31 mart isyani

  1. 31 mart ayaklanmasını bastırmak üzere anadolu daki ordular harekete geçtiler. daha sonra selanik teki ordunun istanbul a yönelmesi üzerine diğer ordular beklemeye geçtiler. selanikten yola çıkan orduya daha sonra hareket ordusu dendi. mahmut şevket paşa nın komutasındaki ordunun kurmay başkanı da mustafa kemal di. hareket ordusu yeşilköye geldiğinde kurmay başkanlığını enver devraldı. hareket ordusu bazen kanlı bazen zayıf direnişleri kırarak istanbul a girdi. isyanı bastırdı. sıkıyönetim ilan edildi. padişah tahtan indirildi.

    1908 meşrutiyeti türkiyede ilk ve görüp görebileceğimiz en geniş yelpazeyi içeren bir demokrasi deneyiydi. ancak bu gün bile varolan bir çok siyasi açmazlar o günden filizlenmişti. o yüzden tarık zafer tunaya ikinci meşrutiyet dönemine cumhuriyetin laboratuarı der.

    31 mart isyanından sonra ikinci meşrutiyetin demokrasi iklimi de sona erdi. ittihat ve terakki istibdata karşı yıllardır mücadele ederken kendi istibdat dönemini kurdu.

    hareket orduları komutanı mahmut şevket paşa bir kaç ay sonra ittihatçılarla ters düştü, görevden ayrıldı, aynı yılın yaz aylarında da bir suikaste kurban gitti.

    aşağıdaki linkte mahmut şevket paşa nın ordusuyla yeşilköy e geldiğinde birliklerine yaptığı söylevi dinlemek mümkün. yanlız gerçekten heyeanlı ve gaza getirici bir nutuk. herkesin vatanı kurtarmak misyonu edindiği, siyasal çizgilerin kırılma noktasına geldiği bir dönemi anlatan harika bir belge aynı zaman da.

    kendi sesinden dinlemek için:

    http://video.google.com/videoplay?docid=-908299694524936104&hl=en

    (goodboyum 21.04.2009 01:33 ~ 21.04.2009 01:34)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.