the doors

  1. efsane bir grup. psychedelic akımın öncülerinden, tabii ki bunda jim morrison ve yaptıklarının katkısı da büyük.1968 ve 1971 arasında, vokalleri jim morrison un ölümüne kadar varlıklarını sürdürmüş, tüm dünyayı kasıp kavurmuşlardır. the doors un o muazzam fan kitlesi günümüzde de hala varlığını sürdürüyor ve gün geçtikçe de büyümeye devam ediyor.

    grubun kadrosu:

    jim morrison: vokal
    ray manzarek: piyano,klavye
    robby krieger: gitar
    john densmore: davul

    diskografi:

    the doors - ocak 1967
    strange days - ekim 1967
    waiting for the sun - 1968
    the soft parade - 1969
    morrison hotel - 1970
    l.a. woman - nisan 1971
    other voices - ekim 1971
    full circle - 1972
    american prayer - 1978
    the doors - 1991
    in concert - 1991
    box set - 1997
    bright midnight: live in america - 2002
    live in hollywood - 2002
    legacy: the absolute best - ağustos 2003

    *

    grubun en bilinen ve benim de tavsiye edebileceğim mükemmel parçaları, break on throguh, light my fire, la woman ve ilk dinleyişte algılaması güç, sarsıcı bir yapıya sahip olan the end gibi parçalardır.
    (therion 02.04.2006 17:55)
  2. ismini doors of perception (algı kapıları) kavramından alan grup. "when the doors of perception are removed, things are seen as they are, infinite." w. blake
    (klovis 02.04.2006 18:03)
  3. bi çok insanın "the doors"* filmi sonrasında keşfedip "çok acayip doors dinliyorum ben" şeklinde dolaşmasını sağlayan grup.bana göre dünyanın en güzel grubu.dünyanın en yakışıklı vokaline sahip gruptur ayrıca.*
    ikincisi için (bkz:The beatles )
    (french toast 06.06.2008 22:07 ~ 09.06.2008 21:40)
  4. Bas gitar yerine bas klavye kullanan grup. tarihin en iyi gruplarındandır. belki de en iyisi.
    (empyrean 14.07.2008 13:05)
  5. (bkz: three doors down)
    (bkz: 3 doors down)*
    (iruneach 14.07.2008 13:14)
  6. 1965 senesinde jim morrison*, ray manzarek*, john densmore* ve robby krieger*den olusan kadrosu ile los angeles'te kurulmus olan amerikan rock muzik grubu. ortaya cikmalarindan, muzik tarihinin efsane isimlerinden birisi olan solistleri jim morrison'un 1971'deki esrarengiz olumune kadar olan donemde yaptiklari isler ile jenerasyonlarinin en onemli topluluklarindan birisi olmuslardir.

    grup ilk olarak ucla'da sinema ogrencisi iki arkadas olan morrison ve manzarek tarafindan kurulmustur. jim, arkadasi ray'a "I was taking notes at a fantastic rock-n-roll concert going on in my head", yani "kafamin icinde oynamak olan muhtesem bir rock konserinden notlar tutuyorum" diyerek soz yazarligi uzerinde calistigindan bahseder*. arkadasinin da kendisini cesaretlendirmesi ile moonlight drive adli parcasini soyler ve morrison'un soz yazarligindan etkilenen manzarek bir grup kurma fikrini ortaya atar. boylece kapilarin temeli atilmis olur. the psychedelic rangers adindaki baska bir grupta beraber calmakta olan densmore ve krieger'in de katilmasiyla grup tamamlanir.

    the doors, adini aldous huxley'nin, the doors of perception* isimli kitabindan almaktadir.
    "If the doors of perception were cleansed, every thing would appear to man as it is: infinite. ****

    muzikal yapi bakimindan the doors'u diger rock muzik gruplarindan ayiran en onemli ozellik, canli performanslarinda bass gitar kullanmamalaridir. bunun yerine ray manzarek sag eli ile sarkilarin klavye kisimlarini calarken sol eli ile de bir cesit bass klavye olan fender rhodes'i kullanarak bass kisimlari caliyordu**. ancak grup yine de studyo kayitlari esnasinda bass gitar kullanmayi tercih etmistir.

    the doors'un kendi isimlerini tasiyan ilk albumleri 1967 senesinin ocak ayinda piyasaya cikar. break on through (to the other side), light my fire ve the end gibi grubun en unlu parcalarini iceren album, the doors'un kisa sure icinde doneminin en onemli gruplarindan birisi olarak anilmaya baslanmasinda buyuk rol oynar. ekim 1967'de piyasaya surdukleri ve people are strange ve love me two times gibi meshur the doors parcalarini iceren ikinci studyo albumleri strange days ile de bu basarilarini devam ettirirler. (bkz: acid rock)* 1968'de piyasaya surulen ucuncu albumleri waiting for the sun ile de muzikal yolculuklarina devam ederler.

