caramon majere

    Raistlin'in ikizi, savaşçı. Dev gibi bir cüsseye sahip olan Caramon kardeşinin tam tersidir. mızrak savaşlarından sonra Tika ile evlenmiştir. Caramon'un tek ilgi gösterdiği insan ve aynı zamanda tek korktuğu insanda Raistlin'dir.
    (29.07.2008 16:01)

what a pity

    bol bol okuyup az entry girdiğini düşündüğüm, şahsen tanımadığım, öbür türlüde tanımadığım, ama bu tanımayacağım anlamına gelmediğini düşündüğüm, tanımasamda olur dediğim, lakin entrylerini beklediğim diyar arkadaş profili,

    sanırım
    (29.07.2008 15:59)

yağmurda motosiklete binmek


    gözünüze yağmur damlaları intikam alırcasına çarpar. durmazsınız, yavaşlamazsınız, yakalanmaktan korkarsınız, pes etmemek, hayattan geri kalmamak için devam edersiniz. yenilmezsiniz, siz istemediğiniz sürece size hiçbirşey olmayacağını bir kez daha anlarsınız.

    Yağmur pes eder, durur, Galibiyetin vermiş olduğu hazla birlikte sizde durursunuz, motordan inersiniz, kendinize bakarsınız, vücudunuzda kuru tek bir nokta dahi kalmamıştır, aklınıza bir soru takılır;

    Değer miydi? düşünürsünüz, ruh haliniz değişir, cevap arasınız, ve cevabı bulursunuz, eğer şu anlamsız vakitte beni hayata yeniden bağlayacak insana kavuşmak için dakikaları sayabiliyorsam;

    Değer...
    (29.07.2008 15:57)

vampircik sözlük

    istatistikler kısmına ay içinde ne kadar kapalı kaldığı ve bir yıl boyunca kapalı kalınan zamanın aylara göre dağılımını gösteren grafiklerin eklenmesini istediğim oluşum.
    (24.07.2008 14:40)

kızılderili

    adına barış çubuğu dedikleri dumanı soluyarak kendilerinden geçen topluluk. belki de yaptıkları tek kötülük buydu.
    (16.07.2008 22:16)

yüzüklerin efendisi kronolojisi

    YILLARIN ÖYKÜSÜ
    (Batı Ülkelerinin Kronolojisinden Bir Bölüm)
    BÜYÜK YILLAR
    Nisan
    12
    Gandalf Hobbitköy-e gelir.
    Haziran
    20
    Sauron Osgiliath-a saldırır. Aynı anda Thrandui-e de saldırılır ve Gollum kaçar.
    Temmuz
    4
    Boromir Minas Tirith-ten yola çıkar. Gandalf Orthanc-da hapsedilir.
    Ağustos
    10
    Gollum-un izi kaybedilir. Bu sıralarda hem elfler hem de Sauron-un hizmetkârları tarafından aranmakta olduğu için, Moria-da saklandığı tahmin edilir; ama tam Batı kapısına giden yolu keşfettiği sırada, dışarı çıkamaz.
    Eylül
    18
    Sabahın erken saatlerinde Gandalf Orthanc'tan kaçar. Kara Süvariler İsen Sığlıklarını geçerler.
    19
    Gandalf dilenci kılığında Edoras'a gelir, ama içeri alınmaz.
    20
    Gandalf Edoras'a girmeyi başarır. Théoden ona gitmesini söyler: "İstediğin atı al, ama yarın gün kavuşmadan gitmiş ol.
    21
    Gandalf Gölgeyele ile karşılaşır, ama at onun yanına sokulmasına izin vermez. Gandalf Gölgeyele'yi kırlıklarda takip eder.
    22
    Kara Süvariler akşam vakti Sarn Sığlığı'na varırlar ve oradaki kolcuları püskürtürler. Gandalf Gölgeyele-yi yakalar.
    24
    Dört Süvari şafaktan önce Shire'a girer. Diğerleri kolcuları doğuya doğru takip eder, sonra da Yeşilyol'da nöbet tutmak üzere geri dönerler. Bir kara süvari akşam çökerken Hobbitköy'e girer. Frodo Çıkın Çıkmazı'nı terk eder. Gölgeyele'yi ehlileştiren Gandalf, Rohan'dan yola çıkar.
    24
    Gandalf İsen'i geçer.
    26
    Yaşlı Orman. Frodo Bombadil'in evine gelir.
    27
    Gandalf Grisel'i geçer. Bombadil'in evinde ikinci gece.
    28
    Hobbitle bir Höyüklü kişi tarafından tutsak edilir. Gandalf Sarn Sığlığı'na varır.
    29
    Frodo gece vakti Bree'ye varır. Gandalf Babalık'ı ziyaret eder.
    30
    Sabahın erken saatlerinde Çukurçay'a ve Bree'deki hana baskın yapılır. Frodo Bree'yi terk eder. Gandalf Çukurçay'a gelir ve gece vakti Bree'ye varır.
    Ekim
    1
    Gandalf Bree'den ayrılır.
    3
    Gandalf Fırtınabaşı'nda saldırıya uğrar.
    6
    Fırtınabaşı dibindeki kamp yeri saldırıya uğrar. Frodo yaralanır.
    9
    Glorfindel Yarmavadi'den ayrılır.
    11
    Glorfindel Mitheithel Köprüsü'ndeki Süvariler'i kovalar.
    13
    Frodo köprüyü geçer.

    18
    Glorfindel alacakaanlıkta Frodo'yu bulur. Gandalf Yarmavadi'ye varır.
    20
    Bruinen Sığlığı'ndan kaçış.
    24
    Frodo iyileşir ve kendine gelir. Boromir gece vakti Yarmavadi'ye varır.
    25
    Elrond'un Divanı.
    Aralık
    25
    Yüzük Kardeşliği alacakaranlıkta Yarmavadi'den ayrılır.

