urtiker

  1. hayatımın son dört yılında ağız tadıyla yediğim baharatlı her yemekten bir kaç saat sonra kırmızı bi hal almama neden olan bir türlü tedavi edilemeyen artık takmadan yaşadağım kronik hastalığım
    ..
    (vlkntkr 24.07.2007 22:39)
  2. önemli ürtiker nedenlerinden biri için (bkz: alerji)

    ayrıca (bkz: anjioödem)
    (breegadoon 13.07.2008 01:27)
  3. bazen kullanılan antibiyotiklerin bünyeye ağır gelmesi sonucu da ortaya çıkabilen hastalık. deri üzerindeki döküntüler halindeyken de gayet korkunç ve dayanılmaz olsa da, bazen vücut içinde; boğaz, dil gibi yerlerde kendini gösterdiğinde ölüme bile sebep olabiliyormuş. yani döküntü deyip geçmemek; mutlaka doktora gitmek lazım kaşınmaya başlarsak.
    (hekaura 13.07.2008 01:32)
  4. (bkz: artikel) *
    (mavipostaguvercini 13.07.2008 11:39)
  5. Çeşitli uyaranlara karşı gelişen, çeşitli mekanizmalarla oluşan bir reaksiyondur. Kaşıntılı, soluk eritemli, ödemli papül ve plaklarla karakterizedir.

    Populasyonun %25'i hayatı süresince en az bir atak yaşamıştır. 3 aydan kısa süreli ataklar akut ürtiker olarak kabul edilir.

    Etyolojik Faktörler
    ilaçlar, yiyecekler, respiratuar allerjenler, infeksiyonlar, internal hastalıklar, fizik ajanlar, herediter tablolar, böcek sokmaları, psikojenik faktörler...

    İlaç kökenli ürtiker
    En sık olarak penisilin, aspirin, sülfonamid ve diüretik alımı sonrası görülür. (ilaç alımından bir kaç dakika veya 15 gün sonra- en sık 2 saat)

    Gıda kökenli ürtiker
    Çocuk ürtikerlerinin %40'ı, erişkin ürtikerlerinin %1'idir. Gıda alımından 1-2 saat sonra ortaya çıkar.
    Erişkinlerde en sık gıdasal ürtiker nedenleri balık, deniz kabukluları, çilek, yumurta, fındık, fıstık, çikolata ve kolalı içeceklerdir.
    Çocuklarda ise süt ve süt ürünleri, yumurta, tahıllar, meyve suları ve çikolatadır.

    İnhalan* kökenli ürtiker
    Genellikle temas sırasında kısa süreli bir reaksiyon oluşur. En sık etkenleri polen, küf sporları, tüylü hayvan kepekleri ve organik tozlardır.

    İnfeksiyon kökenli ürtiker
    Çocuklarda özellikle barsak parazitleri ve daha az olarak viral infeksiyonlar sonucu oluşur.
    Erişkinlerde ise fokal bakteriyel infeksiyonlar sonucu görülebilir.(kronik tonsillit*, diş absesi gibi)

    İnternal hastalık kökenli ürtiker
    Romatizmal hastalıklar, hipertiroidi, lenfoma, akciğer kanseri, kolon kanseri vb hastalıklar sonucu görülebilir.

    Fizik kökenli- dermografik ürtiker
    Mekanik sürtünmeye karşı abartılı eritemli, ödemli reaksiyon gelişimidir. sürtünmeden 5-10 dakika sonra başlayarak yaklaşık 30 dakika devam eder. Edinsel tipi yaklaşık 1 yıl içinde iyileşir..

    Fizik kökenli-basınç ürtikeri
    uzun süreli basınç altında kalan alanlarda, basınç uygulamasından birkaç saat sonra, kemer bölgesi ayakkabı bağlarının altı sütyen veya çorapların sıktığı alanlarda görülen kaşıntıdan çok ağrılı lezyon. Antihistaminikler genelde etkisizdir.

    Fizik kökenli-kontakt ürtiker
    Duyarlı olunan madde ile (Kedi-köpek tüyü, yün, yumurta akı, bitkiler, ilaçlar) direkt temas sonucu oluşan genelde lokal olan reaksiyondur.

    Tanıda:
    lezyonlar kaşıntılı pembemsi ve ödemli.
    Birleşerek plak oluşturma eğilimli.
    kubbe şeklindeki yüzeyi düzgün
    Plaklarda domuz derisi görünümü.

    Tedavi
    Etken nedeninin giderilmesi
    H1 antihistaminikler
    Subkutan adrenalin
    sistemik kortikosteroidler kullanılabilir.

    Ürtikerin derin formu için:(bkz: angioödem)
    (feeling the blanks 11.11.2008 20:17)
  6. efendim, bu ürtiker ya da halk rasındaki deyimiyle kurdeşen'in çıkış sebebini bulma ve ortadan kaldırma konusunda modern tıp ve alternatif tıp büyük bir acz içerisindedir. henüz bilimsel olarak kesin bir yargı değilse de birçok araştırma ve tecrübe göstermiştir ki bütün alt dallarıyla beraber ürtikerin en önemli ortaya çıkış sebebi, duygusal travmalardır. kronik olanına tutulana sabır ve anthistaminik tavsiye etmekten başka hal çare yoktur. kendi kendine geldiği gibi kendi kendine gider bir gün, ama bu geliş ve gidiş süreleri arasına yıllar girebilir.

    domates, çikolata, yumurta ve acı baharatları yediğiniz an hücrelerdeki histamin denen madde etkinleşir ve kılcal damarlardaki kan hücreleri damar dışına çıkarak deri altında birikir. kaşınır da kaşınır, kaşıdıkça da kızarır. anthistaminikler temel tedavi ilaçlarıdır, ama ürtiker ürtikerlikten çıkmışsa ve anjiyoödem denen ileri safhaya ulaşmışsa kortizon içerikli ilaçlara talim edilir hasta.


    ürtiker bir hastalık değildir, bu lezyonlar, vücuttaki başka bir sorunun belirtisidir. bu sorunu tespit etmek ise %99,99 gibi korkunç bir oranla mümkün değildir.

    siz siz olun üzmeyin tatlı canınızı.
    (bibaht didem 08.04.2009 17:41 ~ 08.04.2009 17:42)
  7. (bkz: kurdeşen)
    (spinninaround 22.10.2010 00:40)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.