asım can gündüz

    On altı yaşında “Büyülü Deniz” adındaki ilk “Rock Operasını” yazdı ve “Progressive Rock” kategorisindeki orijinal eserleri, New Yorklular ve müzik eleştirmenlerinden büyük ilgi gördü. 1979’da New York Manhattan’da ki ünlü “Broadway” bulvarında “Jimi and Janis Together Again” adlı müzikalde baş rolde Jimi Hendrix’in hayatını canlandırdı. Bu roldeki üstün başarısı büyük ilgi gördü. Blues Rock ve Progressive Fusion tarzlarının birçok ünlü ismi ile aynı sahneyi paylaştı.
    (09.12.2008 02:09)

kubizm

    Kübizm 19. yüzyılın sonu ile 20. yüzyılın başında, klasizmin, dışavurumculuğun ve Empresyonizmin karşısına, aşırı akılcı çalışma ile kübizm sanat eğilimi olarak çıkar. Kübizm, geometriyi ve fiziği temel alan zihinsel çalışmayı gerçekleştirir. Kübizm, nesneleri parçalayarak, sanat anlayışının mantık süzgecinden geçirdiği biçimlerin ifadesiyle sanatını oluşturmuştur. 1907-1914 yılları arasında fovizmden kopan sanatçıların oluşturduğu bir akımdır. Çalışmalarda geometrik biçimler esas alındığı için kübik denilmiştir. Kübizm’in ilk belirtileri, “her şey koniye, silindire ve küreye varır.” diyen, Paul Cézanne’a dayanır. Cézanne, doğadan sıyrılmış renklerin yanında, geometrik biçimleri de resme sokmuştur. Kübistler de buradan hareketle araştırmalarına devam etmişlerdir. Giderek biçimi geometrik parçalara ayırmışlar ve bunları resimlerin yüzeyinde serbestçe uygulamışlardır. Resmin yüzeyindeki üçüncü boyut, perspektif kuralları olmadan uygulanmış ve cisimler parçalanarak, değişik cephelerden aynı anda gösterilmiştir. Kübist resimlerin geometrik biçimleri, sadece ressama aittir.

    Pablo Picasso, hem Kübik resmin, hem de çağımızın en büyük sanatçılarından birisidir. Plastik sanatların hemen hepsinde eserler vermiştir. Resimlerinde renklere fazla değer vermemiş, tek renklilik içinde çalışmıştır. Konuların hareket noktasını, insan ve toplum oluşturmuştur. Biçim anlayışında mutlaka bir konu ve insan vardır. Çok güçlü deseni vardır. Picasso üzerinde, ilk resimlerinden başlayarak Cézanne’ın etkisi gittikçe kuvvetlenmiştir. 1908’de George Braque ile çalışmaya başlar. Meyve tabakları, şişeler, cam bardakları, müzik aletleri gibi elemanlar, natürmort olarak resme girer. 1912-1914 yılları arasında, odun parçaları gibi bazı objeleri de resme sokar. Fırça yerine de çekiç kullanır. 1919’da klasik olan bazı çalışmaları yanında, kübist anlayışta resimler yapmıştır.
    Kübizm üç stil aşaması geçirmiştir:

    1- Cézanne’ın etkisinde olan başlangıç aşaması: Picasso ve Braque sanat anlayışlarını bu aşamada birleştirirler. Bunlara Robert Delaunay, Fernand Léger, André Lhote, heykeltıraş Alexandre Archipenko ve juan Gris gibi sanatçılar da katılır.
    2- Analitik kübizm dönemi: Küçük parçalara bölünmüş objelerin birçok açılardan görünümlerinin, düz olan resmin yüzeyinde tasvir edilmesini amaçlar.
    3- Sentetik kübizm dönemi: Daha birleştirici nitelikteki çalışmalardır. Bu dönemde kolajlar ve kâğıt yapıştırma teknikleri uygulanmıştır. Bir objenin, bu objeler olduğu algısını verebilecek görünümleri tasvir edilmiştir.

