zihinsel engelliler

  1. --- alıntı ---
    zihinsel yetersizliği olan birey şöyle tanımlanır, zihinsel işlevler bakımından ortalamanın iki standart sapma altında farklılık gösteren, buna bağlı olarak kavramsal, sosyal ve pratik uyum becerilerinde eksiklikleri ya da sınırlılıkları olan, bu özellikleri 18 yaşından önceki gelişim döneminde ortaya çıkan ve özel eğitim ile destek eğitim hizmetlerine ihtiyaç duyan bireyi, ifade eder.

    zihinsel engelli çocuklar için 1921 yılında yapılan ilk sınıflandırma ile zekâ bölümü puanı
    75 -50 arasında olanlara moron,
    50 -25 arasında olanlara imbecile,
    25in altında olanlara ise idiot denilmektedir.

    hafif derecede zihinsel engelliler
    zekâ bölümü puanı 50 -55 ile yaklaşık 70 arasında olan kişilerdir. hafif zihinsel engelliliğe sahip birçok birey özellikle normale çok yakın ve zihinsel yetersizlik çok hafif olduğu için genel nüfustan ayrılamamaktadır.

    orta derecede zihinsel engelliler
    zeka bölümü puanı 35-40 ile 50-55 arasında olan kişilerdir. zekâ yaşları yaklaşık olarak 6- 8,5 yaş arasında yer almaktadır. orta derecede zihinsel engellilik gösteren birçok çocuk okul öncesi yıllardaki gelişimlerinde önemli derecede gecikme gösterir. yaşları ilerledikçe zihinsel, sosyal ve motor gelişim alanlarında yaşıtlarıyla aralarındaki mesafe daha da açılır.

    ağır derecede zihinsel engelliler
    zeka bölümü puanları 20-25 ile 35-40 arasında olan kişilerdir. bu çocukların nerdeyse tamamı doğumda ya da hemen sonrasında farkına varılırlar. zihinsel engelliğe motor problemler ile konuşma dil problemleri eşlik etmektedir. zekâ yaşları kabaca bir ifade ile 3,5 ile 6 yaş arasındadır. Öz bakım becerilerini yardımsız ya da gözetimle yapabilmektedirler. günlük yaşamlarını sürdürebilecek basit motor ve iletişim becerilerini kazanabilmektedirler.

    İleri derecede ağır zihinsel engelliler (derin zihinsel engelliler)
    zeka bölümü puanları 20-25 in altında olan bireylerdir. bu engele sahip birçok birey temel uyumsal becerileri öğrenebilmektedir. yetişkinlikteki tahmini zekâ yaşları 3,5 yaşın altındadır. İleri derecede ağır zihinsel geriliğe başka özürlerin eşlik etme olasılığı çok yüksektir. fonksiyon seviyeleri düşük olabilir. İşitme problemleri, görmede ya da motor becerilerde yetersizlikler, sağlık sorunları olabilir.


    eğitilebilir zihinsel engelliler
    zeka bölümleri 50-54 ve 70-75 arasında olan bireylerdir. okul çağında akademik çalışmalarda gerilik gösterirler. ortalama üçüncü ya da dördüncü sınıf düzeyinde akademik bilgi ve beceri kazanabilirken bu düzeye normallere göre daha ileri yaşlarda ulaşırlar.

    Öğretilebilir zihinsel engelliler
    zeka bölümleri 25-35 ve 50-55 arasında olan bireylerdir. genellikle okul öncesi dönemlerde gerilikleri fark edilir. Çünkü gelişim özelliklerinde normallerden önemli derecede farklılık gösterirler.

    ağır ve Çok ağır derecede zihinsel engelliler
    zekâ bölümleri 35 ve daha altındadır. gerilikleri doğuştan fark edilir. bazı basit özbakım becerilerini en azından kısmen öğrenebilirler. ancak yaşamları boyunca sürekli ve
    yoğun bakım ile yardıma ihtiyaçları vardır.
    --- alıntı ---
    (nuha 23.03.2008 11:53 ~ 23.03.2008 12:37)
  2. Genel zeka yaşları ilkokul seviyesini geçmeyen,saldırgan olmayan ve özbakımını(u:kesinlikle şart bence ) yapabilenlerinin çok sevimli olduğunu düşündüğüm,karşısındaki insanlardan sadece çıkarsız sevgi bekleyen bireylerdir.Yaşları kaç olursa olsun herzaman korunup kollanmalılardır.
    (morbid 16.06.2008 18:48)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.