acı hayat

    yine osman sınav yapımı , ikinci deliyürek tadındaki kenan imirzalıoğlu'nun oynadığı bir iki bölüm izlerseniz etkisinde kalınılan show tv dizisi. arkadaşıma "bu ne olum izlenir mi bu?!" diye sorduğumda bana şu cevabı vermişti hiç unutmam "biz zengin dizisi izlemeyiz sizin gibi" *
    bazılarınız bilmez belki fakat aynı adlı 3 tane yesilcam filmi vardır. metin erksan'ın yazıp yönettiği 1962 yılında , ali fuat özlüer'in yazıp orhan aksoy'un yönettiği 1973 yılında , gazanfer dirlik'in yazdığı cevat okçugil'in yönettiği 1987 yılında çekilmiştir.
    (26.01.2007 16:38)

geri dönmek

    "geri dönmek" duruma göre değişen gidilen yerden geri gelme yada alınmış karardan vazgeçmek eylemidir. öyle durumlar vardır ki çok nadir olarak , canınızdan çok sevdiğiniz , hayatınızın aşkı diye varsaydığınız kişi size geri dönerse o an sizi kimse tasalandıramaz , kıramaz , incitemez.
    (26.01.2007 16:20)

ekrem bora

    gerçek adı "ekrem şefik uçak" olan yeşilçamın unutulmaz isimlerindendir.sanırım bir zamanlar "mustafa kemal ataturk" rolü kendisine verilmediği için kahrolmuştu.
    (26.01.2007 16:10)

doğurgan

    anne , doğurma yeteneği olan , varlık. aslında doğurganlık bir gelenektir ve devamlılığı sağlayarak dünyaya yeni nesil varlıkların getirilmesini bu sayede doğal dengenin korunmasını sağlar. doğurganlık olmadan bir dünya düşünemiyorum ve kimsenin düşünebileceğini de sanmıyorum. doğurganlık yeteneği olan her canlı bir hazinedir.
    (26.01.2007 16:03)

sabahlar olmasın

    yaşamakta olunan aşırı keyifli bir olay , gece vs. için halk dilinde söylenen , "zamanı durdurun , sakın bu an geçmesin" anlamlarına geldiğini varsaydığım sevinç cümleciği. yerinde kullanımları sayesinde çok anlam kazanan buna benzer bir sevinç cümleciği daha vardır o da şu şekildedir ;

    (bkz: en kotu gunumuz boyle olsun)
    (26.01.2007 15:57)

ülker rodeo

    ülker'in sanırsam 1.5 sene önce çıkardığı reklamlarında gençlerin arabası bozulan bayana yardım ettikleri , ismim geçmediği için kan kustuğum , yemeyerek protesto ettiğim çikolata. *
    (26.01.2007 15:33)

    doğrusu "asakir-i mansure-i muhammediye"dir.
    ii.mahmut tarafından yeniceri ocagi'nin kaldırılmasından sonra 1826 da kurulan ordudur. başına eski yeniçeri ağası hüseyin paşa getirilmiştir.
    (26.01.2007 11:58)

taşa tutmak

    üzülmek , kederlenmek , gamlanmak anlamlarına gelen türkçe kelimedir.
    her olaya tasalanan insanlar çoğunlukla hayatlarının onları yönetmesine izin verir her sonuç karşısında istiflerini bozmadan , karşı çıkmadan , yaşamaya devam ederler. hayatta herşeyin olabileceğini varsayıp hiç bir sonuç karşısında fazla tasalanmadan hayata devam etmek gerekir. fazla tasalanmak hiç iyi bir şey değildir.
    (26.01.2007 11:50)

sevi

    "ilahi aşk" anlamına gelir. ayrıca (bkz: sabetay sevi)
    (26.01.2007 11:27)

nec tecum nec sine te

    latince "ne seninle ne de sensiz" anlamına gelir.
    (26.01.2007 11:19)

nec tecum possum vivere nec sine te

romantizm akimi

    edebi bir terim olarak romantizm, xviii. yüzyıl sonunda başlayan, duygu, coşku ve sembole aşırı yer veren sanat akımını ifade eder.

