bas gitar

    müziğin asil çocuğu.
    (08.12.2009 23:19)

şeytan taşlamaktan namaz kılmaya vakit bulamamak

    habis mahlukların sebep oldukları sorunlarla uğraşmaktan esas ve faydalı işlere vakit bulamamanın dini mefhumlarla ifadesi...
    misal: türkiye'nin pkk ile uğraşması.
    (08.12.2009 23:11)

artık sevilmediğini anlamak

    aşk asla ölmez.
    eğer aşksa...
    (08.12.2009 23:05)

domuz gribi aşısı

    dünya çapında endişe uyandıracak boyutta bir yan etkisi olmamasına rağmen, başbakan da sağolsun, biraz başı ağrıdığında hemen türlü türlü hapları yutan halkımızın o hapların birçok tehlikeli yan etkisini düşünmeyip, hakkında hasasslaşıverdiği aşı.
    hakkında içinde deli gibi formaldehit var civa var ölürsünüz, olmayın pekmeziniz akar diye bir ton dedikodonun döndüğü aşı.
    tv'de bir sürü kelli felli bilim adamı tavsiye etmiştir.
    ben oldum, ablam, eşi ve 2 çocukları oldu ve daha birsürü insan oldu. bi yan etki görmedik hasta da olmadık çok şükür.
    (08.12.2009 23:02)

tebessüm

    en güzel hediyedir.
    (08.12.2009 22:52)

non serviam

    eskiden böyle bir dergi vardı. metal muhabbetleri çevirirdi. şimdilerde de çıkıyor mu bilmiyorrum.
    (08.12.2009 22:27)

iruneach

    anathema dinlermiş, bi'zamanlar ben de dinlerdim. angelica ne hüzünlü şarkıydı; ama albümlerini zor bulur, yaa bu vincent eşe dosta mı çıkarıyor bu albümleri diye dert yanardık. bir seferinde en yakın arkadaşlarımdan biri, kendi ingilizce şiiriymiş gibi One Last Goodbye'ın sözlerini okul dergisine vermişti. hoca "şiir güzel; ama gramer hataları var" diye yayınlamamıştı:)
    velhasıl, geçmiş günleri yad etmeme vesile olan ilginç tanımlar sahibi vampir.
    (08.12.2009 22:21)

güneş pili

fotovoltaik piller

    fotovoltaik (photovoltaic devices) piller:
    Birleşmiş Milletler Çevre Programı’nın (UNEP) verilerine göre gelişmekte olan ülkelerin kırsal kesiminde yaşayan yaklaşık iki milyar insanın elektrikten yoksun olması ve bundan başka iki milyar insanın ihtiyacın altında bir miktara ulaşabilmesi dünya enerji politikaları açısından alarm vericidir. Bu adaletsiz dağılım dünya çapında bir toplumsal mesele olmakla beraber, uzmanların ifadelerine göre artan dünya nüfusu ve buna binaen artan enerji ihtiyacının da bir sonucudur. Enerji ihtiyacının artmasına rağmen kaynakların tehlike sinyalleri vermesi, küresel ısınma ve iklim dengelerinin mevcut kaynakların kullanımına bağlı olarak bozulması daha çevreci çözümleri devreye sokmayı zaruret haline getirmektedir.
    Birleşmiş milletler destekli, küresel ısınma üzerine hükümetler arası panele göre ortalama sıcaklık önümüzdeki asır boyunca 5.8o C artacak. Şu anki duruma göre birçok ülke küresel ısınmanın etkilerini azaltmak ve geri çevirmek için sera gazı salınımının azaltılması gerektiğinin farkına vardı. Gelecek nesillerin enerji ihtiyacını karşılamak için mümkün olan her an ve her zaman temiz, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarından faydalanmak zorundayız. Bu kaynaklardan önemli bir tanesi de güneş pilleridir.
    Foto-iletken tabakalı malzemelerden üretilen güneş pilleri üzerinde, özellikle son elli yılda etraflıca çalışıldı. Bu zaman zarfında merkezlerden uzak yerleşim yerlerinde, boruların katodik korumalarında, telekominikasyon kulelerinde, otoyol aydınlatmalarında, panolarında ve telefonlarında, su arıtma ve gaz ayırma tesislerinde özetle şebekeden uzak birçok prosesin elektrik ihtiyacının karşılanmasında güneş pillerinden yararlanıldı.

