sebepsiz zenginleşme

    türk borçlar kanunu'nun 61-66. maddelerinde düzenlenmiş, haklı bir sebep yokken başkası aleyhine zenginleşme olarak tanımlanabilir.
    sebepsiz zenginleşmeden doğan borç ilişkisinde haklı bir sebep olmaksızın başka bir şahıs aleyhine zenginleşen kimsenin malvarlığında meydana gelen artışın (zenginleşmenin) aynen veya nakden iadesi söz konusudur. dolayısıyla hukuk düzeni, malvarlığı sebepsiz olarak başkası aleyhine artan kişiye müeyyide olarak bu zenginleşmeyi iade borcu yüklemek suretiyle hukuki değerler arasında bozulmuş olan dengeyi yeniden kurmuş olur.
    *
    (12.02.2009 12:15)

saz

    korodaki enstrümanların tümüne saz denir. bu enstrümanların herhangi birini çalana da sazende... bir eserin notasında eğer herhangi bir notanın üzerinde saz yazıyorsa o kısmı yalnızca saz çalacal, koro söylemeyecek demektir...
    (12.02.2009 12:10)

fuzen

    kömür kalem. kara kalem resim çizmeye yarayan kömür bloklar. bunların sadece blok şeklinde olanı var, elinizde çok iz bırakıyo. bir de kalem şeklinde olanı var., daha kullanışlı.
    (12.02.2009 11:36)

vecibe

    borç, ödev, vazife*. dini vecibeler derler ya işte öyle.
    (12.02.2009 11:22)

yağmurda uyumak

    hele bir de sobanın karşısında iseniz rüya gibi, masal gibi...
    (12.02.2009 11:17)

tatlı cadı

vampircik tişört

    şöyle bir baktım, en son ümit dolu bir tanım yazmışım buraya. 2009 geldi ve biz yine giyemedik, yine göremedik... umutlarımızın tükendiği yerde diyarımız adına birşeyler yapın! vampirler aşkına! ne zaman giyeceğiz bu tişörtleri? bu vesileyle olmayan tişörtlerimizi de anmış olalım, birilerine de gönderme yapmış olalım. **
    (09.02.2009 00:08)

where you are

    deine lakaien'in white lies albümünden bir şarkı. solistin tok ses tonuyla yorumladığı süper bir şey,tavsiye ederim mutlaka dinleyin. her zamanki gibi sözlerini de yazayım tam olsun.


    i did join the race
    hunting for success
    selling dreams was all i knew
    for the rising stars and i did work hard/my important part
    all my feelings are with you

    where i am
    where you are

    and i changed my life
    and i moved outside
    where the water is clear and pure
    where the lands are wide
    where the air is bright
    all my feelings are with you

    where i am
    where you are

    and i walk up the hill
    and i can't stand still
    'till the day of our last rendez-vous
    and the leaves turn red
    and i bow my head
    all my feelings are with you

    where i am
    where you are
    (08.02.2009 20:10)

bayrak direği

    (bkz: gönder)
    (08.02.2009 20:04)

kenan

    tdk kişi adları sözlüğüne göre; 1. vaat edilmiş ülke, 2. cennet, 3. Hazreti Yakup'un ülkesi, Filistin.

    türk filmlerinde yakışıklı, esas kızı sallamayan,başka kızlarla gününü gün eden, filmin sonunda ise esas kıza aşık olduğunu anlayan karakterlere genelde kenan adı verilir. ne mantıksa... (bkz: dudaktan kalbe)

    bir de ilahi vardı sanırsam yusufu kaybettim kenan ilinde diye...

    (08.02.2009 19:58)

yüksek onur listesi

    üstteki hanımefendinin kalıcam bu sene diye ağlayıp ağlayıp sonra da utanmadan dahil olduğu listedir. sanırsam bu listenin ve onur listesinin bütün bayan müdavimleri aynı karakterdedir.
    (08.02.2009 19:40)

