martin dahlin

    o yıllarda avrupa futbolunu sarsan isveç ulusal takımının gol makinesi thomas brolin ve piskopat kalecisi thomas ravelli ile birlikte rakı beyaz peynir kavun üçlüsü misali sıralanan siyahi iskandinav! forveti. *. golcüydü, hızlıydı yandan gelen ortalara iyi sıçrar kafayla skor yapardı. fırsatçı bir oyuncuydu. o kadrodan brolin ayağını kırdı ortalardan kayboldu, ravelli nostalji peşinde, dahlin ise kayıplarda.. tibete çıkıp budist mi ? oldu acep. (bkz: sensible soccer)'ında transfer alemlerinde etkin isimlerinden birisiydi.
    (10.10.2007 22:57)

derya köroğlu

    müzik aleminde murathan mungan şiirlerini tartışmasız en güzel yorumlayan ses. yıllardır tarzından ve kalitesinden ödün vermeyen grubun beyni.
    (10.10.2007 21:28)

ilyas salman

    yaklaşık bir yıldır türksolu * gibi bir dergide yazarak şoke eden * tkp çizgisinden, adkf ve ileri yayınları çizgisine dönüş nasıl bir dönüştür, bu nasıl bir hızdır ? bu memlekette dönmeyen adam kalmayacak mıdır ? diye acı acı düşündürten yetenekli sinema sanatçısı. hayatı boyunca emeğin yanında saf tutan bu insan özellikle şener şen gibi büyük bir ustayla beraber güldürürken düşündürmüş , toplumcu sanatın yolunda nefer olmuştur. ancak ilyas salman'ı ilyas salman yapan bu değerleri yine kendisi birer birer yıkmış sevenlerini üzmüştür. vakti zamanında söylediği beni yeşilçam devrimciliğim yüzünden afaroz etti şeklindeki çıkışının haklılık payı elbet vardı çünkü döneminin sabunköpüğü yıldızlarının hepsinin maskesini bir bir düşüren adamdı salman ve bu zor günlerinde o kabul etmese bile, sanatın köşebaşlarını tutan egemenler oligarşisine karşı kendisini yine devrimciler yalnız bırakmamıştı . sinemadan uzaklaştıktan sonra ortadan uzun süre kayboldu sonrasında diğer sanat dallarında ve alkolde çıktı ortaya. şarkılar söyledi, türkü kasedi çıkardı, şiirler yazdı, alkolik oldu, taksimde bünyesinde fransız kültür merkezinide barındıran fransız konsolosluğu önünde vize için açlık grevi yaptı ama bunların hepsini yaparken sevenleri onun hala devrimci duruşunu koruduğunu düşündü umut etti. ta ki 1-1,5 yıl önce başlayan saf değiştirme ve geçmişini inkar etme dönemine kadar. en son ahmet ümit'in romanından uyarlanan sis ve gece filminde görmüştük kendisini iyice çökmüş ama hala çok iyi oyuncu demiştik mazisini unutup u dönüşü yapmasına karşın ümitvar olmuştuk. şimdi yolda görsek ve soru sormak zamanı gelmişse hayata dair, neden be ilyas abi ? deriz.. tüm renkler hızla kirlenirken bari sen beyaz kalmayı başarsaydın neden ?
    (10.10.2007 21:22)

banksy










    anlayana sivri sinek saz insanı. sert ve katıksız. sistemin kalbi durumundaki şehirleri sokaklardan fetheden (bkz: guerilla art ) neferi. sayfalarca yazmak yerine daha etkili bir yöntem olan çizgiyle egemenleri tokatlayan düzenli kaos.
    (10.10.2007 20:29)

aşka aşık olmak

    kadınların terkediş cümlelerinden birisidir. ''sen aşka aşıksın bana değil'' derler ve giderler..
    (10.10.2007 20:18)

guerilla art

    sanat için rekabete inat dayanışma mottosunu kullanan akım. hiçbir sponsorluk anlaşmasını veya sözde sanatı destekleyen lobi ve holdinglerin maddi desteklerini kabul etmeden hiçbir galeri veya sanateviyle anlaşmadan umuma açık kamuya ait mekanlara ücretsiz olarak eserlerini asan, çizen, yazan sokak sanatçılarının yöntemi. anarsist bir girişim olarak tanımlanabilecek guerilla art akımı, sanatın özgürleşmesi ve kapitalizmden kurtulması sonucu bireyin özgürleşeceğini ve son aşamada toplumların halka açık sanat sayesinde zincirlerini kıracağını savunan bir felsefe üzerinden ilerlemektedir. genelde antimilitarist figürlerle süslü duvar resimleri ve eleştirel grafitiler yoluyla kendi dışavurumunu gerçekleştirir. dünya üzerindeki en büyük ustası için (bkz: banksy )
    (10.10.2007 19:48)