    Güneş pillerinin en önemli faydaları, kullanımında tamamen temiz ve neredeyse masrafsız olmaları ve dünyayı tehdit eden sera gazı salınımına yadsınamayacak ölçüde ket vurmalarıdır.
    Güneş pili teknolojisi hali hazırda pahalı olmakla birlikte bu teknolojiye yapılan yatırımlar, güneş pillerini gün geçtikçe daha tercih edilebilir ve günlük hayata uyumlu hale getirmektedir.Günümüz elektronik ürünlerinde kullanılan transistörler, doğrultucu diyotlar gibi güneş pilleri de, yarı-iletken maddelerden yapılırlar. Yarı-iletken özellik gösteren birçok madde arasında güneş pili yapmak için en elverişli olanlar, silisyum, galyum arsenit, kadmiyum tellür gibi maddelerdir.
    Yarı-iletken maddelerin güneş pili olarak kullanılabilmeleri için n ya da p tipi katkılanmaları gereklidir. Katkılama, saf yarıiletken eriyik içerisine istenilen katkı maddelerinin kontrollü olarak eklenmesiyle yapılır. Elde edilen yarı-iletkenin n ya da p tipi olması katkı maddesine bağlıdır. En yaygın güneş pili maddesi olarak kullanılan silisyumdan n tipi silisyum elde etmek için silisyum eriyiğine periyodik cetvelin 5. grubundan bir element, örneğin fosfor eklenir. Silisyum'un dış yörüngesinde 4, fosforun dış yörüngesinde 5 elektron olduğu için, fosforun fazla olan tek elektronu kristal yapıya bir elektron verir. Bu nedenle V. grup elementlerine "verici" ya da "n tipi" katkı maddesi denir.

    P tipi silisyum elde etmek için ise, eriyiğe 3. gruptan bir element (alüminyum, indiyum, bor gibi) eklenir. Bu elementlerin son yörüngesinde 3 elektron olduğu için kristalde bir elektron eksikliği oluşur, bu elektron yokluğuna hol ya da boşluk denir ve pozitif yük taşıdığı varsayılır. Bu tür maddelere de "p tipi" ya da "alıcı" katkı maddeleri denir.

    N tipi yarı iletkendeki (fosfordan) fazla elektronlar, p tipinde ise (bordan) elektron eksikliği sebebiyle holler(delikler) vardır. Güneş ışığınındaki fotonların etkisiyle elektronlar deliklere doğru hareket eder. Daha sonra akımın etkisiyle elektron-hol çifti tekrar ayrılır. güneş pili bu şekilde elektronları n, holleri p bölgesine hareket ettirir. böylece bu elektron hareketi yarı iletken tabakalar arasında bir akım oluşturur. güneş pillerinin kabaca mekanizması budur.
    Güneş enerjisi, güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreciyle açığa çıkan ısınma enerjisidir,güneşteki hidrojen
    gazının helyuma dönüşmesi şeklindeki füzyon sürecinden kaynaklanır. Bu enerjinin dünyaya gelen küçük bir bölümü
    dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır.
    birgün fosil yakıtlar tükenecek; fakat güneşi 5 milyar yıldan önce tükenmeyecek. biz ondan faydalansak da faydalanmasak da...



    (08.12.2009 21:29)

ben kaçtım

    bir yerden, bir arkadaş grubundan ayrılırken söylenilen; fakat söylenilmemesi gereken, yerine "ben gidiyorum, bana müsaade, izninizle, hoşçakalın, Allah'a ısmarladık vs." denilmesi gereken garip kelime öbeği. örnek:
    "hadi ben kaçtım!"
    (07.12.2009 23:48)

bitirme tezi

    bitmeyince başka şeylerin de bitmeyeceği tez.
    bitiremezsem bitiremem!
    (07.12.2009 23:43)

uludağ sözlük

    fena halde küfür, lüzumsuz ve seviyesiz tartışma içeren sözlük. tabi birçok zeka mahsulü başlıklarıyla beğeni de toplamaktadır; lakin vampircik gibisi yoktur. nezih ortam, oh ne güzel...
    (07.12.2009 23:36)

serap eser

    serap'ı yakanlar ve benzerleri... cehennem böyleleri için var.
    (07.12.2009 22:51)

kamyonu devirmek

    ergen tayfadan erkek kişinin uykusunda çeşitli hayallerle halvet olması neticesinde boşalması hadisesi. bir nevi altına yapmak.
    niceleri vardır ki, "bi' rüya görsek de kamyonu devirsek diye bekleşirler" ki yorumsuzdur.
    (07.12.2009 22:38)

rosetta stone

    bir yabancı dili, insanın anadilini öğrendiği usulle öğreten etkili bir dil öğrenme programı
    türkiye distribütörü yoktur www.rosettastone.gen.tr sitesi çakmadır inanmayın
    (07.12.2009 20:44)

sayfa: 1...-163-164-165-166-167...-169

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.