    Juan Gris, resimde geometrik düzeni tüm saflığı ve titizliği ile kullanmıştır. Kübizmin biçimlerini çözerek dağıtır. Buna analitik ismi verilir. Resmin yapısı ile renk arasında kesin bir ayrılık olduğunu kabul eder. Rengi yama biçiminde kullanır. Daha çok natürmort çalışmaları yapmıştır.
    (07.12.2008 23:03)

akin eldes

    Gitarist
    (06.12.2008 23:11)

pentatonik dizi

    Pentatonik dizi ilk kez Çin’de, bir ses üzerine tam beşliler çıkılarak elde edilen oniki kromatik sesten ilk beşinin sıralanmasıyla oluşmuştur.
    Yapılan araştırmalar bu dizinin Çin’e komşu ülkelerin yanı sıra diğer ülkelerin de müziğini etkilediğini ve bu ülkelerin halk müziğinde temel dizi
    işlevini üstlendiğini ortaya koymaktadır. Pentatonik dizinin belli bir sesten başlama zorunluluğu olmadığından herhangi bir sesin üzerine tam beşlilerle çıkılarak bu dizi elde edilebilir. ör: C penatonik; c, d, e, g, a, c'
    (03.12.2008 20:59)

recep ivedik

    "öyle göze böyle lens" mantığından yola çıkarak, öyle topluma böyle kahraman (!)
    (03.12.2008 20:39)

a neverending way

    orphaned land' in "el norra alila" albümündeki 2 dakika 53 saniyelik muhteşem şarkısı.
    (02.12.2008 22:26)

fenerbahçe beşiktaş derbisi

    an itibariyle fenerbahçe' nin kazandığı derbidir
    (29.11.2008 22:44)

mim kemal oke

    senelerce kel gördükten sonra bir anda sırma saçlı olan mucizevi insan (not: bıyıkları da dökülmüştür)
    (29.11.2008 20:57)

fenerbahçe beşiktaş derbisi

    türkiye'nin 2. büyük derbisidir, her zaman fenerbahce galatasaray derbisinin gölgesinde kalmıştır.
    (29.11.2008 15:08)

ah canım ahmet

    1990'larda "ah canım vah canım" albümüyle müzik piyasına giriş yapan, birbirinden güzel ve kaliteli şarkıları piyasaya salıp aniden ortadan kaybolan müzik adamıdır. duymayanların tüm şarkılarını dinlemesi, hele ki "hasret"i dinlemesi şiddetle* tavsiye olunur.
    (28.11.2008 09:45)

mouse un cinsiyeti

kartvizitin arkasına çarpı atmak

    (bkz:öküz davranışları )
    (27.11.2008 20:19)

yerel secim oncesi belediye ataklari

    her seçim öncesi olduğu gibi yerel seçimler öncesi belediyenin vatandaşı hizmet manyağı yapması durumudur.
    - akla ilk gelebilecek olan yıllardır yapılmayan kaldırımların yapılması, yapılmış olanların sökülüp tekrar yapılmasıdır,
    - belediye etiketli sütler, diş fırça/macunları, kekler vs.lerin okulları doldurması
    - yıllardır eziyet olan otobüslerin bir anda son model olması
    - (doğalgazlı evler dahil) tabii ki kömür dağıtımı efsanesi....
    (27.11.2008 19:39)

oyunus

    bir internet oyun sitesi. özellikle türkçe scrabble oyunu olan wordabulayla ünlenmiştir, bu ünün ve yoğun katılımın sonucu olarak paralı hale gelmiş, talebin bıçak hızıyla kesilmesi sonucu bu yanlış karardan dönülerek şu an tekrar ücretsiz bir site olmuştur, üyelik davetiye veya mail aktivasyonu sonucu oluşabilmekte, özellikle scrabble sevenler için bağımlısı olunması muhtemel, güzel bir sitedir.http://www.oyunus.com
    (27.11.2008 16:56)

guitar pro

sayfa: 1...-14-15-16-17-18

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.