    sohretlerinin artmasina paralel olarak ozellikle jim morrison ile kendini gosteren alkol* problemleri, grubun pek de hos olmayan bir un kazanmasini beraberinde getirmistir. 9 aralik 1967 tarihinide new haven arena'da verdikleri bir konser esnasinda jim morrison*un sahnede tutuklanmasi ile sonuclanan olay 'new haven vakasi' olarak bilinmektedir. bu olayda morrison, sahne arkasinda kadin bir hayrani ile konusmaktadir ve ikisinin bu munasebetini takip eden yerel bir polis gorevlisi durumu cinsel taciz olarak algilayarak morrison'u uyarir. konserin devaminda jim morrison sahne arkasinda olan bu olayi dinleyicilere anlatir ve new haven polisinin tutumunu alayci bir sekilde elestirir. bunun uzerine sahneye cikan polis morrison'u tutuklar. 1 mart 1969 tarihinde miami'de verdikleri bir konserde jim morrison'un sarkilari soylememesi ve sahnede anlamsiz cigliklar atip, siyasi soylemlerde bulunmasi ile meydana gelen bir baska olay da grubun kariyerinde new haven vakasindakine benzer etkiler birakmistir. bu olaylar ayni zamanda jim morrison'un, kendisini malum sona goturen yola iyiden iyiye girdiginin gostergeleridir.

    bu olaylar olurken grubun dorduncu studyo albumu the soft parade 1969 haziraninda piyasaya surulur. ilk uc albumden farkli olarak pop ogeleri iceren bu album, the doors'un cekirdek hayran kitlesi tarafindan pek hos karsilanmaz. bu zamana kadar kazandiklari momentumu devam ettirmenin yaninda muzikal anlamda kendilerini gelistirmeye de calistiklari the soft parade, deneysel bir havaya sahip olan ancak grubun butunluguyle uyusmadigi gerekcesiyle olumsuz tepkilere maruz kalan bir albumdur. 1970 senesinde cikardiklari morrison hotel albumu ise, grubun the soft parade'de hakim olan pop havasindan siyrildigi ve jim morrison'un soz yazarligi konusunda tekrardan baskin hale geldigi bir album olarak hatirlanmaktadir.

    bir sonraki albumleri l.a. woman oncesinde ciktiklari ve sadece iki konserden olusan mini turnenin ikinci ayagi olan 12 aralik 1970 new orleans konserleri, grubun son canli performansi olmustur. morrison bu konser esnasinda tam bir psikolojik cokuntu yasamistir. konserin orta yerinde mikrofonu altlarindaki platform kirilincaya kadar yere vurmus ve sonrasinda sahne arkasinda oturarak gosteriye devam etmeyi reddetmistir.

    nisan 1971'de piyasaya surulen l.a. woman, the doors'un tam kadro olarak cikardigi son album olmustur ve gruba ilk albumlerinden sonra en buyuk satis basarisini kazandirmistir.

    l.a. woman'in kayitlarindan sonra jim morrison grup calismalarina bir sure ara vermeye karar vererek, kiz arkadasi pamela courson ile birlikte paris'e gider. 3 temmuz 1971 tarihinde jim morrison esrarengiz bir bicimde hayatini kaybeder. cansiz bedeni bir banyo kuvetinde bulunur. olumunun arkasindan bircok komplo teorisi uretilir. bazilari jim morrison'un gosteri dunyasinin karmasasindan kurtulmak icin sahte bir olum oyunu oynadigini, bazilari da onun bir gece kulubunde oldukten sonra gizlice kaldigi yerdeki banyo kuvetine tasindigini soylemekteydiler. bunlarin yaninda jim morrison'un yakinlarindan olan danny sugarman, wonderland avenue adli kitabinda, morrison'un sevgilisi pamela courson ile -asiri doz*dan olumunden kisa sure once gerceklesen- son gorusmelerinde courson'un kendisine, morrison'un asiri dozda uyusturucu almasinin sonucunda oldugunu, hatta igne korkusu oldugu icin uyusturucuyu sevgilisinin vucuduna kendisinin enjekte ettigini itiraf ettigini yazmistir. * ancak olum olayini inceleyen yargic morrison'un vucudunda igne izine rastlamadigini ve burnunda asiri derecede alkollu iken gecirilen bir kalp krizinin gostergesi olan kan izlerinin oldugunu rapor etmistir. yani tam bir bilmece. otopsi yapilamadigi icin de hep bir bilmece olarak kalacak anlasilan. jim morrison, kendisi gibi muzisyen olan jimi hendrix, janis joplin, brian jones* ve kurt cobain gibi 27 yasinda hayatini kaybetmistir.

    jim morrison'un olumu ile en buyuk yildizini kaybeden the doors, bir sure daha ayakta kalmaya calismistir. yeni bir solist bulmak yerine krieger ve manzarek'in vokal gorevini ustlendigi iki album daha cikarmislardir; other voices(1971) ve full circle(1972). morrison sonrasi ucuncu album ise 1978 cikisli an american prayer'dir. bu albumde kertenkele kralin olumunden sonra ortaya cikan ve siir calismalari yaparken kaydettigi kendi sesinden bir parca da bulunmaktadir. cogu insan tarafindan son the doors albumu olarak kabul gorur.

    jim morrison'un, val kilmer tarafindan canlandirildigi ve grup ile ayni adi tasiyan oliver stone yapimi bir de film vardir. *




    iste the doors (soldan saga ve sonra asagiya dogru: jim morrison, john densmore, robby krieger, ray manzarek)




    bu da o siradisi sahsiyet*:



    **
    (situs inversus 01.10.2008 05:08 ~ 01.10.2008 13:33)
  7. (bkz: the doors of perception)
    (wannagoforaride 27.10.2010 00:11)
  8. Spanish Caravan gibi muhteşem bir şarkının muhteşem yaratıcısı olan ilah bir gruptur..
    http://www.youtube.com/watch?v=pZhORUIKWtQ
    (kerub 29.09.2011 11:00)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.