test

  1. bir çeşit sınav, sınama, deneme denilebilecek ölçme işlemi. tıpta labaratuvarda yapılan araştırmalar anlamında da kullanılır.

    ancak benim asıl bahsetmek istediğim, test tipi sınavlar. ilköğretimde 4, lisede 5 seçeneğe sahip sorular, bir soru kitapçığına boşluklu boşluklu yerleştirilmiştir. bir de yanında size optik form verilmiştir. birinci soruya bakarsınız, diyelim ki b seçeneğidir cevap. gider optik formdan birinci soruyu bulup ikinci yuvarlağı karalarsınız. dışarı taşırmamak gerekir tabi.

    bu şekilde bir yandan test sorularını cevaplayıp bir yandan optik form doldurursunuz. bazıları optik form doldurmayı sona bırakır, ama düşünsenize bir bütün soruları bitirdiniz "hadi şimdi optik form doldurayım ay hayat ne güzel sınavımı bitirdim bütün soruları yaptım vs." derken sınav biter ve siz dolu bir soru kitapçığı ve bomboş bir optik formla ortada kalırsınız, al başına belayı. ayrıca optik formu sonradan doldurmak kaydırma yapma riskini arttıraktadır.

    test tipi sınavların öğrencilere verdiği bir iyilik, eşitliktir bence. klasik sınavlarda "hocam bundan niye iki puan kırdınız şimdi nesi eksik?" "sen savaşın yılını yazmamışsın" veya "sen nedenini anlatmamışsın" hatta "eh istemiyorsan o sekiz puanı da alayım. ha ne dersin?"* gibi diyaloglar geçebilir.

    ancak test tipi sınavlar öğrencilere eksiler de getirir. günlük hayatlarında çoğu insan nasıl "ah keşke bir yol olsa da the sims oyunundaki gibi hayata pause diyebilsem" özlemi içindeyse, kararsız kalan gençlik de şöyle konuşmalar yapabilir:

    "yarın buluşalım mı?"(seçenekler: a)evet b)hayır c)anneme sormam lazım d)ben sana sonra haber veririm e)döncem ben sana )
    "olur buluşalım"(optik formda a'yı işaretler)
    "ne yapalım peki?"
    "seçenekler?"(yazık seçeneksiz soru cevaplayamaz ki yavrucak)
    "sinemaya gidebiliriz, aışveriş yapabiliriz, bir şeyler yiyebiliriz"(seçenekler: a) yalnız i b) yalnız ii c) i ve iii d) ii ve iii e) hepsi )
    "sinemaya gidelim bir de bir şeyler yiyelim o zaman"(c seçeneği işaretlenir)
    "ne yiyelim peki? pizza, pide, döner, kumpir, mantı, hamburger..?"
    "ne??? burda altı seçenek var??? (mavi ekran) (yazık en fazla 5 seçenek gördü tabi çocuk hayatında)

    test sınavlarındaki soruları çözerken bir yol da "seçeneklerden gitmek"tir. örneğin x'in ne oldğunu soran bir soruda x'in yerine önce a seçeneğindeki sayı, sonra b seçeneğindeki sayı vs. koyulur ve uyan seçenek işaretlenir. ancak bu uzun sürer biraz, sınavın sonunda zamanınız kalırsa yaparsınız.

    test sorularında ilginç bir özellik de, seçeneklerin a, b, c gibi okunduğunda karışıklık çıkması, bu nedenle adana, bolu, ceyhan, denizli, edirne gibi sözcüklerle seçeneklerin anlatılmasıdır. başka yerlerde başka şeyler söyleniyor olabilir tabi.

    son olarak;
    (bkz: öss)
    (queen tinorfithiel 18.10.2006 08:07)
  2. "teşt". maraş dolaylarında hamur teknesine, çamaşır leğenine denir.
    "iki teşt hamır yımırdım."
    (hashacip 11.12.2006 00:50)
  3. yorumlama üzerine kurulu bir bölümde okuduktan sonra insanın ağırına giden sınav türüdür. beyin yıllarca 'tek doğru yoktur', 'bu böyle de anlaşılabilir', 'bu cümle bu şekilde de olabilir' benzeri cümlelerle yoğurulduktan sonra:

    al sana bu kadar soru bu kadar zaman, tek cümle/bir paragraf 5 şık tek doğru var, hade bul bakalım deniyor. dil sınavında bu cümlenin tek doğru çevirisi var deniyor. yazık değil mi? boşa mı patlattım ben beynimi bunca yıl? bence a da, b de olabilir bu cümlenin çevirisi hatta f şıkkı koyup bir altıncı çeviri eklemek gerekir hiç güzel olmamış bu türkçe ifadeler ve o 5 kelimeden hiçbiri uymamış o cümleye!!*
    (breegadoon 04.07.2009 04:07)
  4. ilkokulda yapılan testleri severdim. ayda bir kere yapılan bu sınavları, öğretmen elindeki delikli cevap anahtarı ile kontrol ederdi. testin numarasına göre bu cevap anahtarı kaydırılarak doğru yanlış işaretlenir, sonucumuz ortaya çıkardı. 25 sorudan oluşan bu testlerde bütün sene aynı cevap anahtarı kaydırılarak kullanıldığından bir önceki testin son 24 sorusunun cevapları yeni testin ilk 24 sorusunun cevabı olurdu. örneğin;

    1. testin cevapları;
    a
    b
    c
    d
    e

    ise 2. testin cevapları

    b
    c
    d
    e
    c

    olurdu. bu durumu farkeden küçük ben, önceki teste ait cevap kağıdımı okula getirir, ilk 24 soruyu aynen doldurur, 25. soruyu ise okuyup cevaplardım. genelde hep full çıkardı sonucum. hoş kopyaya ihtiyaç duymadan da hepsini doğru yapabilecek kadar çalışkan bir öğrenciydim ama böylesi daha zevkli gelirdi.
    (baptista 04.07.2009 04:28)
  5. (bkz: test geliştirme)
    (betusens 06.07.2009 09:52)
  6. bir hastalığın varlığını ve niteliğini anlamak için yapılan laboratuvar araştırması. tahlil.
    (diyojenist 02.02.2013 20:48)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.