radyasyon

  1. elektromanyetik dalgalar veya parçacıklar biçimindeki enerji emisyonu (yayımı) ya da aktarımıdır.
    bir maddenin atom çekirdeğindeki nötronların sayısı, proton sayısına göre fazla ise madde kararsız bir yapı göstermekte ve çekirdekteki nötronlar alfa, beta, gama gibi çeşitli ışınlar yaymak suretiyle parçalanmaktadır. parçalanan maddeden yayılan ışınlara ise radyasyon denilmektedir. (bkz: radyoaktif madde)
    (rainbow 25.08.2007 20:49)
  2. (bkz: çernobil)
    (antikarizmatik 25.08.2007 23:31)
  3. (bkz: hamam böceği)
    (kral cunyir 25.08.2007 23:53)
  4. güzel halkımın hakkında bi nane bilmeyip konuşmayı en çok sevdiği konular listesinde ilk 5 e rahat oynayan konulardan biridir radyasyon. yok japonyadan bulutlar tepemize yağacak, yok santral yaparsak hepimiz mutajenik yaratık olacağız, yok cyborg olacağız falan filan.

    radyasyon dediğimiz şey illa kararsız atomun beta, alfa parçacıklar yayması durumu değildir.
    radyasyon aklınıza gelebilcek her yerdedir. cep telefonunuzda, şu an bu satırları okurken baktığınız ekranda, ufo ile ısınırken, güneşe çıktığımızda, akşam evde oturup elma dilimlerken... her yerde radyasyona maruz kalırız. çünkü her madde radyasyon yayar. hatta biz bile yayarız.
    zira en basitinden radyasyon ısı iletim yollarından biridir. bizde ışıma yayarız. o termal kameralar insanların gülücük atmasına göre çalışmıyor işin nihayetinde.
    odamızda yaktığımız florasan lamba, sokaktaki taş parçası ve dediğim gibi biz bile radyoaktifiz yani işin nihayetinde.

    he mesele tabi bu ışımanın ne derece olduğudur. bu bahsettiğim iyonizer olmayan radyasyonlar insan sağlığını etkileyecek oranda değildir. ama işin nihayetinde bi bölgeye aşırı uygulandığında misal crt ekrana günde 18 saat bakmak, göze yüksek enerjili pointer laser tutmak gibi durumlar başka sağlık sorunlarına yol açabilir. sonuçta yüksek enerjiye maruz kalıyorsunuz.

    tabi birde iyonizer dediğimiz beta, gama, nötron gibi parçacıklara maruz kalabilirsiniz ki işte bunlar sağlığı ciddi tehdit edebilcek radyasyonlardır. çernobil felaketi, fuşukima felaketi, ya da termonükleer bombaya maruz kalmış herhangi bir alan, atmosfer dışı uzay vs. gibi yerlerde ciddi manada maruz kalırsınız. hatta bu yüksek enerjili parçacıkların dna dan parçalar koparabildiğini bilmeyen yoktur herhalde. ama bu yüzdende radyasyonu kötü çocuk ilan etmenin bi anlamı yok.
    yani işin özü radyasyon korkulduğu kadar öcü bir şey değildir.
    (merlin 27.04.2011 12:59 ~ 27.04.2011 13:08)


Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.