bir fırtına tuttu bizi

    çok güzel bir selanik türküsüdür hasreti anlatır. fikriye hanım'ın udun dan dinlemeyi çok severdi rahmetli.
    (17.12.2010 13:37)

hapşırmak

    sinir sistemimizin yolunda feda edildiği reflekstir, şöyle olur. bir mikropçuk veya tahriş edici, gıcık edici bir maddecik burun mukozasına temas eder. algılayıcı yol olan maksiller sinir bunu beyne ispiyonlar, bunun üzerine beyin adamlarını gönderir (fasiyal, trigeminal, frenik, interkostal, vagus, hipoglosus sinirleri) . bunlar sayesinde orantısız güç kullanımı meydana gelir vücut iki büklüm olur ve yüksek bir basınçla (o kadar yüksektirki kalbin ritmi anlık olarak aksar) burun ve ağızdan hava atılır. bu tüm vücutta meydana gelen kasılma esnasında endorfin salgısı pırtlamakta ve bunun sonucu hapşurma sonrası kendimizi mutlu ve gururlu hissetmekteyiz. (bkz: enfiye)
    (17.12.2010 13:13)

hep beraber

    bazen geveze olduğuna ihtimal verdiğimiz arkadaşlarla sohbeti kısa kesmeye yarayan temeni.

    * hilmi abi napan?

    - hep beraber yapıyoruz...

    * hayrola abi ne beraber ?

    - hep beraber işte

    * ... abi noluyoruz bişi sorduk !

    - hep beraber sorduk

    * allah belanı versin

    - hep beraber.
    (17.12.2010 13:06)

çok yaşa

    efenim zamanında insanlar başları içinde olduğuna inandıkları ruhlarının hapşurma esnasında kaçacağını dışarı çıkacağını sanarlarmış, hapşurduktan sonra haala hayatta kalan insanlara hadi yine iyisin çok yaşa bari gibilerinden çıkan bir deyimdir.
    sonradan anlaşılmışki hapşurmak iyi bişi aslında. bu sefer vücudundaki şeytanları hapşurarak attıklarından dolayı tebrik amaçlı kullanılmış, hatta ortaçağda avrupa veba salgını sürecinde papa hapşuran kişiye tanrı yardımcın olsun demeyi zorunlu kılmış bi dönemler.
    (17.12.2010 13:00)

hapşu

aksırmak

    öz türkçe bir kelimedir, hapşurma esnasındaa çıkan aksııı şeklindedi sesten türemiş bir fiildir. yani aslında ses yansımalı bir fiildir.
    misal hoppaaa diye hapşuruyo olsaydık hopparık olacaktı fiilin ismi.
    (17.12.2010 12:53)

paroksismal

    ani başlayıp uzun sürmeyen geçici krizlerin karakterini niteler.
    (17.12.2010 12:00)

trigeminal nevralji

    yüzde bulunan trigeminus denilen gangliyondan çıkan 2 önemli sinirin paroksismal, şiddetli ağrısıyla karakterize bir durumdur. bu iki sinir, mandibular ve maksiller'dir. genelde herhangi bir sebepten trigeminusun duyu kökünde oluşan bir basıyla oluşmaktadır. bu iki sinirin etkilediği bölgeler ağrı yapar. yemek yerken, gülerken, konuşurken hatta diş fırçalarken bile ızdırap çekersiniz.
    (17.12.2010 11:59)

vendidad

    (Dregubyô) avesta'nın 21 nosk'undan biridir. zerdüştler vendidad'ı, kutsal kitaplarının bozulmadan muhafaza edilebilmiş olan tek nosk'u olarak kabul ederler. m.ö. 500 lü yıllarda yazılmıştır. nuh tufanın kökenlerinden biri olan yima efsaneside burada geçmektedir.


    --- alıntı ---
    22. ve ahura mazda yima'ya hitap ederek şöyle dedi:

    "ey vivanğat'ın oğlu dürüst yima! maddi dünyaya öldürücü kışlar çökecek, (söz konusu kışlar) beraberinde son derecede kötü, bozuk soğuklar getirecek. maddi dünyaya öldürücü kışlar çökecek, o (gelecek olan kışlarla birlikte) dağların en yüksek tepelerinde bir aredvi derinliğinde kar tabakaları (oluşacak).

    23. ve hayvanların her üç türü de ölecek, (yani) şu kırda yaşayanlar, şu dağların tepelerinde yaşayanlar ve şu vadilerin içlerindeki ahırlarda barınanların tümü (ölecek).

    24. o kıştan önce şu tarlalar sığırlar için otla dolacak. şimdi (yani söz konusu kıştan önce) dereler taşıyor, karlar eriyor, bu ülke dünyada mutlu bir ülke gibi görünüyor olacak, ki burada koyunların dahi ayak izleri görünecek.

