le fabuleux destin d amelie poulain

    kısaca amelie olarak da bilinen film. klasik romantik film anlayışına jean pierre jeunet'in masalsı anlatımının ve mizahının getirdiği yorum sonucu ortaya çıkmış bu eser, en kötü anınızda bile sizi dipten çekip çıkarabilir. izledikten sora tekrar izleme isteğinin görülmesi olasıdır.
    (28.04.2006 23:52)

juri

    bir konu ya da durum üzerine bir araya gelen, olayı yargılayıp değerlendirmekle görevli, çoğunlukla konusunda ihtisaslaşmış insanlar topluluğuna verilen isim.
    (28.04.2006 21:57)

galata kulesi

    beyoğlu ilçesinin galata semtinde bulunan tarihi kule. bizans döneminde burada yaşayan, ticaretle uğraşan cenevizlilerin kendilerini dışardan gelecek saldırı ve yağmalara karşı korumak için bağlı oldukları bizans imparatoruna yaptıkları istek kabul edilmemiş bunun üzerine galatalılar sınır boyunca dış cepheleri sağır duvarlardan oluşmuş evler inşa etmişler, imparatorluktaki iç karışıklıklardan faydalanarak bu evleri kısa bir sürede savunma duvarlarıyla birleştirmişlerdir. inşa ettikleri üçgen biçimli savunma hattına 1348 yılında döneminin en görkemli savunma kulelerinden biri olan galata kulesini inşa etmişlerdir.

    kule 61 metre ve 12 kat yüksekliğinindedir duvarlarında savunma delhizleri bulunmaktadır. çift cidarlı inşa edilmiş duvarları arasındaki boşluk savaş sırasında kuledeki askerlerin su ihtiyacını karşılayacak bir sarnıç olarak kullanılmıştır. ayrıca kulenin temellerinden çıkan gizli tünellerin galata sahilindeki kayıkhanelere kadar indiği rivayet edilir.

    osmanlı imparatorluğu'nun istanbulu fethiyle kulenin konrolü osmanlılara geçmiştir.
    1509 yılında gerçekleşen küçük kıyamet diye anılan istanbul depreminde büyük derecede zarar görmüş olan kule 2.beyazıd'ın emriyle restore edilmiştir. 15.yy da tersane deposu, 16.yy da zindan, 18.yy da yangın gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. kule bundan sora bir çok kez zarara uğramış ve tamir edilmiştir. 1960 yılındaki resterasyondan sonra günümüze kadar aynı haliyle ulaşmıştır.

    günümüzde istanbul boğazı'dan geçen gemileri ve şehir hatları vapurlarını çevresindeki çarpık yapılaşmadan fırsat bulduğu kadarıyla selamlamaktadır*
    (28.04.2006 21:45)

çengelköy

    istanbulun şirin bir semti. üsküdar ilçesine bağlıdır. 7 mahallesi ve yaklaşık 140.000 nüfusu vardır. beylerbeyi ile vaniköy arasındaki koyda kurulmuştur. osmanlı imparatorluğu zamanında gemi barınakları ve çengel (çıpa) imalathanelerini barındırdığından dolayı çengelköy adını almıştır. en bilinen yeri sahil kenarındaki asırlık çınarın altı (çınaraltı) ve burdaki kahvelerdir.
    (28.04.2006 20:49)

queens of the stone age

    amerikalı stoner rock grubu. 1997 yılında eski (bkz: kyuss)'un elemanlarından josh homme tarafından kurulmuştur. yaptıkları enerjik müzik ve geleneksel rock müziğe getirdikleri yeni bakışla son dönemin en başarılı rock gruplarındandır.

    stüdyo albümleri;

    queens of the stone age 1998
    rated r 2000
    songs for the deaf 2002
    lullabies to paralyze 2005
    (28.04.2006 19:01)

dil

    insanlar arasındaki sözlü iletişimi sağlayan toplumdan topluma farklılık gösterebilen sözlü vurgular bütünü.
    (28.04.2006 17:07)

gökdelen

    ing(bkz: skyscraper) kelimesinden dilimize yerleşmiş olan yapı çeşidi. sanayi devrimi sonrası ortaya çıkan hızlı şehirleşme ve buna paralel gelişen şehirlerdeki yapılaşacak arsa sıkıntısı sonucu yapı üreticilerinin ortaya koymuş oldukları çözümdür. geleneksel yapı anlayışının tersine yer düzlemine paralel gelişmez yerden dik şekilde uzaklaşırlar. böylece yapının aplike olduğu alan küçülmüş fakat kullanım alanı genişlemiş olur. gökdelen anlayışı sanayi devriminden günümüzü pek çok değişiklik geçirmiştir. kabaca sınıflandırırsak;

    ilki; sanayi devrimiyle ortaya çıkan ilk gökdelenler betonarme (beton ve arme''demir'')esaslı karkas iskelet mantığıyla çalışan (kolon, kiriş, döşeme) taşıyıcı bir sisteme sahip olan yapılardır. bunlar çoğunlukla tek bir amaca hizmet ederler ilk kat planları diğer katlarda da uygulanır, günün teknolojisinin el verdiğince yükselirler. günümüz apartmanlarıyla benzerdirler.

    ikinci; yine bu yapı sistemini esas almış fakat mekansal çözümlemede farklılaşmış olan birden fazla işleve cevap verebilen gökdelenlerdir. katlarında farklı işlevsel oluşumlar ve farklı plan tipleri görülebilir (bir katı konutken diğer katı ofis bir diğer katı kapalı yüzme havuzu olabilir.) genişleyen ihtiyaçlar doğrultusunda yapınında çekirdek ve şaftlarında boyutsal büyüme ihtiyacı doğmuş ayrıca artan kullanıcıyla birlikte yapılar dahada yükselmeye zorlanmıştır böylece bir sonraki gökdelen tipi ortaya çıkmıştır.