    3019
    Ocak
    8
    Grup Hollin'e varır.
    11-12
    Caradhras'ta kar.
    13
    Sabahın erken saatlerinde kurtların saldırısı. Grup akşam üzeri Moria'nın Batı Kapısına varır. Gollum Yüzük Taşıyıcısı'nı izlemeye başlar.
    14
    Yirmibirinci Salon'da gece.
    15
    Khazad-Dûm Köprüsü ve Gandalf'ın düşüşü. Grup gece geç vakit Nimrodel'e varır.
    17
    Grup akşam vakti Caras Galadhon'a varır.
    23
    Gandalf Balrog'u Zirak-zigil tepesine kadar izler.
    25
    Balrog'u devirir ve kendisi de bayılır. Gövdesi tepede kalır.
    Şubat
    14
    Galadriel'in Aynası. Gandalf hayata döner ve trans halinde kalır.
    16
    Lòrien'e veda. Batı kıyısında gizlenen Gollum ayrılışlarını izler.
    17
    Gwaihir Gandalf'ı Lòrien'e getirir.
    23
    Kayıklar Sarn Gebir yakınlarında gece vakti saldırıya uğrar.
    25
    Grup Argonath'ı geçer ve Parth Gallen yakınında kamp kurar. Birinci İsen Geçitleri Muharebesi; Théoden-in oğlu Théodred öldürülür.
    26
    Kardeşlik'in dağılışı. Boromir ölür; borusunun sesi Minas Tirith'ten duyulur. Meriadoc ve Peregrin tutsak düşerler. Frodo ve Samwise doğu Emyn Muil'e girerler. Aragorn akşam vakti orkların peşine düşer. Èomer ork çetesinin Emyn Muil'den inişini duyar.
    27
    Aragorn güneş doğarken batı yamacına varır. Èomer, Théoden'in emrine rağmen geceyarısı Doğuağıl'dan çıkarak orkların peşine düşer.
    28
    Èomer orkları Fangorn Ormanı'nın hemen dışında yakalar.
    29
    Meriadoc ve Pippin kaçarlar ve Ağaçsakal'la karşılaşırlar. Gün doğarken Rohirrim saldırır ve orkları yok eder. Frodo Emyn Muil'den çıkar ve Gollum'la karşılaşırlar. Faramir, Boromir'in cenaze kayığını görür.
    30
    Ent Meclisi başlar. Èomer Edoras'a dönerken Aragorn'la karşılaşır.
    Mart
    1
    Frodo şafakta Ölü Bataklıklar'ı geçmeye başlar. Ent Meclisi devam eder. Aragorn Ak Gandalf'la karşılaşır. Edoras'a doğru yola çıkarlar. Faramir Minas Tirith'ten ayrılıp bir görevle İthilien'e gider.
    2
    Frodo Bataklıklar'ın sonuna varır. Gandalf Edoras'a varır ve Théoden'i iyileştirir. Rohirrim Saruman'a karşı batıya at sürer. İkinci İsen Geçitleri Muharebesi. Erkenbrand yenilir. Öğleden sonra Ent Meclisi sona erer. Entler yola çıkarlar ve gece vakti İsengard'a varırlar.
    3
    Théoden Miğfer Dibi'ne çekilir. Hornburg savaşı başlar. Entler İsengard'ı tamamen yıkarlar.
    4
    Théoden ve Gandalf Miğfer Dibi'nden İsengard'a doğru yola çıkarlar. Frodo Morannon'un İnsansız Topraklar'ının kıyısındaki kırlık tepelere varır.
    5
    Théoden öğle vakti İsengard'a varır. Orthanc'daki Saruman'la pazarlık. Kanatlı Nazgûl Dol Baran'daki kampın üzerinden geçer. Gandalf Peregrin ile Minas Tirith'e doğru yola çıkar. Frodo Morannon önünde gizlenir ve alacakaranıkta yola çıkar.
    6
    Dùnedain sabahın erken saatlerinde Aragorn'a yetişir. Théoden Hornburg'dan Tapanvadi'ye doğru yola çıkar. Aragorn bir süre sonra yola çıkar.
    7
    Faramir Frodo'yu Henneth Annûn'a götürür. Aragorn gece vakti Dunharrow'a varır.
    8
    Aragorn şafak vakti Ölülerin Yolu'na çıkar; gece yarısı Erech'e varır. Frodo Henneth Annûn'dan ayrılır.
    9
    Gandalf Minas Tirith'e varır. Faramir Henneth Annûn'dan ayrılır. Aragorn Erech'ten ayrılır ve Calembel'e varır. Frodo alacakaranlıkta Morgul yoluna ulaşır. Théoden Dunharrow'a varır. Karanlık Mordor'dan taşmaya başlar.
    10
    Şafağı Olmayan Gün. Rohan'ın toplanışı: Rohirrim Tapanvadi'den yola çıkar. Gandalf Şehir'in kapısının dışında Faramir'i kurtarır. Aragorn Ringlò'yu geçer. Morannon'dan çıkan bir ordu Cair Andros'u ele geçirir ve Anòrien'e geçer. Frodo Yol Kavşağı'nı geçer ve yola çıkan Morgul ordusunu görür.
    11
    Gollum Shelob'u ziyaret eder, ama uyuyan Frodo'yu görünce neredeyse pişman olur. Denethor Faramir'i Osgiliath'a yollar. Aragorn Linhir'e varır ve Lebennin'e geçer. Doğu Rohan, kuzeyden istilaya uğrar. Lorien'e ilk saldırı.
    12
    Gollum Frodo'yu Shelob'un inine götürür. Faramir Geçit'e çekilir. Théoden Minrimmon eteklerinde kamp kurar. Aragorn düşmanı Pelargir'e doğru sürer. Entler Rohan'ı istila edenleri yenilgiye uğratırlar.
    13
    Frodo Cirith Ungol orkları tarafından yakalanır. Pelennor zaptedilir. Faramir yaralanır. Aragorn Pelargir'e varır ve donanmayı ele geçirir. Théoden Drùadan Ormanın'da.
    14
    Samwise Frodo'yu kulede bulur. Minas Tirith kuşatılır. Vahşi İnsanlar'ın yol gösterdiği Rohirrim Gri Orman'a varır.
    15
    Sabahın erken saatlerinde Büyücü Kral Şehir'in Cümlekapısını yıkar. Denethor kendini yakar. Horozlar öterken Rohirrim'in boru sesleri duyulur. Pelennor Savaşı.Théoden öldürülür. Aragorn Arwen'in sancağını yükseltir. Frodo ve Samwise kaçarlar ve Morgai boyunca kuzeye doğru yola çıkarlar. Kuyutorman ağaçları altında savaş. Thanduil, Dol Guldur güçlerini püskürtür. Lòrien'e ikinci saldırı.
    16
    Komutanlar'ın müzakeresi. Frodo Morgai'deki kampın üzerinden Hüküm Dağı'na bakar.
    17
    Vadi Savaşı. Kral Brand ve Kral Dàin Demirayak ölür. Cüceler ve İnsanlar Erebor'a sığınır ve orada kuşatılırlar. Shagrat Frodo'nun pelerinini, zırh yeleğini ve kılıcını Barad-dûr'a getirir.
    18
    Batı Ordusu Minas Tirith'den yola çıkar. Frodo İsenağzı'na varır; Durthang'dan Udûn'a gitmekte olan orklar onlara yetişir.
    19
    Batı Ordusu Morgul Vadisine varır. Frodo ve Samwise kaçarak Barad-dûr yoluna koyulurlar.
    22
    Şer Gecesi. Frodo ve Samwise yoldan ayrılıp güneye, Hüküm Dağı'na dönerler. Lòrien'e üçüncü saldırı. Batı Ordusu İthilien'den çıkar. Aragorn yüreksizleri geri yollar. Frodo ve Samwise silahlarını ve malzemelerini atarlar.
    24
    Frodo ve Samwise Hüküm Dağı'nın eteklerine son yolculuklarını yaparlar. Ordu Morannon'un İnsansız Toprakları'nda kamp kurar.
    25
    Ordu kırık tepelerde kuşatılır. Frodo ve Samwise Sammath Naur'a varırlar. Gollum Yüzük'ü kapar ve Kıyamet Çatlağı'na düşer. Barad-dûr'un çöküşü ve Sauron-un sonu.