    25. bundan dolayı sen, her kenarı bir koşu alanı uzunluğunda olacak (kare) şeklindeki bir vara inşa et. buraya koyunların ve öküzlerin, erkeklerin, köpeklerin, kuşların ve kızıl alevli ateşin tohumlarını yerleştir.

    bundan dolayı sen, her kenarı bir koşu alanı uzunluğunda olacak (kare) şeklinde bir vara inşa et. (bu) insanlar için oturulacak bir yer olsun, bir vara, her kenarı bir koşu alanı uzunluğunda, sürüler için bir ağıl.

    26. sen oraya; bir hâthra uzunluğundaki yatağında akacak olan suları yerleştireceksin, sen; (bu suların) her zaman yeşil kalacak ve tükenmez gıdalarla dolu olan kıyılarına kuşları yerleştireceksin. sen orada; balkonlu bir ev, bir avlu ve bir dehlizden oluşan barınaklar inşa edeceksin.

    27. sen oraya; yeryüzündekilerin en irisinden, en iyisinden ve en üstününden erkek ve kadınların tohumlarını yerleştireceksin. sen oraya; yeryüzündekilerin en irisinden, en iyisinden ve en üstününden her çeşit sığırın tohumunu yerleştireceksin.

    28. sen oraya; yeryüzündekilerin en irisinden, en iyisinden ve en üstününden her çeşit ağacın tohumunu yerleştireceksin, sen oraya her türlü yiyeceğin tohumlarından yerleştireceksin, (ki bunlar) gıda (bakımından) en dolu, koku (bakımından) en tatlı (olacaklar). oraya tüm bu tohumların her birinden ikişer tane olmak üzere, insanlar vara'da oturdukları müddetçe tükenmeyecek kadar koyacaksın.

    29. orada hiç bir kamburlu (insan) bulunmayacak, hiçbir güvercin göğüslü (insan) da (bulunmayacak), (cinsel) iktidarsızlık ve delilik olamayacak, yokluk, yalan, adilik, hasetlik (olmayacak), çürük dişli ve cüzzamlı (kişi) doğmayacak., ya da angra mainyu'nun ölümlülerin vücuduna vurduğu damgalar [olmayacak].

    30. bu (inşa ettiğin) yerin merkezi kısmına dokuz, orta yerde altı sokak, kenar bölgelerde üç tane sokak düzenleyeceksin. en geniş kısımlardaki sokaklara bin, orta bölgedeki sokaklara altı yüz, kenardaki sokaklara ise üçyüz erkek ve kadının tohumunu yerleştireceksin. sen o vara'yı altın bir çemberle (kubbe ile) kaplayacaksın, ona bir kapı yapacaksın ve (vara'nın duvarının) içine kendiliğinden parlayan bir pencere yapacaksın.

    --- alıntı ---

    (16.12.2010 17:29)

fargard

    avesta'yı oluşturan nosk'ların küçük alt bölümleridir. mesela vendidad nosku 22 tane fargard dan oluşur.
    farid farjad'ın soy isminin kökeni burdan geldiği söylenir.
    (16.12.2010 16:58)

nosk

    avesta'nın 21 ana bölümünden her birine verilen isimdir. orijinal avesta'nın zarathuştra'ya 21 Nosk halinde indiğine ve yathâ ahû vairyô diye başlayan kutsal dizelerde yer alan her sözcüğün bir nosk'a anahtarlık ettiğine inanılır.
    (16.12.2010 16:53)

süper

    üst demektir kökeni uper den gelir, ilginçtir ilk kullanım örneklerinden biri avesta'dadır, upairi diye geçer.

    örnek:
    vendidad nosk'unun 4. fargard'ının 22. söylevinden.
    dâtare ... ashâum cû asti masyô vanghô srayô aêtem dâtem ýim vîdôyûm zarathushtri UPAİRİ anyâish sravâish masanaca vanghanaca srayanaca.
    (16.12.2010 16:48)

superior

    üst, üstte olan anlamındadır. kökeni süper'den gelir.
    (16.12.2010 16:30)

vertical diplopia

    en sık trochlear sinir hasarında görülen süperior oblik kasın felci sonucu hastanın bir göz bebeği diğerine göre daha üst yerleşimli olur.


    böyle insanlar güzelim uma thurman'ı böyle görmektelerdir.


    işte vertikal şaşılık (vertical diplopia) sağ göz bebeği daha yukarıda. (üst oblik kas felç olduğundan dolayı ortamı boş bulan alt oblik kas gözü yukarı döndürür bu yüzden bu şekil oluşur. )
    (16.12.2010 16:20)

güne başlarken dinlenecek şarkılar

    telefonumun alarm sesi olarak farid farjad seçimini yaptıktan sonra, ancak göl kenarında ayağıma taş bağlarken nerde hata yaptığımı anlayabildim.
    (15.12.2010 23:29)

sayfa: 1-2-3-4-5...-16

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.