takı merasimi

    yeni evlenen kişilerin girdiği borç altında ezilmesin diye; eş, dost, akraba tarafından düğün sırasında altın, ytl, döviz gibi likitidesi * yüksek şeylerin gelin ve damatın yakalarına iliştirme merasimi.

    eskiden çok gereksiz bulduğum bu gelenek, bir yardımlaşma çeşidi olarak evililik zamanım geldiğinde gayet gerekli bulumuşumdur.
    (18.09.2006 10:20)

düğün

    evililik müessesenin kuruluş merasimi. şık bir elbiseyle damatın ve * beyaz bir gelinlikle gelinin kimi zaman nikah işlemlerinin de yapıldığı, tarafların aile yapısına göre göbek attığı çalgıların çalabildiği yada mevlüt ve ilahilerin de okunabildiği; yemeklisi, pastalısı olan bir sevinç ortamı. Ãœlkemizde çok yaygınolarak takı merasimini de içinde bulundurur.
    (18.09.2006 09:59)

dinime söven bari müslüman olsa

    yapılan eleştiriyi kaale almadığını göstermek için kullanılan deyimdir.
    (16.09.2006 15:04)

papa onaltıncı benedict

    islamiyet ve peygamberi hakkında sarfettiği sözlerle dünya gündemini meşgul eden kişi. * konuşmasının ardından dünyanın dört bir yanındaki müslüman kimseler tarafından tepkiler gören ve özür dilemesi beklenen papa'nın yerine vatikanın açıklaması pek de doyurucu olmamıştır. önümüzdeki aylarda türkiyeye gelecek olması ve diyanet işleri başkanımız cevap niteliği taşıyan açıklamaları, gözleri ülkemize çevirdi.

    tarih boyunca yapılan bütün insanlık dışı hareketleri * görmezden gelip yapılan saçma sapan bir açıklamayla, aslında gerçek düşüncelerini aktarmış bulunmaktadır kendileri. peki ya özür dilense nasıl bir sonuç doğuracak? sözler söylenmemiş gibi mi olacak? her zaman olduğu gibi yine lafı sokacaklar, verip veriştirecekler, sonra da yanlış anlışıldı deyip üstünü kapatacaklar. bu arada biz lafı yiyen taraf, onlar da sokan taraf olacak. *

    (16.09.2006 14:59)

baba olmak

    birken, iki; ikiyken üç olmak... * * * *
    (16.09.2006 12:42)

tez

    yazımı için bir türlü başına oturamadığım, master veya doktorayı tamamlamak isteyen herkesin bitirmesi gerekli uzun soluklu yazım eylemi.
    (14.09.2006 00:15)

hamsi

    kardı düştümü karadenize, mevsimi gelmiştir demektir hamsinin. taze, daha yeni ağlara takılmış hamsinin ızgarasının tadını dünya nimetlerinden başka hiç bir şey tutamaz. üçer beşer kılçıklarıyla lüpür lüpür götürülen bu eşsiz tadın, yılın dört mevsiminde olmayışı insanlık için kayıp olsa gerektir. işte böyle bir tutkudur bu meret.
    (13.09.2006 23:15)

karadeniz

    hamsinin anavatanıdır.

    ingilizcede black sea olarak geçer. türkiye, romanya, bulgaristan, ukrayna, rusya, gürcistan tarafından çevrelenmiş bir denizdir. Balık zenginliğiyle bölgeler için geçim kaynağı olurken, zon zamanlarda petrol araştırmalarında gözleri üzerine çekmiştir.

    Türkiyede kendisine kıyısı olan bölgeye ismi verilmiştir.*
    (13.09.2006 23:07)

boztepe

    ıki karadeniz şehrimiz ordu ve trabzon'da bulunan, her iki şehrimizi ve karadenizi tepeden izleyebilceğiniz yüksek mevki.
    (13.09.2006 16:46)

kara murat

    surlardan aşağıya atlarken beyaz gömleğin yerde mavi gömleğe dönüşünü, fatih sultan mehmet zamanını canlandıran filmde kolda casio saat, havada uçak, arka planda iett otobüslerini görünce çocuk halimle bile * ciddiyetini sorguladığım film serisi.

    bir de filmde geçen "karamurat nerde?" sorusuna halkın "kara murat benim" diyerek ortaya atılması, orta okul çağlarında hocamızın "kim yaptı bunu?" sorusuna "kara murat benim" diyerek sınıfın habam misali ayaklanmasına vesile olmuştur. *
    (13.09.2006 16:24)

soner arıca

    mankenlik mesleğine * şarkıcılık mesleğini eklemiş sanatçı *. kadir ınanır'ın yeğeni, dolayısıyla da fatsalıdır.

    yüreğime ektim seni, derbeder gibi eski albümlerinde ki şarkılar çok tutulmuştu ama son çıkardığı albümler ve klipleri gözden düşmesine sebep olmuştur.
    (13.09.2006 14:34)

yalın

    daha piyasaya çıkmamışken; hayadarpaşada, ankaradan istanbula sabahın köründe indiğimde karşılaştığım, klip çekimindeki şarkıcı. o zaman "hiç duymadım kendisini daha önce ama, tutar bu adam" dediğim şahıs. canlı şahidi olduğum klibi tvde aylarca izledim. şarkıları kulağı tırmalamıyor. kendisi de pek magazin programlarında yer almıyor, efendi birine benziyor. ne güzel işte. *
    (13.09.2006 14:17)

necmettin erbakan

    hacca kaç defa gittiği sayılan belki de tek kişidir. ıbadetlerin sayısının eleştirildiği ilginç bir ülke: türkiye. böyle fakir bir ülkede bu kadar hac olurmuymuş, israfmış... her sene hacca giden kişi elbette bazı şeyleri de düşünmemezlik yapamaz, yardımsa yardımını veren biri olmalıdır. ayrıca kendisi suud kral'ının davetlisi olarak gidiyormuş. çağrılsam, ömrüm boyunca her yıl ben de giderdim. Hem ABD'ye, Avrupa'ya gezilere gidilse böyle mevzular hiç konuşlmaz nedense.
    (12.09.2006 12:26)

bilim ve sanat vakfı

    kurucuları ve hocaları arsında ahmet davutoğlu, mustafa Özel, coşkun çakır, ıhsan fazlıoğlu gibi mümtaz şahsiyetlerin bulunduğu, medeniyetimizin vicdanı olmaya talip bir dergi divan dergisi'ni çıkartan vakıf. sponsoru ülker grubu imiş. ayrıca bu grup anlayış dergisini çıkarmakta ve küre yayınları olarak da yayın dünyasındadır.

    verilen dersler, çıkarılan dergiler, basılan kitapların ortak noktası "medeniyet" derdi taşıması. Dünyanın gittiği noktanın hiç da hayırlı olmadığını ve bu duruma tarihte olduğu gibi şimdi de bizim el atmamız gerektiğini savunurlar. Bu yüzden Yeninden bir medeniyet kavramı oluşturma çabası içindedirler.
    (12.09.2006 12:12)

la vita e bella

    bir sahnesinde "tanrı da hizmet eder, ama hizmetçi değildir" diyordu garsonluğu öğreten adam. işte! bazen kavramlar olur olmadık yerde anlamını buluverir; size de oturup kavramak düşer.
    (09.09.2006 14:56)

sayfa: 1-2-3-4-5-6-7

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.