gümüş

    çok güçlü bir antibakteriyeldir, japonlar çorap içerisine çok ufak gümüş parçalar yerleştirip kokmayan çorap yapmayı başarmışlardır. ayrıca birçok buzdolabında bozulmayı önlediği için kullanılmaktadır.
    (21.07.2007 10:15)

göze göz dişe diş

    tevrat ta geçen ünlü cümlelerden biri. eski ahit'in çıkış bölümü bap 21-23 arasında yer alır. dünya hukuku üzerine yapılan yorumlardan biridir. kuran'da ise kısasa kısas olarak geçmektedir aynı durum. öte yandan sümer döneminde bu kavramların olmaması araştırmacılar için ilginç bir tezat oluşturmaktadır.
    tevrat'ta ilgili maddelerde şu cümleler de konuyu açıklama babında bulunmaktadır. ve eğer adamlar kavga edip bir gebe kadına çarparlar ve onun çocuğu düşerse ve bir zarar olmazsa kocasının kendi üzerine tayin edeceği gibi tazmin edecek ve hakimler vasıtasıyla verecektir. fakat zarar olursa o zaman can yerine can, göz yerine göz, diş yerine diş, el yerine el, ayak yerine ayak, yanık yerine yanık, yara yerine yara, bere yerine bere vereceksin.
    (21.07.2007 10:14)

düello

    bir tür sorunları halletme yöntemi. düellolar şafakta yapılmaktaydı. barda birine çatık kaşla bakmak bile bir düelloya davet nedeni olabilirdi. din adamları düelloyu yasaklamak için bir çok sert kanun çıkarmış ve şeytan icadı olduğunu söylemişlerdir, bunlara rağmen ancak 20. yy. başlarında tam anlamıyla yasaklanmıştır. eğer düello yapanlar kadın ise belden yukarıları açık olmalıydı. aristokratlar arasında yaygın olduğu için çok iyi kılıç kullanmalıydılar, bunun içinse özel kılıç öğretmenleri tutulurdu. ateşli silahlarla düello ise daha kısa sürer fakat mantık aynıdır hızlı dönen ve iyi nişan alan kazanır.
    (21.07.2007 10:12)

konuşursam yer yerinden oynar

galatasaray

    türkiye'de ve dünyada en büyük başarılara imza atmış, en çok taraftara sahip olan ve en çok saygı duyulan, kökleri fatih sultan mehmet'in kurmuş olduğu mekteb-i sultani 'ye kadar uzanan türk tarihinin en köklü ve en 1. büyük spor kulubü.
    (21.07.2007 10:06)

ultraslan

    ülkemizde her türlü taraftar oluşumunun öncülüğünü yapmış, diğer takım taraftarları için örnek teşkil eden taraftar grubu.
    (21.07.2007 10:04)

cimbomlu

    galatasaray spor kulübüne, gönül veren taraftarın takıntığı isim..
    (21.07.2007 10:03)

avrupa fatihi

    göreceli bir kavramdır. vcd setlerine sığmayan şanlı avrupa mazisiyle galatasaray ile, bir disketi doldurmayacak eften püften avrupa mazisi olan fenerbahçe arasında gazete manşetlerinde gider, gelir.
    (21.07.2007 10:03)

hz muhammed

    diğer peygamberlerden habibullah sıfatına layık olarak ayrılan son peygamberdir. yaratılmışlar içerisinde allah'a mirac hadisesinden bildiğimiz kadarıyla en çok yaklaşandır.
    daha 300-500 sene önce medeniyet namına hiçbir şey taşımayan batı dünyasının bütün yıpratma çabalarına rağmen 1400 yılı aşkın geçmişine rağmen halen en "medeni" en "çağdaş" olan toplumu oluşturmuştur.
    turan dursun gibi insanlar tarafından tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kendisine karşı olan hatırı sayılır bir grup vardır.daha çok eşleri ve "cinsel" hayatı ile aşağılanmaya çalışılır. ancak bu tür karalamalar sevenlerinin kendisine daha çok bağlanmasına vesile olmuştur.
    daha gencecik iken 40 yaşında olan hz. hatice ile evlenmiş ve 26 yıl onunla evli kalmıştır. daha sonra bir çok evlilik yapmasına rağmen bütün çocukları hz. haticedendir ve hz. hatice ile evliyken başka kimseyle de evlenmemiş ve sonraki bütün hanımlarına onun yerinin ayrı olduğunu söylemiştir.peki bu durum nasıl çarpıtılmıştır? 25 yaşındayken çevresinde bulunan bir çok genç kızı redderek kendisinden hayli yaşlı olan bir bayanla evlenmesi onun cinsi bir "sapık" olduğu iddiasını şiddetle yalanlamaya yetmektedir. 25 yaşında böyle davranan bir adam ne gibi bir değişim geçiripte 52 yaşından sonra "genç" kızlara sulanacaktır ki . böyle bir şey dünya üzerinde söz konusu değildir. kadınlara verdiği değerde bir çok açıdan yanlış lanse edilmektedir. bu konuda ise tek bir hadis yazıp konuyu burada noktalamanın uygun olduğunu düşünüyorum,
    '' saliha bir kadın, dünyadan ve onun içindekilerden daha hayırlıdır.''