banksy

    kimliği hala açıklanamayan, peşine cia'nın düştüğüne kesin gözüyle bakılan, savaş karşıtı antimilitarist ingiliz sokak sanatçısı. ressam. grafiti ustası. kendisini gerilla sanatçı olarak tanımlıyor ve resim sanatına guerilla art kavramını armağan ediyor. bazen bir guardian muhabiriyle yüzünde maskeyle roportaj yaparken , bazen metropolitan museum of art, museum of modern art, brooklyn museum of art ve museum of natural history gibi kurumların içini dışını yaptığı gece baskınlarıyla savaş karşıtı, amerikan ve ingiltere hükümetlerini yer ile yeksan eden resimlerle donatırken kendisini görebiliriz. nike'nin reklam filmi teklifini ben zaten nike gibi firmaların olduğu bir dünya düzenine karşı mücadele ediyorum diyerek reddeden şehir efsanesi. banksy ; hiçbir sansüre, otoriteye bağlı kalmadan kitlelere direkt olarak kitlelerin evinden yani sokaktan ulaşmak yoluyla sanatını yaşatan bir sanatçı. keskin zekasıyla tüm elitleri tongoya düşürüyor mesela ; londra'dan yavaş yavaş tüm avrupa sokaklarına açılıyor.. yetmiyor filistin'deki israil ‘güvenlik duvarı'na kazıyor eserlerini.. kesmiyor, soluğu abd'de alıyor; ingiliz elitlerinin, komutanların, lordların resimlerinin sergilendiği büyük bir müzeye bir çalışmasını asıyor çaktırmadan.. 1 hafta boyunca sergiyi gezen sanat çevreleri anlamıyor durumu, sonunda banksy müzeye bir telefon açarak durumu açıklıyor da ortaya çıkıyor mevzu.
    (10.10.2007 19:40)

across the universe

    beatles efsanesinin unutulmaz eserlerinden birisi. nothing's gonna change my world mottosuyla unutulmazlar arasına girmiştir. 2 kasım 2007 tarihinde aynı isimle vizyona girecek olan frida , titus ve the lion king'in yönetmenliğini yapan julie taymor imzalı bir müzikal filmle yeniden hatırlanacak , beatnikler saygı duruşuna geçecektir. film beatles'in unutulmaz 33 şarkısını fona alarak bir nevi beatles seçkisi sunuyormuş, beklemedeyiz.
    (10.10.2007 19:24)

ernesto che guevara

    guatemalalı yazar marco vinicio mejia tarafından yazılan, che tarafından; guatemala, bolivya ve meksika'da 1953 ile 1956 yılları arasında yazılan, o dönemde bazı gazeteler ve dergilerde yayımlanan ancak daha sonra unutulan şiirlerinin seçkisinden oluşan kitap sayesinde, yaklaşık 20 kadar unutulmuş kayıp şiirine ulaştığımız devrimci önder, yazar ve mücadele insanı. hayatını insanlığa, dünyanın tüm kıtalarındaki ezilenlerin özgürlüğüne, halkın iktidarına ve aydınlığa adamış kızıl güneş. küba ile yetinmeyip önce tüm amerika sonra afrika sonrada yerkürenin kalan kısmı için devrim mücadelesini sürdürmüş, bu nedenle tek ülkede gerçekleşen sosyalist devrimi yeterli görmeyerek castro'nun yanından ayrılıp gittiği bolivya dağlarında cia ajanlarının düzenlediği suikastla, işbirlikçi bolivya hükümeti tarafından katlettirilmiştir.
    (10.10.2007 19:14)

facebook

    insanların eski sevgililerini hatta boşandıkları eşlerini aradıkları, yıllardır görüşülmeyen arkadaşların saatlerce aranıp tarandığı site. reelde görüşmediysen yıllar sonra sanalda neden görüşmek istiyorsun be adam. nedendir gerçek hayatta yitip gitmiş, tükenmiş, artık uzaklarda ve büyük ihtimal başka insanların hayatlarında olan insanları yani gerçek yaşamda kaybedileni, yeniden alevlendirip sanal alemin fiberoptik kablolarında wireless aşklarda aramak.. nedendir insanın aynalarla yüzleşmek yerine lcd monitörlerin yalanlarıyla yüzleşmesi. bu amaçları hariç iletişim, mail grubu, ortak hobilerin, paylaşım alanlarının fikir alışverişi ve sosyallik yönünden bir araya getirilmesi gibi amaçları varsa bu facebook modasının güzeldir ama eski sevgili aramak falan abesle iştigal.
    (10.10.2007 15:47)

