yoğurt

    mucidi biz (türkler) olduğumuz için dünyaya armağan ettiğimiz tanımdır yoğut. ama yabancıların dili dönmediği için en iyi niyetlisi "youghurt" der. yabancıların yoğurda bu kadar rağbet etme nedeni ise sağlığa yararlı olmasıdır. süte göre sindirimi daha kolaydır, bağırsakların sağlığı için gereklidir, sindirim sırasında kalsiyum ve b vitaminlerinin daha çok emilmesini sağlar, bağışıklık sistemini güçlendiri, tümör oluşumunu engeller ya da geciktirir, dahiliye'nin ilgi alanına girebilecek her hastalığın bir numaralı iyileştiricisidir, mantar oluşumlarını önemli ölçüde engeller, kalsiyum ve protein deposudur, kolesterolü düşürür, ek ve destekleyici gıda sınıfındadır. bizde meyveli yoğurtlar satılırken batıda, yoğurtlar "yararlı bakteri oranı artırılmış", "kalsiyum zengini" vs gibi sınıflandırılmaktadır.
    (13.06.2007 13:04)

saç jölesi

    yanlış kullanılan kozmetik saç ürünü. herkes kafayı jöleye bular ama asıl önemli olan saç uçlarına ve saçın üst kısımlarına sürmektir. jöle asla saç diplerine değmemelidir. sık sık sürülüyorsa ve saç derisine de değiyorsa, saç dökülmelerine neden olur. bir yandan da son derece başarılı bir saç kozmetiğidir çünkü yatmayan inatçı saçları yatırır, farklı şekiller verilmesini sağlar. jöle saçta en çok 12 saat kalmalıdır. kepeklenmeye ve saçların uçlarında kırılmaya neden olabilir.
    saç jölesi bu kadar aşağılanmamalıdır bir de. babalarımızın briyantini, annelerimizin saç spreyi neyse o da bir sonraki kuşağın kozmetiği sayılır.
    (13.06.2007 12:47)

the flintstones

    türkçe'ye taş devri olarak çevrilen bir hanna / barbera ürünü çizgi dizi filmdi. dizi filmdi çünkü hepimiz çakmaktaşlar'la moloztaşlar'ın maceralarını izlerdik. her bölümde ayrı macera yaşanırdı. fred ve wilma çiftine karşılık aile dostları barney ve betty çifti vardı. bunlar zaman içinde çoluk çocuğa karıştı, bambam'la çakıl birbirlerine önce arkadaş sonra aşık oldu.
    bugünkü hayatın paralelini taş devrinde yaratmıştı. fabrikanın paydos düdüğü cırtlak sesli bir ilkçağ kuşuydu, dinozorlar ağır inşaat makineleriydi ve telefonlar gibi pek çok basit araç taştan oyulmuş halde filmde yer alırdı. yıllar sonra sinemaya da aktarıldı ve sanırım "aganigi naganigi"li fındık tanıtım reklamında da taş devrinini en azından dekor ve giysilerinden etkilenildi.
    (13.06.2007 12:39)

azra erhat

    en çok mitoloji sözlüğü ile tanınan yazar, 1915 doğumlu dilbilimci. aynı zamanda arkeolog, çevirmen, düşünür ve akademisyen. siyasi nedenlerle 1948'de üniversiteden (ankara üniversitesi, dil tarih coğrafya fakültesi) uzaklaştırıldı.
    azra erhat, sabahattin eyüboğlu ve halikarnas balıkçısı (cevat şakir kabaağaçlı)birlikte ilk mavi turları düzenleyen isimlerdir. azra erhat, anadolu'nun kültürüne ve tarihi mirasına başka bir gözle bakar ve batı medeniyetinin izlerini bu topraklarda arar. azra erhat, 1982'de istanbul'da ölmüştür.

    erhat'ın mitoloji sözlüğü, insanlara anadolu topraklarıyla ilgili mitolojiyi sevdiren önemli bir kaynaktır. özellikle kitapta verilen tanrı ve tanrıçaların, yarı ölümlülerin vs soy ağaçları, kimin kiminle akraba olduğun konusunda ciddi bir rehberdir. azra erhat mitolojiyi öğretmen gibi değil, masal gibi anlatır ve bu yüzden de eserini okumak zor değildir. ayrıca türkiye gibi arkeolojik mirasla iç içe yaşayan bir ülkede, bu sözlük herkesin başvuru kitabı niteliğindedir.
    (13.06.2007 12:14)

makyaj

    kadınların yüzlerini güzelleştirmek için süründükleri boyalara verilen genel isim ve bu boyanma işlemi. makyaj yapmanın en sıkıcı yanı, çok uzun sürmesidir. yüz kemizlenir, makyaj altı kremi sürülür, yüzde yer alan bütün parçalar tek tek boyanır, sonra ikinci kat boya atılır. bu da yetmez, tırnaklar da boyanır. erkekleri ortalarından çatlatmak için icat edilmiştir. bu yüzden erkeklerin "bi makyaj yapıp hemen çıkacağım" lafına asla kanmaması, kanmaktan başka çareleri kalmamışsa randevuyu internet kafelerde vermeleri tavsiye edilir.
    (13.06.2007 11:14)

hazeyame

    çok sevdiğim çok dikkatli biricik teyzem. sinirlenince etrafında bulunmamak sağlık açısından faydalıdır. yemeklerden sonra alınmalıdır, "he he, sen haklısın" deyip sigortaları attırılmamalıdır.
    (13.06.2007 11:10)

tuncay şanlı

    fenerbahçe'li bir futbolcu ancak yakın zaman içinde ingiltere premier lig'de futbol oynanacağı söyleniyor ve takımı da middlesborough gibi görünüyor. tuncay şanlı'nın fenerbahçe'deki yükselişi ilginçti hatırladığım kadarıyla ve o başarıyı da bir anlamda serhat akın sayesinde yakaladı. şöyle ki... o zamanlar kadrodaki andersson sakatlanınca yerini serhat'a bırakmıştı. serhat da boşluğu fazlasıyla doldurmuş ve anderson'un yerini almıştı. aynı durum serhat akın'ın başına gelince, bu kez yerini tuncay'a bıraktı. başlangıçta kimse bu çelimsiz futbolcudan birşey beklemiyordu ama o üstüne düşeni en iyi şekilde yaptı. hatta fenerbahçe'yi sırtlarken aynı zamanda da ümit milli takım'da olmasını da herkes garipsemişti.
    (13.06.2007 11:06)

vampircik sözlük

    bana göre dünyadaki en güzel, yüzbinlerce tanımın bulunduğu, sadece yardımsever insanların buraya gelmek isteyeceği kan merkezi ve bilgi diyarı.
    (13.06.2007 10:52)

sayfa: 1...-7-8-9

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.