mandarin

    çince'nin en çok kullanılan lehçesidir. çin'in kuzeyinde konuşulur. çin'in ve tayvan'ın resmi dili olan çince, mandarin lehçesidir.
    (04.02.2007 06:51)

semizotu

    latincesi portulaca oleraceae olan bitkidir. bu bitkinin yemeği ve salatası yapılır. semizotu, saçın daha hızlı uzamasına, kepeği önlemeye yardımcı olur. mikrop öldürücü ve iyi bir nemlendirici olduğu bilinir.
    (04.02.2007 06:44)

portakal nergisi

    latincesi calendula officinalis olan bitkidir. güzel turuncu taç yaprakları vardır. arı sokmasına, şişliklere, göz kızarıklıklarına iyi gelir. cildin parlaklık kazanmasına yardımcı olur.
    (04.02.2007 06:41)

jane eyre

    liselere giriş sınavı öncesi 600 sayfalık hacimli bir basımını su gibi içtiğim kitaptır.

    jane eyre'nin yengesinin yanında gördüğü eziyetlere üzülür, gönderildiği yatılı okulda büyüyüp serpildiğine şahit olur, bir bayan mürebbiye olarak yaşadığı aşk acısına "tüh be" diye iç geçirirsiniz. kitap sürükleyici olmakla birlikte eser pek çok ilginç tesadüf içerir.
    (04.02.2007 06:32)

şu güzeller güzeli

    bestesi ve güftesi necip mirkelamoğlu'na ait olan nihavend makamındaki eğlenceli türk sanat müziği eseridir. diğer adı izmirlim'dir. şahane bir güftesi vardır.

    şu güzeller güzeli yar gibi geldi bana
    gözlerinde bir mana var gibi geldi bana
    bir münasip zamanda, mesela saat onda
    buluşalım kordonda der gibi geldi bana

    gel benim gonca gülüm kalmadı tahammülüm
    sensiz hayat izmirlim zor gibi geldi bana
    bir münasip zamanda, mesela saat onda
    buluşalım kordonda der gibi geldi bana
    (03.02.2007 06:02)

iskilip dolması

    İskilip dolması, düğünlerde erkek dolma ustalarınca veya deneyimli kişilerce yapılır. dolma, belki de tarihteki en eski düdüklü tencere örneklerinden sayılabilecek bir sistemle pişirilir.

    İskilip dolması yapımında yaklaşık 1 metre yükseklik ve çaptaki kazanlar kullanılır. kazanların düdüklü tencere özelliği gösterebilmeleri için kapaklarının üstüne ağır bi cisim konulur ve çok küçük bir kısmı hariç kapağın çevresi hamurla kapatılır. hamurla kapatılmayan bu kısım düdüklü tenceredeki düdüğün vazifesini görür.

    İskilip dolmasına farklılık kazandıran özelliklerin başında, kullanılan pirinç türü ve pişirme şekli gelir. İskilip dolması için kastamonu ilinin ilçesi ve İskilip'in komşusu olan tosya'da yetişen akçeltik pirinci kullanılır.

    İlk aşamada pirinçler bol miktarda hayvansal yağ (sığır iç yağı veya kuyruk yağı) ve soğan ile kavrulur. kavrulan pirinçler daha sonra "ca" adı verilen bez çuvallara doldurulur.

    pilav kazanının içine yerleştirilen saçayak üzerine pirinç doldurulmuş ca yerleştirilir. amaç sacayağı sayesinde ca ile etin temasını kesmektir. kazanın en dibinde et ve etsuyu olur. kazanlar ertesi günün ilk ışıklarına kadar kısık odun ateşinde bekletilir ve pirinçlerin alttaki et suyunun buharıyla pişerek pilav haline gelmesi sağlanır. hazırlanan dolma sabah namazından çıkan insanlara lenger denilen özel kaplarda oniki kişilik masalarda* servis edilir.

    (03.02.2007 05:46)

harabat

    divan edebiyatı'nı yıkmak ve avrupai türk edebiyatı kurmak için çabalayan namık kemal'in dostu ziya paşa tarafından yazılan bir eserdir. halk şiirinin epey kalaylandığı kitaptır. namık kemal karşılık olarak tahrib-i harabat'ı yazmıştır.
    (02.02.2007 13:22)

pagan poetry

    björk'ün en beğenilen ve klibinden dolayı en çok eleştirilen şaheseridir.

    pedalling through
    the dark currents
    i find
    an accurate copy
    a blueprint
    of the pleasure
    in me

    swirling black lilies totally ripe
    a secret code carved
    swirling black lilies totally ripe
    a secret code carved

    he offers
    a handshake
    crooked
    five fingers
    they form a pattern
    yet to be matched

    on the surface simplicity
    but the darkest pit in me
    it's pagan poetry
    pagan poetry

    morsecoding signals (signals)
    they pulsate (wake me up) and wake me up
    (pulsate) from my hibernating

    on the surface simplicity
    swirling black lilies totally ripe
    but the darkest pit in me
    it's pagan poetry
    swirling black lilies totally ripe
    pagan poetry

    swirling black lilies totally ripe

    i love him, i love him
    i love him, i love him
    i love him, i love him
    i love him, i love him
    she loves him, she loves him

    this time
    she loves him, she loves him
    i'm gonna keep it to myself
    she loves him, she loves him
    she loves him, she loves him
    this time
    i'm gonna keep me all to myself
    she loves him, she loves him
    and he makes me want to hurt myself again
    she loves him, she loves him
    she loves him, she loves him
    and he makes my want to hand myself over

