kutadgu bilig

  1. varlık, bilgi ve ahlak felsefesiyle ilgili bilgiler sunan türk ve islam medeniyetini, felsefesini, kültürünü anlatan yusuf has hacip eseridir. mantıktan, metafiziğe kadar bir çok konuda görüşler içeren zengin bir başyapıttır.
    (spiritualheigth 27.05.2006 01:13)
  2. dünyada yazılmış ilk siyâsetnâmedir. doğru imlâsı, kutadgu bilig şeklindedir. töre kavramının ne olduğunu, kutun ne demek olduğunu en iyi ortaya koyan eserdir.
    hakkında yapılmış en iyi araştırma için lütfen (bkz: kutadgu bilig'de kut ve töre)
    (hashacip 20.01.2007 08:55)
  3. atabet-ül hakayık, divan-ı hikmet ve divan-ı lügatit türk'ün içinde bulunduğu islami dönemin geçiş eserlerindendir. aynı zamanda ilk mesnevidir. "mutluluk veren bilgi" anlamına gelir.
    (exi 20.01.2007 13:32)
  4. 1069'da uygur alfabesi ile yazılan eser karahanlı hükümdarlarından tabgaç buğra han'a sunulmuştur. türk devlet anlayışı, yasalar ve siyasat üzerine fikirler açıklanmış bunun yanısıra hükümdarlara devlet yönetimi konusunda öğütler verilmiştir.
    (princess of dark 31.07.2007 16:46)
  5. i.ü edebiyat fakültesi felsefe bölümü hocalarından değerli filozof ve bilim adamı teoman duralı'nın yönetiminde çıkan altı aylık felsefe dergisi.
    (yediiklim 31.07.2007 18:05)
  6. türk edebiyatında İslam etkisinde oluşmuş, ölçü olarak aruzun, nazım biçimi olarak mesnevinin, nazım birimi olarak beyitin *kullanıldığı ilk eserdir. bir öğüt-hikmet manzumesidir, alegoriktir; devlet yönetiminden mutlu yaşamanın sırlarına kadar pek çok konuyu işlemektedir.
    eserin girişinde yusuf has hacib eseri,okuyanlara iki dünyada da doğru yolu göstermek, onlara mutluluk vermek amacıyla yazdığını; bunu yaparken ihtiyarlığının deneyimlerinden yararlandığını söyler ve başlar eser kahramanlarını tanıtmaya. eserin ana kahramanları 4 tane olup bunlardan kün togdu kanunu, ay toglu mutluluğu, Ögdürmüş aklı ve odgurmuş hayatın sonunu simgeler. Şair bu dörtlü arasındaki diyaloglarla oluşturduğu eserinde mutlu yaşamanın sınırlarını gözler önüne serer. şaire göre, mutlu yaşamak her iki dünyayı da baht açıklığıyla elde tutmaya; yani iki dünyayı da iyi anlayıp gerektiği gibi yaşamaya bağlıdır, bunu yapabilen kişi alçak gönüllülüğü elden bırakmamalıdır, söylediklerine dikkat etmeli, ağzından çıkanları gözetmelidir ki başına istemediği şeyler gelmesin. yine esere göre, kişi gönlü dipsiz bir deniz gibidir, bilgi gönlün asıl zenginliği olarak, tıpkı inci gibi bu denizin derinliklerinde bulunmaktadır ve kişinin büyüklüğü bilgisinin derinliğine bağlıdır. eserde devlet yönetimiyle ilgili çeşitli dersler de verilmekte, kağanların kendilerinden önce devleti düşünmeleri gerektiği vurgulanmaktadır.
    (mavipostaguvercini 20.01.2008 09:33)
  7. "Bilgi, okyonusun dibindeki inci gibidir
    Onu oradan çıkarmadıkça ha inci olmuş ha çakıl taşı fark etmez"
    (Kutadgu Bilig'den)
    (devrimgzde 15.11.2010 23:18)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.