hasır

    bir de bilezik olarak kullanılan trabzon hasırı vardır ki dillere destandır... trabzonlu teyzelerimizin ip inceliğine getirilmiş altını tığ yardımıyle örmek suretiyle yaptığı özel takıya verilen addır, hasır... altın veya gümüş tellerden örülen bu takılar en az 5 en çok 19 sıralı olur *ve kişiye özel kolunun ölçüsü alınarak yapılır. en önemli özellği de bilekte hareket etmesi değil bileğin yaklaşık 5-6 parmak yukarısında sabit durmasıdır. bu sebeple herkese farklı yapılır.
    hasırın bir diğer özelliği de klipsidir elbette. bu bileziklerin klipsi de isteğe göre şekillrindirilebilir ve etrafına taşlar da dizilebilir. ancak elbette klipsin etrafına dizilen taşlar son dönemin yenilikleridir. eski hasırlarda bu kodern yapıları göremezsiniz. bu tasarım harikası bilezikleri ören eller önce gümüş tellede acemiliklerini atar, sonra altın tellerde ustalıklarını sergilerler. ortalama dantelden anlayan herkes hasırın kalitesini bakarak, inceleyerek anlayabilir aslında.* ancak yine de belirtmem gerek; hasır alacaksanız kesinlikle trabzon'dan almalısınız, hasırın hası orda... gerçi trabzon'dan başka yerde üretilmesi mümkün değil, çünü patentli bir ürün, ancak orda daha incelikli daha kaliteli bir ürün bulmanız daha kolaydır.

    ayrıca trabzon hasırı, kalitesine göre çok da dayanıklı bir ürün. trabzon kuyumcular odası başkanı diyor ki 300 yıl dayanır. şu anda 100- 150 yıllık olanı var. yine, trabzon hasırının 22 ayar olanı yumuşak dokulu olduğu için üstüne su dökseniz de sızdırmıyormuş. hayır, bunları geçtim çok kaliteli hasırlar görmüş, incelemiş biri olarak söyleyebilirim ki her kadına böyle özel bir takı yakışır.

    pekiii, efendim derseniz bu hasırın fiyatı ne ola ki? efendim elbette altın fiyatına göre değişse de şu sıralar 4500 TL civarından başlamaktadır. ancak aşırı işçiliğinden dolayı hasır iyi bir yatırım aracı olur mu, yoksa eskimeyen bir takı olduğu için hep değerli midir, bu tartışılırsa da özellikle trabzon tarafında kayınvalide adaylarının gelinleri ya da gelin annelerinin kızları için mutlaka düşündükleri bir takıdır. *
    ay bi de resmini koymazsam çatlarım...


    (08.02.2009 19:10)

dila hanım

    ne zaman görsem hiç kaçırmadığım, defalarca seyrettiğim halde bıkmadığım kadir inanır türkan şoray filmi... ee ne de olsa " yedi diyarın bi dila hanımı... "
    (25.01.2009 23:45)

merik

    meyrik... asıl adı maraştan bir haber geldi olan maraş yöresine ait acıklı, iç acıtan bir türkü. hikayesi şöyleymiş:


    --- alıntı ---
    Meyrik, Pazarcık’ın Damlataş köyünün Kantarma obasında, veremden ölen ve üzerine ağıtlar yakılan, güzel bir gelindir.

    Meyrik, evlenmeden,önce verem hastalığına tutulmuştur. Teyzesinin oğlu Hasan'la evlendirilir. Evliliklerinin daha üçüncü ayında Meyrik hastalanır ve Kahramanmaraş Devlet Hastahanesine kaldırılır. Çok geçmeden, köye Meyrik'in ölüm haberi gelir. Kadınlar toplanır. Ağıt yakarlar. Olayın en ilginç yanı Meyrik Türküsü'nün ağıt olarak, o anda irticalen Meyrik gelinin hem teyzesi, hemde kayınvalidesi tarafından söylenmesidir. Yıl 1970'dir.

    MEYRİK.

    Şu Merik'in acısına,
    Çarşambanın gecesine oy oy,
    Dedilerki Merik ölmüş,
    Sabır onon kocasına oy oy.

    Oy Merik Merik Merik,
    Ben kurbanım sana merik.
    Ben hayranım sana merik oy oy.

    Doktor yarayı kesiyor,
    Yine Merik, kan kusuyor oy oy
    Keşke merik ölmeseydi,
    Kocası kime küsüyor oy oy.

    Oy Merik Merik Merik,
    Çil kurbanım sana Merik,
    Ben hayranım, sana Merik oy oy.

    Kurtderenin, dağı meşe,
    Yaz baharım döndü kışa,
    Dediler ki Merik ölmüş,
    Alem şaştı, böyle işe.
    --- alıntı ---


    (24.01.2009 23:47)

menteşe

    bildiğiniz menteşe... kapı çerçevesi dediğimiz duvara monteli ahşap aksamla kapının birbirine bağlanmasını sağlayan metalden yapılmış araç.
    (24.01.2009 23:35)

sayfa: 1...-4-5-6-7-8...-36

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.