23 nisan 1920

  1. bu milletin kaderini değiştirecek olan olağanüstü yetkilerle donatılmış ilk meclisimizin ankara ulus'ta açıldığı tarihtir. atatürk 21 nisan'da meclisin açılacağını ilan etmiş, vekilleri çağırmış, 23 nisan tarihinde öğle namazından sonra saat 13:45'te 115 milletvekilinin toplanışıyla birlikte sinop milletvekili şerif bey bir konuşmayla meclisimizi açmıştır;

    "Burada bulunan saygıdeğer insanlar,
    İstanbul'un geçici kaydiyle yabancı kuvvetler tarafından işgal olunduğu ve bütün temelleri ile halifelik makamının ve hükümet merkezinin bağımsızlığının yok edildiği hepimizce bilinmektedir. Bu duruma baş eğmek, milletimizin, teklif olunan yabancı köleliğini kabul etmesi demektir. Ancak tam bağımsızlık ile yaşamak için kesin olarak kararlı bulunan ve ezelden beri hür ve başına buyruk yaşamış olan milletimiz, kölelik durumunu son derece ve kesinlikle reddetmiş ve hemen vekillerini toplamaya başlıyarak Yüksek Meclisimizi meydana getirmiştir. Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah'ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi'ni açıyorum."

    cumhuriyetimiz için en önemli günlerden olan bu gün Atatürk tarafından ulusal egemenlik ve çocuk bayramı ilan edilmiştir.
    (iknowthepiecesfit 23.04.2008 16:41 ~ 23.04.2008 16:42)
  2. Bugünün tatil olmasına sebep olmuş tarihtir.
    (krgym 23.04.2008 16:48)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.