    BARAD-DÛR'U ÇÖKÜŞÜNDEN ÜÇÜNCÜ ÇAĞIN SONUNA KADAR BAŞLICA GÜNLER
    3019
    Mart
    27
    Bard II ve Thorin III Taşmiğfer, düşmanı Vadi-den sürerler.
    28
    Celeborn Anduin'i geçer. Dol Guldur'un imhasına başlanır.
    Nisan
    6
    Celeborn ve Thranduil'in buluşması.
    8
    Yüzük Taşıyıcıları Cormallen Çayırı'nda onurlandırılır.
    Mayıs
    1
    Kral Elessar'ın taç giymesi; Elrond ve Arwen Yarmavadi'den yola çıkarlar.
    8
    Èomer ve Èowyn, Elrond'un oğullarıyla birlikte Rohan'dan ayrılırlar.
    20
    Elrond ve Arwen Lòrien'e gelirler.
    27
    Arwen tören alayıyla birlikte Lòrien'den ayrılır.
    Haziran
    14
    Elrond'un oğulları Arwen'in tören alayını karşılayıp Arwen'i Edoras'a getirir.
    16
    Gondor'a doğru yola çıkarlar.
    25
    Kral Elessar Ak Ağaç'ın bir fidanını bulur.
    29
    Arwen, Şehir'e varır.
    Temmuz
    1
    Elessar ve Arwen'in düğünü.
    18
    Èomer Minas Tirith'e döner.
    19
    Kral Théoden'in cenaze alayı yola çıkar.
    Ağustos
    7
    Cenaze alayı Edoras'a varır.
    10
    Kral Théoden'in cenazesi.
    14
    Konuklar Kral Èomer'den izin alıp ayrılır.
    18
    Miğfer Dibi'ne varırlar.
    22
    İsengard'a varırlar; gün batımında Batı'nın Kralı'ndan ayrılırlar.
    28
    Yolda Saruman'a rastlarlar. Saruman yönünü Shire'a çevirir.
    Eylül
    6
    Moria dağlarının önünde dururlar.
    13
    Celeborn ve Galadriel ayrılırlar; diğerleri Yarmavadi'ye doğru yola çıkar.
    21
    Yarmavadi'ye varırlar.
    22
    Bilbo'nun yüz yirmi dokuzuncu yaşgünü. Saruman Shire'a gelir.
    Ekim
    5
    Gandalf ve hobbitler Yarmavadi'den ayrılır.
    6
    Bruinen Sığlığı'ndan geçerler. Frodo acının geri döndüğünü ilk kez hisseder.
    28
    Akşamüstü Bree'ye varırlar.
    30
    Bree'den ayrılırlar. "Yolcular" karanlıkta Brendibadesi Köprüsü'ne varır.
    Kasım
    1
    Frogmorton'da tutuklanırlar.
    2
    Subaşı'na varıp Shire halkını ayaklandırırlar.
    3
    Subaşı Savaşı ve Saruman'ın sonu. Yüzük Savaşı'nın sonu.

    3020
    Mart
    13
    Frodo, Shelob tarafından zehirlenmesinin yıldönümünde hastalanır.
    Nisan
    6
    Parti alanında mallorn çiçekleri.
    Mayıs
    1
    Sam, Gül ile evlenir.
    Temmuz
    1
    Frodo Belediye Başkanlığından ayrılır. Yerine Will Nebzeayak gelir.
    Eylül
    22
    Bilbo'nun yüz otuzuncu yaş günü.
    Ekim
    6
    Frodo yeniden hastalanır.

    3021
    Mart
    13
    Frodo yeniden hastalanır.
    25
    Samwise'ın kızı Zarif Elanor'un doğumu. Bugün Gondor hesabıyla Dördüncü Çağ başlar.
    Eylül
    21
    Frodo ve Samwise Hobbitköy'den ayrılırlar.
    22
    Ormanlık Uç'ta Yüzük Koruyucuları'nın Son Yolculuğu'na katılırlar.
    29
    Gri Limanlar'a varırlar. Frodo ve Bilbo, Üç Yüzük Koruyucusu ile birlikte denize açılırlar.
    Üçüncü Çağın Sonu.
    Ekim
    6
    Sam Çıkın Çıkmazı'na döner.

