evsizler

    devletin ve milletin bir an önce destek elini uzatması gereken, yuvasız kalmış vatandaşlar.
    evsizlik,işsizlik, bakımsızlık, hastalık, her an tehlike altında olmak... başlarında binbir dertle hırpani vaziyette dolaşırlar.
    onlar için bir yer açılmış. bu gibi yerlerin sayısı artmalı. onlara orada hizmet verilirken gücü yerinde olanlar boşluktan kurtı-ulmaları için ellerinden ne geliyorsa ona göre işler verilmeli. yaptıkları işlere göre de harçlıklarını alın teri ile almalılar.
    yoksa buralara güvenerek, evden kaçmalara, tembelliklere, her şeyi başkalarından beklemelere yol açabilir.
    http://www.haber7.com/yasam/haber/1138252-istanbulda-bir-evsizler-evi
    (19.03.2014 15:51)

boşnak

boşnaklarda kahve içme adabı

    Boşnaklarda kahve ikram etmenin, içmenin ayrı bir adabı vardır. Fincanı bile başkadır.


    Kahve resimdeki gibi servis yapılır yanında mutlaka gül lokumu bulunur.


    --- alıntı ---

    Kahve kulpsuz fincanda içelir. Çünkü Kulplu fincanda Hıristiyanlar içer. Baba oğul kutsal ruh deyip üç parmakla tutarlar. Bu yüzden kulpsuz fincanı Boşnaklar özellikle tercih ederler ve İslam'ın şartı beş deyip, kallavi fincanı avucuna alırlar.
    Erkekler kıtlama içerler. Yandan çarklı denir, sade kahvedir. Kadınlarsa mektepli yani tatlı kahve içer. Sonra erkeklerin fincanında hilâl ve yıldız vardır yani albayraklı olur. Hatun fincanı ise hilâl ve üç yıldızlıdır. Bir de üst kademedeki insanların, devlet yöneticileri mesela, onların fincanı üç hilâllidir. Herkes o fincandan içemez. Güvenlik dolayısıyla.
    Bosna Hersek'in bazı bölgelerinde evlenme çağına gelmiş gelin adayını isteyen damat adayı kız evine yemeğe davet edilmekte ve ailenin büyükleri ile söz konusu evlilik hakkında tartışmaktadır. Kızın aile büyükleri damat adayı hakkında bir karara vardıktan sonra kahve ikramına geçilir. Kahve şekerli ise damat adayı evlilik için uygun görülmüştür, ancak kahve sade ise damat adayı reddedilmiş demektir.


    --- alıntı ---

    (25.02.2014 15:12)

sabun

    Aslında bir yağ asiti tuzu olan temizlik maddesi.

    --- alıntı ---

    Sabun el temizliği için kullanılan bir ürün olarak bilinir. Sabunun ana maddesi olarak bilinen yağ asitidir. Bu yağ asitleri doğada bulunan yağ asitleridir. Ancak bazı sabunların içerisine çeşitli yağlarda eklenmektedir. Bunlara örnek verecek olursak zeytinyağı ve lavanta yağı en çok kullanılanlardandır. Sabun kullanımının M.Ö 6000 yıllarına kadar gitmek olduğu görülmüştür. O zamanlarda insanlar temizlik için bir şeyler arayışına girmişler ve sabunu kullanmaya başlamışlardır. Ancak sabunun ilk ve kim tarafından kullanıldığı netlik kazanmamıştır. Zaten M.Ö 6000 lerde kullanılan sabunun içeriği ile şimdilerde kullandığımızın aynı olduğu bilemiyoruz. Fenikeliler zamanında sabunu çok kullanmışlar ve ticaret unsuru olarak kabul gördürmüşlerdir. Ticaret yaptıkları ülkelerde sabunu değiş tokuş etmişlerdir. Roma döneminde de oldukça popüler bir temzilik aracı olarak kullanılmıştır sabun.

    Ancak ilk olarak bir tablette sabun hakkında bilgi içerdiği farkedilmiştir. Buda potasyum ve yağla karıştırarak bir madde bulduklarını yazmışlardır. Ancak eski romalılar ise sabunun kendi icatları olduğunu savunmuşlardır. Temeli çok eskilere dayansada şimdi kullandığımız sabunu imal eden Fransız bir kimyager olan M.E Cheveculdur. Chevecul aslında sabunun bir yağ asiti tuzu olduğunu insanlığa göstermiştir.


    --- alıntı ---

    (10.02.2014 15:21)

biber gazı yasaklansın

    39 kiloya kadar düşen, yemek yiyemeyen, konuşamayan Mehmet İstif'in isteği.
    http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/35199/Biber_gazi_kanser_etti.html
    --- alıntı ---
    Şimdilerde 39 kiloya kadar düşen, yemek yiyemeyen, konuşamayan Mehmet İstif, ailesiyle ve arkadaşlarıyla ancak yazılı olarak iletişim kurabiliyor. İstif, "O eylemde ağzıma gaz sıkılına kadar benim herhangi bir hastalığım yoktu. Gaz sıkıldıktan sonra ağzımda yaralar oluştu ve bu noktaya kadar geldi. Ben bu durumun nedeninin biber gazı ve diğer kimyasallar olduğuna inanıyorum. Biber gazının içeriği açıklansın. Biber gazından dolayı birçok insan öldü. Biber gazı yasaklanmalı. İnsan hakları kuruluşlarının bu konunun üzerine gitmesi gerektiğine inanıyorum" dedi.

    --- alıntı ---
    Kaç kişi daha bu duruma düştü araştırılsın. Halkın sağlığı ilk esas olsun. Eyleme katılan katılmayan herkes bundan nasiplendi. Yazık günah insanlara...
    (30.01.2014 18:43)

biber gazı

tapınak şövalyeleri

    Gizemli oldukları söylenilen bir topluluk.

    --- alıntı ---

    Tarihin en gizemli topluluklarından biri de hiç kuşkusuz Tapınakçılar'dır. Fransızca'da "Templiers" , İngilizce'de "Templars" olarak adlandırılan bu şövalyelerin gizemi günümüzde de varlığını korumaktadır.

    --- alıntı ---

    http://www.takvim.com.tr/multimedya/galeri/yasam/iste-tapinak-sovalyelerinin-buyuk-sirri
    (29.01.2014 15:13)

ananas

    eskiden küfür gibiydi. şimdi elmas olmuş diyorlar...
    (18.01.2014 02:36)

oğlum lütfen beni koru

selçuk uluergüven

    Güle Güle Davut Usta!.. Bizimkiler de sen de unutulmayacaksın...
    (08.01.2014 21:32)

gaşga

    at arabası.
    (22.12.2013 21:26)

gerdune

    at arabası.
    (22.12.2013 21:26)

ganı

    at arabası.
    (22.12.2013 21:26)

brik

    at arabası.
    (22.12.2013 21:26)

gaşgabrik

    at arabası.
    (22.12.2013 21:25)

sayfa: 1...-3-4-5-6-7...-14

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.