenle sorun kişilerle ilgili değil, sorun seyit rıza, şeyh sait, pir sultan abdal, madımak oteli, maraş olayları falan değildir. sorun, osmanlı'da yüzyıllarca halledilemeyen alevi sorununun üzerine cumhuriyetle beraber eklemlenmiş kürt sorunudur.

    milliyetçi reflekslerle devlet yanlısı bir bakış açısı sergilemek basit olsa da, gerçek değerlendirmeden uzaktır. hele bu kişinin ateşkes görüşmesi bahanesiyle tutuklanış tarzı ve idamından sonra cesedinin yakılması bir devletin büyüklüğüne yakışmayan eylemlerdir. ona buna hain denerek, onun bunun kellesi alınarak sayısı milyonları aşan bir dini anlayış ve bir o kadar kalabalık bir ırk ıslah edilebilseydi asırlardır konuştuğumuz şeyleri 21. yüzyılda, bugün de konuşmak zorunda kalmazdık.
    (20.08.2008 00:40)

abdullah gül ün necmettin erbakan ı affetmesi

    herkesin yaptığının yanına kâr kaldığı bir ülkede vuku bulmuş rutin olaylardan biri. bilmem kaç kere hacca gittikten sonra devleti 11 trilyon zarara uğratmanın hesabını yapmak yakışık almaz bizim gibi insanlara. aynı davadan yargılan bir kişi şu an ülkenin cumhurbaşkanıysa dava arkadaşını affetmemesini de yadırgamamalıyız.

    cumhurbaşkanı affetti ama bakalım rızasını almak için defalarca hacca gittiği allah, affedecek mi?

    edit: bu tanıma tepki mesajı yağdıran kraldan çok kralcılar da gösteriyor ki cemaat güdüsüyle hareket eden ve önderlerinin her hatasını bi kulpla geçiştiren kişiler var oldukça, bu ülkede hukuk gibi, demokrasi gibi olgular gittikçe daha çok insanın midesini bulandıracak.
    (20.08.2008 00:22)

dondu

    maalesef bir kadın ismidir. kız çocuğunun adını döndü bırakan kişilerle erkek çocuğun adını satılmış bırakanların aynı kültür ve mantığı taşıdıkları, kuvvetle muhtemeldir. genelde iç anadolu bölgesinde kullanılır.

    (bkz: ilginc isimler)
    (18.08.2008 19:16)

federico garcia lorca

    gerçek karakteri belki de sanatçı karakterinden çok daha hayranlık uyandıran söz ustası. bazıları her çevirinin, özellikle de şiir çevirisinin bir katliam olduğunu söyler, katılıyorum buna, ama lorca öylesine müthiş bir şair ki çevirileri bile onun büyüklüğünü anlatmaya yetiyor.

    böylesi bir kişinin hayatı boyunca mücadele ettiği faşist kuvvetlerce kurşuna dizilerek öldürülmesi ise tek kelimeyle kahredicidir.
    (18.08.2008 19:09)

seyyid kutub

    görüşlerinin çoğuna katılmasam da oldukça tutatrlı bir fikir adamıdır. mesela inançlı bir insanın kendi dininin öngördükleri yerine getirmesi halinde kat'i suretle laik olamayacağını, laik olan bir insanın da iyi bir dindar olamayacağını oldukça sağlam temeller üzerinde ispatlar. yazdığı kuran tefsiri de 21. yüzyılda kuran'ın nasıl yorumlanması gerektiğini göstermesi açısından oldukça önemlidir. ama hâLâ yüzyıllar önce muhyiddin arabi'nin yazdığı tefsire göre islam'ı yorumlamaya kalkışan sabık ekol, onun bu eserinden pek faydalanmıyor. aksi olsaydı eğer, bugün tartışılan ve hatta tartışılması artık bir utanç haline gelen bazı dini olgular mevcut olmazdı yaşamımızda.
    (18.08.2008 19:05)

deli cevat

    karikatür dünyasının en manyak ve seksapalitesi en yüksek karakteri.
    (18.08.2008 18:53)

herild yani

    ilk çıktığı zamanlar "herhalde"nin kısaltılmışı zannederdim. okullarda 11 senede yabancı dili öğretemiyoruz anladık, ama bari şu türkçe'yi adam gibi konuş be dejenere gençlik. her bir yerinizden yozlaşmışlık akıyor, kim olduğunuzu ve niçin yaşadığınızı bildiğinizden de şüpheliyim. ama sizi siz yapan en önemli unsur olan dilinizi de kendiniz yapmayın, noooluuur!
    (18.08.2008 18:46)