    YÜZÜK KARDEŞLİĞİ'Nİ OLUŞTURANLARIN DAHA SONRA BAŞLARINA GELENLER
    (Shire Takvimiyle)
    1427
    Will Nebzeayak istifa eder. Yerine Samwise Shire Belediye Başkanı seçilir. Peregrin Took, Uzunayrık'lı Elmas ile evlenir. Kral Elessar insanların Shire'a girmesini yasaklayan bir kanun çıkarır ve Shire'ı Kuzey asasının koruması altında bir Özgür Ülke ilan eder.
    1430
    Peregrin'in oğlu Faramir doğar.
    1431
    Samwise'ın kızı Altınbukle doğar.
    1432
    "Muhteşem" Meriadoc, Erdiyarı Hükümdarı olur. Kral Èomer ve İthilien Hanımı Èowyn, Meriadoc'a hediyeler yollarlar.
    1434
    Peregrin Reis olur. Kral Elessar Reisi, Hükümdarı ve Belediye Başkanını Kuzey Krallığı'nın Danışmanlığına getirir. Efendi Samwise ikinci kez Belediye Başkanı seçilir.
    1436
    Kral Elessar kuzeye gider ve bir süre Evendim Gölü kıyısında kalır. Brendibadesi Köprüsüne gelerek dostlarıyla buluşur. Dùnedain Yıldızı'nı Efendi Samwise'a verir ve Elanor Kraliçe Arwen'in şeref nedimesi olur.
    1441
    Efendi Samwise üçüncü kez Belediye Başkanı seçilir.
    1442
    Efendi Samwise. karısı ve Elanor Gondor'a giderek bir yıl orada kalırlar. Yokluğunda Samwise'a Efendi Tolman Pamuk vekalet eder.
    1448
    Efendi Samwise dördüncü kez Belediye Başkanı seçilir.
    1451
    Elanor, Irak Yaylalar'da. Greenholm'lü Fastred ile evlenir.
    1452
    Irak Yaylalar'dan Kule Tepeleri'ne (Emyn Beraid) kadar olan Batısınırı, Kral tarafından Shire'a hediye edilir. Birçok hobbit bu bölgeye yerleşir.
    1454
    Elanor ve Fastred'in oğlu Elfstan Fairnbairn doğar.
    1455
    Efendi Samwise beşinci kez Belediye Başkanı seçilir. Onun ricasıyla, Reis, Fasterd'i Batısınır Vekilharcı yapar. Fasterd ve Elanor, Kule Tepeleri'ndeki Altkulere yerleşirler. Çocukları ve torunları Kulelerin Fairbairn'leri olarak nesiller boyu burada yaşarlar.
    1462
    Efendi Samwise altıncı kez Belediye Başkanı seçilir.
    1463
    Faramir Took, Samwise'ın kızı Altınbukle ile evlenir.
    1469
    Efendi Samwise yedinci ve son kez Belediye Başkanı seçilir. Görev süresi 1476'da, doksan altı yaşındayken sona erer.
    1482
    Yılortası gününde, Efendi Samwise'ın karısı Gül Hanım ölür. 22 Eylül'de Efendi Samwise Çıkın Çıkmazı'ndan ayrılarak Kule Dağları'na gider. Onu son kez gören Elanor olur. Elanor'a Kırmızı Kitap'ı verir ve kitap bundan sonra Fairbairn'lerin gözetiminde kalır. Elanor'un anlattığına göre Samwise Kuleleri geçerek Gri Limanlar'a gider; son Yüzük Taşıyıcısı'da böylece denize açılır.
    1484
    Baharda Rohan'dan Erdiyarı'na Kral Èomer'in Efendi Holdwine'nı görmek istediği haberi gelir. Meriadoc o sırada yaşlı (102) fakat hala sağlıklıdır. Dostu Reis ile görüştükten sonra, görevlerini ve mallarını oğullarına devreder. Sarn Sığlığı'na doğru uzaklaşırlar; Shire'da onları bir daha gören olmaz. Daha sonra Efendi Meriadoc'un Edoras'a gittiği ve Kral Èomer ölürken yanında olduğu duyulur. Sonra o ve Reis Peregrin Gondor'a giderek son yıllarını orada geçirirler; öldüklerinde Gondor'un ulularının yanına, Rath Dìnen'e gömülürler.
    1541
    Bu yılın 1 Mart günü, Kral Elessar göçüp gider. Denir ki, Meriadoc ve Peregrin'in mezarları büyük kralın mezarının yanına getirilmiş. Sonra Legolas İthilien'de gri bir gemi yapmış Anduin'den aşağı, Deniz'in ötesine yelken açmış; denir ki cüce Gimli'de yanındaymış. Ve o gemi de gittiğinde, Orta Dünya'da Yüzük Kardeşliği'nden kimse kalmamış.



    hangi akla hizmet yazdığımı hatırlayamadığım ama yinede kitaptan geçirmeye üşenmediğim en uzun entryim. belki sadece filmi izleyip kitabı okumayanlar ne kadar çok şey kaçırdıklarının ve yalnızca filmi izleyerek bu büyük eserin ne kadar küçük bir kısmı ile ilgili fikir edindiklerine yardımcı olur.
    (16.07.2008 21:53)

v for vendetta

    Bir insanın yalnızca beğenisini kazanarak değil, kendine hayran bırakarak izlettiren bir film. arşivlerde mutlaka bulunması gereken bir başyapıt.