blackburn rovers

    fi tarihte süper lige ilk çıktıkları sezon alan sherar efsanesiyle şampiyonluğa uzanıp adayı sallamış ekip. ilerleyen yıllarda maddi krizler ve istikrarsızlık sonucu zaman zaman asansör takım kimliğine bürünmüş ancak kısa zamanda kendisini toplayarak yeniden süper ligin gediklisi olmuştur. blackburn günümüz futbolunda mazisini arasa bile deplasmanda veya evinde oynaması farketmeksizin tüm takımlara karşı canla başla mücadele eden savaşçı bir takım görünümündedir. manchester olsun arsenal olsun chelsea olsun çıkıpta biz bunlara kesin 5 atarız diyemezler arada sırada atarlar ama 5 tane yedikleri de olur. türk futbol tarihinin yurtdışında oynayan gelmiş geçmiş en başarılı ve kariyerli lejyoneri sir tugay kerimoğlu bir dönem galler ulusal takımının efsane simgesi olan mark hughes tarafından menejer oyuncu pozisyonuna ısındırılmaya başlanmış gelecek 2 sezon içinde blackburn rovers'ın teknik adamı olma yolunda stajına başlamıştır. premier lig gibi bir arenada türk futbolunun bu düzeyde temsil edilmesi gurur vericidir.
    (10.10.2007 15:40)

converse

    ingiltere'de doc martens botlarla birlikte ska-punk bir başkaldırı simgesi olarak bir döneme damga vurmuş, zamanında dalga geçilen nostaljik simgelerin günümüz aleminde aniden toplumun tüm kesimleri tarafından benimsenip trend olması durumu sonucu yeniden hatırlanıp satışlarda tavan yapan, oldukça rahat ayakkabı modeli. bir ayakkabı modeline veya markasına derin anlamlar yüklemek ne kadar doğru tartışılır ancak converse ayakkabı giyme olgusunun zaman içinde anlam kayması yaşadığı bir gerçektir. kimlik bunalımının küresel kapitalizm karşısında tavan yaptığı günümüz aleminde modayı belirleyen trendlerin değer değişimine uğraması kaçınılmazdır.
    (10.10.2007 15:16)

akıllı tv

    gün boyu * youtube videoları yayınlayan , online isimli programlarında az önce verdikleri frikik seçmeleri videosu arşivlik olan, ilginç kanal.
    (10.10.2007 15:11)

this is england

fifa 2007 yılı dünyanın en iyi futbolcusu ödülleri

    fifa tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen seçmelerin , bu yıl için yapılacak seçkisi. bu sezon dünyanın en iyi futbolcusu olmaya aday 30 futbolcunun ismi fifa'nın resmi sitesinde aday listesi olarak açıklanmıştır. aday listede ; son dünya şampiyonu İtalya'dan 5, İngiltere ve fransa'dan 4'er futbolcu yer almaktadır.

    fifa teknik komite üyelerinin verdiği oyların yanı sıra, üye ülke federasyonlarının milli takım teknik direktörleri ve kaptanlarının oylarıyla belirlenen 30 kişilik liste şöyle:

    gianluigi buffon
    İtalya
    juventus


    fabio cannavaro
    İtalya
    real madrid


    petr cech
    Çek cumhuriyeti
    chelsea


    cristiano ronaldo
    portekiz
    manchester united


    deco
    portekiz
    barcelona


    didier drogba
    fildişi sahili
    chelsea


    michael essien
    gana
    chelsea


    samuel eto'o
    kamerun
    barcelona


    gennaro gattuso
    İtalya
    milan


    steven gerrard
    İngiltere
    liverpool


    thierry henry
    fransa
    barcelona


    juninho
    brezilya
    lyon


    kaka
    brezilya
    milan


    miroslav klose
    alman
    bayern münih


    philipp lahm
    alman
    bayern münih


    frank lampard
    İlgiltere
    chelsea


    rafael marquez
    meksika
    barcelona


    lionel messi
    arjantin
    barcelona


    alessandro nesta
    İtalya
    milan


    andrea pirlo
    İtalya
    milan


    franck ribery
    fransa
    bayern münih


    juan roman riquelme
    arjantin
    villarreal


    ronaldinho
    brezilya
    barcelona


    wayne rooney
    İngiltere
    manchester united


    john terry
    İngiltere
    chelsea


    carlos tevez
    arjantin
    manchester united


    lilian thuram
    fransa
    barcelona


    fernando torres
    İspanya
    liverpool


    ruud van nistelrooy
    hollanda
    real madrid


    patrick vieira
    fransa
    inter

    aday listede yer alan avrupa futbolunda sezonun transfer rekortmeni franck ribery ismini görmek, kaçan balığın büyüklüğü yönünden üzücü olmakla birlikte bir dönem formamızı giymiş olması nedeniyle gurur vericidir.(bkz: galatasaray)
    (10.10.2007 15:01)

sayfa: 1-2-3-4...-9

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.