makedonya

  1. tarihte osmanlı, sırp ve bulgar hakimiyeti altında kalmış, ikinci dünya savaşı sırasında nazi işgali altında kalmış, günümüzde yunanistan'ın kültürel ve tarihsel gaspla itham ettiği ufak, enteresan, ve etnik çeşitlilik açısından zengin bir ülkedir. Ãœlkedeki etnik dağılım şöyledir; hristiyan makedonlar, müslüman makedonlar (torbeşler), arnavutlar, türkler, çingeneler, türk çingeneleri (çingene olup türkçe konuşanlar), sırplar, ve “vlah” adıyla anılan romen göçmenleri.

    3 milyondan az nüfusuyla oldukça homojen bir toplum olup, 2000 yıllarında kosova'yla yaşanan savaş sonrasında milliyetçilikte büyük bir artış kaydedilmiştir. diğer taraftan ülkede her azınlığın anadilde eğitim ve parti kurma hakkı gibi kültürel - siyasal hakları olup, bu alanda çevre balkan ülkeleri arasında istisna bir görüntü oluşturduğu söylenebilir.

    yunanistan'la sorunu eski makedonya uygarlığına dayanıyor; yunanlar gerçek makedonların helen olduğunu iddia edip günümüz makedonlarını "makedon olmamakla" suçlarken, günümüz makedonları ise hem kendilerinin hem de yunanların eski makedonların kökeninden gelip, tarihsel süreçte evrilip ilkinden farklı kültürlere ve etnik kimliklere sahip hale geldiklerini iddia ediyorlar; yani günümüz yunanistan'ın "modern yunan" kültürüne, günümüz makedonya'nın da slavlaşıp farklı bir kültüre evrildiğini iddia ediyorlar).

    makedonya'ın başkenti Ãœsküp (skopje) olup, ikinci en büyük kenti manastır'dır (bitola). manastır kenti mustafa kemal'in okuduğu askeri akademiye de ev sahipliği yapmaktadır; akademi günümüzde atatürk müzesine dönüştürülmüştür. manastır kenti özellikle osmanlı hakimiyeti döneminde diplomatların kenti olarak nam salmıştı. kentte konaklayan çokça fransız diplomat, manastır sakinleri arasında günümüzde de hala son derece popüler olan belotte (bölot) adlı fransız kağıt oyunu miras kalmıştır. yolu manastır'a düşenlerin pelister dağının eteklerinde bulunan dihovo köyündeki meyhanede meze eşliğinde ev yapımı bakan rakısı içmeleri olmazsa olmazlardandır.

    makedon ordusu 2006 yılında profesyonel ordu düzenine geçip, askerleri türkiye'nin de dahil olduğu çeşitli ülkelerde eğitim görüyor. bunun yanında çeşitli timlere sahip olup bunların hemen hemen hepsi birer hayvan ismine sahip; basit profesyonel piyadeler timi "akrepler", kosova savaşında görev alan ve tamamen para için gönüllü katılan maceraperest serseriler takımının timi "aslanlar", ülkenin en profesyonel timi olarak kabul edilenler ise "kurtlar". türk ordusunca yetiştirildikleri göz önüne alırsak, "kurtlar" ismini almasının pek manalı olduğunu belirtmek gerekir. sözkonusu timin güneydoğu'da bizzat çeşitli operasyonlara katılarak kürt halkına yönelik katliamlara imza attığı iddia ediliyor.
    (#56035) heimatlos|24.10.2006 23:24|