kayyım

    hukuki anlaşmazlıklarda kurumların ya da şirketlerin başına devlet tarafından denetçi/müfettiş atanmasıdır.
    (23.09.2010 14:07)

lodos

    baş ağrıtmasa kendileri ile gayet romantik bir ortam oluşturulabilir. öyle sanıyorum.
    (22.09.2010 22:21)

haluk bilginer

    haluk bilginer adını her duyduğumda heyecan duyan biri olarak, oyunculuğunu değerlendirecek durumda değilim. haddim değil. sadece büyük oyuncu olduğunu biliyorum. son röportajında söylediği her şeyin altına imza atıyorum. kimin umrunda hiç kimsenin ama bu ülkede meslek biricikliği, sanatçı önceliği gibi iki yüzlülükleri ifşa etti diye oyuncuğu beş para etmez kişilerce "terbiyesiz" ilan edilmiştir. cevap vermeye bile değmez ama haluk bilginer'in sözü gayet de büyük cevaptır. anlayana: "oyunculuk neden kutsaldır da, inşaat işçiliği değildir?" neden?
    (20.09.2010 22:26)

sirma sacli pastirma

    gördüm. bir pastırma kokusu vardı zahir!
    (17.09.2010 23:12)

theband

    bugünlerde diyarda uçmaya başlamıştır. Görenlerin yalancısıyım! Kendime de yalancı olduğum zamanlar olmuştur o ayrı.
    (14.09.2010 12:17)

annelerden çok sık duyulan sözler

    yavrum...
    (02.09.2010 16:45)

fazıl say

    işini iyi yapıyor olmak bir iltifat gerektiren bir eylem hâline geleli çok oldu ki burada işini kime göre iyi yapıyor da bir başka tartışma mevzusu. Ancak işini iyi yapıyor olmak -ki kendisi kendisine dahi diyebilen nadir şahsiyetlerden *- beğenmediği ya da kendisini beğenmeyenlere hakaret etme hakkı vermemeli. Ancak yine de elitist bir yanım der ki eğer Türk halkının arabesk yavşaklığı ile aslında şu "şark kurnazlığı"nı kastedip dinlediği müzikten daha öte ahlaki bir vurgu da bulundu ise katılmadan edemeyeceğim. onun dışında Türkiye'de müzik mi yapılıyor sorusunu tartışalım. Serdar Ortaçgillerin, Sinan Ayçillerin, Demet Akalınların eline kalmış bir pop müzik ya da arabesk deyince acılı lahmacun söyleyip paçalarını sıvayarak yaptıkları müzik ne ola ki gibi daha derin sorunlar var.
    Beğenmiyorum evet bana da hitap etmiyor ama toplum mühendisliği ile "köylüleri neden öldürmeliyiz" e getirilirse mevzu o zaman faşizanlık oluyor işte. Buna faşizanlık değildir bu sadece "bir dahinin ülkesinden duyduğu rahatsızlıktır" diyenlere ise diyecek bir şey yok maalesef yok deyince yok olmuyor bu halk. Beğenileri ile ideolojileri ile bugün var yarın yok değer yargıları ile varlar. Dünyanın her yerinde de var olacaklar. Arabesk dediğiniz ya da avam bulduğunuz kültür her ülke de olan bir şey. Olacaktır da zira elitizim ya da ince zevkler zaten bir standart yükselmesidir çoğu zaman ve toplumun her tarafını kuşatamaz. Siz dahi olarak müziğinizi yaparsınız kitlelere ulaşma gayreti olmadan popülist olmadan sanatınızı icra edersiniz alan alır. Almayana ne diyeceksiniz? Sizi anlamıyor oluşları aptallıkları ile doğru orantılı değil.
    Beğenmediğimiz ya da aşağıladığımız halkın duyguları da, acıları da, aşkları da bizim duygularımızdan, acılarımızdan, aşklarımızdan aşağıda sanıyoruz. sadece daha süslü kelimeler ve cümlelerle ifade ediyoruz "ötekiler"den.*
    En iyi acıyı dahiler çeker, iyi aşkı dahiler yaşar diye bir kanun yok şükür ki. İfade etme ya da paylaşma biçimlerimiz farklı.
    Türk halkının arabesk yavşaklığı yurt dışında tanınan tek insan tarafından söylenince daha da ciddiye alınması gerekiyor zannımca. "Türk Halkı" dedğiniz zaman kendinizi dışarıda bırakan oryantalist bir söylemle avrupa ya da batı tabusundan ülkeye bakmak bu "arabesk yavşaklığı" tedavi etmiyor. İşin boyutu peyami safa romanlarında bulunan "züppe batılı"ya kadar varıyor.
    Ben bir dahi olsa idim ve yurt dışında el üstünde (!!) tutuluyor olsa idim halkımın şark kurnazlığından, siyasetçimin iki yüzlülüğünden, sanatçımın yabancılaşmasından utanıyorum derdim. Ben bir dahi olsa idim dahiyim demez biraz emptati ile faşizmin kıyılarından karaya ayak basardım.
    ben bir dahi olsa idim ya da İf I were a rich man.....
    (03.08.2010 11:07)