    --! spoiler !--
    Bir erkeğe yaraşan her şeyi yapmayı göze alırım; ama daha fazlasını göze almak erkeklik değildir.
    --! spoiler !--
    (15.07.2008 14:59)

eye of the tiger

    risin' up, back on the street
    did my time, took my chances
    went the distance now i'm back on my feet
    just a man and his will to survive
    so many times it happens too fast
    you trade your passion for glory
    don't lose your grip on the dreams of the past
    you must fight just to keep them alive

    it's the eye of the tiger
    it's the thrill of the fight
    rising up to the challenge of our rival
    and the last known survivor
    stalks his prey in the night
    and he's watching us all
    with the eye of the tiger

    face to face, out in the heat
    hangin' tough, stayin' hungry
    they stack the odds still we take to the street
    for the kill, with the skill to survive

    it's the eye of the tiger
    it's the thrill of the fight
    rising up to the challenge of our rival
    and the last known survivor
    stalks his prey in the night
    and he's watching us all
    with the eye of the tiger

    risin' up, straight to the top
    had the guts, got the glory
    went the distance, now i'm not gonna stop
    just a man and his will to survive

    it's the eye of the tiger
    it's the thrill of the fight
    rising up to the challenge of our rival
    and the last known survivor
    stalks his prey in the night
    and he's watching us all
    with the eye of the tiger

    the eye of the tiger
    the eye of the tiger
    the eye of the tiger
    the eye of the tiger

    survivor'un bu sözleri söylemeye başladığı andan itibaren insanın karlı tepelere çıkıp sırtına bağladığı kütükle hoplayıp zıplayası geliyor.
    (15.07.2008 14:54)

tuhafiye

    tuhaf objeler satan işletmelerin ortak adı.
    (15.07.2008 13:10)

v

    Voilà!

    Velakin, dışarıdan göründüğüyle; feleğin virajları sayesinde vekâleten hem vâziri hem de vebali olmayanı oynamış naçizane bir vodvil eskisi. Bu vecih, kibir vehametinden bihaber vasfıyla veranın vecizelerine vekillik yapan şimdilerde varisi olmayan, virane durumda bir vekil Her şeye rağmen, varlığını yitirmiş bu vahametin vahdetiyle vücudunda neşenin vuku bulduğu ve veznenin velveleleriyle beslenen, velfecirliğe tenezzül eden vechleri doyurulamaz bir vahşet arzusuyla kaplı bu vegar dolu vazilerin şimdilerdeki vezirinin vefatını vadetmiş bir vekil.

    Verilecek tek bir hüküm var, "Vendetta" Beyhude bir vaaz değil, vicdan ve vakar adına verilmiş günün birinde vefi olanın ve vaziyeti görenin velisi olacak bir vaattir. Velhasıl, bu önemsiz vira vecizeler buradaki vuslatımızın vadesini uzatır özün özü, şunu ifade etmek isterim ki; sizinle tanışmak bir onur

    ve beni çağırabileceğiniz isim V

    v for vendetta
    (14.07.2008 18:57)

anonim şirketlerde pay devri

    ANONİM ŞİRKETLERDE
    HİSSE DEVRİ
    VE
    ORTAĞIN ŞİRKETTEN
    ÇIKARILMASI



    11 Temmuz 2008




    TÜRK TİCARET KANUNU
    BEŞİNCİ KISIM
    HİSSE SENETLERİ


    A) Hisse senetleri :
    I - İtibari kıymeti :
    1. Umumi olarak :
    Madde 399 - Hisse senetlerinin itibarî kıymeti en az bir Yeni Kuruştur. Bu kıymet ancak en az birer Yeni Kuruş olarak yükseltilebilir. Bu fıkrada belirtilen miktar Bakanlar Kurulunca yüz katına kadar artırılabilir. Yukarıki fıkra hükmünce aykırı olarak çıkarılan hisse senetleri bâtıldır; bunları çıkaranlar hisse senetleri sahiplerine karşı müteselsilen mesuldürler. Müruruzaman hakkında 309 uncu maddenin son fıkrası caridir. Şirketin müşkülleşmiş olan malî vaziyetinin ıslahı için hisse senetlerinin
    itibarî kıymeti en az bir Yeni Kuruşa kadar indirilebilir.

    2. Hisse senetlerinin bölünememesi:
    Madde 400 - Hisse senedi şirkete karşı bölünemez. Bir hissesenedinin birden fazla sahibi bulunduğu takdirde bunlar, şirkete karşı haklarını ancak müşterek bir mümessil vasıtasiyle kullanabilirler. Müşterek bir mümessil tâyin etmedikleri takdirde şirketçe bunlardan birisine yapılacak tebliğ hepsi hakkında muteber olur.
    Umumi heyet, esas sermaye miktarı aynı kalmak üzere esas mukaveleyi değiştirmek suretiyle hisse senetlerini itibari kıymetleri daha az olan hisse senetlerine bölmek veya itibari kıymetleri daha yüksek olan hisse senetleri halinde birleştirmek salâhiyetini haizdir. Şu kadar ki; hisse senetlerinin birleştirilmesi her pay sahibinin muvafakatine bağlıdır. 399 uncu madde hükmü mahfuzdur.

    II - İmtiyazlı hisse senetleri :
    Madde 401 - Esas mukavele ile bazı nevi hisse senetlerine kâr payı veya tasfiye halindeki şirket mevcudunun dağıtılması ve sair hususlarda imtiyaz hakları tanınabilir.

    B) İntifa senetleri :
    I - İhdası :
    Madde 402 - Umumi heyet, esas mukavele gereğince veya esas mukaveleyi değiştirerek, bedeli itfa olunan payların sahipleri, alacaklılar, kurucular veya bunlara benzer bir sebeple şirketle ilgili olanlar lehine intifa senetleri ihdasına karar verebilir. İlk esas mukavelede derpiş edilmiş olmadıkça kurucular lehine intifa senetleri ihdas olunamaz. İntifa senetleri sahipleri, 429 - 432 nci maddelere tabi bulunan bir heyet teşkil ederler. Şu kadar ki; intifa senetlerinin ihdası esnasında daha ağır hükümler konmuş olmadıkça bu heyet kararlarını mevcudun mutlak ekseriyetiyle verir.