    şarkı ilk başlarda güzel bir uzakdoğu melodisiyle başlamaktadır daha sonra başlayan vokal ile insanın içi ürperir. björk'ün hermetik uslubunu en iyi yansıttığı eseridir. şarkı sonlara doğru koronun katılmasıyla bayağılaşma alameti gösterse de şahaneliğinden bir şey kaybetmez.

    klibinin cinsellik içerdiği muhakkatır. ancak bu hergün tv'lerden verilen suflilikten ziyade sanat öne çıkarılırmış. kadın vücudunun doğallığını ve kutsallığını vurgulayarak , onu işleyerek içselleştirmek ve bu yolla kendi kendini anlamlandırmaya çalışılmıştır.

    http://www.youtube.com/results?search_query=pagan+poetry
    (02.02.2007 08:44)

izlanda

    bir iskandinav ülkesi olmasına rağmen tanıdığım bütün izlandalıların anlamadığım bir şekilde budist olduğu ilginç ülke.
    (02.02.2007 08:01)

björk

    kesinlikle izlanda'nın çıkardığı en büyük müzisyendir. kuzey ülkelerine has bir ingilizce telafuzu vardır. björk kısa boylu, çekik gözlü bir hatun kişidir. 40'ını çoktan geçmesine rağmen 20 gibi gösterir.* çok eğlenceli ve hareketli şarkıları olduğu gibi melankolik eserler de icra eder.* ayrıca ismindeki "ö" sesi ile bana pek sempatik gelir. sıkılmadan dinlerim kendisini...
    (02.02.2007 07:52)

withlove

    bir soğuk ocak akşamı ansızın arayıp bademciklerimin şişik omasına rağmen beni a.o.Ç.ye dondurma yemeye götüren cici insan yavrusu. pek hoş pek keyiflidir lâkin kızdırmaya gelmez. * *
    (01.02.2007 06:27)

farabi

    farabi'ye göre bilgi 3 yolla edinilir: 1.akıl 2.deney 3.nazar.
    nazar: kalp gözü, ilham perisi, üçüncü göz, altıncı his gibi tabirlerle anılır.
    duyularla edinilmiş bilginin bilimsel olmadığını bu bilginin ancak akıl yoluyla kanıtlanarak bilimsel bilgi olabileceğini savunmuştur. farabi'ye göre insanın doğada yaptığı her araştırma tanrı'nın işaretlerini ortaya çıkarma amacını taşır. ona göre insanın varolma nedeni, tanrı'nın evrenin her köşesine gizlediği bilgilere ulaşmaktır.
    (31.01.2007 08:14)

göz

    "gözleri etüd ederim hep, bana kelimelerden daha çok şey söylerler. bütün dostlarımın harikulade gözleri vardır. içinde yaşadığım karanlık kafesi aydınlatan tek şey, onların gözlerindeki parıltıdır."

    franz kafka
    (31.01.2007 07:57)

kürtçe

    bütün tanımların aksine dil olmayan dildir. şöyleki kürtler sentez millet, kürtçe sentez bir lisandır. geçmişte ülkeler arasındaki siyasi sınırdan ziyade kültürel sınırlar önemliydi. kültürlerin, milletlerin, dinlerin ve dillerin çakıştığı yerde sentez diller, sentez kültürler ve sentez milletler ortaya çıkar. alsace lorientliler, yezidiler, bahailer bunlara örnek olabilir. kürtçe'de türk, fars, arap milletlerinin kesiştiği bir alanda gelişim göstermiştir. dil bilgisi farsça'dan kelimeler arapça, türkçe ve farsça'dan gelmektedir. kürtçe'ye şu anda bir dil diyemeyiz ancak uzun yıllar geçip olgunlaşmaya başlayınca kürtçe'ye dil demek daha doğru olacaktır. zaten kürtler toplum olarak da henüz aşiret* ** seviyesinde bir toplum yapısı göstermektedir.
    (30.01.2007 10:48)

alacahöyük

    alacahöyük, Çorum'un 45 km . güneyinde, alaca İlçesi'nin 17 km . kuzeybatısında yer almakta olup, boğazköy'e 34, ankara'ya ise 210 km . uzaklıktaki alacahöyük köyü yerleşim alanı içerisindedir.
    höyük'te olası şehrin dinsel kapısını oluşturan güneydoğudaki sfenksli kapıda, iki sfenks yer almaktadır. hititlerin kutsal şehirlerinden birisidir. bir tür dini başkenttir.
    (29.01.2007 04:18)

sayfa: 1...-5-6-7-8-9...-39

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.