radikal feminizm

    1960'ların sonlarında gelişen, marksizmin toplumsal cinsiyet tanımlaması eksikliğine karşı bir harekettir.kadının ezilmesinin sebebini, kapitalizm olarak değil ataerkil'lik olarak açıklar.erkeklerin "doğasında" iktidar olduğunu kabul eder, bu ön kabulle yola çıkan bir hareketin başarılı olması pek mümkün değildir.
    (21.07.2007 09:39)

takva

    allah'tan korkma ve ona sığınma basamaklarının ikincisi ve en üstte olanıdır.
    birincisi ve altta olanı fetva basamağıdır.fetva basamağında olan kişi allah'ın emrettiklerini yerine getirir. mesela beş vakit namazını kılar, oruç tutar, örtünür.
    takva basamağında olan kişi ise emredilenin de ötesine geçer. mesela teheccüt namazı kılar, tesbihat yapar, pazartesi ve perşembeleri oruç tutar, siyah çarşaf giyip peçe takar. bunları da sanki allah emretmiş hissiyle yerine getirir.
    (21.07.2007 09:38)

kadere inanmak

    kader insanların kendi yaptıklarının karşılığını almasıdır. yoksa allah ın bir şeyleri yazması değil. allah bela yazmaz kul azmayınca, kula bela gelmez azmayınca deyişide bunu vurgular. kader bir ilimdir, fiil değildir. ilim fiile tabiidir. yani kaderin bizim fiillerimiz üzerinde hiçbir etkisi yoktur. tüm olaylar bizim hür irademizle yapılır. kader bunu tesbit eder.
    elimizde bir zaman makinası olsa geçmişe gitsek gelecekte olacak her şeyi biliriz. geçmişte durduk ve bunları kimseye göstermeden yazdık. olacaklar biz yazdığımız için mi öyle oldu yoksa zaten öyle mi olacaklardı?
    kader bizim suçlarımızı yüklenmez çünkü bir şeye müdahalesi olamaz. kader ilimdir ve fiile etkisi olamaz.
    (21.07.2007 09:36)

alın yazısı

    bir zamanlar insanların kaderleri alınlarında yazarmış ve herkes tarafından gorülebilirmiş. fakat kaderi istediği gibi olmayan insanları umutsuzluk ve mutsuzluğa sürüklemesi sebebi ile yazı allah tarafından gorünmez kılınmış. artık göremiyoruz ama hala orda bir şeyler yazıyor yani efsaneye göre.
    (21.07.2007 09:35)

fizibilite raporu

    bir teşebbüs yapılmadan önce onun maliyet-karlılık, çevresel etkiler gibi açılardan yapılabilirliğini değerlendirmek için hazırlanan bir çalışma.
    (21.07.2007 09:33)

misket

    amerikayı istila ederken, batılıların kızılderilileri değerli olduğuna inandırarak, ve onları feci şekilde kafalıyarak ,altın ve araziyle takas ettikleri oyuncak.
    (21.07.2007 09:31)

minyeli abdullah

    mısır'ın minye bölgesinde doğan abdullah'ın, islamiyete kendini daha çok vermesi ve yaymaya çalışırken karşılaştığı zorlukları anlatan ve sonunda bu uğurda şehit düşen halk kahramanını anlatan hekimoğlu ismail romanı.
    (21.07.2007 09:29)

el kaide

    liderinin usame bin ladin cia tarafından eğitilmiş olduğu bilinen, amerikan çıkarları doğrultusunda orta doğu'yu sürekli karıştırmak ve karışık tutmak, kriz anlarında 11 eylül saldırısı gibi atraksiyonlar yaparak sam amca'ya sempati kazandırmak vb. görevler üstlendiğine inanılan, a.b.d. güdümlü maşa örgüt.
    (21.07.2007 09:29)

muhammed el sahaf

    eski saddam dönemi ırak enformasyon bakanı. amerika'nın ırak'ı işgali sırasında her allahın günü televizyonlara demeçler vererek insanları gülümsetmiş adam. 1940 yılı, ırak doğumlu.

    "allah'ın izniyle amerikan kuvvetlerini geri püskürtüyoruz"
    "güney cephesinde ırak zırhlı birlikleri karşı saldırıya geçtiler"
    "kuzeye ilerleyen bir amerikan uçak filosu imha edildi" türü açıklamalarla ırak halkının (ya da ordusunun) moralini güçlü tutmayı ve dünyaya ırak'ın direndiğini anlatmayı amaçlamıştır. bu çabaları işe yaramadı ne yazık ki, ırak silahlı kuvvetleri birkaç hafta içinde teslim oldu.