    ** allah hepimizi onun şefaatine nail eylesin inşallah...
    (21.07.2007 09:57)

niyet

    şarkıcı bir göksel'in de seslendirdiği eski bir şarkıdır.

    bir inansam sevdiğine dünya benim olurdu
    bir inansam sevdiğine kalbim aşki bulurdu
    acı günler burda biter kışlar bahar olurdu
    yalan olsun ziyanı yok, ah bir inansam
    niyetimde bir yol çıktı
    bu yol aşkın yolu mu
    kaderimde sevgin varmış
    söyle bu da doğru mu
    bu nasıl kısmet acı bir hasret
    dileğim sevmek çıksın bu niyet ah
    bir inansam sevdiğine dünya benim olurdu
    bir inansam sevdiğine kalbim aşkı bulurdu
    acı günler burda biter kışlar bahar olurdu
    yalan olsun ziyanı yok, ah bir inansam
    sarı güller solsa bile bu aşk bitmez demiştin
    sevgimize doyman için yıllar yetmez demiştin
    benliğimi sarman için rüzgar yetmez demiştin
    yalan olsun ziyanı yok, ah bir inansam.
    (21.07.2007 09:51)

mine çiçeği

    mineçiçeğigiller familyasının bir bitkisidir. 60-100 cm. kadar boylanabilen, çokyıllık dayanıklı otsu bitkidir. dört köşe kesitli, koyu yeşil renkli ve tüylü gövdesi, bitkinin tepesine doğru dallara ayrılır. tüylü ve parlak koyu renkli, kenarları derin dişli ve sapsız yaprakları, uzamış meşe yaprağına benzer. yaz ortasında başak ya da şemsiye biçimi oluşturarak açmaya başlayan, ilk don olayına kadar açışını sürdüren küçük çiçekleri eflatun, mavi ve kimi zaman da alacalı renklerde olur.
    mineçiçeği, verbalin adı verilen acı tatlı glikozitler, uçucu yağ, yapışkan bitki sıvısı ve tanen içerir. bazı yerlerde bitkinin yaprakları yemeklere, çiğ olarak salatalara ve evde yapılan içkilere katılır.bu çiçeğin bir diğer adı da verbena dır.

    bir çok hastalıkta şifa verici özelliğe sahiptir,

    - kadınlarda aybaşı durumunu düzene sokar, ağrıları hafifletir.

    - sinirleri güçlendirici toniktir. bedeni uyarıcı etkileri nedeniyle yorgunluk, bitkinlik ve uykusuzlukta yararlı etkiler sağlar. gerginlik ve stresleri azaltarak yatıştırıcı etki yapar, isteri nöbetlerinin kolayca atlatılmasında etkilidir.
    terleticidir. soğuk algınlıklarının atlatılmasında etkili olur. balgamı söktürür. grip sonrası oluşabilen melankoli ve depresyonun atlatılmasında yardımcı olur.
    (21.07.2007 09:48)

mine

ahir zaman

    dünya açısından zamanın sonu. hadeyan devrinin başından bu yana geçen 4.500.000.000 yılı (yazı ile 4.5 milyar) düşündüğümüzde ve bu 4.5 milyarı bir gün (84400 saniye) kabul ettiğimizde 50000 sene bir saniye oluyor. yani son saliselerdeyiz.
    (21.07.2007 09:41)

sosyalist feminizm

    ataerkillik ve sınıfsal sebepleri beraber değerlendiren ve bu doğrultuda kadının ezilmesi sorununa yaklaşan anlayıştır.yani kadınların hayatlarını baskı altında kalmadan özgürce belirleyebilmeleri için hem sınıflı toplumun hem de toplumsal cinsiyetin ortadan kaldırılmasını gerektiğini savunur.
    (21.07.2007 09:40)

liberal feminizm

    18. yy. da mary wollstonecraft'ın öncülüğünde ortaya çıkan akım.huhukta ve eğitimde kadın erkek eşitliğinin mücadelesini vermiş ve daha sonra toplumsal yaşamın tüm alanlarına bu eşitlik mücadelesini yaymaya çalışmıştır.liberal feminizm,erkeklerin tüm sosyal,ekonomik ve siyasal haklardan kadınların da sahip olması gerektiğini öne sürmüş,erkeklerin sahip olduğu tüm sosyal,ekonomik ve siyasal ayrıcalıkların ortadan kaldırılması mücadelesini vermiş ve kendisinden sonra gelen sosyalist feminizm,radikal feminizm gibi akımlara esin kaynağı olmuştur.
    (21.07.2007 09:40)

sayfa: 1-2-3-4-5-6

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.