brunch

  1. ingilizce breakfast ve lunch kelimelerinin birleşiminden meydana gelen, sabah kahvaltısı ve öğle yemeğini içinde barındıran pazar öğünüdür. çeşitli mekanlar brunchlar düzenleyerek pazar günlerinde, ekstra kar yapmak ister ve genelde başarılı olur. sanıldığı gibi zenginlerin yaptığı bir aktivite değildir. evinizde hazırladığınız kahvaltının yanına, öğle yemeği tarzında bir şeyler yaptığınız ve iki üç eş dost çağırdığınız takdirde maksimum zevk alabileceğiniz bir organizasyon haline gelir. adını brunch veya pazar kahvaltısı koymak, kesinlikle sizin paşa gönlünüzün bileceği iştir.
    (angelus 13.05.2006 12:23)
  2. lüks yerlerdeki brunch'ların en güzel özelliği ise açık büfelerinin oldukça geniş lezzet yelpazesine sahip olduklarıdır. insanı cezbeden noktalardan biriside kanımca budur.
    (fleur de lis 21.07.2006 01:27)
  3. çok param var, öyle ki türkçe'yi kullanmam bile diyenlerin kahvaltıya veya öğle yemeği kahvaltı arasındaki yemeğe verdikleri isim. yakın zamanda inatla kafamıza vurulabilecek dinır, lançgibi kelimelerin hayatımıza girebileceğini bize haber veriyor gibi bu branç... zaten yakında türk dil kurumu da bunu brançdiye türkçeye alır. kompüter de olduğu gibi.

    benim anlamadığım inatla kahvaltıya brançdiyenler annelerine mami, babalarına dedi mi diyorlar? hadi anladık oha falan oluyorlar ama bu oha falan olmanın somutlaştırılmasını istesek sahip oldukları 200 kelimelik (ki bunlarda; ortam, levis, porshe gibi markalar.) konuşma yetenekleri ile ne tarz bir açıklamada bulunacaklar...
    (tulkas 29.07.2006 12:51)
  4. (bkz: breakfast) ve (bkz: lunch).
    (olurooleseylerbazen 29.07.2006 16:11)
  5. haftanın yorgunluğunu atmak için gerekli olduğunu düşündüğüm aktivite. gidilecek insanlar iyi seçilirse hoş bir ortam sağlanılr. huzur dolusunuzdur ve haftanın 6 günü çalışan ya da okuyan bir insan için haklı bir zaferdir. gidilmeli ve istanbul'un güzel boğazının yanıbaşında yapılmalıdır kahvaltı. öneri olarak otağ cafe&restaurant'ı verebilirim. üsküdar'da sahil yolunda kalır.
    (coni gitar 08.10.2006 08:08)
  6. brunch öğle yemeyiyle kahvaltı arası bir öğün olarak düşünülse de türkçede karşılığı kahvaltıdır. isteyen sabah 9 da isteyen 11 de kahvaltısını yapar. türkçede brunch diye bir kelime yok ve kullanılması gereksiz*, otobüs durağında bus bekliyorum demek gibi bir şey"hafta sonu bruncha davetliyim" demek.
    (orchis 08.10.2006 17:35)
  7. dilimizde böyle bir kelime yoktur. kullananların* kendi seçimleri olup türk dilini ilgilendirmez. bu bir.

    iki; bu kelimenin anlamı; "sabahın kahvaltı ve öğlenin yemek saatlerini ortak bir yerde birleştirmekle edinilen "kuşluk" yemeği"dir. netîce îtibâriyle bu kelime yerine "kuşluk" denebilir. gâyet de cici bir kelimedir. neden böyle dedim?

    ülkemiz sanâyileşme sürecine girmeden evvel, yatsı namazını kılıp yatan, sabah ezanıyla da -en geç tabiî-kalkan bir toplum yapısını barındırırdı. aynı şimdilerde ab üyesi ülkelerin çoğunda yapıldığı gibi. sabah ezanıyla kalkıp namazdan sonra aydınlanmakta olan gökyüzünü kahve keyfiyle karşılamak isteyen insanım, nasıl bomboş mideye kahve girmesin diye "kahve altı atıştırması"nı, yâni "kahvaltı"yı îcâd ettiyse, sabahın dördünden-beşinden öğlenin on ikisine-birine kadar geçecek sürede midenin aşırı aç kalması ile meydana çıkacak mide hastalıkları riskini ortadan kaldırmak için de, saat 09:00-10:00 civârında yenecek olan "kuşluk" yemeği gibi bir âdet geliştirmiştir. Aynı şey, "çay saatleri" mevzûunda da geçerlidir.

    eh, bıranç denen uygulama saatlerce süren bir yemek yeme süreci olsa da, netîcede aynı saatlerde başlamasından dolayı türkçe'de "kuşluk" olarak anılmaya lâyıktır bence.***

    (benlicenan 08.10.2006 17:36)
  8. hafta sonu açık havada evin atmosferinden uzak yapılması hem değişiklik hem de evin hanımı için "bu sabah kahvaltıda değişik neler yapsam" derdi olmaması açısından güzeldir. adı her ne olursa olsun, kim ne derse desin tüm hafta yorgun ve bitap düşmüş bir ev hanımı "bulaşık yok, mutfak derli toplu, yaşasın brunch " diyebilir.
    (tokvampir 09.12.2006 00:45)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.