deniz baykal

    görüntülerin kendisine ait olup olmadığını yaşının getirdiği zorluktan anlayamayan bu yüzden kriminal test sonuçlarını bekleyerek, kriminal testler görüntülerin bize ait olmadığını göstermiştir şeklinde açıklamaya yapan siyasetçi.
    İyi de ey deniz baykal iki haftadır bir kere bile ağzında komplodan başka "bu görüntüler iftiradır, çirkindir vs." dese idin de bugün de kriminal olarak ispatladın diyebilse idin! değil mi?!
    (20.05.2010 16:06)

kemal kılıçdaroğlu

    bağa gel bostana gel ama gaza gelme Kılıçdaroğlu demek istediğim siyasetçi. Kiziroğlu değilsin ki sen! hemi de ne büyük bir tezgahla gitti baykal sen geldin. sen gel bu kirli tezgahtan -her ne kadar bizi deniz baykal'dan kurtarsa da- ekmek yeme be kardeş. düşün ki bu hafta başına kadar aday olmayacağım diye diye kanırttın medyayı sonra kim ne dedi be kiziroğlu pardon kılıçdaroğlu? kim ne dedi de nereden çıktın da yola danışıklı dövüşün içinde babanın kınındaki kılıçları savuruyorsun?
    her akşam her haber bültenine alırlar, şişirirler, yükseltirler ama biliyorsun bu alemde dost değil kimse. *

    bir de chp'den devlet dairesi memuru, vizyonu belli, üstüne gelinirse geri basıp düşecek kılıçdaroğlu'ndan başka aday çıkmıyorsa yazıktır bu Türk siyasî hayatına! Kılıçdaroğlu muhalefet mi yapacak iktidara mı gelecek? gelse ne yapacak? belge bulup belgelerle mi konuşacak? Siyaset böyle bir şey değil ki! Buyrun Baykal'a bakalım. Bilerek ya da bilmeyerek büyük bir tezgaha düştü, komplo dedi inkâr etmedi, yalandır demedi. Buna rağmen kendisine siyasette yer arıyor zira Kılıçdaroğlu gibi değil ki adam siyasetçi. Biliyor ki yarın unutulacak. yine peşinden gidilecek. Siyaset yemiyor ki belge falan. İcraata bakar, menfaate bakar, halka bakar.
    Yazık olacak Kiziroğluna!
    (19.05.2010 23:15)

surname

    surnameler genel de şehzadelerin sünnet düğünlerinin her anını anlatan, şenliklerin her karesinin minyatürlerle resmedildiği eserlerdir. yazarlar surnameleri surlar bittikten sonra bazen hatırlayabildiklerini bazen ise aldıkları notlara göre yazarlarmış. padişaha takdim ederek eserlerini yüklü ödüller de alırlarmış. evet emeğe saygı.
    şenlikname adı da verilir.
    (12.05.2010 23:14)

sur

    sur kelimesi aynı zamanda düğün, şenlik ziyafet anlamına gelir. surların anlatıldığı eserlere ise surname adı verilmektedir.
    (12.05.2010 23:11)

çanak yağması

    çanak yağması, osmanlı döneminde, özellikle şenliklerde veya düğünlerde halka ve yeniçerilere yemeleri için meydanlara sahan sahan yiyecek içeçek konulması ve halkın bunları yemesidir. surnamelerde çanak yağması sahneleri minyatürlerle resmedilmiştir.
    (12.05.2010 23:09)

nevnihal

    nev farsça yeni nihal fidan anlamına gelir. nevnihal yeni, taze fidan, yeni fidan anlamına gelen farsça terkip olur böylelikle.
    (12.05.2010 22:57)

nevmid

    farsça ümitsiz, meyus, cesareti kırılmış anlamına gelen kelime.
    (bkz: nevmid olmak)
    (12.05.2010 22:54)

nevm

    arapça uyku, uyumak, rüya, sönmek, sükun anlamlarına gelen kelime.
    (12.05.2010 22:52)

sayfa: 1...-4-5-6-7-8...-172

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.