    edebi akım olarak romantizm, 18. yüzyılın sonunda başlar ve 19. yüzyılın ortalarına kadar devam eder. kendisinden önceki klasizme bir tepki olarak doğmuştur. Önce ön-romantizm dönemi denilen gelişmeler yaşanmıştır. bu gelişmelerin en önemlisi, halkın beğenisinin klasizmin görkemli, katı, soylu, idealize edilmiş ve yüce anlatım biçiminden, daha yalın ve içten ve doğal anlatım biçimlerine kaymış olmasıdır.

    klasik edebiyat akımına tepki olarak 18. yüzyılın sonlarında doğan ve victor hugo'yla birlikte büyük ün kazanan romantizm, insanın yaratma özgürlüğü önündeki her şeye karşı durur. "en iyi kural, kuralsızlıktır" diyen romantikler, insanın duygularını, düş gücünü hayata geçirmesini ve insanı düzeltmenin toplumu düseltmekle olabileceğini savunurlar. romantizm, doğduğu çağın akılcılığı ve maddeciliğine tepki olarak bireye, öznelliğe, akıl dışılığa, düş gücüne, kişiselliğe, kendiliğindenciliğe ve aşkınlığa, yani sınırları zorlayıp geçmeye önem verir. tarihsel olarak bu dönemde gelişen orta soylu sınıfın, yani burjuvazinin duygu, düşünce ve yaşam tarzını ön plana çıkarır.

    romantizm akımı değişik ülkelerde değişik biçimlerde ortaya çıkmış ve gelişmiştir. İngiliz edebiyatında daha çok şiirde kendini gösterir. İngiliz şiirinde kalın bir çizgide kendini gösteren romantizmin bu çizgideki ilk ismi william wordsworth'tur. tabiata karşı kutsal saygı düşüncesini benimser ve şiirlerinde doğayı yapmacıksız bir şekilde anlatır. ayrıca samuel taylor coleridge, percy bysshe shelley ve john keats da bu çizgide yer alır. Çizginin en kalın yerinde ise lord byron bulunur.

    alman edebiyatında 18. yüzyılın ikinci yarısında "coşkuculuk" hareketiyle birlikte gelişir. bu hareketin öncüleri klopstock ve herder romantizmin müjdesini verir. ancak, alman edebiyatında romantizme giden kapıyı dünya edebiyatının en büyük isimlerinden biri olan johann wolfgang goethe açmıştır."genç werther'in acıları" romanında goethe döneminin acılarını duygusal bir dille anlatmıştır. "wilhelm miester" ve "wilhelm miester'in seyahat yılları" adlı eserlerinde toplumun yeniden düzenlenmesi sorununa dokunur. ama onun en büyük eseri "faust"tur. goethe'nin açtığı yoldan ilerleyen friedrich von schiller ise yapıtlarında özgürlük, isyan, doğa, ihtilal gibi romantiklerin yaslandığı temel kavramları yadsımadan, tarih olgusunu zenginleştirmiştir. "haydutlar", "hile ve sevgi", "mary stuart" ve "wilhelm tell" gibi yapıtlarında despot yönetime başkaldırma temalarını işleyen schiller'in bu tarihi yönelimi, daha sonraki alman romantiklerini de geliştirmiştir. romantizmin alman şiirindeki öncüsü ise heinrich heine'dir.

    kaynak : vikipedi
    (26.01.2007 11:16)

yamuk yapmak

    halk dilinde karşı tarafın hiç hoşuna gitmeyecek , hiç tasvip edilmeyecek bir eylemde bulunmak.
    (26.01.2007 11:14)

harp akademisi

ideolocya örgüsü

    necip fazıl kısakürek'in, ideal islam toplumunun niteliklerinin ve yönetim tarzının genel olarak açıkladığı kitabıdır.

    (bkz: basyucelik devleti)
    (26.01.2007 11:03)

sayfa: 1-2-3-4-5...-11

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.