    II - Hükümleri :
    Madde 403 - İntifa senedi sahiplerine âzalık hakları verilemez; ancak, sâfi kazanca veya tasfiye neticesine iştirak yahut yeni çıkarılacak hisse senetlerini alma hakları tanınabilir.

    C) Devir yasağı:
    Madde 404 - Ayın karşılığı olan hisse senetlerinin şirketin tescilinden itibaren iki yıl geçmeden başkalarına devri hükümsüzdür.

    D) Sermaye koyma borcu :
    I - Şümulü:
    Madde 405 - Pay sahibi, hisse senetlerinin çıkarılması sırasında tâyin olunan ve hisse senetlerinin itibari kıymetine müsavi veya ondan yüksek olan pay bedelinden fazla bir şey ödemeye esas mukavele ile dahi mecbur tutulamaz. Pay sahipleri sermaye olarak şirkete verdiklerini geri isteyemezler; tasfiye payına mütaallik hakları mahfuzdur. Hisse senetlerinin devri şirketin muvafakatine bağlı olan hallerde esas mukavele hissedarlara esas sermayeye iştirak borcundan başka muayyen zamanlarda tekerrür eden mevzuu para olmıyan edalarda bulunmak mükellefiyetini de yükleyebilir. Bu mükellefiyetlerin mahiyet ve şumulû hisse senetlerine ve ilmuhaberlere yazılır. Bu gibi tâli mükellefiyetler hakkında esas mukavele ile cezai şart kabul edilebilir.

    II - Temerrüt :
    1. Ödemeye davet :
    Madde 406 - Payların bedelleri esas mukavelede başkaca hüküm bulunmadıkça pay sahiplerinden ilân suretiyle istenir.

    2. Temerrüdün hükümleri:
    a) Umumi olarak:
    Madde 407 - Sermaye koyma borcunu vaktinde yerine getirmiyen pay sahibi ihtara lüzum olmaksızın temerrüt faizi ödemekle mükelleftir. İdare meclisi bundan başka mütemerrit ortağı iştirak taahhüdünden ve yaptığı kısmi ödemelerden doğan haklarından mahrum etmeye ve yerine başka ortak almaya ve kendisine verilmiş hisse senedi varsa bunları iptal etmeye salâhiyetlidir. İptal edilen hisse senetleri ele geçirilemiyorsa iptal kararı 37 nci maddede yazılı gazetede ve ayrıca esas mukavelenin derpiş ettiği şekilde ilân olunur. Esas mukavele ile pay sahipleri temerrüt halinde cezai şart ödemeye mecbur tutulabilirler. Şirketin tazminat hakları mahfuzdur.

    b) Usul :
    Madde 408 - 407 nci maddenin 2 ve 3 üncü fıkralarının tatbikı için idare meclisi tarafından mütemerrit ortağın 37 inci maddede yazılı gazete ile ve esas mukavelenin derpiş ettiği şekilde ilân suretiyle bir ay zarfında ödemeye davet ve aksi halde haklarından mahrum ve cezai şartın tahsil edileceğinin ihtar edilmesi şarttır. Nama yazılı hisse senetleri sahiplerine bu davet ve ihtar taahhütlü mektupla yapılır. Şirket bilhassa yeni pay sahibinin ödemeleriyle kapanmayan açıkların tazminini mütemerrit ortaktan istiyebilir. 419 uncu madde hükmü mahfuzdur.

    E) Hisse senetleri:
    I - Nevileri :
    1. Umumi olarak :
    Madde 409 - Hisse senetleri, hâmiline veya nama yazılı olur. Esas mukavelede aksine hüküm bulunmadıkça hisse senetlerinin nama yazılı olması lâzımdır. Bedelleri tamamen ödenmemiş olan paylar için hâmile yazılı hisse senetleri veya ilmühaberler çıkarılamaz. Bu hükme aykırı olarak çıkarılanlar hükümsüzdür. Hüsnüniyet sahiplerinin tazminat hakları mahfuzdur.

    2. Değiştirme :
    Madde 410 - Esas mukavelede aksine hüküm bulunmadıkça çıkarılan hisse senetlerinin nev'i değiştirilebilir. Şu kadar ki; nama yazılı senetlerin hâmiline yazılı senetlere çevrilmesi için de pay bedelinin tamamen ödenmiş olması şarttır.

    3. İlmühaberler:
    Madde 411 - Nama yazılı hisse senetleri yerini tutmak üzere çıkarılan ilmühaberlerin nama yazılı olması lâzımdır. Bunların devri nama yazılı hisse senetlerinin devrine ait hükümlere tabidir. Hâmiline yazılı hisse senetleri yerine tanzim olunan nama yazılı ilmühaberler ancak alacağın devri hakkındaki hükümlere göre devrolunabilir. Şu kadar ki; devir şirkete karşı ancak ihbar tarihinden itibaren hüküm ifade eder.

    II - Çıkarma :
    1. Tescilden önce :
    Madde 412 - Şirketin tescilinden önce çıkarılan hisse senetleri hükümsüzdür; ancak iştirak taahhüdünden doğan mükellefiyetler baki kalır. Tescilden önce hisse senetleri çıkaran kimse, bundan doğan zararlardan mesuldür.

    2. Senetlerin şekli :
    Madde 413 - Hisse senetlerinin şirketin unvanını, esas sermaye miktarını ve tescil tarihini, senedin nevi ve itibari kıymetini ihtiva etmesi ve şirketin namına imza etmeye salâhiyetli olanlardan en az ikisi tarafından imza edilmiş olması şarttır. İmza damga veya mühür şeklinde olabileceği gibi matbu dahi olabilir. Nama yazılı hisse senetlerinin ayrıca sahiplerinin ad ve soyadını, ikametgâhını, senet karşılığında ödenmiş olan miktarı da ihtiva etmesi şarttır. Bu senetler şirketin pay defterine kaydolunur.


    III - Yıpranmış senetler :
    Madde 414 - Bir hisse senedi veya ilmühaber, tedavülü mümkün olmıyacak derecede yıpranmış veya bozulmuş olursa, esas münderecatı ve ayırdedici alâmetlerinin tereddütsüz anlaşılması kabil bulunduğu takdirde, sahibi masraflarını peşin ödemek şartiyle şirketten yeni bir senet veya ilmühaber istemek hakkını haizdir.