fifa 08

    ea sports fifa serilerini oluşturma aşamasında kaş yapayım derken göz çıkarıyor. bir hatasını düzeltirken bir doğrusunu harcıyor. oynanabilirlik açısından simülasyon olma iddiasına biraz daha yaklaşmıştır. ama arkadaş, o tribünler neden boş? bu seyirci işini ayarlayan elemanlar kendi akıllarınca "ya hacı, her maçta tribünler doluyor mu ki biz fullüyoruz?" diye düşünmüşler, ama işiin şirazesini kaydırmışlar. dünyanın en önemli kulüpleri maç yapıyor, ama tribünlerin %80'i boş. bu nasıl simülasyon?

    bir diğer hatası da oyunu zorlaştıralım ayağına sıradan takımlara bile potansiyel bir barcelona ve arsenal seviyesinde top çevirme ve ayağa oynama kabiliyeti vermesidir. süper ligdeki anadolu takımları bile oyunun belli bölümlerinde sizi şamaroğlanı gibi ortada dolaştırarak çimleri tek tek saydırıyor.

    yakında fifa09 çıkacak, bazı şeyleri düzeltecekler ama adım gibi eminim ki güzel olan bazı şeyleri de bozacaklar.
    (18.08.2008 18:42)

otobüs duraklarının şeffaf olması

    maalesef izmir'le sınırlı kalmayan garabettir. insana önce tuhaf gelse de, türkiye'de yaşanıldığı hatırlanınca yadırganmıyor.
    (18.08.2008 18:31)

17 ağustos 2008 galatasaray kayserispor maçı

    bence maçın en çarpıcı kişisi harry kewell, hasan şa ya da nonda değildi, maç sonunda skibbe ile röportaj yapan ve erdoğan arıkan'dan adının cem olduğunu öğrendiğimizi muhabirdi. skibbe'nin konuşmalarını "skibbe der ki..." sözleriyle başlayarak tercüme eden bu muhabirle skibbe arasında yaklaşık 50 saniyelik almanca bir diyalog geçti ve bu adam 50 saniye süren diyaloğu "ikinci yarı bütün oyuncularımız iyiydi" şeklinde çevirdi. konuşmada üç kez harry kewell ismi geçmesine rağmen tercümede hiç geçmedi. asıl bomba ise en sondaydı. muhabir skibbe'ye bundesliga'da başarılar diledi.
    (18.08.2008 13:30)

diyarın yazar profili

    kesinlikle göze batacak kadar muhafazakar.
    (18.08.2008 13:21)

allah bir yastikta kocatsin

mahmud ahmedinejad ın anitkabiri ziyaret etmemesi

    kral fahd'dan sonra müslüman ülke liderlerinin ne kadar kaprisli olduğunu göstermiş hadisedir. ama mesele bu değil, ahmedinejad'ıın atatürk'ten hazzetmediğini bilmeyen yok. fakat, hakikatten nedir bu anıtkabir protokolü? dünyanın başka yerinde var mıdır, bilmiyorum. mesela türkiye başbakanı iran'a gittiğinde humeyni'nin, ya da rusya'da lenin'in mezarını ziyaret etmek zorunda mıdır? Atatürk'ü biz tanıyoruz ve seviyoruz* başka milletten diplomatlara "bak bu atatürk, önce buna saygı duyacan, sonra adam oolacan, sonra da sebebi ziyaretin neyse konuşur anlaşırız" tarzı kurallar koymak mantıklı değil.
    (15.08.2008 01:19)

adam öldürürüm ama cinayet işleyemem

    yanılmıyorsam müslüm gürses'in bir filminde geçen, filozof mayalı bir senarist tarafından önermenin mantıksal düzeneğini altüst eden cümle. aynı filmde müslüm gürses'le kadın arasında bir de şöyle bir diyalog vardı.

    m.gürses, soruyor:
    - seviyor musun beni?
    - hayır!
    - seviyor musuuun?
    - hayır!
    - doğru söyle!
    - eveet!
    - yalannnn!
    (15.08.2008 01:08)

eski sevgiliyle arkadaş olmak

sayfa: 1-2-3-4-5-6...-17

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.