diyafram

  1. göğüs ve karın boşluklarını birbirinden ayıran ince ve geniş kasa verilen isimdir. ayrıca fizikte ise; Bir ışık demetinde uçtaki ışıkları tutmak ve optik cihazlarda daha net bir görüntü elde etmek için çapı ayarlanabilir ışık geçirmez levhaya denir.
    (fleur de lis 20.05.2006 15:06)
  2. kadınlar tarafından vajina içine yerleştirilerek kullanılan doğum kontrol aleti.
    (wu wei 23.06.2006 16:49)
  3. fotoğrafta ışığın objektife girme miktarını belirleyen çelik yapraklardan oluşan mekanizma. çeşitli değerleri vardır. " 1.4; 2; 4; 5.6; 8; 11;......" bu değerler diyaframın ışığı alma miktarlarını belirler. mesela diyafram 1.4' deyken açık konumda ve ışığı fazlaca alırken 11' e getirlidiğinde diyafram kısılırak objektife daha az ışık girmesi sağlanır. bu değerleri ya tecrübe yoluyla ya da pozometre adı verilen cihazla ölçükten sonra belirleyebiliriz. profesyonel kamera ve fotoğraf makinelerinde bulunur.
    (cigliks 29.10.2006 11:52)
  4. fotoğraf makinalarında,diyafram, objektiften giren ve filmi pozlayan ışığın miktarını belirleyen, yapraklı mekanizmadır ve "f" değeri ile ifade edilir.Rakamsal olarak düşük "f" değerlerinde filmi pozlayan ışık miktarı fazla, yüksek f değerlerinde ise ışık miktarı azdır.Ayrıca net alan derinliği(Fotoğraftaki netlik alanının uzunluğu) doğrudan diyafram ile kontrol edilir. "1.4" gibi açık diyafram değerleri kullanıldığında net alan derinliği daralır yani netlik sadece odakla sınırlı, odak dışı bölgeler flu olacaktır. diyafram kısıldıkça, odak dışı bölgeler de netlik alanı içerisine girmeye başlar. tabi odaklanan objeye yakınlık ve kullanılan objektifin açısı da net alan derinliğine etki eden faktörlerdir. netlenen nesneye yaklaştıkça ve objektifin açısı daraldıkça (tele objektifler gibi) net alan derinliği yine daralır. alan derinliği bu üç değişken ile kontrol edilir.bu 3 değişkenle net alan derinliğini bir takım karmaşık formüllerle hesaplamak ve matematiksel olarak ifade etmek mümkündür.çoğu objektifte net alan derinliği önizlemesi yapabildiğinden neyseki böyle bir uğraşa gerek kalmaz. ayrıntısını bilemediğim optik kurallarına göre, en keskin görüntü orta diyafram değeri ile elde edilir.ortadan uçlara doğru gidildikçe keskinlik azalır. çoğu zaman gözle görülen bir fark yaratmaz bu durum ama göz önünde bulundurmakta fayda vardır. diyafram, enstantaneyle de ilişki içerisindedir. diyafram kısıldıkça yani rakamsal değer büyüdükçe,objektiften geçen ışık miktarı azalacaktır. bu durumu da enstantane, filmi ya da sensörü daha uzun pozlayarak telafi eder. mesela 1/125'e 8 "f" değerinde bir fotoğraf çekecekseniz. net alan derinliğini daraltmak istiyorsunuz ve bu sebeple diyaframı bir stop açarak 5.6'ya çektiniz. bu durumda ışık miktarı arttığından , filmi düzgün pozlamak için enstantaneyi de bir stop kısarak 1/250'ye çekmelisiniz. filmi daha az pozlayarak, objektiften giren fazla ışık engellenmiş olur böylece. buradan anlaşılıyor ki her diyafram değerinin, kendisinden sonraki değere göre ışık geçirgenliği iki kat fazladır. yani 8 değerini bir stop kısarak 11'e getirdiğinizde filmi pozlayacak ışık miktarı iki kat azalır. günümüzde makinaların çoğu ttl ölçümlerle bu değerleri önümüze sunmakta zaten fakat bu sistemleri bilmek, pratiklik kazanmak ve ışığa uygun müdahaleleri yapmakta büyük fayda sağlayacaktır. objkektifler tanımlanırken en açık diyafram değerleri kullanılır. nikkor 50mm f1.8 gibi..zoom objektiflerde ise en geniş açıdaki mümkün olan en açık diyafram değeri ve en dar açıdaki mümkün olan en açık diyafram değeri belirtilir. nikkor 28-100 f 3.5/5.6 gibi(buradan anlıyoruz ki 28mm'de en açık diyaframımız 3.5, 100mm'de ise 5.6). autofocus objektiflerde en açık diyafram değeri rakamsal olarak düştükçe objektif fiyatı da artar. nikkor f1.4 50mm'nin fiyatı nikkor f1.8'in fiyatının çok çok üstündedir.
    (freakme 01.12.2006 21:35)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.