    IV - Hisse senetlerinin devri :
    1. Hâmile yazılı senetler :
    Madde 415 - Hâmiline yazılı hisse senetlerinin devri şirket ve üçüncü şahıslar hakkında ancak teslim ile hüküm ifade eder.

    2. Nama yazılı senetler :
    a) Devir kabiliyeti :
    Madde 416 - Nama yazılı hisse senetleri, esas mukavelede aksine hüküm olmadıkça devrolunabilir.
    Devir ciro edilmiş senedin devralana teslimi ile olur. Şu kadar ki; devir, şirkete karşı ancak pay defterine kayıtla hüküm ifade eder.

    b) Pay defteri :
    Madde 417 - Şirket, nama yazılı hisse senetleri sahiplerini ad, soyad ve adresleriyle bir pay defterine kaydeder. Hisse senedinin yukarıki maddeye uygun olarak devredildiği ispat edilmedikçe devralan pay defterine yazılamaz. İdare meclisi, kaydın yapıldığını hisse senedine işaret eder. Şirkete karşı ancak pay defterinde kayıtlı bulunan kimse ortak sıfatını haizdir.

    c) Kayıttan imtina :
    Madde 418 - Şirket, devir keyfiyetini esas mukavelede derpiş olunan sebeplerden dolayı pay defterine kayıttan imtina edebilir. Sebep gösterilmeksizin dahi kayıttan imtina olunabileceği şartının
    esas mukaveleye konması caizdir. Hisse senedi karşılığının tamamen ödenmemiş olması halinde şirket teminat talep ve teminat gösterilmediği takdirde kayıttan imtina edebilir. Hisse senetleri, miras, karı - koca mallarının idaresine ait hükümler veya cebri icra yoliyle iktisap edilmiş ise teminat istenemiyeceği gibi kayıttan imtina olunamaz. Şu kadar ki; idare meclisi âzaları veya ortaklar bu hisseleri borsa rayici, bulunmadığı takdirde kayıt için müracaat tarihindeki hakiki değeri üzerinden almaya tâlip oldukları takdirde kayıttan imtina olunabilir.

    d) Karşılıkları tamamen ödenmemiş olan hisse senetleri :
    Madde 419 - Bedeli tamamen ödenmemiş nama yazılı bir hisse senedini iktisap eden kimse, pay defterine kaydedilmekle şirkete karşı geri kalan bedeli ödemek ve varsa tâli borçları yerine getirmekle
    mükellef olur. Şirketin kurulması veya esas sermayenin artırılması esnasında iştirak taahhüdünde bulunan kimse hisse senedini başkasına devrettiği takdirde bedelin henüz ödenmemiş olan kısmı kendisinden istenemez; meğer ki, şirketin kuruluşu veya esas sermayenin artırılması tarihlerinden itibaren iki yıl içinde şirket iflâs etmiş ve hisse senedini iktisabeden kimse paydan doğan haklardan mahrum edilmiş olsun. Hisse senedini devreden kimse ikinci fıkra hükmüne tabi değilse, iktisap edenin pay defterine kaydedilmesiyle borçlarından kurtulmuş olur.


    ŞİRKETLER MUHASEBESİ AÇISINDAN
    HİSSE SAHİPLİĞİ SIFATININ SONA ERMESİ

    Hisse sahibinin rızası olmaksızın pay sahibi sıfatı sona eremez, paydan doğan haklar ne kadar uzun süre kullanılmazsa kullanılmasın, keyfiyet hisse sahipliği sıfatına etki yapmaz. Hisse sahipliği sıfatında zaman aşımı da söz konusu değildir. Zaman aşımı ancak, pay sahibi lehine tahakkuk eden ve kesinleşen temettü, hazırlık devresi faizi gibi mali haklarda söz konusudur.

    A) HİSSE SAHİPLİĞİ SIFATININ, PAY SAHİBİNİN RIZASI İLE SONA ERMESİ
    Hisse sahipliği sıfatı, payın sahibi tarafından bir başkasına devredilmesiyle sona erer. TTK özellikle hisse senetlerinin devrini düzenlemiştir. Oysa ilmühaber veya pay senedi çıkarılmadan önce de pay vardır ve paylar kıymetli evrakta somutlaşmadan dahi alacağın temliki hükümlerine göre devredilebilirler (BK Md. 162 vd.). Devir, taraflar arasında hüküm ifade eder, şirkete karşıda dermeyan edilebilmesi için pay defterine kayıt şarttır (TTK Md. 416/2). Pay, şirket tescil ile tüzel kişilik kazanmadan önce devredilebilir. Ancak, bu devir ortada henüz şirket bulunmadığı için pay sahipleri defterine kaydedilmez ve bu nedenle şirkete karşı hükümsüzdür (TTK Md. 302). Bununla birlikte tescilden önce yapıla bir devir, taraflar arasında geçerlidir ve tescilden sonra pay sahipleri defterine kaydedilince, şirket açısından da geçerli hale gelir. Buna karşılık, “ayın karşılığı olan hisse senetlerinin tescilden itibaren iki yıl geçmeden başkalarına devri hükümsüzdür” (TTK Md. 404). Madde sadece “ayın karşılığı olan hisse senetleri”nden söz etmekteyse de, pay senedi çıkarılmasa da, payın devri yasağı vardır. Yasak sadece “ayın karşılığı alınan paylar” için söz konusudur. Bu nedenle maddeyi “paradan başka sermaye karşılığı payların şirketin tescilinden itibaren iki yıl geçmeden başkalarına devri hükümsüzdür.” Yönünde anlamak gerekir.
    Sözleşmeyle de payın başkalarına devrinde bazı yasaklama ve kısıtlamalar konuşabilir (TTK Md. 418). Şirket bedeli tamamen ödenmemiş payların devrini pay defterine kayıttan kaçınabilir (TTK Md. 418/3).
    B) HİSSE SAHİPLİĞİ SIFATININ PAY SAHİBİNİN RIZASI OLMAKSIZIN SONA ERMESİ
    1- Sermaye Taahhüdünün Yerine Getirilmemesi
    Hissedar, sermaye taahhüdünü yerine getirmemiş ise, TTK’nın 407 ve 408. Maddelerinde öngörülen şekilde temerrüde sevk ve ortaklıktan çıkarılarak yaptığı ödemelerden doğan haklarından yoksun bırakılabilir.
    Tali mükellefiyetlerin yerine getirilmemesi ancak tazminat ve sözleşmede öngörülmüşse cezai şart talebe hak verir, ortaklıktan çıkarma nedeni değildir.
    2- Şirket Sermayesinin Azaltılması
    Şirketin sermayesi usulüne uygun alınmış bir kararla azaltılıyorsa, bu azalmayla orantılı olarak ortaklık mevkileri (paylarında azalma) gerekeceğinden, sermaye azaltılması kararlarında hissedar rızası olmaksızın bu sıfatını kaybedebilir.

