kendine iyi bak

    bu söz kalıbını "kendine iyi davran" şeklinde kullananlar da mevcuttur.
    (03.10.2006 18:20)

pinhole

    ışık geçirmeyen herhangi bir kutu iğneyle delinir*. deliğin karşısındaki yüzey, ışığa duyarlı bir tabakayla kaplanır*. görüntü ışığa duyarlı yüzeye ters olarak yansır ve film pozlanır. herkesin kolaylıkla üretebileceği bu ilkel fotoğraf makinasının günümüzde halen kullanım alanı bulmaktadır*.
    ayrıca (bkz: karanlık oda)
    (01.10.2006 15:19)

fotoğraf makinesi

fotoğraf

emisyon

    fotoğrafçılıkta, filmlerin gümüş tuzuyla kaplı, ışığa duyarlı yüzeyleridir.
    (29.09.2006 16:20)

forte

    genellikle siyah-beyaz fotoğrafçılık malzemeleri özellikle makul fiyatlı ve kaliteli baskı kağıtları üreten firmadır. filmleri kırık emisyonların yeniden dönüştürülmesiyle oluşturulduğundan pek tavsiye edilmez. forte pan 100'ün grenleri ilford veya kodak'ın 400 asalarının grenlerinden bile neredeyse büyüktür. kimi fotoğrafçılar için bu bile bir tercih sebebidir. diğer yaygın bir tercih sebebi de forte filmlerin piyasadaki diğer siyah-beyaz filmlerden ucuz olmasıdır.
    (29.09.2006 16:19)

camera obscura

karanlık oda

    tam karanlık bir ortamda* açılacak küçük bir delikle, -ışığın doğrusal yayılım ilkesinden hareketle- deliğin karşısındaki duvara dışarıdaki görüntü ters olarak yansır. bu ilke milattan önce de bilinmesine rağmen kullanım alanı için 16. yüzyılı beklemek gerekmiştir. bir çok dönem ressamı oluşturmak istedikleri manzarayı öncelikle bu ilke yardımıyla boş tuvale düşürürdü. leonardo da vinci de bu sistemi kullanmış ve geliştirmiştir. gümüş tuzlarının ışığa duyarlı olduğunun öğrenilmesi ve ışığa duyarlı plakalar oluşturulmasının ardından 1827'de joseph nicephore niepce tarafından ilk fotoğraf* çekilebilmiştir. fotoğrafın temeli olan bu ilkel teknik günümüzde halen pinhole adı altında kullanılmaktadır. karanlık oda camera obscura olarak da bilinir. ayrıca karanlık oda terimi film banyo etmek ve fotoğraf basmak için kullanılan mekanı da ifade eder. film banyosu için tam karanlık gerekirken, kart baskı sırasında -fotoğraf kağıtlarının emisyon yüzeyleri kırmızı ışığa duyarlı olmadığından- kırmızı bir aydınlatıcı kullanılır ve agrandisör yardımıyla uygun süreyle kağıt pozlanır. ardından sırasıyla geliştirme*, durdurma*, saptama* banyolarıyla kimyasal işlemler de tamamlanır. dijital fotoğrafçığın hayatımıza girmesiyle ve getirdiği pratik çözümlerle, büyük emek gerektiren karanlık oda kullanımı photoshop'a yenik düşmektedir. bu süreç gayet doğaldır fakat anlayan bir göz, geleneksel bir kart baskının, dijital bir baskıya oranla detay, doku, doğallık gibi unsurlar bakımından çoğu zaman daha zengin olduğunu rahatlıkla anlar.
    (28.09.2006 12:44)

ilford

    karanlık oda malzemeleri, film ve akla gelebilecek her türlü fotoğrafçılık malzemesi üreten firma. siyah-beyaz fotoğraf kağıtları son derece kaliteli olup çoğu ürünün fiyatı bir hayli yüksektir. fiyat performans açısından değerlendirildiğinde kağıtta forte kullanmak daha akıllıcadır. denediğim filmlerinden hp5 ve pan ince gren yapılarıyla dikkat çeker ve şiddetle tavsiye edilir.
    (28.09.2006 12:08)

d76

    kodak firmasının ürettiği, analog fotoğrafçılarca sıklıkla tercih edilen siyah-beyaz film geliştirme kimyasalıdır. yüksek oranda sülfit içerir.
    (28.09.2006 11:59)

yayla çorbası

    uzun yollarda dinlenme tesislerinde tüketilebilecek yegane yemektir. *
    (28.09.2006 11:54)

öğrenci evi

    çoğu zaman büyük umutlarla * çıkılan, tutucu apartman sakinlerince 24 saat incelemeye alınan bu evler, bazen yumurtanın üzerine isim yazmalar, şampuana çizgi çekmelerle korkunç bir hal alır.*
    (28.09.2006 11:52)

tunus caddesi

    kızılaya inerken caddenin sağında kalan kaldırım oldukça dardır. bir de üstüne yol kenarına park etmiş arabalar eklenince karşıdan biri geldiği zaman kaldırımda zor anlar yaşanır. Ä°nsanlar tek sıra iner ya da çıkarlar.cadde "arkamdan birisi geliyor, hırlı mıdır hırsız mıdır" paranoyasıyla katedilir. şu sıralar ankara'nın bir çok caddesi gibi sık sık kazılır, doldurulur, tadilat görür. cadde aynı zamanda günün her saati servis bekleyen bilkent öğrencilerine de ev sahipliği yapar.
    (25.09.2006 13:59)

olympos

    tarihle doğanın buluştuğu noktadır. bugün antalya'nın kumluca ilçesine bağlı eski likya kentidir. muhteşem doğal güzellikleri ve ören yeri her sene azımsanmayacak sayıda yerli yabancı turist akınına uğrar. ağaçevlerde, pansiyonlarda uygun fiyatlarla konaklamak mümkündür. maalesef bu güzide mekan her sene ününe ün katmakta ve her sene biraz daha bozulmaktadır. 2-3 yıl öncesine kadar hafif bir müzik eşliğinde dinlenip, nefes alıp, tanıyıp tanımadığınız herkesle muhabbet edip bir şeyler paylaşabilirken bugün bangır bangır ankara havası çalan şahin arabalara rastlamak mümkündür. her şeye rağmen değişmeyeceğim tatil mekanıdır.

    not:bu entry'de şahin marka arabaları küçümsek gibi bir durum söz konusu değildir. anlatılmak istenen bütün güzellikleri yok etmeye yemin etmiş istilacı insan güruhudur.
    (13.07.2006 22:31)

akçay

    balıkesir'in edremit ilçesine bağlı, çoğunlukla yerli turist tarafından tercih edilen, havanın çok temiz suyun çok bol olduğu fakat eğlence sektörünün hiçmi hiçgelişmediği, kaz * dağlarının eteğindeki tatil kasabası.
    (13.07.2006 22:18)

sayfa: 1...-12-13-14-15

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.