    tüm dünya tarafından sempati kazanmasından mıdır nedir, amerika birleşik devletleri bu adamı saddam hükumetinin üyesi olmasına rağmen yargılamamıştır, tutuklamamıştır.
    (21.07.2007 09:28)

osmanlı bankası

    düyun-u umumiye gibi amacı anadoluda bulunan ülkeden borç toplamak olan, fransız-ingiliz ortak iştiraki olan, savaş borçlarının ödenmesinin bittiği tarihe kadar türkiyenin en iyi teknoloji ve hizmete sahip olan bankası. borçlar bittikten sonra türk bir iştirakçiye satılıp, sonradan garanti bankası ile birleşmiştir.
    (21.07.2007 09:27)

kavalalı mehmet ali paşa

    napolyon'nun mısır'ı işgal ettiği sırada kavala'dan yardımcı kuvvet olarak mısır'a geldi. kısa sürede komutanlığa yükseldi. vali hüsrev paşa'ya yapılan ayaklanmadan yararlanarak (kimilerine göre ayaklanmayı bizzat kavalalı çıkartmıştır) mısır valisi oldu(1805)
    mısır'ın kalkınması için çeşitli ıslahatlar yaptı. fransa'dan getirdiği asker , hoca ve mühendislerle mısır'ı kalkındırdı. ayrıca kendine ordu ve donanma kurdu. mora ayaklanması sırasında ingilizler tarafından donanması yakıldı. başarı sağlayamadığı için vaadedilen girit ve mora valiliğini alamadı. yakılan donanmasını tekrar kurmak için suriye valiliği'ni istedi. istanbul kavalalı'nın genişlemisinden korkarak buna hayır cevabını verdi.
    istanbul halep valiliğine kavalalı'nın ayağını kaydırmak üzere eski sadrazamlardan birini yolladı fakat bunu haber alan mısır valisi halepte iç karışıklılık çıkararak valinin ayağını kaydırdı. mısır valisinin oğlu ibrahim paşa ağa hüseyin paşa'nın komuta ettiği osmanlı ordusunu yendi halep şam ve adana'yı ele geçirdi. sadrazam reşit paşa'nın ordusunu da yenerek kütahyaya kadar ilerledi. bunun üzerine 2. mahmut ingiltre ve fransa'dan yardım istedi. fakat bi iki devlet bunu osmanlı'nın iç meselesi olarak gördü. rusya bunu bir fırsat bilerek yardım etti hünkar iskelesi anlaşması imazlandı ve donanmasını istanbul'a demirledi. bunun üzerine fransa ve ingiltre de kütahya antlaşmasını imzaladılar. antlaşmaya göre girit. suriye, mısr valilikleri mehmet ali paşa'ya , cidde ve adana valilikleri oğlu ibrahim paşa'ya verildi.
    londra'da imzalanan antlasmaya göre suri'ye , girit veadana osmanlı'ya geri verildi mehmet ali paşa antlaşmayı kabul etmese de üzerine gönderilen kuvvetlere karşı aşarılı olamayınca kabul etmek zorunda kaldı. 1845'te istanbul'a gelerek bağlılığını bildirdi. 1848'de kahire'de öldü.
    (21.07.2007 09:26)

evlenmeden çocuk sahibi olmak

    son yapılan düzenlemeler , evlilik dışındaki çocukları korumaktadır. soyadından miras hakkına kadar geniş kategorilerde evlilik dışı çocuklar bundan yararlanabilmektedir. evlenmeden çocuk sahibi olmak , türk toplum yapısına aykırı bir filldir. türk kültürü aile kurumuna büyük önem verir. buda yasalara ve geleneklere yansımıştır. unutulmamlıdır ki yasalar bir doğal hukuk kavramı vardır. yasalar toplumların genel geçer ahlak yapılarına göre kurgulanır. evlilik dışı çocukta bir dönmek böyle görülmüş , ondan dolayı toplumun dışlandığı bir varlık haline gelmiştir.
    (21.07.2007 09:25)

ülkücülük

    1960'lı yıllarda bazı muhafazakar aydınların üniversitelerde kulüpler kurmak suretiyle yaymayı hedefledikleri fikir akımı. ülkücülük (idealizm) materyalizmin alternatifidir. maalesef dönemin siyasi ortamı bu fikrin siyasi alandaki tezahürünün yanlış anlaşılıp yanlış yorumlanmasına sebeb olmuştur. dolayısıyla yanlış tatbik edilmiştir.
    (21.07.2007 09:24)

sahra

    dünyanın en büyük çölü olup, afrika kıtasında kızıldeniz'den atlantik'e kadar uzanan çölün kapladığı alan, 9 milyon kilometrekaredir. bu da neredeyse avrupa kıtası kadardır.
    (21.07.2007 09:23)

sallama çay

    çayın koyu olsun diye poşet çayın yapıldığı sudan çıkarılıp sokulma haraketi tekrarlanırken balık tutmayı andırır.
    bu sebepten sallama çay hazırlayanlara genelde "balık mı tutuyorsun?" şeklinde takılınır gereksiz bir şekilde.
    (21.07.2007 09:22)

sayfa: 1...-3-4-5-6

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.