titanic

    25 nisan 1912'de batmış olan zamanının en büyük yolcu gemisi. bugün bile batma sebebi tartışılmakta olan titanic'in, batışı ile ilgili çok sayıda fikir ileri sürüldü.

    bunlardan bir tanesi ve en akla mantığa uygun olanı, geminin inşasında kullanılan metal alaşımın dondurucu soğukta kristalleşmesi ve kırılgan bir hal alması. bir diğeri ise geminin parçalarının birleştirilmesinde kullanılan perçinlerin * sadece 4 tonluk bir darbeye dayanıklı olması.

    konuyla ilgili en mükemmel yorum yobaz zihniyetten geliyor haliyle. allah'ın bile batıramayacağı gemi olarak lanse edilmesinden dolayı allah tarafından bizzat batırıldığı iddia edilmekte.
    (20.09.2006 11:55)

titan

    türkiye tarihinin en başarılı girişimi. kafası emek harcamak ve karşılığını almak yerine, çok kısa süre içerisinde köşeyi dönmek üzerine programlanmış yurdum insanlarının hey hey diyebilmek için birbirlerini kerizledikleri zincir. hizmet yok, üretim yok, mal yok haliyle maliyet yok, buna karşın sürekli para akışı var. be adam insan bir düşünür ben malmıyım bu kadar parayı niye topluyorum, niye karşılığında hiç birşey almadan bir başkasına aktarıyorum diye.
    (20.09.2006 11:47)

mehmet ali erbil

    çarkıfelek isimli baymış yarışma programı ile yeniden evlerimize *konuk olmaya karar veren şovmen.
    (20.09.2006 11:38)

lucky luke

    türkiyede red kit ismiyle uzun yıllar gösterimde kalmış olan çizgi filmin ve kahramanının adı. hulk gibi yeşil bir nesneye bile film çekilirken red kit'in unutulmuş olması acı verici. umalık da kısa süre içerisinde sinemaya aktarılsın. yeni nesiller bu efsaneden mahrum kalmasın.
    (20.09.2006 11:34)

kont dracula

    tarihte kendisine gönderilen elçileri kazığa oturtarak öldüren *voyvoda'nın bizzat kendisidir. efsaneleştirildiği gibi bir vampir olmamakla birlikte voyvoda'nın bu lakabı nereden aldığı tam olarak açıklanamıyor. konuyla ilgili yapılan çalışmalardan birinde, voyvoda'nın mezarı açılmış ve başı kesilmiş bir ceset bulunmuştur.
    (20.09.2006 11:26)

bekaret

    bakirlik, bakirelik, kızlık zarı, zina gibi tüm başlıkları aynı çatı altında toplayan kavram.

    özellikle doğu toplumlarında bulunan erkektir ne yapsa yeridir mantalitesinin, kadın için geçerli olmaması sebebiyle günümüz türkiyesinde sıklıkla önümüze çıkmaktadır. ekonomik anlamda bir veri olmamasına karşın, olaya sosyo kültürel bazlı yaklaştığımızda kavramın tartışılabilirliği bir toplumun ne derece ileriye gidebilmiş olduğunu, bir toplumun ne derece eşitlik ilkesine sahip çıktığını ve saygı duyduğunu gösterir. bugün için konu güzel yurdumda hala tabu. hala bekaret konuşulamaz sadece bazı televizyon programlarında kısmen tartışılır.

    bir zamanların efsane web sitesi zuxxi.com'un söylemlerinden birisiyle noktalamak gerek bu entryi. "yıllarca düdüklemek için karı, kız peşinde koşup, evlenme çağı gelince bakire kız isterim diye tutturanların sitesi zuxxi.com" bu zihniyette olan bir erkeğin konu hakkında kesinlikle atıp tutmaya hakkı yoktur. ha bu ülkede atar tutarlar, onlar erkektir. biz bunu önemsemeyenler ise genişlikle, midesizlikle suçlanırız.
    (29.03.2006 10:45)

kültür emperyalizmi

    bir ülkenin kendi halkına ait yaşam tarzını ve hayat duruşunu, bir başka ülke halkına aktarması, bir kültürel yayılma politikası. bugün bir çok ülkenin altında ezildiği amerikan emperyalizminin post modern hali. sağa sola sürekli askeri müdahaleler ile sonuç alınamayacağının anlaşılmasından sonra * toprak bazlı değil, kültür bazlı yayılma ve bu kültür baskısı sonucunda dünyanın globalleşme maskesi altında aynı değerler bütününe sahip oldurulmaya çalışılması herhalde bu konunun varlığının en büyük kanıtıdır. son iki üç sene içerisinde ülkemizde büyük bir patlama yapmış olan içi boş, popüler kültür kavramınında temeli buna dayanır. geçmiş ola.
    (29.03.2006 10:28)

kelebek etkisi

    türçede kelebek etkisi olarak geçmekte olan dünyaca ünlü teori. teori derki bir okyanus kıyısında, bir kelebek eğer ki kanat çırpacak olursa, bu kanat çırpışının hava içerisinde yaratacağı akım, okyanusun diğer kıyısında tayfun, kasırga, fırtına olarak ortaya çıkabilir. bir nevi kar topunun yuvarlana yuvarlana büyümesi olayı.

    adını bu teoriden almış olan filmde ise anlatılmak istenen, geçmişte yapılan en basit hareketlerin, sonuçları itibarı ile geleceğe sonsuz büyük etkisi olabilir. ölç, tart, biç, daha sonra pişman olabileceğin hal ve tutumlar içerisinde bulunma. zira geri dönüşü olmayabilir. pişman olur, donnie darko mahiyetinde tezahür edersin.
    (29.03.2006 10:21)

sayfa: 1...-12-13-14

Vampircik - 2005 - 2015

sözlük hiçbir kurumla bağlantılı olmayan birkaç kişi tarafından düşünülmüş bağımsız bir platformdur. sözlük içerisindeki yazıların tüm sorumluluğu yazarlarına aiittir. sözlük bu yazıların doğru olduğu hakkında bir teminat vermez. yazılan yazıların telifi bize ait değildir, çalınız çırpınız ama kaynak gösteriniz.

sözlük sistemi ile geliştirilmiştir.