    3- Şirketin Sona Ermesi
    Anonim şirket herhangi bir nedenle fesh ve tasfiye olursa tasfiye sonucunda, pay sahibinin bu sıfatı da sona erer.

    4- Şirket Sözleşmesinin Hükümleri Uyarınca Şirketten Çıkarılma
    Şirket sözleşmesinde öngörülen bir sebeple de pay sahibinin elinde bulundurduğu paylar iptal ve kendisi şirketten çıkarılabilir.


    HİSSE SENETLERİNİN DEVRİ

    Anonim şirket ana sözleşmesinde aksi yönde bir hükmün bulunmaması halinde, hisse senetlerinin nama yazılı olarak çıkartılması gerekiyor. Ancak, Türk Ticaret Kanunu 409. maddesince, hisse senetlerinin, nama yazılı olarak düzenlenebildiği gibi, hamili adına düzenlenmesi de mümkün bulunuyor. Fakat, bedelleri tamamen ödenmemiş olan sermaye payları için hamiline yazılı hisse senedi veya ilmühaber çıkartmak mümkün değil. Sermaye payları ödenmemiş ortaklık payları için çıkartılan hisse senetleri geçersiz olup, bu hisse senetlerini devir alan iyi niyetli üçüncü kişilerin, tazminat isteme hakkı vardır.
    Nama Yazılı Hisse Senedi Devri;
    Nama yazılı hisse senetlerinin devri, hisse senedinin arkası ciro edilerek, senedi devir alana teslimi ile gerçekleşiyor (TTK Md. 416), Ancak, bu devir işleminin şirkete karşı hüküm ifade edebilmesi için şirketin pay defterine yazılması gerekiyor. Pay defterlerine yapılan bu kayıtlar, hisse devirlerinin şirkete karşı ileri sürülebilmesi için, açıklayıcı nitelikte olan bir şekil şartı. Pay defterine yapılan kayıtların geçerli bir devir işlemine dayanması gerekir. Pay defteri resmi bir sicil olmadığından, geçersiz bir pay devrinin pay defterine kaydedilmesi hisse devri alanı pay sahibi yapmaz. Yönetim kurulu ana sözleşme hükümlerine aykırı olarak yapılan hisse devirlerini pay defterine kaydetmeyebilir. (TTK. Md. 418) Örneğin; şirket ana sözleşmesinde hisse devirlerinin yalnızca doktor ünvanına sahip kişilere yapılabileceği belirtilmiş olduğu halde, öğretmen ünvanına sahip olan birine yapılan hisse devrini, yönetim kurulu pay defterine kaydetmeyebilir.

    Hamiline Yazılı Hisse Senedi Devri;
    Hamiline yazılı hisse senedinin devri, hisse senedinin devir alana teslimi suretiyle gerçekleşmektedir. Senetlerin üçüncü sahsa teslimi şirket ve üçüncü kişilere karşı, hisse devri hükmündedir. Hamiline yazılı hisse senetlerinin devrinde hisse senedinin tesliminden başka ciro veya benzeri herhangi bir işleme gerek bulunmamaktadır.








    Faydalanılan Kaynaklar;
    - Türk Ticaret Kanunu Beşinci Kısım (www.vergiturk.com/ttk1b.htm)
    - Şirketler Muhasebesi Vergilendirilmesi Hukuku ve Mevzuatı(S:1185-1186, S:1269-1274)
    - Finansal Forum, Ekrem SARISU (www.alomaliye.com/anonim_hisse_devri.htm)



    *
    (12.07.2008 10:18)

dörtyol

    mahallenin dedikoducu teyzelerinin gazıyla falcıya cinciye gitmiş teyzelere verilen tariflere göre yapılacak veya bozulacak büyüyü tamamlamak için gerçekleşmesi gereken son aşama at kılının, insan tırnağından bir parçanın vs. arapça yazı yazılmış bir kağıda sarılarak dörtyok ağzına gömülmesidir.

    gecenin bir yarısı dörtyolun birinde amcanın biri öfleyip püfleyerek yakınında yere çömelmiş eşelenen bir kadını bekliyorsa bilin ki büyü yapıyorlardır.
    (07.07.2008 17:37)

michael ballack

    oynadığı mevkiinin amc en iyisi olabilecek kapasiteye sahip, fakat bu kapasiteyi devamlı olarak kullanamamasıyla kötü ün yapmış futbolcu.
    (07.07.2008 17:01)

safi

    arındırılmış, net anlamına gelen kelime. vergi dünyasında çık sık kullanılmaktadır. safi kazanç, gayri safi milli hasıla, gayri safi irat vb.
    (07.07.2008 16:51)

volvo

    bu firma araba değil tam anlamıyla zırhlı araçlar üretmektedir. sağlamlığı en üst seviyededir. bu sağlamlık ve konforun aynı paralelde ilerlemeside sadece üreticiye özgü bir üstünlüktür.
    (07.07.2008 16:48)

sayfa: 1-2-3-4...-6

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.