    üçüncü; genişleyen ihtiyaçlar sonucu yapılarda çelik iskelet sistemi kullanılmaya başlanmıştır. çelik betonarmeye göre daha yüksek dayanımlı ve daha esnektir (hızla yükselen binalar yataydaki rüzgar yüküne karşı esnek ve mukavim olmalıdır). yatayda ve düşeyde geçilen daha büyük açıklıklar tasarımcı ve mühendislere daha geniş kullanım seçenekleri sunmuş dahada artan ihtiyaçlarla sınırlar zorlanmış ve gökdelenler insanın gökyüzüne uzanan devasa kolları haline gelmiştir. ( ülkemizde an itibariyle çelik iskelet sistem gökdelen bulunmamaktadır. evet, hepsi betonarmedir).

    dördüncü; ekolojik ve high-tech tabir edilen gökdelenlerdir. günümüze yaklaşıldıkça artan çevre bilinci ve amerikan tipi tabir edilen stantard gökdelen anlayışının kullanıcı ve çevre için pek çok handikap (doğal havalandırma olmaması ''500 metre yükseklikte pencere açamazsınız'', kullanıcının yapay mekan yüzünden sürekli baskı altındaki psikolojisi, yüksek enerji ve doğal kaynak tüketimi vb..) bulundurması tasarımcıları çevreye ve insana daha saygılı yapılar üretmeye sevk etmiştir. sonuç olarak ortaya doğal kaynaklara saygılı, geri dönüşümlü, kendi kendine yetebilen (kendi elektiriğini, ısısını vs.. üretebilen) içerdiği yapay bahçeleri, yapay su öğeleri ile hem kullanıcıyı psikolojik olarak zorlamayan hemde kendi içinde mikroklimalar üreten gökdelenler ortaya çıkmıştır.

    günümüzde gökdelenler ilk baştaki işlevlerinden (az taban alanında çok mekan) koparak daha çok parasal olarak güçlü şirket ve kuruluşların simgesel gösteri araçları, totemleri olmuşlardır. insanlığın bu güçlü fakat çirkin** kolları daha uzun bir süre gökyüzünü deleceklerdir.**
    (28.04.2006 16:45)

mustafa kemal atatürk

    kurduğu cumhuriyeti gençlere emanet eden asker, devlet adamı. yaptıklarıyla günümüz türk cumhuriyetlerine ve pek çok diğer gelişmekte olan ülkeye esin kaynağı olmuştur. döneminde hakim olan sömürgecilik, himayecilik gibi kavramlara şiddetle karşı çıkmış bir halkın kaderini çöküşten tekrar varoluşa yönlendirmiştir.
    (28.04.2006 14:52)

lombak

    aylık mizah dergisi. bahadır bahuter'in editörlüğünü üstlendiği yetenekli kadrosuyla okuyucu için hoş bir zaman öldürgeci.
    (28.04.2006 14:42)

yaratık

    yaratmak fiilinden gelen isim sözcük. bu haliyle kullanıldığında tüm canlıları ifade eder*
    (28.04.2006 14:33)

çömez

    yeni, acemi manasında kullanılan sözcük. özellikle okullarda ve askerde yaygın kullanıma sahiptir.
    (28.04.2006 14:25)

ispiyon

    yapılması an için kişiye büyük zevk veren, fakat sonuçları her iki tarafı da üzebilen** sosyal ilişki artığı.
    (28.04.2006 13:10)

alından öpmek

    karşınızdakine duyduğunuz şevhetten çok anlık ileri derecedeki duygusallığın ürünü. yapılması yapanı da kurbanı da çok mutlu eder.
    (28.04.2006 12:46)

ay

    pek çok kültürde mistik bir obje hatta bazı eski toplumlarda tanrı* olarak kabul edilmiştir. efsanelerde doğa üstü güçleri tetikleyen (bkz: kurt adam), istediği zaman yolculara yardım eden istediği zaman tüm geceyi karartarak lanetleyen, göl perilerinin ışığında yıkandığına inanılan obje. bilimsel oluşumuyla ilgili en çok kabul gören iki tezden birincisi; dünyaya çarpan bir göktaşının gezegenden ayırdığı parçaların yörüngede tekrar bir araya gelmesiyle oluştuğu. ikincisi; güneş sistemiyle eş zamanlı olarak tıpkı diğer gezegenler gibi oluşup dünyanın yörüngesine oturduğudur.
    (28.04.2006 12:40)

elf

    kendilerine olan rağbetten dolayı pek çok alt türü oluşturulmuş (kara elf, orman elfi, yüksek elf vb..) hayal ürünü varlıklar. efsanelerde kimi zaman insanları yoldan çıkaran çirkin yaratıklar, kimi zaman şirin, büyülü canlılar olarak tasvir edilmişlerdir. tolkien ise elfleri onurlu, bilge, fiziksel görünümleri düzgün ve insan boyutlarında doğayla iç içe varlıklar olarak anlatmıştır.
    (28.04.2006 02:54)

sayfa: 1...-16-17-18-19

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.